Στη συνέντευξή της στον Realfm 97,8, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, αναφέρθηκε στην τραγωδία των Τεμπών, υποστηρίζοντας ότι το βασικό έγκλημα είναι η έκθεση σε βαθμό κακουργήματος. Τόνισε την ανάγκη για δικαιοσύνη μέσω της Βουλής, επισημαίνοντας τις ευθύνες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρώην υπουργού Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι, όπως είπε, γνώριζαν την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.
Επιπλέον, κατήγγειλε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή ως επιζήμια, καθώς δεν περιλαμβάνει τον Μητσοτάκη. Η Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε την πολιτική ασυλία για εγκλήματα ως απαράδεκτη και τόνισε την ανάγκη για συλλογική δράση από την αντιπολίτευση, προκειμένου να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη για τα θύματα.
Πιο αναλυτικά
Για την υπόθεση των Τεμπών, την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, τα εθνικά θέματα και την βία στα Πανεπιστήμια μίλησε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου στην συνέντευξη εφ’όλης της ύλης που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου από την συχνότητα του Realfm 97,8.
«Είμαστε σε μία ιστορική στιγμή κατά την άποψη μου γιατί η αντιπολίτευση καλείται να ανταποκριθεί σε ένα πολύ υψηλό καθήκον, δηλαδή το καθήκον να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να υπάρξει δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών και η απονομή δικαιοσύνης περνάει μέσα από την Βουλή διότι για τα κυβερνητικά πρόσωπα δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη και να υπάρξει δίκη εάν η Βουλή δεν πάρει σχετικές αποφάσεις», είπε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
«Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιήσει την ευχέρεια του για να καταθέσει μόνο του αίτηση Προανακριτικής Επιτροπής αποδεικνύεται και φοβερά επιζήμια σε σχέση με το αντικείμενο της προανακριτικής διερεύνησης. Η πρόταση που έχει κατατεθεί δεν περιλαμβάνει τον κύριο Μητσοτάκη ο οποίος έχει ευθεία εμπλοκή στο έγκλημα από την αρχή μέχρι το τέλος. Γνώριζε εξαρχής», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Σε ερώτηση αν μιλάει για ποινικές ή πολιτικές ευθύνες η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε: «Μιλώ για ποινικές ευθύνες. Βέβαια έχει ποινικές ευθύνες, όπως και ο κύριος Καραμανλής. Η ευθύνη του κυρίου Καραμανλή ως υπουργού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευθύνη του κυρίου Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού».
Για την υπόθεση με την φωτιά στο Μάτι η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας τόνισε ότι «είναι ντροπή ότι δεν έγινε ποτέ Προανακριτική για το Μάτι. Ήμουν μαζί με τον Διαμαντή τον Καραναστάση οι πρώτοι που καταθέσαμε μήνυση για κακούργημα και για να ελεγχθούν και τα κυβερνητικά πρόσωπα και υπάρχει τεράστια ευθύνη στο πολιτικό σύστημα».
«Δεν μπορεί για εγκλήματα να χαρίζονται οι ευθύνες»
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάποιοι την γλίτωσαν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στην δική μου συνείδηση ότι επειδή διαχρονικά την γλίτωναν για ποινικές ευθύνες πολλοί πολιτικοί ανέπτυξαν και αυτό το αίσθημα της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας», ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Δεν μπορεί για εγκλήματα να χαρίζονται οι ευθύνες και δεν έχει κανείς το δικαίωμα στο πολιτικό σύστημα, το είπα χθες, να χαρίζει ποινικές ευθύνες», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
«Ο κύριος Μητσοτάκης ελέγχει και αν θα βήξουν οι βουλευτές του»
Ερωτηθείσα πού συνίσταται η ποινική ευθύνη του Πρωθυπουργού κατά την γνώμη της η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε: «Ο κύριος Μητσοτάκης ελέγχει και αν θα βήξουν οι βουλευτές του. Δεν κάνει κανείς τίποτα χωρίς εντολή του και δεν παραλείπει κανείς τίποτε χωρίς γνώση και εντολή του. Εν προκειμένω για τον σιδηρόδρομο ο κύριος Μητσοτάκης είναι δεδομένο ότι πριν αναλάβει την διακυβέρνηση ήξερε παρά πολύ καλά ποια ήταν η κατάσταση και προκύπτει αυτό από παρά πολλές ομιλίες και παρεμβάσεις του».
«Αν γνωρίζω και διακηρύσσω και αναλαμβάνω την ευθύνη και στην συνέχεια εγγυώμαι ότι υπάρχει ασφαλής μεταφορά και ότι είναι ασφαλείς οι σιδηροδρομικές μεταφορές δεν είναι καθόλου πολιτική ευθύνη είναι καραμπινάτη, θα μου επιτρέψετε να πω, ποινική ευθύνη διότι εκείνος που είχε την υψηλή ευθύνη, όπως λέτε, άρα και την βαρύτερη είναι ο Πρωθυπουργός. Είναι αυτός ο οποίος επέλεξε τον κύριο Καραμανλή. Είναι αυτός ο οποίος του ανέθεσε συγκεκριμένα πράγματα και είναι εκείνος που γνώριζε σε κάθε στάδιο σε ποια φάση βρίσκονται οι σιδηρόδρομοι», ανέφερε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Και πρόσθεσε: «Υπάρχει καταγεγραμμένο από την κατάθεση του Κώστα Καραμανλή στην Εξεταστική Επιτροπή ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο, το οποίο από μόνο του επαρκεί για την άσκηση ποινικής δίωξης στον κύριο Μητσοτάκη. Όταν τον ρώτησε η βουλευτίνα μας, που ήταν μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, εάν ο κύριος Μητσοτάκης ήταν ενήμερος και γνώριζε για την κατάσταση στον σιδηρόδρομο και το του είχε πει και ο κύριος Καραμανλής απάντησε ότι με την κύριο Μητσοτάκη ήταν σε στενή συνεργασία συνεχώς, ότι μαζί ετοίμαζαν τις προτάσεις προς την Ε.Ε. για την έγκριση προγραμμάτων και ευρωπαϊκών κονδυλίων, ότι κάποια εγκρίθηκαν και κάποια δεν εγκρίθηκαν και όλα ήταν σε γνώση και σε συνεργασία».
«Κατά την άποψη μου τα βασικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν και έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και με τους ανθρώπους οι οποίοι τραυματίστηκαν είναι: έκθεση σε βαθμό κακουργήματος. Η έκθεση είναι το αδίκημα εκείνο το οποίο πράττει αυτός ο οποίος οφείλει να αποτρέψει έναν κίνδυνο, οφείλει να προστατεύσει μία ανθρώπινη ζωή και δεν το κάνει. Εκείνος ο οποίος θέτει τις συγκοινωνίες σε δημόσια πρόσβαση και προσκαλεί τον κόσμο να βγάλει εισιτήρια και κάνει ομιλίες για το πόσο καλά είναι τα πράγματα στον σιδηρόδρομο και δεν έχει προφυλάξει από κραυγαλέο κίνδυνο ζωής διαπράττει αυτό το έγκλημα. Υπάρχει, λοιπόν έκθεση σε βαθμό κακουργήματος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Για την άποψη που εκφράστηκε ότι το κακούργημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί για τα πολιτικά πρόσωπα γιατί αυτό προϋποθέτει να έχουν κάνει δόλιες πράξεις η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας διευκρίνισε ότι «αυτό δεν ισχύει. Αυτό που ισχύει είναι ότι το κακούργημα στοιχειοθετείται ακριβώς γιατί στοιχειοθετείται η γνώση, δηλαδή ο δόλος. Ο δόλος έχει δύο κατηγορίες την γνώση και την θέληση. Γνωρίζοντας ότι η παράλειψη σου ή η πράξη σου θα επιφέρει ένα αποτέλεσμα και αποδεχόμενος το αποτέλεσμα αυτό ενεργείς με δόλο».
«Υπάρχει και μία οικονομική παράμετρος εισέπρατταν κονδύλια από την Ε.Ε. προφασιζόμενοι ότι κάνουν έργα ασφαλείας. Ήταν όλα, όχι ξεχαρβαλωμένα ήταν ανύπαρκτα και αποσαθρωμένα και συνέχιζαν να δουν παρατάσεις σε συμβάσεις παριστάνοντας ότι έχουμε ασφαλή σιδηρόδρομο για να φτάσουμε να κουνάει το δάκτυλο του ο κύριος Καμαρανλής στις 21 Φλεβάρη του 2023, μία εβδομάδα πριν τα Τέμπη και δύο εβδομάδες αφού είχε λάβει από τους εργαζόμενους ανακοίνωση ότι ‘δεν θα περιμένουμε το επόμενο δυστύχημα για να σας δούμε να κλαίτε με κροκοδείλια δάκρυα’. Γνωρίζοντας ότι είναι στα κάγκελα οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προειδοποιούν ξανά και ξανά για επόμενο δυστύχημα, γνωρίζοντας ότι έχει σειρά δυστυχημάτων την 15ετία που έχει προηγηθεί και γνωρίζοντας ότι τα τρένα πηγαίνουν στα τυφλά- γιατί αυτό που συνέβαινε και δυστυχώς συμβαίνει είναι ότι τα τρένα πήγαιναν και πάνε στα τυφλά», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Λειτούργησε παρά πολύ στο ΠΑΣΟΚ όλο αυτό το μπούλινγκ ότι ‘γίνεσαι ουρά της Κωνσταντοπούλου’»
Σε ερώτηση γιατί δεν έγινε προσπάθεια τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο για την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ανέφερε ότι «εγώ την προσπάθεια συνεχίζω να την κάνω και δεν θα παραιτηθώ μέχρι να ευοδωθεί η προσπάθεια γιατί έτσι δρω. Νομίζω ότι λειτούργησε παρά πολύ στο ΠΑΣΟΚ όλο αυτό το μπούλινγκ που του έγινε ότι ‘γίνεσαι ουρά της Κωνσταντοπούλου’, ‘λέτε αυτά που λέει η Κωνσταντοπούλου’».
Για το εάν λειτούργησαν περισσότερο αρνητικά σε μία τέτοια σύμπλευση οι δημοσκοπήσεις που έδιναν στην δεύτερη θέση την Πλεύση Ελευθερίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε «ό,τι και να λειτούργησε από αυτά είναι λάθος γιατί το θέμα δεν είναι κομματικό. Εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει και γι’ αυτό προσπαθώ με όλους τους τρόπους να συγκεντρωθούν 30 υπογραφές… δεν με ενδιαφέρει ούτε να περιχαρακώσω μία κομματική πρόταση ούτε να καρπωθεί η Πλεύση Ελευθερίας οτιδήποτε γιατί δεν είναι υπόθεση της Πλεύσης Ελευθερίας. Είναι υπόθεση της δικαιοσύνης και της κοινωνίας και αυτή τη στιγμή θα κριθούμε για το εάν κάναμε ό,τι περνάει από το χέρι μας εγκαίρως διότι υπάρχει περίπτωση κάποιοι μετά την συμπλήρωση της Β Τακτικής Συνόδου να αρχίσουν να επικαλούνται υπερασπιστικά επιχειρήματα παραγραφής και μην ακούτε τώρα τις διαβεβαιώσεις που δίνουν. Στην συνέχεια το τι θα κάνουν δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει, Δεν μπορεί σε αυτή την χρονική στιγμή να παριστάνουν κάποιοι ότι διαφυλάσσουν κάτι ιερότερο από την μνήμη και την δικαιοσύνη για τα θύματα».
Ακούστε το ηχητικό: