Η εικόνα της σκελετωμένης Jana Mohammed Khalil Musleh Al-Skeif να μεταφέρει νερό με κουβάδες στην οικογένειά της, στην κατεστραμμένη Γάζα, είναι η πιο πρόσφατη απόδειξη της ανθρωπιστικής καταστροφής που εκτελεί το Ισραήλ στην αποκλεισμένη Λωρίδα, και είναι μία από τις πολλές εικόνες και μαρτυρίες που ώθησαν την Τρίτη τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί επιβάλλοντας κυρώσεις στην εβραϊκή χώρα.
Το Ισραήλ δεν έλαβε υπόψη όσο σοβαρά έπρεπε τις χθεσινές προειδοποιήσεις Γαλλίας, Βρετανίας και Καναδά ότι θα λάβουν εναντίον του μέτρα, επειδή συνεχίζει τις επιχειρήσεις και δεν επιτρέπει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα. Μαζί με τις 3 χώρες τα υπουργεία Εξωτερικών 22 χωρών, όπως της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, ζήτησαν από το Ισραήλ να ξαναρχίσει «αμέσως» και «πλήρως» η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα πρέπει να οργανωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Γαλλία Βρετανία και Καναδάς απαίτησαν επίσης να σταματήσουν αμέσως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Στις προειδοποιήσεις, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απάντησε κατηγορώντας τις 3 χώρες ότι με την στάση τους προσφέρουν τεράστιο βραβείο στην Χαμάς και παράλληλα άφησε να περάσουν πέντε φορτηγά στην αποκλεισμένη Λωρίδα.
Το αποτέλεσμα ήταν σήμερα, η Γαλλία να ανακοινώσει ότι θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη. Ακολούθησε η προειδοποίηση του ΟΗΕ ότι η Λωρίδα της Γάζας είναι στο χείλος του λιμού και της ανθρωπιστικής καταστροφής. Σε μια πραγματική κραυγή αγωνίας, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι 14.000 μωρά θα πεθάνουν τις επόμενες 48 ώρες εάν η ανθρωπιστική βοήθεια δεν φτάσει στους Παλαιστινίους.
Ακολούθησε η ανακοίνωση της Βρετανίας ότι παγώνει στις συνομιλίες για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ. Παράλληλα το Λονδίνο κάλεσε την πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, Τζίπι Χοτοβέλι, και διαμαρτυρήθηκε αναφορικά με την επέκταση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Ακολούθως, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Μπαϊρού, εξήγησε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση με το Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι το κίνημα αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους, όπως το οραματίζονται η Γαλλία, η Βρετανία και ο Καναδάς, «δεν θα σταματήσει» διαβεβαίωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο ΥΠΕΞ Νοέλ, η αναγνώριση της Παλαιστίνης ενδέχεται να γίνει κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης που θα διεξαχθεί μεταξύ 17-20 Ιουνίου για να δοθεί μια νέα ώθηση στην ειρηνική λύση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Στη διάσκεψη αυτή θα συμπροεδρεύσουν η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία.
Στο ίδιο μήκος κύματος μες τον Μπαϊρού, ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν κάλεσε τις δυτικές χώρες που είναι «τρομακτικά αδύναμες», όπως είπε, να «απομονώσουν οικονομικά και στρατηγικά» το Ισραήλ προκειμένου να εναντιωθούν στον στόχο για «απέλαση» του πληθυσμού της Γάζας από τη γη του.
Η αντίδραση του Ισραήλ
Σε μια πρώτη αντίδραση η κυβέρνηση του Ισραήλ κατήγγειλε «εξωτερικές πιέσεις» μετά την ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι ανέστειλε τις διμερείς διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ισραηλινή κυβέρνηση, σε απάντηση στην κλιμάκωση της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας. Αλλά ήταν σαφές το εβραϊκό κράτος ότι δεν θα σταματήσει.
«Εξωτερικές πιέσεις δεν θα εκτρέψουν το Ισραήλ από την πορεία του να υπερασπίζεται την ύπαρξη και την ασφάλειά του έναντι εχθρών που επιδιώκουν να το καταστρέψουν», ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.
Καθώς το Ισραήλ επέμενε να δείχνει ανυποχώρητο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολούθησε τον δρόμο της Βρετανίας και ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας.
Το ολλανδικό πρακτορείο ANP, επικαλούμενο τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Κάσπαρ Φέλνταμπ, μετέδωσε ότι η Κάλας αποφάσισε να διατάξει την αναθεώρηση της Ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους αφενός, και του Κράτους του Ισραήλ, αφετέρου. Πρόκειται για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών. Η Κάλας είπε ότι το μέτρο λαμβάνεται, λόγω της απόφασης του Ισραήλ να απαγορεύσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Κατόπιν όλων αυτών των ασφυκτικών πιέσεων το Ισραήλ υποχώρησε και με μία λιτή ανακοίνωση γνωστοποίησε την είσοδο 93 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας.
Στις τακτικές του κινήσεις πάντως το Ισραήλ παραμένει απόλυτα ευθυγραμμισμένο με τις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από την ακρόαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
Ο Ρούμπιο είπε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν χώρες που θα φιλοξενήσουν του Παλαιστινίους που θα θελήσουν να φύγουν από την Λωρίδα της Γάζας. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κατηγορούνται ότι θέλουν να εκτοπίσουν τους παλαιστινίους από την Λωρίδα της Γάζας, μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, ότι θέλει να κάνει την περιοχή Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής. Με την ιδέα είχε συμφωνήσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου. Μετά την ανακοίνωση το Ισραήλ εισέβαλε εκ νέου στην Γάζα.