Το Πολεμικό Ναυτικό εισέρχεται σε κρίσιμη φάση, καθώς αδυνατεί να παρατάξει ικανοποιητικό αριθμό πλοίων, με τη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ να παραμένει επί έναν χρόνο στον ναύσταθμο Σαλαμίνας και να “κανιβαλίζεται” για ανταλλακτικά.
Οι πρόσφατες αποφάσεις του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου προβλέπουν τον παροπλισμό πλοίων, μειώνοντας τον στόλο κατά 15%.
Παρά τις προηγούμενες προθέσεις για εκσυγχρονισμό όλων των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, φαίνεται ότι οι διαδικασίες έχουν παγώσει, με το Πολεμικό Ναυτικό να εξετάζει τώρα την αναβάθμιση μόνο δύο πλοίων, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του στόλου.
Πιο αναλυτικά
Σε πολύ δύσκολη φάση εισέρχεται πλέον το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο αδυνατεί να παρατάξει επί του πεδίου μεγάλο αριθμό φρεγατών, πυραυλακάτων και υποβρυχίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, που βρίσκεται πάνω από ένα χρόνο στον ναύσταθμο Σαλαμίνας, “κανιβαλίζεται” για προσπορισμό ανταλλακτικών έναντι των υπολοίπων τριών ΜΕΚΟ.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν πλέον στο Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο έχει χαράξει ρότα προς δύσκολες θάλασσες, γεμάτες δίνες. Αυτή τη στιγμή ο Στόλος μοιάζει να βρίσκεται λίγο πριν εισέλθει σε φάση περιδίνησης, με απρόβλεπτες συνέπειες για το αξιόμαχο του Πολεμικού Ναυτικού, που ποτέ δεν έχει υποστείλει σημαία και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Μετά την 37η συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου 2024 του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ), οι αποφάσεις που ελήφθησαν και που υλοποιούνται απαρέγκλιτα, προβλέπουν τον παροπλισμό μεγάλου αριθμού πλοίων και υποβρυχίων, μειώνοντας τον Στόλο κατά 15%. Είναι κάτι που πρώτοι αποκαλύψαμε στο enikos.gr και την εφημερίδα Realnews της Κυριακής.
Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες ανατρέπουν τον σχεδιασμό, όπως αυτός είχε επικοινωνηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) να κάνει δεύτερες σκέψεις.
Η αρχή έχει γίνει με την φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ (F-455), η οποία εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται στον ναύσταθμο Σαλαμίνας για την περιοδική της συντήρηση. Ωστόσο, όπως αναφέρουν ναυτικές πηγές στο enikos.gr, το πλοίο κανιβαλίζεται για προσπορισμό ανταλλακτικών έναντι των άλλων τριών φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, που βρίσκονται εν υπηρεσία, τις ΥΔΡΑ, ΣΠΕΤΣΑΙ και ΨΑΡΑ.
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι «έχουν ξηλώσει πολλά τμήματα για να δουλέψουν οι άλλες τρεις ΜΕΚΟ». Κι όπως αναφέρουν γνώστες των πεπραγμένων ο «σχεδιασμός» προβλέπει ότι όταν μία εκ των άλλων τριών φρεγατών εισέλθει για την περιοδική της συντήρηση στον ναύσταθμο, είναι πιθανό να αρχίσουν να την κανιβαλίζουν για να επαναφέρουν την ΣΑΛΑΜΙΣ.
Όμως, φαίνεται ότι στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού υπάρχουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με το μέλλον του προγράμματος αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών του τύπου. Μετά τον προφορικό διαγωνισμό, που τα ναυπηγεία Ελευσίνας κατέθεσαν την χαμηλότερη προσφορά διαθέτοντας όλες τις απαραίτητες υποδομές για προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση του προγράμματος, το ΠΝ για άγνωστο λόγο πάγωσε τη διαδικασία εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ.
Μετά τα σενάρια για την αγορά όλων των απαιτούμενων συστημάτων και την τοποθέτησή τους από τους τεχνικούς του ΠΝ στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, με την ανάθεση μέρους των εργασιών σε υπερεργολάβους, τώρα προκρίνεται το σενάριο περί αναβάθμισης μόλις δύο εκ των τεσσάρων φρεγατών. Η τρίτη φρεγάτα θα χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς και η τέταρτη θα παροπλιστεί, ως δότρια ανταλλακτικών για τις υπόλοιπες τρεις.
Επί της ουσίας, πρόκειται για την ίδια σκέψη που είχε γίνει προ πολλών ετών και που ο τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνταντίνος Φλώρος είχε απορρίψει, με αποτέλεσμα οι δύο προηγούμενοι Αρχηγοί ΓΕΝ, τόσο ο Στυλιανός Πετράκης όσο και ο Ιωάννης Δρυμούσης, να τρέξουν τις διαδικασίες ώστε να εκσυγχρονιστούν και τα τέσσερα πλοία.
Όλα ήταν έτοιμα, μάλιστα, από τα τέλη του 2023, όταν με την αυγή του 2024 οι διαδικασίες πάγωσαν εκ νέου.
Κι αν αυτή τη στιγμή το βάρος δίδεται στην παραλαβή των τριών νέων φρεγατών FDI Belharra, αν και υπερπολύτιμες προσθήκες δεν αρκούν για την ανάταση του Στόλου, που πλέον, μετά και από αυτή την εξέλιξη, θα χρειαστεί τουλάχιστον 6 δις για να αποκτήσει επιπλέον 3 φρεγάτες και να αναβαθμίσει τις 4 ΜΕΚΟ, ώστε να φτάσει τον στόχο των 10 καραβιών, που έχει θέσει ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας. Εκτός κι αν ισχύουν οι φήμες περί απόφασης να υποβληθούν δύο ΜΕΚΟ σε ένα περιορισμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, ποντάροντας στο «ναι» των Ιταλών για την προσθήκη δύο φρεγατών FREMM κλάσης Bergamini με την προοπτική προσθήκης άλλων δύο μεταχειρισμένων ως το 2034.
Η Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ (F-455) είναι τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ, Γερμανικής σχεδίασης και κατασκευάστηκε στα ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Παρελήφθη από το Πολεμικό Ναυτικό τον Ιανουάριο του 1999.
Η ΣΑΛΑΜΙΣ είναι το δεύτερο πλοίο του ΠΝ που φέρει το όνομα αυτό. Αρχικά το όνομα θα εδίδετο στο υπό ναυπήγηση Θωρηκτό τύπου Dreadnought 19.000 τόνων που είχε παραγγελθεί το 1912 στα Γερμανικά Ναυπηγεία Vulcan. Το πλοίο αυτό, ωστόσο, δεν παρεδόθη στο ΠΝ, καθόσον τον Δεκέμβριο του 1914 τα Γερμανικά Ναυπηγεία διέκοψαν μονομερώς την ναυπήγησή του, λόγω της έκρηξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το πρώτο πλοίο που τελικά έλαβε το όνομα «ΣΑΛΑΜΙΣ» ήταν το παραχωρηθέν από το Βρετανικό Ναυτικό, επί δανεισμώ, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Αντιτορπιλικό Στόλου (πρώην HMS BOREAS) ναυπηγήσεως 1929-1931, πλήρους εκτοπίσματος 1.963 τόνων και μέγιστης ταχύτητας 35 κόμβων (29 κόμβοι υπό Ελληνική Σημαία λόγω παλαιότητας λεβήτων). Το πλοίο αυτό παρελήφθη στο Liverpool στις 9 Φεβρουαρίου 1944 και παρέμεινε στην δύναμη του Στόλου μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 1951, οπότε και απέπλευσε ρυμουλκούμενο για την Μάλτα, όπου στις 31 Οκτωβρίου 1951 επεστράφη στο Βρετανικό Ναυτικό.
Η ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ» απεδόθη στο πλοίο σε ένδειξη τιμής προς την ομώνυμη νήσο, της οποίας το όνομα επί 2.500 χρόνια είναι ταυτισμένο στην ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή συνείδηση με μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση, αλλά κυρίως σε συνέπειες ναυμαχία όλων των εποχών που έλαβε χώρα το 480 π.Χ., στα νερά της.
δεν εχετε δικιο για την “μειωση”
Κανενα απ τα πλοια ακομα και 20 χρονων δεν μπορει να σταθει σε συγχρονο πολεμο ουτε λεπτο
Απεναντιας εχουν αγοραστει ηδη υπερσυγχρονα, και ταχυτατα “πλοιαρια” για πολεμους σε νησιωτικο χωρο