Τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας διεθνή ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ προειδοποίησε για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και «εθνοκάθαρση», ενώ η Χαμάς ζητά από τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οι βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις, με εικόνες τρόμου και καταστροφής να καταγράφονται από τους επιζώντες. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταδικάζουν την κατάσταση και ζητούν τον τερματισμό των επιθέσεων, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση επιμένει στη στρατηγική της κατά της Χαμάς.
Πιο αναλυτικά
Τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, καθώς συνεχίστηκαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην ερειπωμένη και αποκλεισμένη παραθαλάσσια περιοχή. Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία, ενώ ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποίησε για «εθνική εκκαθάριση», κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Η Χαμάς κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου, ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία έχει διακοπεί από τις 2 Μαρτίου. Ο Τάχερ αλ Νούνου, υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης, ανέφερε ότι η Χαμάς «αναμένει και ελπίζει πως η αμερικανική πίεση θα ασκήσει περαιτέρω πίεση» στο Ισραήλ «για να ανοίξει τα σημεία διέλευσης και να επιτρέψει την άμεση είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από επίσκεψή του στον Κόλπο, δήλωσε: «Μας ενδιαφέρει η Γάζα. Και θα φροντίσουμε να ρυθμιστεί το θέμα», προσθέτοντας πως «πολύς κόσμος πεινάει».
Σκηνές τρόμου στο πεδίο – Καταγγελίες για πλήγματα σε σπίτια
Η Ουμ Μοχάμεντ αλ Τατάρι, 57 ετών, περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Κοιμόμασταν όταν ξαφνικά τα πάντα εξερράγησαν γύρω μας. Όλοι άρχισαν να τρέχουν. Είδαμε την καταστροφή με τα ίδια μας τα μάτια. Αίμα παντού, κομματιασμένα ανθρώπινα μέλη, πτώματα».
Στο νοσοκομείο της Μπέιτ Λάχια, οπτικό υλικό του AFP κατέγραψε παιδιά που έχασαν τις μητέρες τους να θρηνούν δίπλα σε πτώματα συγγενών, ενώ τραυματίες δέχονται ιατρική φροντίδα στο πάτωμα, υπό τους ήχους κραυγών πόνου.
Ο Σαΐντ Χαμούντα δήλωσε: «Οι βομβαρδισμοί στην Μπέιτ Λάχια στοχοποίησαν σπίτια όπου κοιμούνταν άνθρωποι. Παιδιά ούρλιαζαν. Ήταν απερίγραπτη σκηνή, λες κι ήταν το τέλος του κόσμου». Ο Χαλίλ αλ Τάταρ, άλλος κάτοικος, σχολίασε: «Όσοι δεν πεθάνουν στους βομβαρδισμούς θα πεθάνουν από πείνα».
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Καμπανάκι ΟΗΕ – Κριτική ΕΕ – Νέες πρωτοβουλίες και αποκλεισμοί
Ο Φόλκερ Τουρκ, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε: «Αυτός ο τελευταίος καταιγισμός βομβών, που υποχρεώνει κόσμο να εκτοπιστεί εν μέσω της απειλής πιο εντατικών επιθέσεων, η μεθοδική καταστροφή ολόκληρων συνοικιών και η στέρηση ανθρωπιστικής βοήθειας υπογραμμίζουν πως μοιάζει να υπάρχει ώθηση για μόνιμη δημογραφική μεταβολή στη Γάζα που αψηφά το διεθνές δίκαιο κι ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση».
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ξεκαθαρίσει ότι η στρατιωτική πίεση θα ενταθεί μέχρι να «καταστραφεί» η Χαμάς, τονίζοντας πως αυτή είναι η μόνη λύση για την απελευθέρωση των ομήρων. Η κυβέρνησή του αρνείται ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και κατηγορεί τη Χαμάς ότι καταχράται τη διεθνή βοήθεια.
Επτά ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Νορβηγία και Σλοβενία, οι οποίες έχουν αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση, καταδικάζοντας την «ανθρωπογενή ανθρωπιστική καταστροφή» και καλώντας το Ισραήλ να τερματίσει τις επιχειρήσεις και να άρει τον αποκλεισμό.
Η Χαμάς εξέφρασε την ικανοποίησή της, αναφέροντας ότι «εκτιμά ιδιαίτερα την ανθρωπιστική και θαρραλέα θέση» των επτά χωρών.
Νέες πρωτοβουλίες και αντιδράσεις – Διαφωνίες με ΟΗΕ
Το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει διανομή βοήθειας μέσα στον Μάιο, ύστερα από επαφές με ισραηλινούς αξιωματούχους. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής στο εγχείρημα, επικαλούμενα παραβίαση βασικών αρχών τους, όπως η αμεροληψία, η ουδετερότητα και η ανεξαρτησία.
Η Ισραηλινή επίθεση ξανάρχισε στις 18 Μαρτίου, μετά από δύο μήνες κατάπαυσης του πυρός, με τον στρατό να καταλαμβάνει περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας. Στις αρχές Μαΐου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο «κατάκτησης» του θύλακα, ο οποίος βρισκόταν υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967 έως το 2005.
Ο απολογισμός της σύγκρουσης – Εκατόμβη θυμάτων
Η επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή σε 1.218 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Από τους 251 απαχθέντες, 57 παραμένουν όμηροι, με 34 να έχουν κηρυχθεί νεκροί από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Από την έναρξη των αντιποίνων του Ισραήλ, οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχονται πλέον σε τουλάχιστον 53.119, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, αριθμός που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει αξιόπιστο.