Στη Στοκχόλμη, οι σουηδικές υπηρεσίες πληροφοριών συνέλαβαν ένα άτομο ως ύποπτο για κατασκοπεία, χωρίς να αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εθνικότητα ή το φύλο του.
Ο εκπρόσωπος της σουηδικής υπηρεσίας ασφαλείας (Säpo), Γιόχαν Βίκστρομ, επιβεβαίωσε την επιχείρηση αλλά τήρησε σιγή ιχθύος για την έρευνα.
Η Σουηδία έχει βιώσει πολλές υποθέσεις κατασκοπείας τα τελευταία χρόνια, κυρίως σχετικές με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, με πρόσφατα περιστατικά που περιλαμβάνουν καταδίκες πρώην πρακτόρων και δραστηριότητες που συνδέονται με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Πιο αναλυτικά
Ένα άτομο συνελήφθη στη Στοκχόλμη ως ύποπτο για κατασκοπεία, ανακοίνωσαν οι σουηδικές υπηρεσίες πληροφοριών τη Δευτέρα (12.05.2025), χωρίς να δώσουν περισσότερα στοιχεία.
«Πραγματοποιήθηκε επιχείρηση στη Στοκχόλμη και ένα άτομο συνελήφθη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιόχαν Βίκστρομ, εκπρόσωπος της σουηδικής υπηρεσίας ασφαλείας (Säpo), διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για υπόθεση «κατασκοπείας».
Ο Βίκστρομ αρνήθηκε να αποκαλύψει την εθνικότητα ή το φύλο του υπόπτου, καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, επικαλούμενος το απόρρητο της έρευνας.
Στη Σουηδία σημειώνονται τα τελευταία χρόνια αρκετές υποθέσεις κατασκοπείας.
Τον Ιανουάριο του 2023, ένας πρώην πράκτορας των σουηδικών υπηρεσιών πληροφοριών καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.
Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, ένας Ρωσοσουηδός πολίτης δικάστηκε για τη μεταφορά δυτικών τεχνολογιών στον ρωσικό στρατό.
Δικαστήριο της Στοκχόλμης συμπέρανε ότι ο αυτός εξήγαγε υλικό τεχνολογίας προς τη Ρωσία, αλλά έκρινε ότι οι ενέργειές του δεν συνιστούσαν συλλογή πληροφοριών.
Τον Φεβρουάριο του 2024, η Σουηδική Υπηρεσία Στήριξης Θρησκευτικών Κοινοτήτων κατάργησε τη χρηματοδότηση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σουηδία μετά την προειδοποίηση της Säpo που εκτιμούσε ότι η Εκκλησία χρησιμοποιείτο για δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών.
Στην ετήσια αξιολόγησή τους, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο, οι υπηρεσίες πληροφοριών προσδιόρισαν τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν ως τους κύριους παράγοντες που διενεργούν δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών με στόχο τη σκανδιναβική χώρα.