Η Dr. Archana Batra, ειδική στη διαχείριση του διαβήτη, εξηγεί ότι τα ολόκληρα φρούτα είναι προτιμότερα από τους χυμούς φρούτων για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Τα ολόκληρα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες που επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης, προσφέροντας διατροφικά οφέλη και μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Αντίθετα, οι χυμοί φρούτων, ακόμα και αν είναι 100% φυσικοί, στερούνται φυτικών ινών, οδηγώντας σε απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, παρόμοιες με την κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών.
Πιο αναλυτικά
Η διαρκής διαμάχη σχετικά με το εάν τα ολόκληρα φρούτα ή οι χυμοί φρούτων είναι καλύτεροι για την υγεία μας, ειδικά όσον αφορά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επιτέλους λύνεται. Μια κορυφαία διαιτολόγος αναλύει τις διαφορές τους και εξηγεί γιατί η επιλογή που κάνουμε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία μας, τον κίνδυνο διαβήτη και τα επίπεδα ενέργειάς μας.
Φρούτα vs χυμοί φρούτων: Ειδικός εξηγεί τι είναι καλύτερο για ισορροπημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή μας και τις επιλογές του τρόπου ζωής μας. Ένας καθιστικός τρόπος ζωής σε συνδυασμό με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως η συχνή κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας και χρόνιων παθήσεων.
Η Dr. Archana Batra, διαιτολόγος με ειδίκευση στην διαχείριση του διαβήτη, αναφέρει: «Οι υπερβολικές αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα προκαλούν διάφορα προβλήματα, όπως κόπωση, ευερεθιστότητα και λιγούρες ενώ μερικές φορές μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων». Η διαιτολόγος επισημαίνει ότι τα ολόκληρα φρούτα είναι πιο υγιεινά από τους χυμούς φρούτων για σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
«Τα φρούτα και οι χυμοί φρούτων είναι η καθαρή πηγή φυσικών σακχάρων που επηρεάζουν άμεσα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζουν το σώμα μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τη μορφή, τις φυτικές ίνες και την επεξεργασία», προσθέτει η ειδικός.
Τα οφέλη από την κατανάλωση ολόκληρων φροsύτων
«Τα ολόκληρα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των μήλων, των μούρων, των πορτοκαλιών και των αχλαδιών, περιέχουν διάφορα διατροφικά οφέλη, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Οι φυτικές ίνες στα φρούτα βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που αποτρέπει τις απότομες αυξήσεις στα επίπεδα γλυκόζης», αναφέρει η διαιτολόγος.
Η Dr. Archana Batra τόνισε τα οφέλη από την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων:
- επιβραδύνει τα επίπεδα απορρόφησης γλυκόζης,
- υποστηρίζει την υγεία του εντέρου και
- είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
«Σύμφωνα με έρευνες, όσοι καταναλώνουν ολόκληρα φρούτα, όπως μούρα και μήλα, ειδικά αυτά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, παρουσιάζουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2», αναφέρει η ειδικός.
Χυμοί φρούτων: Γιατί προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα
«Ακόμα κι αν ο χυμός φρούτων είναι 100% φυσικός, στερείται των φυτικών ινών που βρίσκονται στα ολόκληρα φρούτα. Χωρίς τις φυτικές ίνες, τα φυσικά σάκχαρα στον χυμό απορροφώνται γρήγορα και αυτό προκαλεί μια ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα παρόμοια με την κατανάλωση ενός ζαχαρούχου αναψυκτικού», τονίζει η Dr. Archana Batra.