Ο καρκίνος του στομάχου, αν και συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημένα στάδια, μπορεί να προληφθεί με υγιεινή διατροφή.
Πέντε τροφές που συμβάλλουν στην πρόληψη είναι τα εσπεριδοειδή, τα φυλλώδη και σταυρανθή λαχανικά, το σκόρδο και τα κρεμμύδια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια, καθώς και το πράσινο τσάι.
Τα εσπεριδοειδή και τα φυλλώδη λαχανικά παρέχουν αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα, ενώ το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν ενώσεις που καταπολεμούν το ελικοβακτήριο του πυλωρού.
Οι φυτικές ίνες στα δημητριακά και τα όσπρια βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, ενώ το πράσινο τσάι προσφέρει πρόσθετη προστασία μέσω των πολυφαινολών του.
Πιο αναλυτικά
Ο καρκίνος του στομάχου, γνωστός και ως γαστρικός καρκίνος, αναπτύσσεται στην εσωτερική επένδυση του στομάχου, ειδικά στα κύτταρα που παράγουν βλέννα. Είναι ο πέμπτος πιο συχνά διαγνωσμένος τύπος καρκίνου παγκοσμίως. Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκεται μόνο σε μεταγενέστερα στάδια, όταν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες ή σε άλλα όργανα του σώματος.
5 τροφές που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου
Εκτός από άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου, όπως η διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ ή η γενετική και η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο. Ενώ είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, μεταξύ των οποίων είναι οι εξής:
- Εσπεριδοειδή
- Φυλλώδη και σταυρανθή λαχανικά
- Σκόρδο και κρεμμύδια
- Δημητριακά ολικής αλέσεων και όσπρια
- Πράσινο τσάι
Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ και τα λάιμ, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή. Η βιταμίνη C είναι ένα γνωστό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα και να οδηγήσουν σε καρκίνο. Επίσης, τα φλαβονοειδή που περιέχουν τα εσπεριδοειδή εμποδίζουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Η τακτική κατανάλωσή τους βοηθά στην προστασία της επένδυσης του στομάχου σας και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Καταναλώστε τα φρέσκα ή προσθέστε λεμόνι στο νερό σας για ένα αναζωογονητικό ποτό αποτοξίνωσης.
Φυλλώδη και σταυρανθή λαχανικά
Λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως βήτα-καροτένιο, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά προστατεύουν τα κύτταρα του στομάχου από βλάβες και βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου. Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο, περιέχουν επίσης κάποιες ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολάτες, οι οποίες υποστηρίζουν ένζυμα που σταματούν την ανάπτυξη του καρκίνου και επιδιορθώνουν το κατεστραμμένο DNA. Η τακτική κατανάλωση αυτών των λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.
Σκόρδο και κρεμμύδια
Το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα ασκαλώνια και τα πράσα περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται αλλισίνη. Η αλλισίνη είναι γνωστή για τις ισχυρές αντικαρκινικές της ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση βακτηρίων, όπως το Helicobacter pylori (ελικοβακτήριο του πυλωρού), το οποίο είναι μια κύρια αιτία καρκίνου του στομάχου. Η τακτική κατανάλωση σκόρδου και κρεμμυδιών μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο στομάχι και, ως εκ τούτου, να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, το ολικής αλέσως σιτάρι, η βρώμη και η κινόα, μαζί με τα όσπρια όπως οι φακές και τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού σας συστήματος βελτιώνοντας τις κενώσεις και απομακρύνοντας τις επιβλαβείς ουσίες. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου εξουδετερώνοντας τις χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο στο έντερο. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια παρέχουν επίσης σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία.
Πράσινο τσάι
Συνοπτικά
- Η υγιεινή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου.
- Τα εσπεριδοειδή και τα φυλλώδη λαχανικά παρέχουν αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.
- Το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν ενώσεις που καταπολεμούν το ελικοβακτήριο του πυλωρού.
- Οι φυτικές ίνες στα δημητριακά και τα όσπρια βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.