Ο νευροεπιστήμονας Robert WB Love αποκαλύπτει τρεις κοινές συνήθειες που μπορεί να βλάπτουν τη μνήμη μας και να αυξάνουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.
Αυτές περιλαμβάνουν την κατανάλωση καφέ αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα, τον έλεγχο του τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της νύχτας και την παρακολούθηση τηλεόρασης πριν από τον ύπνο.
Ο ειδικός προτείνει να περιμένουμε 90-120 λεπτά πριν πιούμε καφέ, να αποφεύγουμε το τηλέφωνο τη νύχτα και να μην χρησιμοποιούμε οθόνες πριν κοιμηθούμε, προκειμένου να βελτιώσουμε τη μνήμη και την ποιότητα του ύπνου μας.
Πιο αναλυτικά
Εάν νιώθετε ότι η μνήμη σας εξασθενεί, μην απογοητεύεστε. Η λύση μπορεί να βρίσκεται σε απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σας. Ένας κορυφαίος νευροεπιστήμονας μοιράζεται τρία συνηθισμένα λάθη που κάνουμε και τα οποία, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, βλάπτουν τη μνήμη μας αυξάνοντας τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.
Οι 3 κοινές συνήθειες που καταστρέφουν αθόρυβα τη μνήμη σας, σύμφωνα με ειδικό
Δυσκολεύεστε με τη μνήμη σας; Ξεχνάτε συνέχεια πού αφήσατε τα πράγματά σας; Ψάχνετε απεγνωσμένα τα κλειδιά σας ή μπαίνετε σε ένα δωμάτιο μόνο και μόνο για να ξεχάσετε γιατί πήγατε εκεί εξαρχής; Δεν είστε μόνοι. Μπορεί να πιστεύετε ότι σας προδίδει η μνήμη σας. Όμως, εάν αλλάξετε κάποιες απλές, καθημερινές συνήθειες, υπάρχει η δυνατότητα η μνήμη σας να βελτιωθεί.
Ο Robert WB Love, γνωστός νευροεπιστήμονας που ειδικεύεται στη μείωση του κινδύνου Αλτσχάιμερ και τη βελτίωση της μνήμης, αποκάλυψε τρεις κοινές συνήθειες που μπορεί να βλάπτουν σιωπηλά τη γνωστική σας λειτουργία.
- Πίνετε καφέ αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα
- Κοιτάτε το τηλέφωνό σας όταν ξυπνάτε στη μέση της νύχτας
- Παρακολουθείτε τηλεόραση πριν τον ύπνο
Πίνετε καφέ αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα
Ο καφές αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα είναι μια πολύ κοινή συνήθεια προσφέροντας μια άμεση ώθηση για να ξεκινήσετε τη μέρα. Όμως, αποδεικνύεται ότι είναι πιο επιβλαβής από όσο νομίζετε. Ακόμα κι αν αγαπάτε τον καφέ, υπάρχει μια ιδανική στιγμή για να τον πιείτε, ώστε να αποφύγετε τις αρνητικές συνέπειες.
Ο νευροεπιστήμονας εξήγησε: «Ο καφές μπλοκάρει κάτι που ονομάζεται αδενοσίνη και αν τον πιείτε αμέσως, είναι πιθανό να έχετε θολή σκέψη ή κόπωση αργότερα το απόγευμα. Έτσι, αν πίνετε καφέ το πρωί, πιθανότατα θα βιώσετε απογευματινή κόπωση. Ο τρόπος για να το αποτρέψετε αυτό είναι περιμένετε 90 έως 120 λεπτά, μετά το πρωινό ξύπνημα, πριν πιείτε τον καφέ σας.
Σε αυτό το διάστημα, το σώμα σας ξυπνάει φυσικά. Δραστηριότητες όπως το σχοινάκι, η άσκηση ή ένα κρύο ντους μπορούν να επιταχύνουν αυτή τη φυσική αφύπνιση. Έτσι, θα έχετε πολύ περισσότερη ενέργεια και ο εγκέφαλός σας θα λειτουργεί πολύ καλύτερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας».
Ελέγχετε το τηλέφωνό σας όταν ξυπνάτε στη μέση της νύχτας
Το ξύπνημα μέσα στη νύχτα και ο έλεγχος του τηλεφώνου μπορεί να φαίνεται αθώα συνήθεια, αλλά επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο και τη μνήμη σας. Ο Robert επισημαίνει δύο βασικούς λόγους: «Το έντονο φως από ένα τηλέφωνο θα σας ξυπνήσει εάν το κοιτάτε για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα. Οπότε αυτό δεν είναι καλό.
Δεύτερον, το να κοιτάτε την ώρα μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό. Αν συνειδητοποιήσετε ότι κοιμηθήκατε λίγο, αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος και να δυσκολέψει την επιστροφή στον ύπνο. Μείνετε στο κρεβάτι, προσπαθήστε να ξανακοιμηθείτε και αυτό θα βελτιώσει πραγματικά την ποιότητα του ύπνου προστατεύοντας παράλληλα τη μνήμη».
Παρακολουθείτε τηλεόραση πριν από τον ύπνο
Η παρακολούθηση τηλεόρασης (ή οποιασδήποτε οθόνης) πριν από τον ύπνο είναι μια συνήθεια που πρέπει να αποφύγετε, καθώς βλάπτει σοβαρά τον ύπνο και, κατ’ επέκταση, τη μνήμη σας μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με τον ειδικό, η τηλεόραση μας ενθουσιάζει πραγματικά, αυξάνει την αδρεναλίνη και αυτό μας ξυπνάει. Η υπερδιέγερση δυσκολεύει τον ύπνο. Επίσης, το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες (τηλεόρασης, τηλεφώνου και υπολογιστή) είναι διεγερτικό και μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Επομένως, για καλύτερο ύπνο και υγεία του εγκεφάλου, αποφύγετε τις οθόνες πριν κοιμηθείτε.