Ο ύπνος είναι κρίσιμος για την υγεία, αλλά πολλές φορές οι ξαφνικές αφυπνίσεις και η υπερανάλυση εμποδίζουν την επαναφορά στον ύπνο. Σύμφωνα με την ειδικό Stephanie Romiszewski, η συνέπεια στο ωράριο ξυπνήματος είναι σημαντική, ενώ ο ψυχολόγος Dr.
Jeffrey Bernstein προτείνει μια απλή φράση, «Αυτή η σκέψη μπορεί να περιμένει», για να βοηθήσει όσους ξυπνούν με ανησυχίες. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει την αναγνώριση των σκέψεων χωρίς να τις καταπολεμά, διευκολύνοντας την επιστροφή στον ύπνο και μειώνοντας το άγχος.
Πιο αναλυτικά
Ο ύπνος είναι ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες της υγείας και η έλλειψή του συνδέεται με μια σειρά χρόνιων προβλημάτων υγείας και καθημερινών δυσκολιών. Ενώ οι ειδικοί δίνουν έμφαση στη συνέπεια του ωραρίου ύπνου, το πραγματικό πρόβλημα για πολλούς είναι οι ξαφνικές αφυπνίσεις μέσα στη νύχτα και η αδυναμία να ξανακοιμηθούν.
Η έλλειψη ύπνου είναι ένα κοινό πρόβλημα, αλλά υπάρχουν λύσεις
Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με μια μακρά λίστα χρόνιων προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της νεφροπάθειας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της παχυσαρκίας και κατάθλιψης. Συνδέεται επίσης με μεγαλύτερη πιθανότητα τραυματισμού – για παράδειγμα, η υπνηλία κατά την οδήγηση έχει επανειλημμένα συνδεθεί με σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους σε τροχαία ατυχήματα.
Και αυτό χωρίς να αναφέρουμε τις καθημερινές επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου, όπως η δυσκολία στην εκμάθηση και την συγκέντρωση, το αίσθημα εκνευρισμού και η αδικαιολόγητη ανησυχία.
Η δυσκολία στον ύπνο είναι ένα σοβαρό, αλλά και πολύ κοινό, πρόβλημα. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί ειδικοί στον τομέα των οποίων οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να αναλάβετε δράση ή να δοκιμάσετε νέες τακτικές για να κοιμηθείτε.
Για παράδειγμα, η κορυφαία ειδικός ύπνου Stephanie Romiszewski, CEO της The Sleepyhead Clinic, η οποία μελετά τον ύπνο εδώ και 20 χρόνια και έχει θεραπεύσει πάνω από 10.000 ασθενείς, αναφέρει ότι υπάρχει ένας θεμελιώδης κανόνας για καλύτερο βραδινό ύπνο. Σύμφωνα με την ειδικό, το «κλειδί» είναι να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί, επειδή η «οδηγία για ύπνο» του σώματος ξεκινά μόλις ξυπνήσουμε.
Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι θα έλεγαν αμέσως ότι το να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα μπορεί να είναι πολύ δύσκολο όταν έχετε μικρά παιδιά ή ένα απαιτητικό πρόγραμμα εργασίας, κάτι που μπορεί επίσης να κάνει τον ύπνο τα Σαββατοκύριακα να φαίνεται πολύ σημαντικός.
Η απλή φράση που μπορεί να σας βοηθήσει να ξανακοιμηθείτε
Ξυπνάτε συχνά στις 3 τα ξημερώματα, με το μυαλό σας να τρέχει σε ατελείωτους προβληματισμούς; Δεν είστε μόνοι. Η υπερανάλυση κατά τις πρώτες πρωινές ώρες είναι ένα κοινό φαινόμενο που σαμποτάρει τον πολύτιμο ύπνο μας. Ωστόσο, ένας ψυχολόγος ισχυρίζεται ότι έχει τη λύση. Πρόκειται για μία απλή μέθοδο που μπορεί να σας βοηθήσει να απενεργοποιήσετε το υπερδραστήριο μυαλό σας και να ξανακοιμηθείτε.
Ο Dr. Jeffrey Bernstein PhD αναφέρει: «Για χρόνια, προτείνω μια φράση τεσσάρων λέξεων στους πελάτες μου που ξυπνούν μέσα στη νύχτα και υποφέρουν από επίμονες σκέψεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αναφέρουν ότι είναι πραγματικά χρήσιμη». Η φράση αυτή είναι: «Αυτή η σκέψη μπορεί να περιμένει».
«Αυτή η απλή πρόταση έχει μια εκπληκτικά ισχυρή επίδραση», λέει ο ειδικός. «Όταν το λέτε στον εαυτό σας, δημιουργείται ένα όριο ανάμεσα στον εαυτό σας και στις ανεξέλεγκτες σκέψεις. Δίνει σήμα στο υπερδραστήριο μυαλό σας ότι πρέπει να σταματήσει».
Γιατί αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική
Ο Dr. Bernstein εξηγεί ότι αυτή η απλή φράση λειτουργεί για τους εξής λόγους:
- Είναι αρκετά σύντομη για να την θυμάστε στις 3 τα ξημερώματα.
- Αναγνωρίζει τη σκέψη χωρίς να την πολεμά.
- Ενισχύει τη δύναμή σας να κάνετε παύση, «μια υποτιμημένη ψυχική δεξιότητα».
- Μειώνει την επείγουσα ανάγκη που τροφοδοτεί το άγχος και την αϋπνία.
«Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να ξανακοιμηθούν σκεπτόμενοι τον τρόπο να ξεπεράσουν τη σκέψη. Αυτό σπάνια λειτουργεί. Αυτό που λειτουργεί είναι η μετάβαση από την επίλυση στην καταπράυνση», εξηγεί ο ειδικός.