Μια νέα μελέτη 20 ετών από το Tufts University αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση ενός έως δύο φλιτζανιών καφέ ημερησίως, ιδίως σκέτου ή με χαμηλά επίπεδα ζάχαρης και κορεσμένου λίπους, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας, ειδικά από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν καφέ με μέτρο έχουν καλύτερη υγεία και μακροχρόνια οφέλη, ενώ η προσθήκη ζάχαρης και λιπαρών μπορεί να αναιρεί αυτά τα οφέλη.
Η μελέτη, που περιλαμβάνει δεδομένα από 46.000 ενήλικες, ενισχύει τις υπάρχουσες διατροφικές οδηγίες που προτείνουν περιορισμό της πρόσθετης ζάχαρης και του κορεσμένου λίπους.
Πιο αναλυτικά
Θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητες να ζήσετε περισσότερα χρόνια; Ο τρόπος που απολαμβάνετε τον καφέ σας μπορεί να παίξει ρόλο. Σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη, υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος κατανάλωσης καφέ που συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας και καλύτερη υγεία της καρδιάς, χωρίς να χρειαστεί να στερηθείτε την αγαπημένη σας συνήθεια.
Ο τρόπος που πίνετε τον καφέ σας επηρεάζει την μακροζωία σας
Από την ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας, όπου βελτιώνει τη συγκέντρωση, την εγρήγορση και τη μνήμη, έως την προστασία από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ, χάρη στη δράση της ως ανταγωνιστής των υποδοχέων αδενοσίνης και στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, ο καφές έχει να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με μελέτη του Nutrients.
Επιπλέον, η μελέτη επισημαίνει ότι η καφεΐνη ενισχύει την ανοσοποιητική λειτουργία, συμβάλλει στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας, ιδιαίτερα σε ασθματικούς και μπορεί να βελτιώσει τη γαστρεντερική κινητικότητα, με θετικά αποτελέσματα σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Συνολικά, η καφεΐνη παρουσιάζεται σαν ένα βιοδραστικό αλκαλοειδές με θετικές επιδράσεις στην εγκεφαλική και σωματική υγεία, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.
Τώρα μια νέα έρευνα έρχεται να προσθέεσει ότι το να πίνετε καφέ μπορεί να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Ερευνητές του Tufts University στη Βοστώνη δήλωσαν ότι η κατανάλωση ενός έως δύο φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη την ημέρα συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και ιδιαίτερα από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Καφές χωρίς ζάχαρη και κρέμα
Διαπίστωσαν ότι ο σκέτος καφές και ο καφές με χαμηλά επίπεδα πρόσθετης ζάχαρης και κορεσμένου λίπους συνδέθηκαν με 14% χαμηλότερο κίνδυνο. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε ο ίδιος συσχετισμός για καφέ με υψηλές ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης και κορεσμένου λίπους.
«Ο καφές είναι από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα στον κόσμο και με σχεδόν τους μισούς ενήλικες Αμερικανούς να δηλώνουν ότι πίνουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι την ημέρα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία», ανέφερε σε δήλωση η Fang Fang Zhang, καθηγήτρια Neely Family στη Σχολή Friedman.
«Τα οφέλη του καφέ για την υγεία μπορεί να οφείλονται στις βιοδραστικές του ενώσεις, όμως τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η προσθήκη ζάχαρης και κορεσμένου λίπους ενδέχεται να μειώνει τα οφέλη για τη μείωση της θνησιμότητας».
Η Zhang ήταν η κύρια συγγραφέας της μελέτης, η οποία υποστηρίχθηκε από τα National Institutes of Health και δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο «The Journal of Nutrition».
Αρκεί ένα φλιτζάνι καφέ για να έχετε 16% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου
Στην εν λόγω μελέτη, οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα από εννέα διαδοχικούς κύκλους της National Health and Nutrition Examination Survey, εξετάζοντας 46.000 ενήλικες άνω των 20 ετών, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει έγκυρη καταγραφή του τι είχαν καταναλώσει κατά τη διάρκεια 24 ωρών την πρώτη ημέρα της μελέτης. Τα δεδομένα καταγράφηκαν από το 1999 έως το 2018.
Τελικά, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ ημερησίως συνδεόταν με 16% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Ο κίνδυνος αυτός μειωνόταν κατά μία ακόμη ποσοστιαία μονάδα με την κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών. Όμως, η κατανάλωση περισσότερων φλιτζανιών δεν είχε πρόσθετα οφέλη και η σχέση μεταξύ καφέ και χαμηλότερου κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα εξασθενούσε όταν η κατανάλωση ξεπερνούσε τα τρία φλιτζάνια την ημέρα.
Η κατανάλωση ενός έως δύο φλιτζανιών καφέ με χαμηλά επίπεδα πρόσθετης ζάχαρης και κορεσμένου λίπους συνδεόταν με 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Ο σκέτος καφές συνδεόταν με την ίδια μείωση του κινδύνου.
Η συγκεκριμένη έρευνα βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες που υποστηρίζουν τα ίδια συμπεράσματα από το Tulane University. Μια δεκαετής μελέτη σε 40.000 ενήλικες Αμερικανούς διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν καφέ το πρωί ήταν κατά 31% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο και κατά 16% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ.
«Ελάχιστες μελέτες έχουν εξετάσει πώς τα πρόσθετα στον καφέ μπορεί να επηρεάζουν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και κινδύνου θνησιμότητας, και η δική μας είναι από τις πρώτες που ποσοτικοποιούν πόση ζάχαρη και κορεσμένο λίπος προστίθεται», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Dr. Bingjie Zhou.
«Τα αποτελέσματά μας ευθυγραμμίζονται με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς, που συνιστούν τον περιορισμό της πρόσθετης ζάχαρης και του κορεσμένου λίπους».
πηγή: oloygeia.gr