Η χρόνια φλεγμονή, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παθήσεις όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη, μπορεί να πυροδοτηθεί από κοινές τροφές που καταναλώνουμε. Σύμφωνα με το άρθρο, πέντε τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε είναι η επεξεργασμένη ζάχαρη, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, το επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας, τα τρανς λιπαρά και τα τεχνητά πρόσθετα.
Αυτές οι τροφές συμβάλλουν στην αύξηση των φλεγμονωδών δεικτών στον οργανισμό. Αντίθετα, η αντικατάστασή τους με φυσικές επιλογές, όπως φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, λιπαρά ψάρια και υγιεινά λιπαρά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην προαγωγή της υγείας.
Πιο αναλυτικά
Νιώθετε συχνά φουσκωμένοι, κουρασμένοι ή γενικά άβολα, χωρίς να καταλαβαίνετε το γιατί; Αυτά τα διακριτικά συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν κάτι πιο βαθύ: τη φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με μια σειρά σοβαρών παθήσεων, από καρδιακά προβλήματα και αρθρίτιδα, μέχρι διαβήτη και κατάθλιψη. Αυτό που ίσως δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι ορισμένες κοινές τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά μπορούν αθόρυβα να πυροδοτήσουν τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού μας.
5 τροφές που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή
- Επεξεργασμένη ζάχαρη
- Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
- Επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας
- Τρανς λιπαρά
- Τεχνητά πρόσθετα
Επεξεργασμένη ζάχαρη
Τα ζαχαρούχα ποτά, οι καραμέλες, ακόμα και τα συσκευασμένα δημητριακά μπορούν να ανεβάσουν το σάκχαρο στο αίμα, πυροδοτώντας τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος. Η υπερβολική πρόσληψη αυξάνει επίσης τις επιβλαβείς ενώσεις που ονομάζονται AGEs (τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης), οι οποίες τροφοδοτούν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.
Ωστόσο, αυτή η φλεγμονή μπορεί να αντιμετωπιστεί προσθέτοντας φυσική γλυκύτητα με φρούτα όπως τα μούρα, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως οι ανθοκυανίνες που μειώνουν τη φλεγμονή και την οξειδωτική βλάβη.
Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
Το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και τα αρτοσκευάσματα από επεξεργασμένο αλεύρι διασπώνται γρήγορα σε ζάχαρη, προάγοντας αιχμές ινσουλίνης και φλεγμονή. Αυτοί οι “άδειοι” υδατάνθρακες στερούνται φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών, συμβάλλοντας σε ανισορροπία του εντέρου και χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού.
Αντικαταστήστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με δημητριακά ολικής άλεσης όπως βρώμη, καστανό ρύζι ή κινόα, τα οποία περιέχουν φυτικές ίνες και πολυφαινόλες γνωστές για τη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών.
Επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας
Το μπέικον, τα λουκάνικα και το κόκκινο κρέας συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και συντηρητικών όπως τα νιτρικά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), η οποία είναι ένας βασικός δείκτης φλεγμονής στο σώμα.
Για να αντιστρέψετε αυτή την κατάσταση, επιλέξτε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός ή οι σαρδέλες, τα οποία είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μειώνουν ενεργά τη φλεγμονή και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς.
Τρανς λιπαρά
Βρίσκονται στη μαργαρίνη, τα αρτοσκευάσματα και πολλά fast food, τα τρανς λιπαρά αυξάνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) και μειώνουν την καλή χοληστερόλη (HDL), πυροδοτώντας φλεγμονή και καταστρέφοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Επιλέξτε υγιεινά λιπαρά όπως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αβοκάντο και ξηρούς καρπούς, ειδικά καρύδια και αμύγδαλα, τα οποία είναι αντιφλεγμονώδη και φιλικά προς την καρδιά.
Τεχνητά πρόσθετα