Ο νευροεπιστήμονας Dr. Ramon Velazquez προειδοποιεί για πέντε τροφές που μπορούν να βλάψουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, επηρεάζοντας τη μνήμη και τη γνωστική ικανότητα καθώς γερνάμε.
Οι τροφές αυτές περιλαμβάνουν εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, τρόφιμα πλούσια σε τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs), τεχνητά γλυκαντικά και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ο Velazquez τονίζει τη σημασία της διατροφής για την υγεία του εγκεφάλου και προτείνει να επιλέγουμε ολόκληρα και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα για την προστασία της γνωστικής μας λειτουργίας.
Πιο αναλυτικά
Η σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας του εγκεφάλου είναι πιο βαθιά από όσο φανταζόμαστε. Ένας νευροεπιστήμονας επισημαίνει πέντε συγκεκριμένες τροφές που, αν καταναλώνονται συστηματικά, μπορούν να προκαλέσουν “ζημιά” στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας, με επιπτώσεις στη μνήμη και τη γνωστική ικανότητα καθώς γερνάμε.
Εγκέφαλος: Η σημασία της διατροφής για την υγεία του
Η σοφή φράση του Ιπποκράτη «είσαι ό,τι τρως» φαίνεται πως αποκτά νέα διάσταση, όταν μιλάμε για την υγεία του εγκεφάλου. Οι διατροφικές μας επιλογές δεν επηρεάζουν μόνο το σώμα μας, αλλά έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στην εσωτερική λειτουργία και τη δομή του εγκεφάλου μας.
Ο Dr. Ramon Velazquez, νευροεπιστήμονας και ερευνητικός σύμβουλος στο Mind Lab Pro, μοιράζεται σημαντικές πληροφορίες σχετικά με καθημερινές τροφές που μπορεί να προκαλέσουν “ζημιά” στον εγκέφαλό μας. Η έκπληξη είναι ότι κάποιες από αυτές τις τροφές τις καταναλώνουμε συχνά.
«Η ζημιά από τις κακές διατροφικές επιλογές συσσωρεύεται αθόρυβα επί δεκαετίες. Τα τρόφιμα που καταναλώνετε στα 30 και 40 σας χρόνια θέτουν τις βάσεις για το πώς θα λειτουργεί ο εγκέφαλός σας στα 60, 70 και μετά», τονίζει ο ειδικός. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για συνειδητές επιλογές διατροφής από νεαρή ηλικία, προκειμένου να προστατεύσουμε τη γνωστική μας ικανότητα και τη μνήμη μας.
Ενώ το μέτρο είναι το κλειδί σε μια ισορροπημένη διατροφή, ο Dr. Velazquez επισημαίνει ότι η συστηματική κατανάλωση ορισμένων κοινών τροφών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης και επιδείνωση των γνωστικών ικανοτήτων καθώς μεγαλώνουμε.
Οι 5 τροφές που μπορούν «να καταστρέψουν την λειτουργία του εγκεφάλου», σύμφωνα με νευροεπιστήμονα
Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία. Ενώ ορισμένες τροφές ενισχύουν την εγκεφαλική μας λειτουργία, άλλες μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες. Ο Dr. Velazquez, νευροεπιστήμονας, αναλύει ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε για να προστατεύσουμε τον εγκέφαλό μας από τη γνωστική έκπτωση και νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.
- Εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα
- Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο
- Τρόφιμα με υψηλά επίπεδα τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs)
- Τεχνητά γλυκαντικά
- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα
Ενώ τα έτοιμα γεύματα και τα επεξεργασμένα σνακ μπορεί να είναι μια γρήγορη λύση, συχνά είναι γεμάτα με πρόσθετα, συντηρητικά και τεχνητά συστατικά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πληθώρα προβλημάτων υγείας. «Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αντιμετωπίζουν 28% ταχύτερο ρυθμό γνωστικής έκπτωσης», προειδοποιεί ο Dr. Velazquez.
Αυτά τα τρόφιμα προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις που βλάπτουν τις ευαίσθητες συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Για την προστασία της υγείας του εγκεφάλου και του οργανισμού σας, είναι συνετό να στραφείτε σε ολόκληρα τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί έντονη επεξεργασία, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ανεπεξέργαστα κρέατα.
Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο
Ενώ τα ψάρια είναι γνωστά για τα οφέλη τους στον εγκέφαλο λόγω των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, υπάρχουν ορισμένοι τύποι που μπορεί να είναι επικίνδυνοι. Συγκεκριμένα, ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γνωστική λειτουργία και τη συνολική υγεία του νευρικού συστήματος.
Μεγαλύτερα, αρπακτικά ψάρια που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, όπως ο καρχαρίας, ο ξιφίας, το σκουμπρί και το πλακί, τείνουν να συσσωρεύουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου.
Ο υδράργυρος είναι μια ισχυρή νευροτοξίνη που, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα. «Ο υδράργυρος είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τον νευρικό ιστό επειδή μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Μόλις εισέλθει στον εγκέφαλο, διαταράσσει την κυτταρική λειτουργία και μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική έκπτωση με την πάροδο του χρόνου», εξηγεί ο γιατρός.
Τρόφιμα με υψηλά επίπεδα τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs)
Τα καψαλισμένα τρόφιμα, αν και συχνά γευστικά, ειδικά στο μπάρμπεκιου, περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται Τελικά Προϊόντα Προχωρημένης Γλυκοζυλίωσης (AGEs). Αυτές οι ενώσεις σχηματίζονται όταν πρωτεΐνες ή λίπη συνδυάζονται με σάκχαρα, κυρίως σε μεθόδους μαγειρέματος υψηλής θερμοκρασίας όπως το ψήσιμο στη σχάρα, το τηγάνισμα ή το ψήσιμο στον φούρνο.
Ο Dr. Velazquez εξηγεί ότι τα AGEs προκαλούν οξειδωτικό στρες και φλεγμονή στον εγκέφαλο. Έχουν επίσης συνδεθεί με την ανάπτυξη αμυλοειδών πλακών, των ίδιων εναποθέσεων πρωτεΐνης που βρίσκονται στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Για να μειώσετε την πρόσληψη AGEs, συνιστά την επιλογή μεθόδων μαγειρέματος όπως το βράσιμο στον ατμό, το ποσάρισμα ή το μαγείρεμα σε κατσαρόλα, οι οποίες παράγουν λιγότερες από αυτές τις ενώσεις.
Παρά τις ανησυχίες για τα AGEs, πολλοί ειδικοί, όπως η σεφ Eva De Angelis, LDN, τονίζουν ότι το κλειδί είναι η διατροφική ισορροπία. Όπως αναφέρει στο EatingWell, είναι πιο σημαντικό να επικεντρωθείτε στο συνολικό διατροφικό σας πρότυπο παρά σε μεμονωμένα τρόφιμα.
Εάν η διατροφή σας είναι γενικά ισορροπημένη, πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη, με μειωμένη πρόσληψη επεξεργασμένων και κόκκινων κρεάτων, καθώς και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι, τότε η περιστασιακή κατανάλωση καψαλισμένων τροφών είναι αποδεκτή.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το καψαλισμένο φαγητό έχει ωραία γεύση, και είναι μέρος πολλών γευστικών πιάτων και γευμάτων», προσθέτει η Eva De Angelis. Ωστόσο, συνιστά την κατανάλωσή τους με μέτρο, ώστε να μπορείτε να τα απολαμβάνετε χωρίς να διατρέχετε τον κίνδυνο αύξησης των πιθανοτήτων χρόνιων ασθενειών.
Τεχνητά γλυκαντικά
Σχετικά με τα τεχνητά γλυκαντικά, ο Dr. Velazquez είπε: «Πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν ότι ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να αλλοιώσουν τα βακτήρια του εντέρου με τρόπους που μπορεί να προάγουν τη φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία και ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών διαταραχών».
Αντί να χρησιμοποιείτε τεχνητά γλυκαντικά, μπορεί να καταφύγετε σε φυσικές εναλλακτικές όπως το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου. Είναι επίσης καλό να προσπαθήσετε να μειώσετε σταδιακά την επιθυμία σας για γλυκά, περιορίζοντας σιγά-σιγά την κατανάλωσή τους.
Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Ενώ πολλοί απολαμβάνουν ένα ποτό για να χαλαρώσουν, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει χάος στον εγκέφαλο. «Η μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί συρρίκνωση του όγκου του εγκεφάλου. Επηρεάζει ιδιαίτερα τον προμετωπιαίο φλοιό, την περιοχή που είναι υπεύθυνη για τη λήψη αποφάσεων και τη λογική σκέψη», είπε ο γιατρός. Έτσι, η κατανάλωση με μέτρο είναι απαραίτητη για την προστασία του εγκεφάλου.
Ο νευροεπιστήμονας τονίζει ότι, παρά την ανθεκτικότητά του, ο εγκέφαλος είναι εξαιρετικά ευάλωτος στις επιδράσεις των φλεγμονωδών τροφών. Αυτές οι επιβλαβείς τροφές αλληλεπιδρούν με γενετικούς παράγοντες κινδύνου, πράγμα που σημαίνει ότι άτομα με οικογενειακό ιστορικό άνοιας ή Αλτσχάιμερ ενδέχεται να δουν την έναρξη των συμπτωμάτων να επιταχύνεται ραγδαία λόγω “κακών διατροφικών επιλογών”.
@docamenHappy Friday! 🥑🍳♬ original sound – BrainMD