Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ή υπέρταση, πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους κάτω των 50 ετών, με κύριες αιτίες τον καθιστικό τρόπο ζωής, τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, το χρόνιο στρες και την παχυσαρκία.
Η διαιτολόγος Courtney Kassis προτείνει τρεις φυσικούς τρόπους για τη μείωσή της: περιορισμός των επεξεργασμένων τροφίμων και της ζάχαρης, αύξηση κατανάλωσης ολόκληρων τροφών, και προσοχή στην κατανάλωση αλατιού.
Αυτές οι αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση της αρτηριακής πίεσης σε λίγες εβδομάδες, συμβάλλοντας στην πρόληψη σοβαρών καρδιοαγγειακών προβλημάτων.
Πιο αναλυτικά
Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, δεν είναι πλέον πρόβλημα μόνο των ηλικιωμένων. Τα κρούσματα αυξάνονται δραματικά σε άτομα κάτω των 50 ετών, επηρεάζοντας πλέον έναν στους τρεις ενήλικες. Αυτός ο «σιωπηλός δολοφόνος» συχνά δεν έχει συμπτώματα μέχρι να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιακές προσβολές.
Γιατί αυξάνονται οι περιπτώσεις υπέρτασης σε νεαρές ηλικίες
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των περιπτώσεων υψηλής αρτηριακής πίεσης σε ανθρώπους με ηλικία κάτω των 40 ετών. Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την ανησυχητική τάση είναι οι εξής:
- Καθιστικός τρόπος ζωής: Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και, κατ’ επέκταση, στην υπέρταση.
- Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες: Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, πλούσιων σε αλάτι, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία.
- Χρόνιο στρες: Το στρες έχει αναγνωριστεί ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη υπέρτασης, επηρεάζοντας την αρτηριακή πίεση μακροπρόθεσμα.
- Παχυσαρκία: Ο καθηγητής Jacob George από το Πανεπιστήμιο του Dundee τονίζει ότι η παχυσαρκία είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από την αύξηση της υπέρτασης στους νέους. «Κάνω αυτή την κλινική εδώ και 20 χρόνια. Όταν ξεκίνησα, περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους με υπέρταση ήταν κάτω των 30 ετών. Αυτό το ποσοστό έχει διπλασιαστεί, κυρίως λόγω της παχυσαρκίας και είναι πραγματικά μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».
3 φυσικοί τρόποι για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με ειδικό
Η διαιτολόγος Courtney Kassis μοιράστηκε τις απλές συμβουλές που δίνει συχνά στους πελάτες της, για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, με φυσικό τρόπο, μέσα σε λίγες εβδομάδες. «Ένας πελάτης μου μόλις [μείωσε την αρτηριακή του πίεση] σε ένα μήνα μετά το πρώτο μας ραντεβού», είπε η ειδικός σε βίντεο που ανέβασε στα social media.
- Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και την ζάχαρη
- Καταναλώστε περισσότερες ολόκληρες τροφές
- Προσοχή στην κατανάλωση αλατιού
Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και την ζάχαρη
Η αντίσταση στην ινσουλίνη και η φλεγμονή συνδέονται άμεσα με την αυξημένη αρτηριακή πίεση. Τρόφιμα όπως αναψυκτικά, έτοιμα γεύματα και επεξεργασμένο λευκό ψωμί εκτοξεύουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επιδεινώνοντας την κατάσταση.
Το British Heart Foundation επισημαίνει ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ., ζαχαρούχα δημητριακά, γεύματα μικροκυμάτων, κατεψυγμένη πίτσα, γλυκίσματα) αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση και επακόλουθες επιπλοκές, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.
Καταναλώστε περισσότερες ολόκληρες τροφές
Η ένταξη περισσότερων ολόκληρων τροφών στη διατροφή σας είναι ζωτικής σημασίας. Η διατροφολόγος Courtney συνιστά:
- Μη αμυλούχα λαχανικά: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.
- Φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: Παρέχουν βιταμίνες χωρίς απότομες αυξήσεις σακχάρου.
- Ξηροί καρποί και σπόροι: Πηγές καλίου, μαγνησίου και φυτικών ινών, απαραίτητα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) προτείνει τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά (περίπου το ένα τρίτο της διατροφής μας). Επίσης, τα αμυλούχα τρόφιμα (ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες) πρέπει να αποτελούν το ένα τρίτο της ημερήσιας πρόσληψης.
Επιπλέον, φροντίστε να συμπεριλαμβάνετε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα, από πηγές όπως γαλακτοκομικά, όσπρια (φακές, φασόλια) ή άπαχα κρέατα. Συνιστώνται τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριού εβδομαδιαίως, εκ των οποίων μία λιπαρή (σολομός, σκουμπρί) για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Προσοχή στην κατανάλωση αλατιού
Η Courtney προτείνει την αντικατάσταση του επιτραπέζιου αλατιού με θαλασσινό αλάτι, λόγω της περιεκτικότητάς του σε απαραίτητα μέταλλα που συμβάλλουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο.
Το British Heart Foundation και το NHS τονίζουν ότι όλοι οι τύποι αλατιού, λόγω του νατρίου, μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση αν καταναλωθούν σε υπερβολική ποσότητα. Οι ενήλικες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 6 γραμμάρια αλατιού την ημέρα (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού).
@dietitianwithtwins 3 nutrition tips for high blood pressure that helped my client significantly improve his numbers within 4 weeks! #bloodsugarbalance #hypertension #heartdisease #inflammation #insulinresistance #inflammatoryfoods #nutrientdense #highfiber ♬ original sound – Courtney, MS, RD, LDN