Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports αναδεικνύει τη νιασίνη, ή βιταμίνη Β3, ως πιθανό παράγοντα μείωσης του κινδύνου εμφάνισης πέτρων στους νεφρούς κατά 22%. Η έρευνα, που ανάλυσε δεδομένα από 28.508 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερη πρόσληψη νιασίνης είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αυτό το επώδυνο πρόβλημα, ιδιαίτερα οι νεότεροι ενήλικες.
Η νιασίνη φαίνεται να προσφέρει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία των νεφρών. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την επιβεβαίωση των ευρημάτων και προειδοποιούν για τους περιορισμούς της έρευνας.
Η ενσωμάτωση τροφών πλούσιων σε νιασίνη στη διατροφή μπορεί να είναι μια χρήσιμη στρατηγική για την πρόληψη των λίθων στους νεφρούς.
Πιο αναλυτικά
Οι πέτρες στους νεφρούς είναι ένας εφιάλτης για πολλούς, λόγω του αφόρητου πόνου που προκαλούν. Τι θα γινόταν όμως αν μαθαίνατε ότι υπάρχει ένα απλό, διατροφικό μυστικό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής τους κατά 22%; Νέα έρευνα στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας σε μία βιταμίνη, υποδεικνύοντας έναν απρόσμενο σύμμαχο στην πρόληψη αυτού του επώδυνου προβλήματος.
Η Νο1 βιταμίνη που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για πέτρες στους νεφρούς, σύμφωνα με μελέτη
Νέα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο Scientific Reports υποδεικνύουν ότι η αύξηση της πρόσληψης νιασίνης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης λίθων στους νεφρούς. Η νιασίνη, γνωστή και ως νικοτινικό οξύ, είναι οργανικό μόριο το αποτελεί μορφή της βιταμίνης Β3, είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει σωστά.
Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από μια μεγάλη έρευνα υγείας που ονομάζεται National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) που πραγματοποιήθηκε από το 2007 έως το 2018. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τι έτρωγαν οι άνθρωποι, σε διάστημα 24 ωρών, προκειμένου να μάθουν πόση νιασίνη κατανάλωναν. Ρώτησαν επίσης τους συμμετέχοντες εάν είχαν ιστορικό λίθων στους νεφρούς μέσω ενός ερωτηματολογίου.
Για να μελετήσουν την πιθανή σχέση μεταξύ της νιασίνης και της μείωσης του κινδύνου για πέτρες στους νεφρούς, χρησιμοποίησαν προηγμένες στατιστικές μεθόδους για την ανάλυση των δεδομένων. Η μελέτη περιλάμβανε συνολικά 28.508 συμμετέχοντες, καθιστώντας την μια ενδελεχή έρευνα σχετικά με το εάν η προσθήκη νιασίνης στη διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στους νεγρούς. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν λίγο πάνω από 47 ετών.
Τι διαπίστωσε η μελέτη
Αφού ανέλυσαν τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που εμφανίζουν πέτρες στους νεφρούς συχνά μοιράζονται ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Είναι πιο πιθανό να είναι άνδρες, μεγαλύτερης ηλικίας, καπνιστές, να ασκούνται περισσότερο και να έχουν ιστορικό παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο διαβήτης. Είναι ενδιαφέρον ότι τείνουν επίσης να καταναλώνουν λιγότερη νιασίνη μέσω της διατροφής τους.
Συγκρίνοντας εκείνους που λάμβαναν τη λιγότερη νιασίνη με εκείνους που κατανάλωναν την περισσότερη, η τελευταία ομάδα είχε περίπου 22% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης λίθων στους νεφρούς. Αυτό το όφελος ήταν ιδιαίτερα αισθητό σε άτομα κάτω των 60 ετών. Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι η σχέση μεταξύ της νιασίνης και του κινδύνου λίθων στους νεφρούς δεν ήταν εντελώς απλή – ακολουθούσε ένα μοτίβο «σχήματος L», δείχνοντας ότι ακόμη και μια μέτρια αύξηση στην πρόσληψη νιασίνης φάνηκε να βοηθά στη μείωση του κινδύνου. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η συμπερίληψη περισσότερων τροφών πλούσιων σε νιασίνη (βιταμίνη Β3) στη διατροφή σας μπορεί να κάνει τη διαφορά στη μείωση του κινδύνου για πέτρες στους νεφρούς, ειδικά για τους νεότερους ενήλικες.
Ο συγγραφέας αυτής της μελέτης υποστηρίζει ότι, ενώ ο λόγος για τον οποίο η νιασίνη μπορεί να επηρεάζει την ανάπτυξη λίθων στους νεφρούς παραμένει ασαφής, ένας πιθανός λόγος είναι οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.
Οι πέτρες στους νεφρούς συχνά σχηματίζονται από κρυστάλλους ασβεστίου σε μια διαδικασία που περιλαμβάνει φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, μια κατάσταση όπου δυνητικά επιβλαβή μόρια, γνωστά ως δραστικές μορφές οξυγόνου, μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα. Η νιασίνη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση αυτών των επιπτώσεων.
Περιορισμοί μελέτης
Υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί περιορισμοί που πρέπει να ληφθούν υπόψη στη μελέτη. Πρώτον, επειδή ήταν διατομεακή, οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι η κατανάλωση περισσότερης ή λιγότερης νιασίνης είναι αυτό που προκαλεί αλλαγές στον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στους νεφρούς. Οι διατομεακές μελέτες συλλέγουν δεδομένα σε ένα μόνο χρονικό διάστημα, καθιστώντας δύσκολη την εξαγωγή σχέσεων αιτίας-αποτελέσματος.
Δεύτερον, οι ερευνητές βασίστηκαν στους συμμετέχοντες για να αναφέρουν τις διατροφικές τους συνήθειες και το ιστορικό λίθων στους νεφρούς μέσω ερωτηματολογίων, οπότε υπάρχει πάντα η πιθανότητα να παρανοήθηκαν ορισμένες λεπτομέρειες. Επίσης, ορισμένες λεπτομέρειες, όπως η ακριβής σύνθεση των λίθων στους νεφρούς, δεν περιλαμβάνονταν στη βάση δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε.
Τέλος, οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου και καθώς οι διατροφικές πληροφορίες καταγράφηκαν από ανακλήσεις 24 ωρών, ενδέχεται να μην αντιπροσωπεύουν μακροπρόθεσμα πρότυπα.
Παρά αυτές τις προκλήσεις, αυτή η μελέτη ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο η η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λίθων στους νεφρούς, αλλά απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για την περαιτέρω επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων και την κατανόηση του ρόλου της νιασίνης.
Πώς εφαρμόζεται αυτό στην καθημερινότητα
Αν έχετε βιώσει πέτρες στους νεφρούς (ή απλά θέλετε να τις αποφύγετε), τα ευρήματα αυτής της μελέτης προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα ελπίδα. Φαίνεται ότι η πρόσληψη νιασίνης (βιταμίνης Β3) μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αυτών των επώδυνων σχηματισμών. Ίσως είναι μια καλή στιγμή να εξετάσετε πόση νιασίνη λαμβάνετε στην καθημερινή σας διατροφή.
Φυσικά, δεν είναι τόσο απλό όσο το να πασπαλίζετε νιασίνη πάνω από τα γεύματά σας. Οι πέτρες στα νεφρούς μπορούν να προκληθούν από πολλούς παράγοντες, όπως:
- τα επίπεδα ενυδάτωσης,
- τη γενετική και
- τις υποκείμενες παθήσεις υγείας.
Η παραπάνω μελέτη δεν εξαλείφει κανέναν από αυτούς τους παράγοντες, αλλά υποδηλώνει ότι η νιασίνη μπορεί να είναι ένα μέρος ενός μεγαλύτερου παζλ. Είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσετε με ρεαλιστικές προσδοκίες. Δεν χρειάζεται να αναθεωρήσετε ολόκληρη τη διατροφή σας εν μία νυκτί ή να αρχίσετε να παθιάζεστε με τα επίπεδα νιασίνης.
Μικρές, προσεκτικές προσαρμογές, όπως η προτεραιότητα σε τρόφιμα πλούσια σε αυτό το θρεπτικό συστατικό, διατηρώντας παράλληλα άλλες υγιεινές συνήθειες, μπορεί να κάνουν μια ουσιαστική διαφορά με την πάροδο του χρόνου.
Ακολουθούν ορισμένα τροφές στις οποίες πρέπει να εστιάσετε εάν προσπαθείτε να αυξήσετε την πρόσληψη νιασίνης (βιταμίνης Β3):
- Στήθος κοτόπουλου: Μια άπαχη πηγή πρωτεΐνης, το στήθος κοτόπουλου είναι γεμάτο νιασίνη για να υποστηρίξει τις διατροφικές σας ανάγκες.
- Τόνος: Είτε φρέσκος είτε κονσερβοποιημένος, ο τόνος προσφέρει μια στιβαρή ποσότητα νιασίνης μαζί με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι ευεργετικά για την καρδιά.
- Γαλοπούλα: Η γαλοπούλα, ειδικά το ανοιχτόχρωμο κρέας, είναι μια επιλογή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πλούσια σε νιασίνη, καθιστώντας την μια εξαιρετική επιλογή για ισορροπημένα γεύματα.
- Φιστίκια: Αυτά τα βολικά και νόστιμα σνακ δεν είναι μόνο πλούσια σε πρωτεΐνες, αλλά και μια εξαιρετική φυτική πηγή νιασίνης.
- Μανιτάρια: Τα μανιτάρια cremini και portobello ειδικότερα είναι φυσικές πηγές νιασίνης και προσφέρουν μια αλμυρή, γήινη γεύση στα πιάτα.
Άλλες κοινές πηγές νιασίνης περιλαμβάνουν το καστανό ρύζι και τον σολομό. Και παρόλο που φαίνεται σαν μια απλή λύση, οι ειδικοί δεν συνιστούν να πάρετε συμπλήρωμα νιασίνης χωρίς να συμβουλευτείτε ειδικό. Είναι πάντα καλή ιδέα να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν προσθέσετε ένα συμπλήρωμα στη ρουτίνα σας.