//

Διαβάστε περισσότερα

Αλτσχάιμερ: Επαναστατική ανακάλυψη από επιστήμονες του MIT και του Harvard – Προοπτική για οριστική θεραπεία

Νέα ελπίδα από MIT και Harvard στη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ: Ερευνητές αποκαλύπτουν πολυδιάστατες οδούς αντιμετώπισης της νόσου πέρα από τις πλάκες αμυλοειδούς
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Ερευνητές του MIT και του Harvard έχουν ανακαλύψει νέες γενετικές και μοριακές οδούς που μπορούν να προσφέρουν ελπίδες για πιο αποτελεσματικές θεραπείες της νόσου Αλτσχάιμερ.

Αντί να επικεντρώνονται αποκλειστικά στις πλάκες αμυλοειδούς, η έρευνα εξερευνά πολύπλοκους παράγοντες όπως τοξικές πρωτεΐνες, φλεγμονές και οξειδωτικό στρες.

Η μελέτη επισημαίνει τη σημασία πολυδιάστατων θεραπευτικών στρατηγικών που στοχεύουν σε πολλές αιτίες της νόσου, και εντοπίζει νέους στόχους όπως η επιδιόρθωση DNA και η τροποποίηση RNA, ανοίγοντας τον δρόμο για καινοτόμες θεραπείες.

Πιο αναλυτικά

Η νόσος Αλτσχάιμερ παραμένει μία από τις πιο δύσκολες ασθένειες στη θεραπεία, με τις υπάρχουσες θεραπείες να προσφέρουν περιορισμένο όφελος. Τώρα, οι επιστήμονες αποκαλύπτουν νέες γενετικές και μοριακές οδούς που θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτό. Προχωρώντας πέρα από τη συμβατική εστίαση στις πλάκες αμυλοειδούς, ανοίγουν τον δρόμο για πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Έρευνα του MIT και του Harvard αποκαλύπτει νέες γενετικές και μοριακές οδούς που στοχεύουν τη νόσο Αλτσχάιμερ

Καθώς οι επιστήμονες αγωνίζονται να κατανοήσουν και να θεραπεύσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, πρόσφατες ανακαλύψεις επεκτείνουν την έρευνα πέρα από τους γνωστούς στόχους όπως οι πλάκες αμυλοειδούς. Μία ανασκόπηση έρευνας του 2024 υπογραμμίζει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλείται από έναν περίπλοκο συνδυασμό παραγόντων-συμπεριλαμβανομένων τοξικών πρωτεϊνώνφλεγμονήςοξειδωτικού στρες και ελαττωματικών κυτταρικών μηχανισμών καθαρισμού του εγκεφάλου.

Βασιζόμενοι σε αυτά, ερευνητές από το MIT και το Harvard έχουν εντοπίσει εντελώς νέες γενετικές οδούς που μπορεί να αποτελούν βασικούς συντελεστές της νόσου, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Αυτά τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν μία στροφή προς πολυδιάστατες στρατηγικές θεραπείας που στοχεύουν τη νόσο σε πολλαπλά επίπεδα, αντί να επικεντρώνονται σε μία μόνο αιτία.

Πώς θεραπεύεται σήμερα η νόσος Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έρευνες

Σύμφωνα με την ερευνητική εργασία του 2024 με τίτλο Recent Advances in Alzheimer’s Disease: Mechanisms, Clinical Trials, and New Drug Development Strategies, η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλείται από διάφορους παράγοντες που αλληλεπιδρούν αναμεταξύ τους — συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης πρωτεϊνών αμυλοειδούς και tau, της φλεγμονής στον εγκέφαλο, του οξειδωτικού στρες και των ελαττωματικών μηχανισμών απομάκρυνσης αποβλήτων όπως η ανεπαρκής αυτοφαγία. Η μελέτη αναδεικνύει υποσχόμενες στρατηγικές φαρμάκων που στοχεύουν πολλές αιτίες ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας καινοτόμες προσεγγίσεις όπως οι θεραπείες διπλής δράσης και οι τεχνολογίες PROTAC (που βοηθούν στην απομάκρυνση επιβλαβών πρωτεϊνών).

Οι τρέχουσες θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ επικεντρώνονται τόσο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων όσο και στη μεταβολή της εξέλιξης της νόσου:

  • Οι αναστολείς της χολινεστεράσης (π.χ. donepezil, galantamine, rivastigmine) και η memantine (ένας ανταγωνιστής των υποδοχέων NMDA) χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.
  • Τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά του αμυλοειδούς, όπως τα lecanemab και donanemab, στοχεύουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης, στοχεύοντας τις πλάκες βήτα-αμυλοειδούς.

Πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν υποσχόμενες εξελίξεις:

  • Το donanemab εγκρίθηκε πρόσφατα στην Αυστραλία ως ένα σημαντικό βήμα προόδου στη θεραπεία.
  • Μία μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με HSV-1 (ιός έρπητα απλού τύπου) έχουν 80% υψηλότερο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ– η αντι-ιική θεραπεία μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο.
  • Έρευνα από το Northwestern University έδειξε ότι η ενεργοποίηση των ανοσοκυττάρων του εγκεφάλου (μικρογλοία) μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του τοξικού βήτα-αμυλοειδούς.

Νέα δεδομένα στη μάχη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

Ερευνητές του MIT έχουν εντοπίσει αρκετούς νέους πιθανούς στόχους για τη θεραπεία και την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, αναλύοντας μεγάλα σύνολα δεδομένων. Τα ευρήματά τους περιλαμβάνουν γονίδια και κυτταρικές οδούς που δεν είχαν προηγουμένως συνδεθεί με τη νόσο, όπως μία που εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA. Αυτό είναι σημαντικό επειδή πολλά υπάρχοντα φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ έχουν περιορισμένη επιτυχία.

Σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Harvard, η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από ανθρώπους και μύγες φρούτων για να εντοπίσει κυτταρικές οδούς που συνδέονται με νευροεκφυλισμό, αποκαλύπτοντας επιπλέον παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Όλα τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι εμπλέκονται πολλές διαφορετικές οδοί στην εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Είναι πολυπαραγοντική, και ίσως αυτός είναι ο λόγος που ήταν τόσο δύσκολο να αναπτυχθούν αποτελεσματικά φάρμακα έως τώρα», λέει ο Αμερικανός Ernest Fraenkel, καθηγητής Grover M. Hermann στο MIT και κύριος συγγραφέας της μελέτης, σύμφωνα με το MIT News. «Θα χρειαστούμε κάποιον συνδυασμό θεραπειών που να στοχεύει διαφορετικά μέρη αυτής της νόσου».

Ποιες είναι οι εναλλακτικές οδοί που σχετίζονται με τη νόσο

Για δεκαετίες, η νόσος Αλτσχάιμερ έχει σε μεγάλο βαθμό συνδεθεί με τη συσσώρευση πλακών αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, οι οποίες προκαλούν νευροεκφύλιση. Έχουν αναπτυχθεί αρκετά φάρμακα για την καταπολέμηση αυτών των πλακών, αλλά η επίδρασή τους στην εξέλιξη της νόσου είναι περιορισμένη. Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές εξερευνούν τώρα άλλους βιολογικούς μηχανισμούς που μπορεί να συμβάλλουν στη νόσο.

«Μία πιθανότητα είναι ότι ίσως υπάρχει περισσότερη από μία αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, και ότι ακόμη και σε ένα μόνο άτομο, μπορεί να υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στη νευροεκφύλιση», λέει ο Fraenkel. «Άρα, ακόμη κι αν η υπόθεση του αμυλοειδούς είναι σωστή — και υπάρχουν κάποιοι που δεν πιστεύουν ότι είναι — πρέπει να γνωρίζετε ποιες είναι οι άλλες αιτίες. Και τότε, αν μπορέσετε να στοχεύσετε όλες τις αιτίες της νόσου, έχετε καλύτερες πιθανότητες να την εμποδίσετε και ίσως ακόμη και να αντιστρέψετε κάποιες γνωστικές απώλειες».

Για να αναζητήσει αυτούς τους επιπλέον παράγοντες, το εργαστήριο του Fraenkel συνεργάστηκε με την Αμερικανή Mel Feany, παθολόγο της Ιατρικής Σχολής του Harvard και ειδικό στην γενετική της δροσόφιλας. Η ομάδα της Feany πραγματοποίησε μία μεγάλης κλίμακας γενετική ανίχνευση στις δροσόφιλες, απενεργοποιώντας σχεδόν κάθε γονίδιο που εκφράζεται στους νευρώνες των μυγών για να δει ποια επιτάχυναν τη νευροεκφύλιση με την ηλικία. Εντόπισαν περίπου 200 γονίδια, περιλαμβανομένων γνωστών παραγόντων όπως η πρωτεΐνη πρόδρομος του αμυλοειδούς και οι presenilins, οι οποίες εμπλέκονται στον σχηματισμό του αμυλοειδούς.

Στη συνέχεια, το εργαστήριο του Fraenkel χρησιμοποίησε προηγμένους αλγορίθμους δικτύων που έχουν αναπτύξει για να αναλύσουν πώς αλληλεπιδρούν αυτά τα γονίδια. Ο στόχος ήταν να συνδέσουν τα ευρήματα στις δροσόφιλες με ευρύτερες κυτταρικές διεργασίες που σχετίζονται με τον νευροεκφυλισμό. Για να το κάνουν αυτό, συνδύασαν τα δεδομένα από τις δροσόφιλες με άλλα σύνολα δεδομένων, περιλαμβανομένων γονιδιωματικών πληροφοριών από εγκεφαλικό ιστό ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ που συλλέχθηκε μετά θάνατον.

Η πρώτη τους ανάλυση αποκάλυψε ότι πολλά από τα γονίδια που επιταχύνουν τη νευροεκφύλιση στις μύγες παρουσιάζουν επίσης μείωση στην έκφραση με τη γήρανση στους ανθρώπους — υποδηλώνοντας ότι αυτά τα γονίδια μπορεί να παίζουν ρόλο στη νόσο Αλτσχάιμερ και στους ανθρώπους.

Ποια τα επόμενα στάδια της μελέτης

Στην επόμενη φάση της μελέτης τους, οι ερευνητές πρόσθεσαν περισσότερα δεδομένα που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων eQTL — τα οποία δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο οι γενετικές παραλλαγές επηρεάζουν την έκφραση των πρωτεϊνών. Χρησιμοποιώντας τους αλγορίθμους βελτιστοποίησης του δικτύου τους, εντόπισαν οδούς που συνδέουν τα γονίδια με την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ και επικεντρώθηκαν σε δύο βασικές οδούς.

Η πρώτη, η οποία δεν είχε προηγουμένως συνδεθεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ, αφορά την τροποποίηση RNA. Τα δεδομένα υπέδειξαν ότι η απομάκρυνση οποιουδήποτε από τα δύο γονίδια — MEPCE και HNRNPA2B1 — καθιστά τους νευρώνες πιο ευάλωτους στα πλέγματα Tau, χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου. Αυτό επιβεβαιώθηκε σε πειράματα που χρησιμοποιούν δροσόφιλες και ανθρώπινους νευρώνες που προήλθαν από επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (IPSCs).

Η δεύτερη οδός συνδέεται με την επιδιόρθωση βλαβών στο DNA. Περιλαμβάνει τα γονίδια NOTCH1 και CSNK2A1, τα οποία είχαν προηγουμένως συνδεθεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά όχι με την επιδιόρθωση του DNA. Αυτά τα γονίδια συνήθως ρυθμίζουν την κυτταρική ανάπτυξη, αλλά η μελέτη διαπίστωσε ότι η απουσία τους επιτρέπει τη συσσώρευση βλαβών στο DNA μέσω δύο ξεχωριστών επιβλαβών διεργασιών — ένας γνωστός παράγοντας που οδηγεί σε νευροεκφύλιση.

Με τους πιθανούς αυτούς στόχους να έχουν εντοπιστεί, η ομάδα ελπίζει να συνεργαστεί με άλλα εργαστήρια για να ελέγξει αν φάρμακα που στοχεύουν αυτές τις οδούς μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των νευρώνων. Ο Fraenkel και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούν IPSCs από ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ για να αναπτύξουν νευρώνες που θα χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές δοκιμές φαρμάκων.

«Η αναζήτηση για φάρμακα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ θα επιταχυνθεί δραματικά όταν υπάρξουν πολύ καλά, αξιόπιστα πειραματικά συστήματα», λέει ο Fraenkel. «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου μερικά πραγματικά καινοτόμα συστήματα ενώνονται. Το ένα είναι τα καλύτερα πειραματικά μοντέλα βασισμένα στα IPSCs, και το άλλο είναι τα υπολογιστικά μοντέλα που μας επιτρέπουν να ενσωματώνουμε τεράστιους όγκους δεδομένων. Όταν αυτά τα δύο ωριμάσουν ταυτόχρονα, όπως συμβαίνει τώρα, τότε πιστεύω ότι θα έχουμε σημαντικές ανακαλύψεις». Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα National Institutes of Health.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Νέες οδοί όπως η επιδιόρθωση DNA και η τροποποίηση RNA εντοπίζονται ως πιθανοί στόχοι για νέα φάρμακα.
  • Η μελέτη δείχνει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ είναι πολυπαραγοντική και όχι αποτέλεσμα μόνο του αμυλοειδούς.
  • Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από ανθρώπινους ιστούς και γενετικές δοκιμές σε δροσόφιλα.
  • Νέες στρατηγικές θεραπείας βασίζονται σε IPSCs και υπολογιστικά μοντέλα για εξατομικευμένη φαρμακευτική προσέγγιση.

πηγή: oloygeia.gr


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ρούμπιο προς Λαβρόφ: Ειλικρινής διάλογος Κιέβου – Μόσχας το μοναδικό κλειδί για ειρήνευση

Γάζα: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εισέβαλαν σε αποθήκη τροφίμων – Τραγικός απολογισμός με τουλάχιστον δύο νεκρούς – ΒΙΝΤΕΟ

Σεισμική δόνηση 3,4 Ρίχτερ ταρακούνησε τα Χανιά – Στη θαλάσσια περιοχή το επίκεντρο

Conference League: Τα αγγλικά στέμματα και η πρόκληση του Ολυμπιακού

Δώρα Χρυσικού: «Αδύνατον να αγνοήσω την αλήθεια» αποκαλύπτει για Ζέτα Δούκα – Γιώργο Κιμούλη

Η Τσέλσι κατέκτησε το Conference League και στέφθηκε η μοναδική ομάδα με και τα πέντε ευρωπαϊκά τρόπαια

Η Τσέλσι κατέρριψε το μυθικό ρεκόρ των ισπανικών ομάδων, με τις 27 συνεχόμενες νίκες σε τελικούς

Άννα Φόνσου – Μας συστήνει την «άγνωστη» κόρη της που την έκανε γιαγιά: «Όχι απλά σ’ αγαπώ, σε λατρεύω»

Μπέτις – Τσέλσι 1-4: «Μπλε» υπερθέαμα στην Πολωνία με τους Λονδρέζους να σαρώνουν το Conference League μετά από συγκλονιστική ανατροπή

Έλενα Τσαγκρινού: Εντυπωσιάζει αποκαλύπτοντας την απώλεια κιλών 9 μήνες μετά τη γέννα και επιδεικνύει το σώμα της

Ουκρανία: Το τελεσίγραφο των 15 ημερών του Τραμπ στον Πούτιν, η συμφωνία Βερολίνου-Κιέβου και ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων

Ivan Greko – Στη φυλακή μαζί με τους συνεργούς του για την απαγωγή του 24χρονου

Θεσσαλονίκη: «Κόλαση» η ζωή νεαρής γιατρού από stalker ασθενή της

Wall Street: Βουτιά στις αμερικανικές μετοχές πριν την αποκάλυψη της Nvidia

Άλκηστις Πρωτοψάλτη αποκαλύπτει για Σταύρο Ξαρχάκο: «Ξέρω και την παραμικρή σύσπαση του προσώπου του»

00:00 / 00:00

Μακροζωία: Το κορυφαίο γευστικό σνακ που θα σας χαρίσει ζωή μέχρι τα 100,...

Ο Dan Buettner, ειδικός στη μακροζωία και ερευνητής των «Μπλε Ζωνών», προτείνει το ποπ κορν ως το «καλύτερο σνακ για να ζήσετε μέχρι τα...

Ύπνος: «Πάντα δυσκολευόμουν να κοιμηθώ» – Γυναίκα αποκαλύπτει το μυστικό τρικ που νίκησε...

Η Sophie Roberts, σε μια προσωπική της εξομολόγηση, αποκαλύπτει πώς κατάφερε να αντιμετωπίσει την αϋπνία της με μια απλή νοητική άσκηση που ονομάζεται "γνωστικό...

Μεγάλη ανακάλυψη για την απώλεια βάρους: Βρέθηκε το κλειδί για την καύση του λίπους

Μια σημαντική ανακάλυψη από ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann μπορεί να αλλάξει την προσέγγιση στην απώλεια βάρους, αποκαλύπτοντας έναν μηχανισμό που σχετίζεται με την...

Γεωργιάδης: Από μέσα Ιουνίου ξεκινά η δωρεάν διανομή φαρμάκων στο σπίτι

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι η δωρεάν κατ' οίκον αποστολή φαρμάκων θα ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου, με 7.000 ασθενείς ήδη δηλωμένους για...

ΕΟΔΥ: Συναγερμός για τα κρούσματα στρεπτόκοκκου – Αναλυτικές οδηγίες στα σχολεία για την αντιμετώπιση περιστατικών

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα στρεπτοκοκκικής λοίμωξης στην Ελλάδα, προειδοποιώντας για την ανάγκη προληπτικών μέτρων στα σχολεία. Παρά την αύξηση των...

Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Καθολική εφαρμογή της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του ΕΣΥ –...

Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 26 Μαΐου, η καθολική εφαρμογή της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του ΕΣΥ MyHealth για τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΕΗΦΥ), η οποία ενσωματώνει τα ιατρικά δεδομένα...

Συναγερμός για την έξαρση στρεπτόκοκκου: Ποια σχολεία παραμένουν κλειστά σήμερα – «Δεν χρειάζεται...

Αυξάνονται τα κρούσματα στρεπτόκοκκου σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οδηγώντας πολλούς δήμους να κλείσουν σχολεία για προληπτικούς λόγους και απολυμάνσεις. Κρούσματα έχουν καταγραφεί σε Θεσσαλονίκη,...

Άνοια: Η κορυφαία τροφή που θωρακίζει τον εγκέφαλο καθημερινά, σύμφωνα με έρευνα

Μία νέα μελέτη αναδεικνύει το ελαιόλαδο ως την κορυφαία τροφή που μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας. Σύμφωνα με έρευνα που παρακολούθησε...

Ύπνος: Τα 6 κρυφά χαρακτηριστικά όσων κλείνουν την πόρτα του υπνοδωματίου, σύμφωνα με...

Το άρθρο εξετάζει την ψυχολογική σημασία της συνήθειας του κλεισίματος της πόρτας του υπνοδωματίου πριν τον ύπνο, υποδεικνύοντας ότι αυτή η απλή πράξη μπορεί...

Κίτρινα νύχια με μύκητες – Η μαγική λύση για άμεση και οριστική απαλλαγή

Το άρθρο αναφέρεται στην ονυχομυκητίαση, μια συχνή μυκητιασική λοίμωξη που πλήττει κυρίως τα νύχια των ποδιών, προκαλώντας αποχρωματισμό, πάχυνση και αποκόλληση του νυχιού. Οι...

Εγκεφαλικό: Η κορυφαία τροφή που πρέπει να αποφύγετε για να θωρακίσετε την υγεία...

Σύμφωνα με ειδικούς, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αποτελεί τη Νο1 τροφή που πρέπει να περιορίσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Το εγκεφαλικό...

Δαγκώνετε το μολύβι σας; Επιστήμονες αποκάλυψαν ότι αυτή η «κακή» συνήθεια κρύβει απρόσμενα...

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το μάσημα αντικειμένων όπως το μολύβι ή το ξύλο μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία του εγκεφάλου, βελτιώνοντας...

Ύπνος: 6 μυστικά που αξίζει να εφαρμόσετε το βράδυ για να ξυπνάτε πιο...

Το άρθρο αναδεικνύει έξι βασικές βραδινές συνήθειες που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και την ευεξία μας το επόμενο πρωί. Οι ειδικοί προτείνουν να κάνουμε...

Υψηλή χοληστερίνη: Το κορυφαίο σύμπτωμα που αποκαλύπτεται «σχεδόν πάντα» στο ένα μάτι, προειδοποιούν...

Η υψηλή χοληστερίνη, γνωστή ως «σιωπηλός δολοφόνος», μπορεί συχνά να μην παρουσιάζει συμπτώματα, ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν ότι ένα οφθαλμολογικό σύμπτωμα, όπως η απόφραξη της...

Ύπνος: Εάν κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, σίγουρα διαθέτετε αυτά τα 7 μοναδικά χαρακτηριστικά

Το άρθρο εξετάζει τα χαρακτηριστικά που συναντώνται στους ανθρώπους που διατηρούν σταθερές ώρες ύπνου, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Αυτή η συνέπεια δεν είναι απλώς...

Θεσσαλονίκη: Τι αποκαλύπτει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα 15 κρούσματα στρεπτόκοκκου

Ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας, προχώρησε σε έλεγχο στο 3ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας μετά τον θάνατο ενός 5χρονου από...

Αντικαταθλιπτικά: Αποκαλύπτεται το μυστικό όπλο κατά του καρκίνου; – Επαναστατική έρευνα

Μια νέα μελέτη εξετάζει την πιθανή αντικαρκινική δράση των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Τα ευρήματα...

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ο κορυφαίος ξηρός καρπός με αντιφλεγμονώδη δράση που θωρακίζει τον οργανισμό, αποκαλύπτει έρευνα

Μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει τα καρύδια ως τον Νο1 ξηρό καρπό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημήτρης Κόκοτας: Η δυσάρεστη ανακοίνωση της γυναίκας του – «Δυστυχώς, εδώ και αρκετό καιρό…»

Ο Δημήτρης Κόκοτας συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, μετά...

Λάκης Λαζόπουλος: Η συγκλονιστική εξομολόγηση για την προσωπική του ζωή και η αλήθεια για...

Ο Λάκης Λαζόπουλος παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εκπομπή...

Τσιμτσιλή εξοργίστηκε με συνέντευξη Σάττι: «Αυτό είναι ποινικά κολάσιμο!»

Στο πλατό της εκπομπής "Happy Day" στον ALPHA, οι...

«Συγκλόνισε» η Τζένη Καζάκου: «Ζούσα σε μια φούσκα και την κατέρριψα»

Η Τζένη Καζάκου, σε μια συγκινητική εμφάνιση στο The...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ρούμπιο προς Λαβρόφ: Ειλικρινής διάλογος Κιέβου – Μόσχας το μοναδικό κλειδί για ειρήνευση

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, τόνισε σε τηλεφωνική...

Γάζα: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εισέβαλαν σε αποθήκη τροφίμων – Τραγικός απολογισμός με τουλάχιστον δύο νεκρούς – ΒΙΝΤΕΟ

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι λεηλάτησαν την Τετάρτη (28/5) αποθήκη του Παγκόσμιου...

Σεισμική δόνηση 3,4 Ρίχτερ ταρακούνησε τα Χανιά – Στη θαλάσσια περιοχή το επίκεντρο

Σεισμός 3,4 Ρίχτερ καταγράφηκε στην Κρήτη, 15 λεπτά μετά...

Conference League: Τα αγγλικά στέμματα και η πρόκληση του Ολυμπιακού

Η Τσέλσι κατέκτησε το Conference League της σεζόν 2024/25,...

Δώρα Χρυσικού: «Αδύνατον να αγνοήσω την αλήθεια» αποκαλύπτει για Ζέτα Δούκα – Γιώργο Κιμούλη

Η Δώρα Χρυσικού υποστηρίζει τη Ζέτα Δούκα στην καταγγελία...

Η Τσέλσι κατέρριψε το μυθικό ρεκόρ των ισπανικών ομάδων, με τις 27 συνεχόμενες νίκες σε τελικούς

Η Τσέλσι κατέκτησε τον τίτλο του Conference League, νικώντας...

Άννα Φόνσου – Μας συστήνει την «άγνωστη» κόρη της που την έκανε γιαγιά: «Όχι απλά σ’ αγαπώ, σε λατρεύω»

Ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ήταν η σημερινή ημέρα (28/5) για...

Ivan Greko – Στη φυλακή μαζί με τους συνεργούς του για την απαγωγή του 24χρονου

Ο Ivan Greko και τρεις ακόμη άνδρες προφυλακίστηκαν με...

Θεσσαλονίκη: «Κόλαση» η ζωή νεαρής γιατρού από stalker ασθενή της

Φόβος και τρόμος έγινε για μία νεαρή γιατρό στη...

Wall Street: Βουτιά στις αμερικανικές μετοχές πριν την αποκάλυψη της Nvidia

Στην Wall Street, οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν πτώση την...

Άλκηστις Πρωτοψάλτη αποκαλύπτει για Σταύρο Ξαρχάκο: «Ξέρω και την παραμικρή σύσπαση του προσώπου του»

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη εκφράζει με ιδιαίτερη τρυφερότητα την εκτίμηση...

Συναγερμός για 17χρονη που χάθηκε στον Νέο Κόσμο – Έκκληση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Η 17χρονη Δήμητρα – Μαρία Ν. εξαφανίστηκε από τον...

Τσιτσιπάς: «Νιώθω βαθιά απογοήτευση, προσδοκούσα περισσότερα από τον εαυτό μου»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς εξέφρασε την απογοήτευσή του μετά τον...

Γιώργος Γιαννόπουλος για το «Σόι σου»: «Θα λιώσει ο κόσμος απ’ τα γέλια!»

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος, γνωστός από τον ρόλο του Βαγγέλη...

Πρέβεζα: 65χρονος εντοπίστηκε νεκρός από την οικιακή βοηθό στο σπίτι του

Στην Πρέβεζα, ένας 65χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός στο σπίτι...

Θεόδωρος Θεοδωρίδης: «Ενθουσιώδης η ανταπόκριση των Big-5 της Super League στην πρόσκληση της UEFA»

Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, γενικός γραμματέας της UEFA, δήλωσε ότι...

Αντώνης Ρέμος & Υβόννη Μπόσνιακ: Ρομαντική απόδραση – Η αποκαλυπτική φωτογραφία του ζευγαριού

Ο Αντώνης Ρέμος και η Υβόννη Μπόσνιακ συνεχίζουν να...

Ηράκλειο: Τεράστιο χάσμα κατάπιε κεντρικό δρόμο της πόλης

Στο Ηράκλειο Κρήτης, μια μεγάλη τρύπα εμφανίστηκε ξαφνικά στην...

Ο Ηρακλής Τσίκινης από σφυρίχτρα στο θρόνο του «Εκατομμυριούχου» – Τσέπωσε 2.000 ευρώ

Ο πρώην διεθνής διαιτητής Ηρακλής Τσίκινης συμμετείχε στο δημοφιλές...

Αθηνά Οικονομάκου: «Είμαι εξαντλημένη αυτή την περίοδο, αντλώ ενέργεια από τον Μπρουνίτο και τα παιδάκια μου»

Η Αθηνά Οικονομάκου, μιλώντας μέσω Instagram, εξέφρασε τις πρόσφατες...

Ύπνος: Το κορυφαίο λαχανικό που εγγυάται βαθύτερο ύπνο και θωρακίζει την υγεία σας

Έρευνες αναδεικνύουν τη σημασία του αγγουριού για τη βελτίωση...

Κακουργηματικές διώξεις σε 16 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ και της Κοινοπραξίας για το σκάνδαλο της σύμβασης 717

Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος έχουν ασκηθεί από την Ευρωπαϊκή...

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2626: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2626 που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 28 Μαΐου...

ΚΚΕ: Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης μετατρέπονται σε πολιτική φάρσα

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τον...

Ivan Greko – Αρνείται κατηγορηματικά: Τι αποκάλυψε στην απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας

Ο Ivan Greko, 26 ετών τράπερ, απολογήθηκε ενώπιον της...

Μπέτις – Τσέλσι: Ζωντανά η μάχη του τελικού του Conference League

Στον τελικό του Conference League που διεξάγεται στο Βρότσλαβ,...

Τούρκοι διακινητές διοχέτευαν με πολυτελή θαλαμηγό μετανάστες στη Μύκονο και συνελήφθησαν ανοιχτά από την Πάτμο

Δύο Τούρκοι διακινητές συνελήφθησαν ανοιχτά της Πάτμου, αφού η...

Θεσσαλονίκη: Πράκτορες της ΕΥΠ κάλεσαν το 100 μετά το δραματικό περιστατικό με τους πυροβολισμούς

Στη Θεσσαλονίκη, επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε κατά τη διάρκεια...

Ανάβυσσος: Σφοδρή σύγκρουση δύο αυτοκινήτων και μοτοσικλέτας – Μία γυναίκα σε κρίσιμη κατάσταση

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Ανάβυσσο,...

Πιερρακάκης: Η ΑΑΔΕ εγγυάται τις καταβολές των αγροτικών ενισχύσεων

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε...

Τρεις Έλληνες αστέρες διεκδικούν το κορυφαίο Golden Boy του 2025

Για πρώτη φορά στην ιστορία του βραβείου Golden Boy,...

Αρκαδία: Τραγικό δυστύχημα 66χρονου – Όχημα κύλησε ανεξέλεγκτα και τον παγίδευσε σε καγκελόπορτα

Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε στην Αρκαδία, όπου ένας 66χρονος άνδρας...

Σοκ στη Γαλλία: Χειρουργός κακοποιούσε ασθενείς του – Ανήλικοι μεταξύ των θυμάτων

Δικαστήριο στη Γαλλία καταδίκασε τον 74χρονο συνταξιούχο χειρουργό Ζοέλ...

Πανελλήνιες 2025: Κρίσιμες συμβουλές και απαραίτητες οδηγίες για τους υποψήφιους

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2025 ξεκινούν στις 30 Μαΐου...

Τσιτσιπάς – Τζιγκάντε 1-3: Οδυνηρή ήττα και πρόωρος αποκλεισμός από το Roland Garros

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποκλείστηκε από τον 2ο γύρο του...

Μπετανκόρ: «Σκέφτομαι μόνο τον Ολυμπιακό, θα δώσω τα πάντα για μια θέση στο ρόστερ»

Ο Χεφτέ Μπετανκόρ σε συνέντευξή που έδωσε στην ισπανική...

H Ίντερ θα επιλέξει τη μαγική κίτρινη φανέλα στον τελικό του Champions League

Η Ίντερ θα αγωνιστεί με την κίτρινη τρίτη εμφάνιση...

Εφημερεύοντα Φαρμακεία – Τετάρτη 28 Μαΐου 2025

Μάθετε ποια φαρμακεία εφημερεύουν σε Αθήνα. Βρείτε εύκολα και γρήγορα...

Δέσποινα Βανδή – Βασίλης Μπισμπίκης: Φλογερό πάθος κάτω από τον ήλιο της Κρήτης

Η Δέσποινα Βανδή και ο Βασίλης Μπισμπίκης απολαμβάνουν τον...

Μπετανκόρ: «Αφοσιωμένος στον Ολυμπιακό, θα πολεμήσω για μια θέση στο ρόστερ»

Ο Χεφτέ Μπετανκόρ, ο οποίος είχε εξαιρετική χρονιά με...

Στις 2 Ιουνίου στην Πόλη το κρίσιμο ραντεβού Ρωσίας – Ουκρανίας

Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας...

Αποκαλύφθηκε κύκλωμα που κατασκεύαζε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα για μετανάστες – Μια σύλληψη

Στην Αττική εντοπίστηκε ένα οργανωμένο εργαστήριο που κατασκεύαζε πλαστά...