Σύμφωνα με ειδικούς, οι διαταραχές ύπνου μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι για την ανάπτυξη διαβήτη. Η σύνδεση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο τα υψηλά όσο και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου.
Συμπτώματα όπως η έντονη δίψα και η συχνουρία, που σχετίζονται με τον διαβήτη, μπορούν επίσης να διαταράξουν τον ύπνο. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι η αϋπνία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, προτείνονται διάφορες πρακτικές, όπως η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και η αποφυγή αλκοόλ πριν τον ύπνο.
Πιο αναλυτικά
Η σύνδεση μεταξύ του ύπνου και του διαβήτη είναι πιο στενή από όσο νομίζουμε. Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι ένα συνηθισμένο νυχτερινό πρόβλημα, μπορεί να αποτελέσει προειδοποιητικό σημάδι για την ανάπτυξη της νόσου.
Το Νο1 πρόβλημα ύπνου που μπορεί να σημαίνει ότι κινδυνεύετε από διαβήτη
Ένα κοινό νυχτερινό πρόβλημα, οι διαταραχές ύπνου, θα μπορούσε να αποτελέσει πρώιμο σημάδι διαβήτη. Ειδικοί προειδοποιούν ότι τόσο τα υψηλά όσο και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχές του ύπνου.
Ο διαβήτης είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως βλάβη οργάνων, νευρική βλάβη και λοιμώξεις. Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη και πολλοί μπορεί να μην το γνωρίζουν. Η διάγνωση απαιτεί εξέταση αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων σακχάρου.
Συμπτώματα διαβήτη και ύπνος
Ενώ η έντονη δίψα, η συχνουρία και η κόπωση είναι γνωστά συμπτώματα, ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει και τον ύπνο. Σύμφωνα με την Diabetes UK, οι αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο, ενώ επιπλοκές όπως η νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσουν πόνο που σας κρατά ξύπνιους.
Στην ιστοσελίδα της, η φιλανθρωπική οργάνωση εξήγησε: «Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι σημαντικός για την καλή υγεία και την ευεξία, αλλά τα προβλήματα ύπνου μπορεί να είναι κοινά για τους ανθρώπους που ζουν με διαβήτη, και ο καλός νυχτερινός ύπνος μπορεί να είναι πιο εύκολο να λέγεται παρά να γίνεται. Οι αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν οδηγήσουν σε διαταραχές του ύπνου και επιπλοκές του διαβήτη όπως η νευροπάθεια (νευρική βλάβη) με τον πόνο στα πόδια να δυσκολεύει τον ύπνο».
Σύμφωνα με την Diabetes UK, τόσο το χαμηλό όσο και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα με τον ύπνο με τους εξής τρόπους:
- Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (Υπογλυκαιμία): Μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ποιότητα ύπνου και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η τακτική υπογλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει ανώμαλα πρότυπα ύπνου.
- Υψηλό σάκχαρο στο αίμα: Μπορεί να αυξήσει την ανάγκη για συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα τη νύχτα, διακόπτοντας τον ύπνο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δίψα και πονοκέφαλο, δυσκολεύοντας την επιστροφή στον ύπνο.
Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η αϋπνία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes Care το 2022 διαπίστωσε ότι όσοι δυσκολεύονταν να κοιμηθούν ή να παραμείνουν κοιμισμένα είχαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από τα άτομα που σπάνια είχαν προβλήματα ύπνου.
Ο James Liu, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στην Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ και αντίστοιχος συγγραφέας της εργασίας, δήλωσε: «Υπολογίσαμε ότι μια αποτελεσματική θεραπεία για την αϋπνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση της γλυκόζης, από μια αντίστοιχη παρέμβαση που μειώνει το σωματικό βάρος κατά 14 κιλά σε ένα άτομο μέσου ύψους. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 27.300 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών, με συχνά συμπτώματα αϋπνίας, θα απαλλάσσονταν από τον διαβήτη εάν αντιμετωπιζόταν η αϋπνία τους».
Για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας, η Diabetes UK συνιστά να κάνετε τα εξής:
- Προσπαθήσετε να είστε πιο δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Προσπαθήσετε να κοιμηθείτε σε ένα άνετο στρώμα με άνετα μαξιλάρια και σκεπάσματα.
- Προσπαθήσετε να χαλαρώσετε για τουλάχιστον μία ώρα πριν πάτε για ύπνο.
- Προσπαθήσετε να αποφύγετε το αλκοόλ πριν από τον ύπνο, καθώς μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό σας (το πρότυπο ύπνου-αφύπνισης σε περίοδο 24 ωρών) και να επηρεάσει άμεσα τον κύκλο του ύπνου σας.
- Σβήσετε τα τεχνητά φώτα και τις οθόνες, όπως τηλεόραση και smartphones, καθώς μπορούν να επηρεάσουν τον κύκλο του ύπνου σας και να μπερδέψουν το σώμα όταν πρόκειται να κοιμηθείτε.
- Χαμηλώσετε τη θέρμανση ή χρησιμοποιήσετε έναν ανεμιστήρα για να κυκλοφορήσει ο αέρας, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας.
- Θέστε χρονικά όρια στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πριν από τον ύπνο.
Άλλα συμπτώματα διαβήτη που πρέπει να γνωρίζετε περιλαμβάνουν:
- Έντονη κόπωση
- Πιο συχνή ούρηση από το συνηθισμένο
- Συνεχής αίσθηση δίψας
- Απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια
- Θολή όραση
- Πληγές ή τραύματα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν
- Συχνές μυκητιάσεις