Νόσος Πάρκινσον: Επαναστατική θεραπεία με βλαστοκύτταρα φέρνει ελπίδα

Νέα θεραπεία με βλαστοκύτταρα δίνει ελπίδα σε ασθενείς με Πάρκινσον, με πρωτοποριακή μέθοδο που βελτιώνει την κινητικότητα και υπόσχεται σημαντική πρόοδο
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Η νόσος Πάρκινσον, μια ασθένεια που μέχρι πρότινος θεωρούνταν δύσκολα διαχειρίσιμη, φαίνεται να βρίσκει ελπίδα μέσω επαναστατικών θεραπειών με βλαστοκύτταρα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η έγχυση νευρικών κυττάρων που προέρχονται από βλαστοκύτταρα στον εγκέφαλο ασθενών έχει δείξει σημαντική βελτίωση στα κινητικά συμπτώματα, προσφέροντας έως και 2,7 ώρες επιπλέον λειτουργικότητας καθημερινά.

Η μελέτη, που βρίσκεται σε αρχικά στάδια, έχει ήδη λάβει έγκριση για κλινική δοκιμή φάσης 3, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μια νέα, αποτελεσματική θεραπεία της νόσου. Οι δυνατότητες των βλαστοκυττάρων επεκτείνονται και σε άλλες σοβαρές παθήσεις, καθιστώντας τα ένα υποσχόμενο εργαλείο στην ιατρική.

Πιο αναλυτικά

Ασθένειες που κάποτε θεωρούνταν ανίκητες βρίσκουν τώρα έναν νέο ισχυρό σύμμαχο. Τα βλαστοκύτταρα, τα θεμέλια της ζωής, αναδεικνύονται σε πρωτοποριακό εργαλείο για την επιδιόρθωση του σώματος. Από χρόνιες παθήσεις μέχρι νευρολογικές διαταραχές, οι δυνατότητές τους φέρνουν ελπίδα εκεί που υπήρχε μόνο αδιέξοδο. Πρόσφατες έρευνες και κλινικές δοκιμές αποκαλύπτουν βήματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν την ιατρική. Εξερευνήστε τις τρέχουσες χρήσεις και τις επαναστατικές ανακαλύψεις που φέρνουν επανάσταση στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως τη νόσο του Πάρκινσον.

Νέα θεραπεία με έγχυση βλαστοκυττάρων στον εγκέφαλο δίνει ελπίδες στους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον

Οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα αποτελούν ένα ταχέως εξελισσόμενο πεδίο της ιατρικής, προσφέροντας ήδη καθιερωμένες λύσεις και ελπιδοφόρες προοπτικές για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών. Από αιματολογικές διαταραχές μέχρι παθήσεις του νευρικού συστήματος, οι δυνατότητες φαίνονται τεράστιες. Εξερευνούμε πώς αυτά τα «θαυματουργά» κύτταρα χρησιμοποιούνται σήμερα και ποια νέα βήματα γίνονται στην έρευνα, φέρνοντας ελπίδα ειδικά για καταστάσεις που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ανίατες.

Θεραπείες με βλαστοκύτταρα

Οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα έχουν προχωρήσει σημαντικά, προσφέροντας τόσο καθιερωμένες θεραπείες όσο και ελπιδοφόρες πειραματικές εφαρμογές σε διάφορους ιατρικούς τομείς. Ακολουθεί μια επισκόπηση των τρεχουσών χρήσεων τους:

Καθιερωμένες θεραπείες με βλαστοκύτταρα

Μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων (ΜΑΒ): Η πιο ευρέως υιοθετημένη θεραπεία με βλαστοκύτταρα περιλαμβάνει τη μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία αιματολογικών καρκίνων όπως η λευχαιμία, το λέμφωμα, και το πολλαπλό μυέλωμα, καθώς και ορισμένων ανοσολογικών διαταραχών.
Μοσχεύματα δέρματος και κερατοειδούς: Βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται σε μοσχεύματα δέρματος για σοβαρά εγκαύματα και σε μοσχεύματα κερατοειδούς για την αποκατάσταση της όρασης που χάθηκε λόγω οφθαλμικών εγκαυμάτων ή λοιμώξεων.

Πειραματικές και αναδυόμενες εφαρμογές

  • Νευρολογικές διαταραχές: Έρευνες διερευνούν θεραπείες με βλαστοκύτταρα για καταστάσεις όπως η νόσος Πάρκινσον, η νόσος Αλτσχάιμερ, και η πολλαπλή σκλήρυνση, με στόχο την αντικατάσταση κατεστραμμένων νευρώνων και τη ρύθμιση των ανοσολογικών αποκρίσεων.
  • Παθήσεις ήπατος: Θεραπείες βασισμένες σε βλαστοκύτταρα διερευνώνται για παθήσεις του ήπατος, δείχνοντας δυναμικότητα στη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας σε περιπτώσεις οξείας επί χρόνιας ηπατικής ανεπάρκειας.
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις: Κλινικές δοκιμές αξιολογούν τη χρήση βλαστοκυττάρων για την επιδιόρθωση καρδιακού ιστού μετά από έμφραγμα και για τη θεραπεία συγγενών καρδιοπαθειών σε βρέφη.
  • Διαβήτης: Καταβάλλονται προσπάθειες για την ανάπτυξη θεραπειών με βλαστοκύτταρα που μπορούν να αναγεννήσουν τα β-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη, προσφέροντας ελπίδα για τη θεραπεία του διαβήτη.
  • Ορθοπεδικές εφαρμογές: Μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα (MSCs) μελετώνται για τη δυναμικότητά τους στην επιδιόρθωση οστών και χόνδρου, αντιμετωπίζοντας καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα και οι μυοσκελετικές κακώσεις.
  • Αντιγηραντικές θεραπείες: Ορισμένες κλινικές προσφέρουν θεραπείες με βλαστοκύτταρα ισχυριζόμενες ότι αναζωογονούν τους ιστούς και καταπολεμούν τη γήρανση, αν και αυτές οι θεραπείες είναι συχνά ανεξέλεγκτες και στερούνται ισχυρών κλινικών στοιχείων.

Η νόσος Πάρκινσον σε άνοδο στην Ελλάδα – Νέα θεραπεία με βλαστοκύτταρα δίνει ελπίδες

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, περίπου 22.800 Έλληνες ζούσαν με τη νόσο Πάρκινσον το 2016—μια αύξηση 13,2% από το 1990 λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της βελτιωμένης διάγνωσης. Το 2020, η νόσος προκάλεσε 2.646 θανάτους, αντιπροσωπεύοντας το 2,62% όλων των θανάτων.

Ερευνητές στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK) ανακοίνωσαν πρόοδο σε αυτό το μέτωπο — ανέπτυξαν νέα θεραπεία που χρησιμοποιεί βλαστοκύτταρα για τη θεραπεία προχωρημένου Πάρκινσον. Στην δοκιμή φάσης 1, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δωρηθέντα βλαστοκύτταρα (που ελήφθησαν από έμβρυα πρώιμου σταδίου) για να δημιουργήσουν νευρικά κύτταρα (νευρώνες) και τα μεταμόσχευσαν στους εγκεφάλους 12 ασθενών με Πάρκινσον, σύμφωνα με δελτίο τύπου από το MSK.

Μόλις τα κύτταρα εγχυθούν, παράγουν ντοπαμίνη, μια ορμόνη στον εγκέφαλο που βοηθά στην κίνηση και τον συντονισμό. Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Πάρκινσον είναι τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης, τα οποία προκαλούν τα τυπικά συμπτώματα τρόμου, δυσκαμψίας, προβλημάτων ισορροπίας και δυσκολίας στο περπάτημα. Μετά από 18 μήνες, τα εγχυθέντα κύτταρα είχαν «εγκατασταθεί στον εγκέφαλο χωρίς σοβαρές παρενέργειες», ανέφεραν οι ερευνητές, σύμφωνα με το Fox News.

Πρωτοποριακή δοκιμή με βλαστοκύτταρα για την αντιμετώπιση του Πάρκινσον

Βασιζόμενοι στην MDS-UPDRS — μια κλίμακα αξιολόγησης συμπτωμάτων που αναπτύχθηκε από την International Parkinson and Movement Disorder Society — οι συμμετέχοντες παρουσίασαν «αξιοσημείωτες βελτιώσεις», ειδικά η ομάδα που έλαβε υψηλότερη δόση. Οι ασθενείς στην ομάδα υψηλής δόσης ανέφεραν 2,7 ώρες επιπλέον «χρόνου λειτουργίας» (“on time”) κάθε μέρα.

«Οι νευρολόγοι λένε ότι τα πράγματα συνήθως επιδεινώνονται λίγο κάθε χρόνο με αυτή τη νόσο, που σημαίνει ότι η βαθμολογία ανεβαίνει κατά μερικούς πόντους», δήλωσε στο δελτίο τύπου ο Ελβετός συν-συγγραφέας της μελέτης Lorenz Studer, MD, διευθυντής του Κέντρου Βιολογίας Βλαστοκυττάρων του MSK. «Στη μελέτη μας, η βαθμολογία δεν επιδεινώθηκε, αλλά και μειώθηκε κατά περισσότερους από 20 πόντους στην ομάδα υψηλής δόσης».

Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς στην ομάδα υψηλής δόσης ανέφεραν 2,7 ώρες επιπλέον «χρόνου λειτουργίας» — υποδεικνύοντας περιόδους φυσιολογικής λειτουργίας με ελάχιστα συμπτώματα — «ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να είναι αρκετά σημαντικό για την καθημερινή τους ζωή», σημείωσε ο Studer. Δεδομένης της επιτυχίας της δοκιμής φάσης 1, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε στους ερευνητές να προχωρήσουν απευθείας σε μια κλινική δοκιμή φάσης 3 σε μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα ασθενών — περίπου 100 άτομα — η οποία θα λάβει χώρα στο πρώτο εξάμηνο του 2025. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature.

«Η μελέτη έδειξε ότι η ανάπτυξη συγκεκριμένων νευρικών κυττάρων από ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα στο εργαστήριο, και στη συνέχεια η έγχυσή τους στον εγκέφαλο ατόμων με νόσο Πάρκινσον, είναι ασφαλής και φέρει σημαντική υπόσχεση ως πιθανή μελλοντική θεραπεία», δήλωσε η Αμερικανή νευροχειρουργός και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Viviane Tabar, MD, πρόεδρος του Τμήματος Νευροχειρουργικής στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη. «Τα ευρήματα ήταν ανταποδοτικά, καθώς αυτή η εργασία είναι αποτέλεσμα περισσότερων από δώδεκα ετών προετοιμασίας».

Σημαντικό βήμα μπροστά η ανακάλυψη

Η Αμερικανή Δρ. Mary Ann Picone, ιατρική διευθύντρια του Κέντρου Σκλήρυνσης κατά Πλάκας στο Holy Name Medical Center στο Teaneck του New Jersey, δήλωσε ότι τα κύτταρα για τη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον θα μπορούσαν να προσφέρουν δυνατότητα επιβράδυνσης της αναπηρίας, αλλά και διακοπής της εξέλιξης και επίτευξης βελτίωσης της κινητικής λειτουργίας.

«Αν και υπάρχει κίνδυνος που συνεπάγεται η ανοσοκαταστολή που είναι απαραίτητη πριν από την εμφύτευση βλαστοκυττάρων και την ίδια τη διαδικασία, θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην αντικατάσταση των ντοπαμινεργικών νευρώνων που χάνονται στη νόσο», δήλωσε η Picone, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η λεβοντόπα, επί του παρόντος η θεραπεία πρώτης γραμμής για το Πάρκινσον, έχει περιορισμούς καθώς οι ασθενείς χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με την Picone — «και η ρύθμιση των περιόδων “εκτός” (“off time”) και “εντός” (“on time”) είτε δυσκαμψίας είτε δυσκινησίας (ανεξέλεγκτων μυϊκών κινήσεων) γίνεται πιο δύσκολη». Η Δρ. Ann Murray, διευθύντρια κινητικών διαταραχών στο WVU Rockefeller Neuroscience Institute στη Δυτική Βιρτζίνια, αναφέρθηκε στη μελέτη ως «απίστευτα συναρπαστική» για τους ασθενείς με Πάρκινσον.

«Αν και ο στόχος αυτού του συγκεκριμένου ερευνητικού έργου ήταν η διασφάλιση της ασφάλειας, η επίτευξη αυτής της σημαντικής κλινικής βελτίωσης στην UPDRS είναι απολύτως πρωτοποριακή», δήλωσε η Murray. Δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Αυτό είναι απλώς το πρώτο βήμα για την έγκριση αυτού του τύπου θεραπείας για ασθενείς που πάσχουν από νόσο Πάρκινσον, αλλά αυτό είναι ένα εκπληκτικό πρώτο βήμα για τα πιθανά οφέλη της θεραπείας εγκεφάλου με βλαστοκύτταρα».

Πιθανοί περιορισμοί της μελέτης

Υπήρχαν ορισμένοι περιορισμοί που σχετίζονται με τη μελέτη, σημείωσε η Tabar. «Πρόκειται για μια μικρή μελέτη σχεδιασμένη να δείξει ασφάλεια — είναι κρίσιμο να διεξαχθεί μια μεγαλύτερη, καλά ελεγχόμενη μελέτη για να αποδειχθεί ότι η θεραπεία πράγματι λειτουργεί, αλλιώς αναφέρεται ως μελέτη φάσης 3 “αποτελεσματικότητας”», είπε.

«Αυτό είναι ένα εκπληκτικό πρώτο βήμα για τα πιθανά οφέλη της θεραπείας εγκεφάλου με βλαστοκύτταρα. Αυτά τα πρώιμα ευρήματα, ωστόσο, είναι “ενδεικτικά” μιας ισχυρής υπόσχεσης για θεραπεία. Νομίζω ότι μπορούμε επιτέλους να πούμε ότι τα βλαστοκύτταρα, όταν προέρχονται και διαφοροποιούνται σωστά, φέρουν μεγάλη υπόσχεση για την επιδιόρθωση του εγκεφάλου στο Πάρκινσον και ενδεχομένως και σε άλλες ιατρικές καταστάσεις κάποια μέρα», δήλωσε η Tabar.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Τα βλαστοκύτταρα προσφέρουν νέες θεραπευτικές δυνατότητες για χρόνιες παθήσεις και νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος Πάρκινσον.
  • Οι πιο καθιερωμένες εφαρμογές περιλαμβάνουν τη μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, και θεραπείες για εγκαύματα και προβλήματα όρασης.
  • Πειραματικές θεραπείες βρίσκονται σε εξέλιξη για Πάρκινσον, διαβήτη, καρδιοπάθειες, παθήσεις ήπατος, ορθοπεδικά προβλήματα και αντιγήρανση.
  • Πρωτοποριακή δοκιμή φάσης 1 έδειξε ότι η έγχυση νευρικών κυττάρων από βλαστοκύτταρα στον εγκέφαλο ασθενών με Πάρκινσον οδήγησε σε σημαντική βελτίωση κινητικών συμπτωμάτων χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

Πηγή: oloygeia.gr


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πλέι οφ NBA: Θρίαμβος με «σκούπα» για τους Καβαλίερς, προβάδισμα 3-1 οι Γουόριορς μετά από συγκλονιστική μάχη με τους Ρόκετς

Φωτιά στην Κερατέα: Μαίνεται ανεξέλεγκτα λόγω θυελλωδών ανέμων – Κατέστρεψε ιστορικό οίκημα

Η Γη της Ελιάς: Συγκλονιστικές στιγμές για την Αφροδίτη- Αποχαιρετά την καλύτερη της φίλη

Σοκ στο TikTok: Χάθηκε σε τροχαίο ο μικρός «Okay Baby» – Ο 2χρονος σταρ «άγγιξε τις καρδιές εκατομμυρίων»

Χρυσοχοΐδης: Ενισχύονται τα ΜΜΜ με 280 νέους αστυνομικούς

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 17χρονος για βίαιη επίθεση σε οδηγό λεωφορείου – Φρουρούμενος νοσηλεύεται ο 42χρονος

Πιερρακάκης: Αίτημα εξαίρεσης της Ελλάδας για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής

Με Ρεάλ Μαδρίτης – Ολυμπιακός, Champions League, Τσιτσιπά και Σάκκαρη τα αθλητικά υπερθεάματα σήμερα

Γιώργος Παπαδάκης για Καλημέρα Ελλάδα: «Οι αποφάσεις είναι αποφάσεις! Θα με διαδεχθούν…»

Χρυσοχοΐδης: Πρωτοφανής επιτυχία στην εξάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος με πλήρη εξιχνίαση δολοφονιών

Ιωάννα Τούνη: Αποκαλύψεις Δημητρακόπουλου για revenge porn – «Εγώ όταν είδα το βίντεο…»

Παπαδάκης: Οι… μούσες του – 6 παρουσιάστριες που απουσίαζαν από το συγκινητικό του αντίο

Δεμένα τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο λόγω ισχυρών ανέμων – Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου

Παιχνίδια Εκδίκησης: Ο Άγης ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη Μάγια

Αντώνιος Πρωτοψάλτης: Ο πρωτοπόρος Έλληνας που κατέκτησε δημαρχιακό θώκο στις ΗΠΑ το 1894

00:00 / 00:00

Υψηλή χοληστερίνη: Η κορυφαία τροφή που εξαφανίζει το πρόβλημα μέσα σε λίγες εβδομάδες,...

Η υψηλή χοληστερίνη είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, κυρίως άτομα άνω των 50 ετών. Σύμφωνα με ειδικούς, το γιαούρτι εμπλουτισμένο...

Ύπνος: 7 μαγικά μυστικά για να απογειώσετε την παραγωγή μελατονίνης και να κοιμηθείτε...

Το άρθρο εξετάζει επτά φυσικούς τρόπους για την ενίσχυση της παραγωγής μελατονίνης, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου χωρίς τη χρήση συμπληρωμάτων. Ο ειδικός...

Πόσος χρόνος απαιτείται αληθινά για να αποκτήσετε μύες; Η επιστήμη αποκαλύπτει

Το άρθρο εξετάζει πόσος χρόνος απαιτείται για την ανάπτυξη μυϊκής μάζας, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία αυτή εξαρτάται από τη σωστή προπόνηση, τη διατροφή και...

Εγκέφαλος: Η κορυφαία υπερτροφή που ενισχύει τη μνήμη και αξίζει να εντάξετε στο πρωινό σας

Το άρθρο αναδεικνύει τη σημασία ενός υγιεινού πρωινού για την ενίσχυση της μνήμης, εστιάζοντας στα καρύδια ως την κορυφαία τροφή που αξίζει να προστεθεί...

Είναι η νόσος Αλτσχάιμερ ένας νέος τύπος διαβήτη; Πώς συνδέονται και πώς μπορούμε να τα προλάβουμε

Σύμφωνα με την Αμερικανική αλλά και κάθε άλλη Επιστημονική Διαβητολογική Εταιρεία παγκοσμίως, τα άτομα με διαβήτη παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης ανοϊκών συνδρόμων και νόσου Αλτσχάιμερ. Ο αρρύθμιστος...

Ύπνος: Το απλό τεστ των 15 λεπτών που αποκαλύπτει εάν κοιμάστε επαρκώς –...

Το άρθρο εξετάζει τη σημασία του επαρκούς ύπνου και προτείνει ένα απλό τεστ 15 λεπτών για να διαπιστώσει κάποιος αν κοιμάται αρκετά. Οι ειδικοί...

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η κορυφαία «υγιεινή» τροφή που πρέπει να εξαλείψετε, προειδοποιούν ειδικοί

Η διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης απαιτεί προσεκτική επιλογή τροφών, καθώς ορισμένες, παρά τη φήμη τους ως υγιεινές, μπορεί να είναι επιβλαβείς. Ειδικοί προειδοποιούν...

Ύπνος: Η μαγική μέθοδος γιατρού που “εξαφανίζει την υπερανάλυση” και σας χαρίζει ύπνο μέσα σε λίγα λεπτά

Ο Dr. Joe Whittington προτείνει μια απλή και αποτελεσματική μέθοδο για την καταπολέμηση της υπερανάλυσης και την ευκολότερη χαλάρωση πριν τον ύπνο, γνωστή ως...

Αυγό: Ο κρόκος ή το ασπράδι είναι πιο καλό για την υγεία; Τι...

Θέλετε να επιλέγετε το πιο ωφέλιμο μέρος του αυγού για την υγεία σας; Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον κρόκο και το ασπράδι...

Προκήρυξη 530 μόνιμων θέσεων ειδικευμένων ιατρών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ – Η προθεσμία...

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού των υγειονομικών δομών σε όλη τη χώρα, υπεγράφη η απόφαση για την προκήρυξη 530 θέσεων ειδικευμένων ιατρών...

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ζάχαρη και έχετε διαβήτη

Ο διαβήτης και ο προδιαβήτης είναι καταστάσεις που επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους. Ο διαβήτης επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να μεταφέρει τη ζάχαρη από την...

Ύπνος: Το Νο1 μυστικό συμπλήρωμα που σας χαρίζει βαθύ ύπνο και πρωινή ευεξία,...

Μια νέα έρευνα αναδεικνύει τη σπιρουλίνα ως ένα υποτιμημένο συμπλήρωμα που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και τη ψυχική ευεξία. Σύμφωνα με τη...

Επιστήμονες ανακάλυψαν τσίχλα-ασπίδα που εξουδετερώνει το 95% των ιών και μας προστατεύει

Μια νέα καινοτόμος τσίχλα, φτιαγμένη από φυσική πρωτεΐνη που προέρχεται από φασόλια lablab, μπορεί να εξουδετερώνει έως και 95% των ιών της γρίπης και...

Aρθρίτιδα: H κορυφαία υπερτροφή που καταπολεμά τη φλεγμονή, σύμφωνα με ειδικό – «Ξεπερνά...

Σύμφωνα με τον Dr. Eric Berg, το έλαιο από σπόρο μαύρου κύμινου είναι η κορυφαία τροφή με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προσφέροντας ανακούφιση από τον πόνο...

Ύπνος: Το μυστικό σνακ που εγγυάται βαθύ ύπνο και απόλυτη ξεκούραση, αποκαλύπτει κορυφαίος ειδικός

Σύμφωνα με τον ειδικό ύπνου Sammy Margo, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι το ιδανικό σνακ πριν τον ύπνο, καθώς περιέχει συστατικά όπως μαγνήσιο,...

Γαστρεντερολόγος αποκαλύπτει πότε η κόπωση και το φούσκωμα δείχνουν σοβαρή πάθηση

Σε μια πρόσφατη δήλωση, η Dr. Megan Rossi, γαστρεντερολόγος και ειδικός στην υγεία του εντέρου, προειδοποιεί ότι η συνεχής κόπωση και το φούσκωμα μπορεί...

Εγκεφαλικό: Το Νο1 κοινό ποτό που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, σύμφωνα με μελέτη

Μια πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει ότι η κατανάλωση αναψυκτικών με ανθρακικό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ηλικία, τον...

Ύπνος: Ειδικός αποκαλύπτει το “μαγικό κόλπο” που καταπραΰνει τον εγκέφαλο και σας χαρίζει ακαριαίο ύπνο

Ένας ειδικός στον ύπνο, ο Dr. Charles, αποκαλύπτει ένα απλό αλλά αποτελεσματικό κόλπο για να καταπολεμήσετε την αϋπνία και να χαλαρώσετε τον υπερκινητικό εγκέφαλό...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ευγενία Σαμαρά: «Ώπα, ώπα!» – Η αιφνιδιαστική αντίδρασή της στην αδιάκριτη ερώτηση της Σκορδά

Στην εκπομπή "Buongiorno" του MEGA, η Ευγενία Σαμαρά μοιράστηκε...

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού...

Ο «Κοιμώμενος Πρίγκιπας» γιόρτασε τα 36 του χρόνια – Παραμένει σε κώμα δύο δεκαετίες

Ο πρίγκιπας Αλ-Ουαλίντ μπιν Χάλεντ μπιν Ταλάλ της Σαουδικής...

Δόμνα Μιχαηλίδου: Πήρε εξιτήριο από το μαιευτήριο – Η φωτογραφία με το νεογέννητο

Η Δόμνα Μιχαηλίδου μαζί με τον σύζυγό της, Λεωνή...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ