Είναι η νόσος Αλτσχάιμερ ένας νέος τύπος διαβήτη; Πώς συνδέονται και πώς μπορούμε να τα προλάβουμε

Η σχέση διαβήτη και Αλτσχάιμερ αποκαλύπτεται μέσα από τον όρο διαβήτης τύπου 3, με κοινούς παράγοντες κινδύνου και προτάσεις πρόληψης
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Σύμφωνα με την Αμερικανική αλλά και κάθε άλλη Επιστημονική Διαβητολογική Εταιρεία παγκοσμίως, τα άτομα με διαβήτη παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης ανοϊκών συνδρόμων και νόσου Αλτσχάιμερ. Ο αρρύθμιστος μάλιστα διαβήτης σχετίζεται με πολύ υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και υπάρχει ισχυρή παθοφυσιολογική συσχέτισή της με τους μηχανισμούς εμφάνισης του διαβήτη.

Πώς σχετίζεται η νόσος Αλτσχάιμερ με τον διαβήτη

Αυτό έχει οδηγήσει την επιστημονική κοινότητα να προτείνει για τη νόσο Αλτσχάιμερ το νέο όρο «διαβήτη τύπου 3» ώστε να προσδιορίζεται αυτή η διασύνδεση. Ο «νέος» αυτός τύπος διαβήτη μοιάζει με τον τύπου 2 που σχετίζεται με την παχυσαρκία και αφορά κυρίως τον ενήλικο πληθυσμό.

Οι κοινοί παράγοντες κινδύνου που διασυνδέουν την άνοια με τον διαβήτη, είναι:

  • η παρουσία παχυσαρκίας,
  • η αθηρωματική αγγειακή νόσος ή ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού καρδιαγγειακών νοσημάτων,
  • η δυσλιπιδαιμία και η υπέρταση.

Στα γενεσιουργά αίτια του διαβήτη κυρίαρχη θέση κατέχει η εμφάνιση του φαινομένου της ινσουλινο-αντίστασης η οποία δυσκολεύει τα κύτταρα ενός διαβητικού να χρησιμοποιούν την γλυκόζη του αίματος για τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Στα εγκεφαλικά κύτταρα, παρόλο που δεν απαιτείται καταλυτικά η συμμετοχή της ινσουλίνης για τις ενεργειακές τους απαιτήσεις, παρουσιάζεται το ίδιο φαινόμενο δηλαδή της ινσουλινο-αντίστασης αποτελώντας και για αυτά ένα κύριο μηχανισμό που οδηγεί σε βαθμιαία έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

Επομένως, με τον όρο «τύπου 3 Διαβήτης» προσδιορίζεται ο χαμηλός βαθμός ευαισθησίας στη δραστικότητα της ινσουλίνης ως ο κυρίαρχος παθολογικός μηχανισμός ανάπτυξης του συνδρόμου αυτού στα εγκεφαλικά κύτταρα που μπορεί μάλιστα πολλές φορές να μην έχει οδηγήσει ακόμη στην εμφάνιση και του κλινικού σακχαρώδη διαβήτη τον πάσχοντα. Δηλαδή ο πάσχων να έχει ανοϊκή συνδρομή με φυσιολογικά ακόμα σάκχαρα αίματος.

Οι οδηγίες για την πρόληψη

Λογικό είναι λοιπόν οι οδηγίες που προτείνονται για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ να μοιάζουν με τις οδηγίες πρόληψης του τύπου 2 σακχαρώδη διαβήτη. Αυτές περιλαμβάνουν συστάσεις για:

  • υγιεινή διατροφή (πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες),
  • διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους,
  • διακοπή καπνίσματος,
  • συστηματική λήψη των συνταγογραφηθέντων φαρμάκων για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της δυσλιπιδαιμίας,
  • διαχείριση του στρες,
  • επαρκή ύπνο και
  • αυξημένη σωματική δραστηριότητα με ένταξη σε προγράμματα άσκησης και όχι μόνο η ενασχόληση με σταυρόλεξα που πιστεύεται ευρέως ότι αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο διατήρησης της πνευματικής υγείας.

Στον σακχαρώδη διαβήτη, και ιδιαίτερα στον αρρύθμιστο, εμφανίζονται αλλοιώσεις του τοιχώματος των μικρών σε διατομή και μεγάλων αγγείων. Επόμενο είναι οι αλλοιώσεις αυτές να οδηγούν στο μάκρος του χρόνου σε ανάπτυξη νοσημάτων από το καρδιαγγειακό που αποτελούν και την κύρια αιτία θανάτου στην πλειονότητα των διαβητικών.

Επίσης οι χρόνιες αγγειακές βλάβες μπορεί να οδηγήσουν σε τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια, σε βλάβες των αγγείων που περιβάλλουν τα νεύρα και οδηγούν σε περιφερική νευροπάθεια και τον σύνδρομο του διαβητικού ποδιού αλλά και σε βλάβες στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς που οδηγούν σε τύφλωση.

Οι ανάγκες του εγκεφάλου

Οι ανάγκες του εγκεφάλου, για την καλή του λειτουργία, απαιτούν την ύπαρξη ενός εκτεταμένου και σύμπλοκου αγγειακού δικτύου, που αν αποφραχθεί όπως σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή μειωθεί η αιματική ροή στα εγκεφαλικά κύτταρα λόγω αθηρωματικής νόσου, μπορεί τα εγκεφαλικά κύτταρα να μην επιβιώσουν, ή να υπολειτουργούν με τελικό αποτέλεσμα ο πάσχων να υπολείπεται σε ανώτερες εγκεφαλικές λειτουργίες όπως είναι η μνήμη, η αντίληψη, η κριτική σκέψη, και ο λόγος.

Επομένως σε έναν διαβητικό, εφόσον τα εγκεφαλικά κύτταρα είναι ευαίσθητα στα επίπεδα της κυκλοφορούσης γλυκόζης στο αίμα, τα πολύ υψηλά ή χαμηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος μπορεί να οδηγήσουν σε παροδικές ή μόνιμες βλάβες και απαιτείται επομένως να παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Στη νόσο Αλτσχάιμερ παρατηρείται εναπόθεση πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκεφαλικό φλοιό που επιβαρύνουν με τη σειρά τους το φαινόμενο της ινσουλινοαντίστασης, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την λειτουργικότητά του εγκεφάλου. Έτσι παρατηρείται μια άθροιση νευροτοξινών η οποία οδηγεί σε ανάπτυξη οξειδωτικού στρες, που με τη σειρά του οδώνει τις φλεγμονώδεις διαδικασίες και επιτείνει τη νευροεκφύλιση.

Παράλληλα με την αύξηση των τοξικών προϊόντων τοπικά, καταργούνται οι αμυντικές δυνατότητες των εγκεφαλικών κυττάρων να προλαμβάνουν την σύνθεση και εναπόθεση των πλακών του αμυλοειδούς στον φλοιό του εγκεφάλου που είναι και υπεύθυνος για τις ανώτερες εγκεφαλικές λειτουργίες.

Για τον λόγο αυτό, δηλαδή την πρόληψη των παθολογικών διεργασιών που σχετίζονται με την εμφάνιση της ινσουλινοαντίστασης στα εγκεφαλικά κύτταρα, έχουν δοκιμαστεί και συνεχίζει να μελετάται η προστατευτική δράση αντιδιαβητικών φαρμάκων που αυξάνουν την ινσουλινική ευαισθησία.

Πιο συγκεκριμένα, έχει χορηγηθεί σε ασθενείς με μετρίου βαθμού ανοϊκή συνδρομή, ινσουλίνη ενδορινικά (για να φτάσει ευκολότερα στον εγκέφαλο), αλλά και δισκίων μετφορμίνης ή γλιταζονών όπως και τα πλέον σύγχρονα σκευάσματα των GLP-1 ανάλογων που είναι πασίγνωστα για τη μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους. Υπάρχουν πολλά αισιόδοξα μηνύματα και 2 μεγάλες κλινικές μελέτες με τη χορήγηση των πιο σύγχρονων εκπροσώπων αυτής της κατηγορίας, δοκιμάζονται σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ και αναμένεται τα αποτελέσματα τους να ανακοινωθούν μέσα στο 2025.

Πρόσφατα επίσης εγκρίθηκε από τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ (FDA) σκεύασμα που καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ και ανήκει στην κατηγορία των βιολογικών παραγόντων και καταστέλλει τις φλεγμονώδεις διεργασίες στον εγκέφαλο των ασθενών.

Γνωρίζουμε πλέον ότι η παχυσαρκία, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και τα ανθυγιεινά πρότυπα διατροφής αποτελούν καταστάσεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας. Αναμφισβήτητα λοιπόν πρέπει να αντιστραφούν αυτές οι επιβαρυντικές καθημερινές συνήθειες γιατί αν το παραβλέψουμε θα οδηγηθούμε σε ανάπτυξη νόσου Αλτσχάιμερ και γενικότερα σε ανοϊκά σύνδρομα.

πηγή: oloygeia.gr


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Λιανοκλάδι: Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία λόγω βλάβης – Η ανακοίνωση της Hellenic Train

Akio Toyoda: “Τα σπορ αυτοκίνητα επιβάλλεται να παραμείνουν θερμικά”

Μποτιλιάρισμα στην Αττική Οδό στο ρεύμα προς Ελευσίνα μετά από καραμπόλα 3 οχημάτων

Φάρμακα: Γιατί επιβάλλεται να διατίθενται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή – Η παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προς το υπουργείο Υγείας

Klavdia: Με λευκό κοστούμι στο press day της Eurovision – Οι φωτογραφίες με τους συνεργάτες της

Μιλουτίνοφ για το game 4 του Ολυμπιακού: «Αν θες να κατατροπώσεις τη Ρεάλ στη Μαδρίτη πρέπει να παίξεις με απόλυτη αυτοσυγκέντρωση»

Ηράκλειο: Ανησυχούν οι κάτοικοι με τις ρωγμές και σε άλλες περιοχές – Ξεκίνησε η άντληση των νερών από τα πηγάδια των Βουτών

Ουκρανία-ΗΠΑ: Έτοιμη η συμφωνία για τα σπάνια ορυκτά – Εντός της ημέρας η υπογραφή από πλευράς Κιέβου

Η BYD μαγνητίζει τα βλέμματα στην έκθεση Auto Shanghai 2025

ΑΣΕΠ 3Κ/2025: Τελικές «πινελιές» για 450 μόνιμες προσλήψεις στο ΥΠΠΟ

“Μαμά στα κρυφά”: Η Λίζα και ο Πάνος αντιμέτωποι με τις αποκαλύψεις τους

Ολυμπιακός: Ο Κίναν Έβανς έφυγε αστραπιαία από τη Μαδρίτη καθώς η σύζυγός του φέρνει στον κόσμο το παιδί τους

Eurovision 2025: Αυτή η εντυπωσιακή παρουσιάστρια θα ανακοινώσει το 12αρι της Ελλάδας στον τελικό

Μητσοτάκης: Συνεχίζεται το μπαράζ επαφών στο περιθώριο της 2ης ημέρας του συνεδρίου του ΕΛΚ

Ανδρέας Γεωργίου: Το συγκλονιστικό μυστικό για το φύλο του μωρού που περιμένει με την Σιμώνη Χριστοδούλου

00:00 / 00:00

Ύπνος: Η αρχαία μέθοδος που εξασφάλισε σε γυναίκα “βαθύ ύπνο όλη τη νύχτα”...

Μια γυναίκα από το Lancashire, η Angela Morton, ανακάλυψε μια αρχαία αιγυπτιακή μέθοδο ύπνου που της επέτρεψε να κοιμάται όλη τη νύχτα χωρίς τη...

Νόσος Πάρκινσον: Επαναστατική θεραπεία με βλαστοκύτταρα φέρνει ελπίδα

Η νόσος Πάρκινσον, μια ασθένεια που μέχρι πρότινος θεωρούνταν δύσκολα διαχειρίσιμη, φαίνεται να βρίσκει ελπίδα μέσω επαναστατικών θεραπειών με βλαστοκύτταρα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες,...

Καρκίνος: Το κορυφαίο φρούτο που θωρακίζει τον οργανισμό, σύμφωνα με γιατρό – Βοηθάει και στην διαχείριση του διαβήτη

Σύμφωνα με τον Dr. William Arias, ειδικό στην παχυσαρκία και τον διαβήτη, η κατανάλωση πράσινης «άγουρης» μπανάνας μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την...

Ύπνος: Εξαφανίστε το άγχος το βράδυ σε λιγότερο από 5 λεπτά με 5 μαγικές τεχνικές από ενεργειακό θεραπευτή του Χόλιγουντ

Ο ενεργειακός θεραπευτής Oliver Niño προτείνει πέντε απλές τεχνικές για την αποτοξίνωση από το άγχος, που μπορούν να εφαρμοστούν σε λιγότερο από πέντε λεπτά,...

Νευραλγία τριδύμου: Πώς ένα αθώο χαμόγελο πυροδοτεί τον “αόρατο εχθρό” – Ποιοι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο

Η νευραλγία τριδύμου είναι μια εξαιρετικά επώδυνη νευρολογική πάθηση που προκαλεί έντονο, διαξιφιστικό πόνο στο πρόσωπο, συχνά πυροδοτούμενο από απλές κινήσεις όπως το χαμόγελο...

Υψηλή χοληστερίνη: Η κορυφαία τροφή που εξαφανίζει το πρόβλημα μέσα σε λίγες εβδομάδες,...

Η υψηλή χοληστερίνη είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, κυρίως άτομα άνω των 50 ετών. Σύμφωνα με ειδικούς, το γιαούρτι εμπλουτισμένο...

Ύπνος: 7 μαγικά μυστικά για να απογειώσετε την παραγωγή μελατονίνης και να κοιμηθείτε...

Το άρθρο εξετάζει επτά φυσικούς τρόπους για την ενίσχυση της παραγωγής μελατονίνης, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου χωρίς τη χρήση συμπληρωμάτων. Ο ειδικός...

Πόσος χρόνος απαιτείται αληθινά για να αποκτήσετε μύες; Η επιστήμη αποκαλύπτει

Το άρθρο εξετάζει πόσος χρόνος απαιτείται για την ανάπτυξη μυϊκής μάζας, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία αυτή εξαρτάται από τη σωστή προπόνηση, τη διατροφή και...

Εγκέφαλος: Η κορυφαία υπερτροφή που ενισχύει τη μνήμη και αξίζει να εντάξετε στο...

Το άρθρο αναδεικνύει τη σημασία ενός υγιεινού πρωινού για την ενίσχυση της μνήμης, εστιάζοντας στα καρύδια ως την κορυφαία τροφή που αξίζει να προστεθεί...

Ύπνος: Το απλό τεστ των 15 λεπτών που αποκαλύπτει εάν κοιμάστε επαρκώς –...

Το άρθρο εξετάζει τη σημασία του επαρκούς ύπνου και προτείνει ένα απλό τεστ 15 λεπτών για να διαπιστώσει κάποιος αν κοιμάται αρκετά. Οι ειδικοί...

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η κορυφαία «υγιεινή» τροφή που πρέπει να εξαλείψετε, προειδοποιούν ειδικοί

Η διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης απαιτεί προσεκτική επιλογή τροφών, καθώς ορισμένες, παρά τη φήμη τους ως υγιεινές, μπορεί να είναι επιβλαβείς. Ειδικοί προειδοποιούν...

Ύπνος: Η μαγική μέθοδος γιατρού που “εξαφανίζει την υπερανάλυση” και σας χαρίζει ύπνο...

Ο Dr. Joe Whittington προτείνει μια απλή και αποτελεσματική μέθοδο για την καταπολέμηση της υπερανάλυσης και την ευκολότερη χαλάρωση πριν τον ύπνο, γνωστή ως...

Αυγό: Ο κρόκος ή το ασπράδι είναι πιο καλό για την υγεία; Τι...

Θέλετε να επιλέγετε το πιο ωφέλιμο μέρος του αυγού για την υγεία σας; Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον κρόκο και το ασπράδι...

Προκήρυξη 530 μόνιμων θέσεων ειδικευμένων ιατρών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ – Η προθεσμία...

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού των υγειονομικών δομών σε όλη τη χώρα, υπεγράφη η απόφαση για την προκήρυξη 530 θέσεων ειδικευμένων ιατρών...

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ζάχαρη και έχετε διαβήτη

Ο διαβήτης και ο προδιαβήτης είναι καταστάσεις που επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους. Ο διαβήτης επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να μεταφέρει τη ζάχαρη από την...

Ύπνος: Το Νο1 μυστικό συμπλήρωμα που σας χαρίζει βαθύ ύπνο και πρωινή ευεξία, αποκαλύπτει έρευνα

Μια νέα έρευνα αναδεικνύει τη σπιρουλίνα ως ένα υποτιμημένο συμπλήρωμα που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και τη ψυχική ευεξία. Σύμφωνα με τη...

Επιστήμονες ανακάλυψαν τσίχλα-ασπίδα που εξουδετερώνει το 95% των ιών και μας προστατεύει

Μια νέα καινοτόμος τσίχλα, φτιαγμένη από φυσική πρωτεΐνη που προέρχεται από φασόλια lablab, μπορεί να εξουδετερώνει έως και 95% των ιών της γρίπης και...

Aρθρίτιδα: H κορυφαία υπερτροφή που καταπολεμά τη φλεγμονή, σύμφωνα με ειδικό – «Ξεπερνά την ιβουπροφαίνη»

Σύμφωνα με τον Dr. Eric Berg, το έλαιο από σπόρο μαύρου κύμινου είναι η κορυφαία τροφή με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προσφέροντας ανακούφιση από τον πόνο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η σωσίας της Αλίκης Βουγιουκλάκη σαρώνει το TikTok – Είσαι πιο Αλίκη από την...

Η Δήμητρα Δερζέκου έχει γίνει viral στο TikTok με...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Μαγευτική παρουσία στο φαντασμαγορικό πάρτι για τα 50ά γενέθλιά της

Η Όλγα Κεφαλογιάννη γιόρτασε τα 50ά της γενέθλια με...

Παπαδάκης: Οι… μούσες του – 6 παρουσιάστριες που απουσίαζαν από το συγκινητικό του αντίο

Ο Γιώργος Παπαδάκης, μια εμβληματική φιγούρα της ελληνικής τηλεόρασης,...

Μαριάννα Τουμασάτου: «Επειδή εγώ απέκτησα παιδί στα 43 χωρίς εξωσωματική, εσείς…» – Η κόρη...

Η Μαριάννα Τουμασάτου, καλεσμένη στην εκπομπή "Super Κατερίνα", μίλησε...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ