Άνοια: Πότε ο ρυθμός της ομιλίας είναι σύμπτωμα της νόσου;

Ομιλία και άνοια: Λεπτές αλλαγές στον ρυθμό και τη ροή της ομιλίας μπορεί να αποκαλύπτουν πρώιμα σημάδια γνωστικής έκπτωσης και της νόσου Alzheimer.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γήρανσης αποκαλύπτει ότι λεπτές αλλαγές στον ρυθμό και τη ροή της ομιλίας μπορεί να αποτελούν πρώιμα σημάδια γνωστικής έκπτωσης και της νόσου Alzheimer. Συγκεκριμένα, η επιβράδυνση του ρυθμού ομιλίας και οι δυσκολίες στην εύρεση λέξεων συνδέονται με την ηλικιακή εξασθένηση των εκτελεστικών λειτουργιών του εγκεφάλου.

Δοκιμασίες λεκτικής ευχέρειας, που αξιολογούν την ικανότητα ανάκλησης και παραγωγής λέξεων, μπορούν να συμβάλλουν στην πρώιμη διάγνωση της άνοιας. Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση της ομιλίας ανοίγει νέους δρόμους στην πρόληψη και διάγνωση νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Πιο αναλυτικά:

Θέλετε να μάθετε αν η ομιλία σας μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες για τη μελλοντική σας γνωστική υγεία και την άνοια; Επιστήμονες εντόπισαν ένα χαρακτηριστικό στη φωνή και τον τρόπο ομιλίας που θα μπορούσε να προμηνύει γνωστική έκπτωση. Δείτε τι ακριβώς ανακάλυψαν, πώς σχετίζεται με τη λειτουργία του εγκεφάλου και τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση.

Πώς συνδέεται η ομιλία με την άνοια;

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γήρανσης, λεπτές αλλαγές στην ομιλία μπορεί να αποτελούν πρώιμα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ. Η έρευνα διαπίστωσε ότι άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση, η οποία συχνά προηγείται της νόσου Αλτσχάιμερ, παρουσίαζαν αλλαγές στην ομιλία τους, όπως πιο αργό ρυθμό, περισσότερες παύσεις και δυσκολία στην εύρεση των κατάλληλων λέξεων. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ανάλυση της ομιλίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Μπορείς να μου δώσεις το… πώς το λένε; Είναι ακριβώς δίπλα στο… εκείνο το πράγμα», είναι ένα παράδειγμα.

Πολλοί από εμάς βιώνουμε τη λεγόμενη «λαθολογική» δυσκολία, δηλαδή τη δυσκολία εύρεσης λέξεων, στην καθημερινότητά μας. Αυτό το φαινόμενο τείνει να γίνεται πιο έντονο με την ηλικία.

Η συχνή δυσκολία στην ανεύρεση της σωστής λέξης μπορεί να αποτελεί ένδειξη αλλαγών στον εγκέφαλο που συνδέονται με τα πρώιμα («προκλινικά») στάδια της νόσου Alzheimer, πριν εμφανιστούν πιο εμφανή συμπτώματα.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο υποστηρίζει ότι ο ρυθμός ομιλίας και όχι η δυσκολία εύρεσης λέξεων είναι πιο ακριβής δείκτης της υγείας του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους.

Η ταχύτητα ομιλίας και η γνωστική υγεία

Οι ερευνητές ζήτησαν από 125 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18 έως 90 ετών, να περιγράψουν λεπτομερώς μια σκηνή. Οι ηχογραφήσεις αυτών των περιγραφών αναλύθηκαν στη συνέχεια από λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (AI) που εξήγαγε χαρακτηριστικά όπως:

  • Ο ρυθμός ομιλίας
  • Η διάρκεια των παύσεων μεταξύ των λέξεων
  • Η ποικιλία των λέξεων που χρησιμοποιήθηκαν

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε μια τυπική σειρά τεστ που μετρούν τη συγκέντρωση, την ταχύτητα σκέψης και την ικανότητα σχεδιασμού και εκτέλεσης καθημερινών εργασιών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ηλικιακή εξασθένηση των «εκτελεστικών» ικανοτήτων συνδέεται στενά με τον ρυθμό ομιλίας ενός ατόμου. Αυτό υποδηλώνει μια γενικότερη γνωστική επιβράδυνση, πέρα από τη δυσκολία εύρεσης των σωστών λέξεων.

Ένα νέο εργαλείο αξιολόγησης

Ένα καινοτόμο στοιχείο της μελέτης ήταν η χρήση του «τεστ παρεμβολής εικόνας-λέξης», το οποίο διαχωρίζει τα δύο στάδια της ονομασίας ενός αντικειμένου:

  • Εύρεση της σωστής λέξης
  • Εντολή στο στόμα να την προφέρει

Κατά τη διάρκεια του τεστ, οι συμμετέχοντες έβλεπαν εικόνες καθημερινών αντικειμένων (π.χ. μια σκούπα), ενώ παράλληλα άκουγαν έναν ηχητικό απόσπασμα μιας λέξης:

  • είτε με σχετική σημασία (π.χ. “σφουγγαρίστρα”, που κάνει πιο δύσκολη την ανάκληση της σωστής λέξης)
  • είτε με παρόμοιο ήχο

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο φυσικός ρυθμός ομιλίας των ηλικιωμένων σχετιζόταν με την ταχύτητα ονομασίας εικόνων. Αυτό υποδηλώνει ότι η επιβράδυνση στην επεξεργασία πληροφοριών μπορεί να είναι ένας γενικότερος παράγοντας γνωστικής γήρανσης, αντί για μια μεμονωμένη δυσκολία ανάκλησης λέξεων.

Μια πιο ακριβής μέθοδος στην ανίχνευση του Alzheimer

Παρότι η μελέτη αυτή προσφέρει ενδιαφέροντα στοιχεία, η εύρεση λέξεων μέσω εικόνων δεν αντικατοπτρίζει απόλυτα την πολυπλοκότητα του καθημερινού λόγου.

Μια πιο ακριβής μέθοδος είναι οι δοκιμασίες λεκτικής ευχέρειας, όπου οι συμμετέχοντες πρέπει να παράγουν όσες περισσότερες λέξεις μπορούν από μια συγκεκριμένη κατηγορία (π.χ. ζώα, φρούτα) ή που ξεκινούν από ένα συγκεκριμένο γράμμα, μέσα σε ένα χρονικό όριο.

Αυτή η διαδικασία προσομοιάζει πραγματικές συνομιλίες, καθώς απαιτεί την ενεργή ανάκληση και παραγωγή λέξεων από το λεξιλόγιο του ατόμου.

Η σημασία των λεκτικών τεστ στην ανίχνευση της νόσου Alzheimer

Οι δοκιμασίες λεκτικής ευχέρειας:

  • Δεν επηρεάζονται σημαντικά από τη φυσιολογική γήρανση (σύμφωνα με μελέτη του 2022)
  • Μπορούν να αποκαλύψουν νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος Alzheimer
  • Βοηθούν τους γιατρούς να διαχωρίσουν τη φυσιολογική ηλικιακή γνωστική έκπτωση από την παθολογική

Αυτό συμβαίνει επειδή η δοκιμασία ενεργοποιεί διάφορες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με:

  • Τη γλώσσα
  • Τη μνήμη
  • Τις εκτελεστικές λειτουργίες

Ανοίγοντας νέους δρόμους στην έρευνα

Παρότι η μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο εστίασε σε αντικειμενικά δεδομένα (όπως οι παύσεις στην ομιλία), η ενσωμάτωση υποκειμενικών αναφορών από τους συμμετέχοντες σχετικά με τη δική τους εμπειρία ανάκλησης λέξεων θα μπορούσε να προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της γνωστικής διαδικασίας.

Προσωπικές αναφορές σχετικά με τη δυσκολία εύρεσης λέξεων θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τα εργαστηριακά δεδομένα και να οδηγήσουν στη δημιουργία πιο αποτελεσματικών εργαλείων για την πρώιμη διάγνωση της γνωστικής έκπτωσης.

Η σημασία της ταχύτητας ομιλίας στη γνωστική υγεία

Η έρευνα αυτή ανοίγει νέους δρόμους στην ανίχνευση νευροεκφυλιστικών παθήσεων, δείχνοντας ότι δεν έχει σημασία μόνο το τι λέμε, αλλά και πόσο γρήγορα το λέμε.

Με τη βοήθεια της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης που αναλύει τον ανθρώπινο λόγο), μπορούμε πλέον να εντοπίζουμε λεπτές αλλαγές στην ομιλία, όπως η επιβράδυνση του ρυθμού, οι οποίες μπορεί να σηματοδοτούν πρώιμα σημάδια γνωστικής έκπτωσης.

Η χρήση τέτοιων τεχνολογιών μπορεί να βοηθήσει στον αυτόματο εντοπισμό αλλαγών στη γλωσσική ικανότητα και να συμβάλει στην πρώιμη διάγνωση της νόσου Alzheimer και άλλων μορφών άνοιας, πολύ πριν εμφανιστούν τα πιο σοβαρά συμπτώματα.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Λεπτές αλλαγές στον ρυθμό και τη ροή της ομιλίας μπορεί να αποτελούν πρώιμα σημάδια γνωστικής έκπτωσης και της νόσου Alzheimer.
  • Η ταχύτητα ομιλίας φαίνεται να συνδέεται στενά με την ηλικιακή εξασθένηση των εκτελεστικών λειτουργιών του εγκεφάλου.
  • Δοκιμασίες λεκτικής ευχέρειας, που αξιολογούν την ικανότητα ανάκλησης και παραγωγής λέξεων, μπορούν να συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση της άνοιας.
  • Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση μικρών αλλαγών στην ομιλία, ανοίγοντας νέους δρόμους για την πρόληψη και διάγνωση νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Πηγή: oloygeia.gr

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η Νο1 κίνηση για να μειώσετε τον κίνδυνο, σύμφωνα με ογκολόγο


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Νομική Σχολή: Καθηγητής αποκαλύπτει τη βάναυση επίθεση κουκουλοφόρων στον τραυματία φοιτητή – «Τον χτυπούσαν με κράνη και γκλοπ – Ήταν γεμάτος αίματα»

Η οργισμένη αντίδραση του Πούτιν στη συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για τα ορυκτά: Η Ρωσία σφυροκοπά την Οδησσό με drones

Νέο Škoda Elroq: Καινοτομία, τεχνολογία και βιωσιμότητα σε δράση [video]

“Big Brother” Αποκάλυψη: Οι 6 πρώτοι υποψήφιοι και η αιφνιδιαστική αποχώρηση

Ερευνητές ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν νέα κατάσταση ανθρώπινης συνείδησης – Μπορεί να ξεκλειδώσει μέρος του εγκεφάλου

Μπέτις – Φιορεντίνα: Αιματηρές συγκρούσεις οπαδών στη Σεβίλλη πριν τη μάχη

Volkswagen, αυξάνει πωλήσεις αλλά βυθίζεται σε ζημιές

Βίκυ Πρωτογεράκη αποκαλύπτει για Πέτρο Φιλιππίδη: «Βιαστής δεν είναι! Επειδή τον γνωρίζω…»

Αινιγματικός Λεμπρόν Τζέιμς: «Αβέβαιο το μέλλον μου, θα αποφασίσω με την οικογένεια μου»

Χρήστος Μάστορας: «Όρμησε επικίνδυνα προς το μέρος μου» καταγγέλλει ο αστυνομικός που τον σταμάτησε για αλκοτέστ

Μπαρτσελόνα – Ίντερ: Η μαγεία του Λαμίν Γιαμάλ σαρώνει τους «νερατζούρι»

“Big Brother”: Κατέρρευσε με την επίθεσή της – “Είναι οχιά, κακιασμένη”

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το viral βίντεο στο TikTok για την Πρωτομαγιά – Συμπυκνώνει τις 15 εργασιακές πολιτικές σε μόλις ένα λεπτό

Καινούργιου: Το απρόσμενο δώρο στο πλατό του Super Κατερίνα και η εντυπωσιακή τούρτα για τα γενέθλιά της – «Νιώθω μια μελαγχολία»

Europa League: Μάχη προημιτελικών με στόχο τον τελικό του Μπιλμπάο

00:00 / 00:00

Ύπνος: Η μυστική τεχνική για να κοιμηθείτε ακαριαία, σύμφωνα με ειδικό – «Θεωρείται...

Η τεχνική του σαπουνιού, όπως προτείνει ο ειδικός σε θέματα ύπνου Adeel Ul-Haq, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από την αϋπνία και το σύνδρομο ανήσυχων...

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Επαναστατική θεραπεία με νανοσωματίδια χρυσού αναγεννά την όραση

Μία νέα επαναστατική θεραπεία με νανοσωματίδια χρυσού υπόσχεται να αναγεννήσει την όραση σε ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD). Η μέθοδος, που...

Φραγμένες αρτηρίες: Το κορυφαίο σήμα κινδύνου κατά την άσκηση που αποκαλύπτει επικίνδυνο πρόβλημα υγείας, προειδοποιεί ειδικός

Οι φραγμένες αρτηρίες αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για καρδιοαγγειακές παθήσεις, συχνά χωρίς να εκδηλώνονται συμπτώματα για χρόνια. Ο καθηγητής Martin Bennett προειδοποιεί ότι ο πόνος...

Ύπνος: Η αρχαία μέθοδος που εξασφάλισε σε γυναίκα “βαθύ ύπνο όλη τη νύχτα” – Γιατρός αποκαλύπτει την επιστήμη πίσω από την τεχνική

Μια γυναίκα από το Lancashire, η Angela Morton, ανακάλυψε μια αρχαία αιγυπτιακή μέθοδο ύπνου που της επέτρεψε να κοιμάται όλη τη νύχτα χωρίς τη...

Νόσος Πάρκινσον: Επαναστατική θεραπεία με βλαστοκύτταρα φέρνει ελπίδα

Η νόσος Πάρκινσον, μια ασθένεια που μέχρι πρότινος θεωρούνταν δύσκολα διαχειρίσιμη, φαίνεται να βρίσκει ελπίδα μέσω επαναστατικών θεραπειών με βλαστοκύτταρα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες,...

Καρκίνος: Το κορυφαίο φρούτο που θωρακίζει τον οργανισμό, σύμφωνα με γιατρό – Βοηθάει...

Σύμφωνα με τον Dr. William Arias, ειδικό στην παχυσαρκία και τον διαβήτη, η κατανάλωση πράσινης «άγουρης» μπανάνας μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την...

Ύπνος: Εξαφανίστε το άγχος το βράδυ σε λιγότερο από 5 λεπτά με 5...

Ο ενεργειακός θεραπευτής Oliver Niño προτείνει πέντε απλές τεχνικές για την αποτοξίνωση από το άγχος, που μπορούν να εφαρμοστούν σε λιγότερο από πέντε λεπτά,...

Νευραλγία τριδύμου: Πώς ένα αθώο χαμόγελο πυροδοτεί τον “αόρατο εχθρό” – Ποιοι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο

Η νευραλγία τριδύμου είναι μια εξαιρετικά επώδυνη νευρολογική πάθηση που προκαλεί έντονο, διαξιφιστικό πόνο στο πρόσωπο, συχνά πυροδοτούμενο από απλές κινήσεις όπως το χαμόγελο...

Υψηλή χοληστερίνη: Η κορυφαία τροφή που εξαφανίζει το πρόβλημα μέσα σε λίγες εβδομάδες,...

Η υψηλή χοληστερίνη είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, κυρίως άτομα άνω των 50 ετών. Σύμφωνα με ειδικούς, το γιαούρτι εμπλουτισμένο...

Ύπνος: 7 μαγικά μυστικά για να απογειώσετε την παραγωγή μελατονίνης και να κοιμηθείτε...

Το άρθρο εξετάζει επτά φυσικούς τρόπους για την ενίσχυση της παραγωγής μελατονίνης, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου χωρίς τη χρήση συμπληρωμάτων. Ο ειδικός...

Πόσος χρόνος απαιτείται αληθινά για να αποκτήσετε μύες; Η επιστήμη αποκαλύπτει

Το άρθρο εξετάζει πόσος χρόνος απαιτείται για την ανάπτυξη μυϊκής μάζας, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία αυτή εξαρτάται από τη σωστή προπόνηση, τη διατροφή και...

Εγκέφαλος: Η κορυφαία υπερτροφή που ενισχύει τη μνήμη και αξίζει να εντάξετε στο...

Το άρθρο αναδεικνύει τη σημασία ενός υγιεινού πρωινού για την ενίσχυση της μνήμης, εστιάζοντας στα καρύδια ως την κορυφαία τροφή που αξίζει να προστεθεί...

Είναι η νόσος Αλτσχάιμερ ένας νέος τύπος διαβήτη; Πώς συνδέονται και πώς μπορούμε...

Σύμφωνα με την Αμερικανική αλλά και κάθε άλλη Επιστημονική Διαβητολογική Εταιρεία παγκοσμίως, τα άτομα με διαβήτη παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης ανοϊκών συνδρόμων και νόσου Αλτσχάιμερ. Ο αρρύθμιστος...

Ύπνος: Το απλό τεστ των 15 λεπτών που αποκαλύπτει εάν κοιμάστε επαρκώς –...

Το άρθρο εξετάζει τη σημασία του επαρκούς ύπνου και προτείνει ένα απλό τεστ 15 λεπτών για να διαπιστώσει κάποιος αν κοιμάται αρκετά. Οι ειδικοί...

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η κορυφαία «υγιεινή» τροφή που πρέπει να εξαλείψετε, προειδοποιούν ειδικοί

Η διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης απαιτεί προσεκτική επιλογή τροφών, καθώς ορισμένες, παρά τη φήμη τους ως υγιεινές, μπορεί να είναι επιβλαβείς. Ειδικοί προειδοποιούν...

Ύπνος: Η μαγική μέθοδος γιατρού που “εξαφανίζει την υπερανάλυση” και σας χαρίζει ύπνο μέσα σε λίγα λεπτά

Ο Dr. Joe Whittington προτείνει μια απλή και αποτελεσματική μέθοδο για την καταπολέμηση της υπερανάλυσης και την ευκολότερη χαλάρωση πριν τον ύπνο, γνωστή ως...

Αυγό: Ο κρόκος ή το ασπράδι είναι πιο καλό για την υγεία; Τι αναφέρει η Mayo Clinic

Θέλετε να επιλέγετε το πιο ωφέλιμο μέρος του αυγού για την υγεία σας; Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον κρόκο και το ασπράδι...

Προκήρυξη 530 μόνιμων θέσεων ειδικευμένων ιατρών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ – Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού των υγειονομικών δομών σε όλη τη χώρα, υπεγράφη η απόφαση για την προκήρυξη 530 θέσεων ειδικευμένων ιατρών...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η σωσίας της Αλίκης Βουγιουκλάκη σαρώνει το TikTok – Είσαι πιο Αλίκη από την...

Η Δήμητρα Δερζέκου έχει γίνει viral στο TikTok με...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Μαγευτική παρουσία στο φαντασμαγορικό πάρτι για τα 50ά γενέθλιά της

Η Όλγα Κεφαλογιάννη γιόρτασε τα 50ά της γενέθλια με...

Ο 28χρονος που θανατώθηκε ως ο «Δράκος του Σέιχ Σου» – «Μανούλα μου γλυκιά...

Ο 28χρονος Αριστείδης Παγκρατίδης, γνωστός ως ο «Δράκος του...

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ