Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την απόκτηση δύο νέων πλωτών γεωτρύπανων από τη Νορβηγία για την ενίσχυση του τουρκικού στόλου έρευνας υδρογονανθράκων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε έξι μονάδες.
Αυτή η κίνηση κατατάσσει την Τουρκία στην τέταρτη θέση παγκοσμίως στην κατοχή τέτοιων μονάδων.
Τα νέα γεωτρύπανα, West Draco και West Dorado, θα χρησιμοποιηθούν στη Λιβύη και στα ανοικτά της νότιας Τουρκίας, αφού περάσουν από το στάδιο συντήρησης και ελέγχου.
Το κόστος απόκτησης ήταν 245 εκατομμύρια δολάρια για κάθε πλοίο, και έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα τέσσερα γεωτρύπανα της TPAO.
Πιο αναλυτικά
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία αγόρασε ακόμη δύο πλωτά γεωτρύπανα για έρευνες υδρογονανθράκων σε μεγάλα βάθη. Με τα νέα δύο σκάφη ο κρατικός τουρκικός στόλος θα διαθέτει πλέον συνολικά έξι πλωτά γεωτρύπανα και η Τουρκία θα είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο όσον αφορά την κατοχή των εν λόγω μονάδων, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην ‘Αγκυρα.
Τις προηγούμενες ημέρες, τουρκικό δημοσίευμα ανέφερε ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO αγόρασε δύο νέα πλωτά γεωτρύπανα από τη Νορβηγία για έρευνες φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ένα από αυτά θα χρησιμοποιηθεί στη Λιβύη και το άλλο στα ανοικτά των ακτών του Τάσουτζου στη Μερσίνα της νότιας Τουρκίας.
Την είδηση είχε δημοσιεύσει στις 7 Ιουλίου ο ειδικευμένος σε ναυτιλιακά θέματα ιστότοπος HaberDenizde.com, σύμφωνα με τον οποίο τα πλωτά γεωτρύπανα με την ονομασία West Draco και West Dorado ανήκαν στον στόλο της νορβηγικής Eldorado Drilling και θα τεθούν πλέον σε υπηρεσία μαζί με τα υπόλοιπα τέσσερα πλωτά γεωτρύπανα του στόλου της TPAO.
Η TPAO φέρεται να κατέβαλε 245 εκατ. δολάρια για καθένα από τα δύο πλοία, τα οποία, αφού μεταφερθούν στην Τουρκία, θα περάσουν αρχικά από στάδιο συντήρησης και ελέγχου και στη συνέχεια θα σταλούν στις περιοχές όπου θα αναλάβουν δράση.
Η Τουρκία διαθέτει ήδη τέσσερα πλωτά γεωτρύπανα που φέρουν τις ονομασίες: Fatih, Yavuz, Kanuni και Abdulhamid Han.