Το υπερορθόδοξο κόμμα Shas αποχώρησε από την κυβέρνηση Νετανιάχου στο Ισραήλ, παραμένοντας όμως στο συνασπισμό, λόγω διαφωνιών σχετικά με το καθεστώς των φοιτητών της Γιεσίβα. Η απόφαση αυτή προήλθε μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου των Σοφών της Τορά στην Ιερουσαλήμ και σχετίζεται με την παραβίαση συμφωνιών από το Λικούντ και το νομοσχέδιο για την κατάταξη των υπερορθόδοξων Εβραίων στον στρατό. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Yair Lapid, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι παράνομη και μειοψηφική, ζητώντας εκλογές, καθώς θεωρεί ότι δεν έχει την εξουσία να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις.
Πιο αναλυτικά
Το υπερορθόδοξο εβραϊκό κόμμα Shas, στο Ισραήλ, αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση Νετανιάχου μετά την συνεδρίαση του κυβερνώντος Συμβουλίου των Σοφών της Τορά, στην Ιερουσαλήμ. Το κόμμα, ωστόσο, θα παραμείνει, προς το παρόν, μέρος του πολιτικού συνασπισμού του Νετανιάχου και δεν πιέζει για εκλογές.
Οι υπουργοί του κόμματος αναμένεται να παραιτηθούν από τις θέσεις τους το πρωί της Πέμπτης. Το Shas ανακοίνωσε χθες ότι “μετά τη σοβαρή και απαράδεκτη βλάβη στο καθεστώς των μελετητών της Τορά” που προκάλεσε η σημερινή κυβέρνηση, το κυβερνητικό συμβούλιο των Σοφών της Τορά θα συνεδριάσει για “μια κρίσιμη συζήτηση σχετικά με τη συνέχιση της πορείας [του κόμματος] στην κυβέρνηση”.
Η εφημερίδα του κόμματος Shas HaDerech κατηγόρησε για την κρίση αυτό που αποκάλεσε “κατάφωρη παραβίαση των συμφωνιών του Λικούντ και του Εντελστάιν σχετικά με το νόμο που ρυθμίζει το καθεστώς των φοιτητών της Γιεσίβα”.
Το συγγενικό κόμμα των Χαρέντι Ενωμένη Τορά Ιουδαϊσμός εγκατέλειψε τον συνασπισμό το βράδυ της Δευτέρας, αφού του παρουσιάστηκε αντίγραφο του προτεινόμενου νομοσχεδίου για την κατάταξη των υπερορθόδοξων Εβραίων στον Στρατό, το οποίο είχε ετοιμάσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνέσετ, Γιούλι Εντελστάιν. Όπως υποστήριξε το προτεινόμενο νομοσχέδιο, παραβίαζε τους όρους του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε από τις δύο πλευρές τον περασμένο μήνα, όταν γινόταν προσπάθεια να αποτραπεί η ανατροπή της κυβέρνησης από τα κόμματα των Χαρέντι ενόψει του πολέμου με το Ιράν.
Η επίθεση της αντιπολίτευσης
Μετά την παραίτηση του Shas από την κυβέρνηση, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid δήλωσε ότι το Ισραήλ διοικείται πλέον από μια “παράνομη” κυβέρνηση μειοψηφίας που δεν έχει καμία εξουσία να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις.
“Μια κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να στείλει στρατιώτες στη μάχη. Μια κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να αποφασίσει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Μια κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να αποφασίσει για την τύχη της Γάζας, να φτάσει σε συμφωνίες με τη Συρία ή τη Σαουδική Αραβία. Δεν μπορεί να συνεχίσει να μεταφέρει δισεκατομμύρια στους διεφθαρμένους και σe όσους αποφεύγουν τη στράτευση εις βάρος των φορολογουμένων”, ανέφερε σε ανάρτησή του, ο Yair Lapid.
“Φυσικά, μια κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να απορρίψει τους Χαρεντίμ από τη στράτευση. Δεν έχει καμία εξουσία, δεν έχει κανένα δικαίωμα. Είναι μια παράνομη κυβέρνηση”, δηλώνει, ζητώντας εκλογές.
Συνοπτικά
- Το υπερορθόδοξο κόμμα Shas αποχώρησε από την κυβέρνηση Νετανιάχου λόγω διαφωνιών για το καθεστώς των φοιτητών της Γιεσίβα, αλλά παραμένει στον συνασπισμό.
- Η απόφαση του Shas συνδέεται με παραβιάσεις συμφωνιών από το Λικούντ και το νομοσχέδιο για την κατάταξη των υπερορθόδοξων Εβραίων στον στρατό.
- Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Yair Lapid, χαρακτήρισε την κυβέρνηση παράνομη και μειοψηφική, ζητώντας εκλογές.
- Το κόμμα Shas κατηγορεί για την κρίση την παραβίαση των συμφωνιών σχετικά με το καθεστώς των φοιτητών της Γιεσίβα.