Η γαλλική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού, παρουσίασε έναν προϋπολογισμό λιτότητας με στόχο την εξοικονόμηση 40 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2026, μειώνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,6% του ΑΕΠ.
Βασικός άξονας του σχεδίου είναι η μείωση των κρατικών δαπανών, με εξαιρέσεις στις αμυντικές δαπάνες που θα αυξηθούν.
Στα μέτρα περιλαμβάνονται η μείωση των δαπανών για την υγεία και η κατάργηση δύο εθνικών αργιών, προκαλώντας αντιδράσεις στους πολίτες.
Η έγκριση του προϋπολογισμού το φθινόπωρο αναμένεται να είναι δύσκολη, δεδομένης της έλλειψης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Πιο αναλυτικά
Έχοντας θέσει ως βασικό στόχο την εξοικονόμηση ενός ποσού της τάξης των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Μπαϊρού παρουσιάζει σήμερα τις κατευθυντήριες γραμμές του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας για το 2026.
Στόχος του Γάλλου πρωθυπουργού είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας να πέσει το 2026 στο 4,6% του Α.Ε.Π. έναντι 5,4% που εκτιμάται ότι θα είναι στο τέλος του 2025. Η Γαλλία έχει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα μεταξύ των χωρών του ευρώ ενώ το δημόσιο χρέος της, που ανέρχεται στα 114% του ΑΕΠ είναι το τρίτο μεγαλύτερο μετά της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Σε γενικές γραμμές ο Γάλλος πρωθυπουργός αναμένεται να προκρίνει την μείωση των κρατικών δαπανών και όχι την αύξηση της φορολόγησης. Εξαίρεση θα υπάρξει για τις αμυντικές δαπάνες οι οποίες, όπως ανακοίνωσε προχθές, Κυριακή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα αυξηθούν τα επόμενα δύο χρόνια κατά 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου μεταξύ των μέτρων που συζητιούνται είναι η μείωση των δαπανών για την υγεία καθώς και των επίσημων αργιών του γαλλικού κράτους.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας συναντήθηκε το πρωί στο Παρίσι με το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και το βράδυ αναμένεται να συναντηθεί με τους επικεφαλής των γαλλικών πολιτικών κομμάτων.
Η ψηφοφορία για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται να γίνει το ερχόμενο φθινόπωρο και δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τον Γάλλο πρωθυπουργό ο οποίος ως γνωστόν δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Μεταξύ των μέτρων, ξεχωρίζει η κατάργηση δύο αργιών, της Δευτέρας του Πάσχα και της Ημέρας της Νίκης στις 8 Μαΐου. Ο Μπαϊρού υποστηρίζει ότι τις “θυσιάζει” προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση της επιδεινούμενης κατάστασης των δημοσιονομικών της χώρας.
Ενώ ο Μπαϊρού προσπάθησε να “πλασάρει” την κίνηση αυτή ως πράξη συλλογικής θυσίας για το κοινό καλό, η κατάργηση των αργιών αναμένεται να εξοργίσει τους Γάλλους ψηφοφόρους, οι οποίοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το κοινωνικό κράτος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νόμος που αύξησε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 2023 και ο οποίος οδήγησε σε μαζικές διαμαρτυρίες, ενώ παραμένει βαθιά αντιδημοφιλής.
Συνοπτικά
- Η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε προϋπολογισμό λιτότητας με στόχο εξοικονόμηση 40 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2026.
- Οι κρατικές δαπάνες θα μειωθούν, με εξαίρεση τις αμυντικές δαπάνες που θα αυξηθούν.
- Προβλέπονται περικοπές στην υγεία και η κατάργηση δύο εθνικών αργιών, προκαλώντας αντιδράσεις.
- Η έγκριση του προϋπολογισμού αναμένεται δύσκολη, λόγω έλλειψης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.