Ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να κάνει μια σημαντική αλλαγή στάσης αναφορικά με την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ουκρανία, ανακοινώνοντας την πρόθεση να πουλήσει όπλα στη χώρα, με το κόστος να καλύπτεται από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, η έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με το μέγεθος και την αξία των όπλων καθιστά δύσκολη την εκτίμηση της επίδρασης αυτής της κίνησης.
Η αλλαγή αυτή έρχεται σε μια περίοδο πολιτικής πίεσης για τον Τραμπ, καθώς η βάση των MAGA δείχνει σκεπτικισμό για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Παρά τις αντιδράσεις, αν ο Τραμπ συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, υπάρχει πιθανότητα να παρασύρει μαζί του ένα μεγάλο μέρος της βάσης του, αν και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με την αυθεντικότητα της πολιτικής του.
Πιο αναλυτικά
Για όσους αναζητούν λεπτομέρειες, η μισάωρη, αποσπασματική συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, προσέφερε μόνο ελάχιστα στοιχεία. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πουλήσουν όπλα στην Ουκρανία, με τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να καλύπτουν το κόστος — όμως πέραν αυτών, δεν δόθηκαν συγκεκριμένες πληροφορίες, σχολιάζει ο Guardian.
Δεν αναφέρθηκαν ποσά — κάτι που καθιστά δύσκολο να εκτιμηθεί πόση διαφορά μπορεί να κάνει αυτή η προτεινόμενη προμήθεια όπλων για το Κίεβο. Οι λεπτομέρειες για τα πυρομαχικά ήταν ελλιπείς, αν και ο Τραμπ ανέφερε πλήρη συστήματα πυραύλων Patriot, και ο Ρούτε πρόσθεσε ότι θα σταλούν «πύραυλοι και πυρομαχικά».
Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποια ποσότητα στρατιωτικών αγορών θα ήταν αρκετή ώστε να αναγκάσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να σκεφτεί το ενδεχόμενο μιας κατάπαυσης πυρός. Όμως, σε αδρές γραμμές, οποιοδήποτε πακέτο άνω των $10 δισ. θα έστελνε σαφές μήνυμα στη Μόσχα, αν ληφθεί υπόψη το ποσό των $67 δισ. που είχε χορηγήσει στην Ουκρανία ο προκάτοχος του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια.
Η αγανάκτηση Τραμπ
Υπήρξε πάντως μία συγκεκριμένη απειλή προς τη Μόσχα. Ο Τραμπ υποσχέθηκε να επιβάλει δασμό 100% στη Ρωσία, αν ο Πούτιν δεν συμφωνήσει σε μια λύση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών εντός 50 ημερών — όμως το παρελθόν του προέδρου όσον αφορά τους δασμούς είναι τόσο ασταθές, που δεν μπορεί να προβλεφθεί τι πραγματικά θα συμβεί αν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί.
Ωστόσο, σε επίπεδο ύφους, οι δηλώσεις του Τραμπ τη Δευτέρα αποτελούν σημαντική καμπή. Αν και ο πρόεδρος δεν φάνηκε θυμωμένος με τον Πούτιν όταν είπε «είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι — εγώ είμαι — με τη Ρωσία», υπήρχε σαφής ένδειξη αγανάκτησης προς τον Ρώσο ηγέτη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε καθήκοντα με την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να συνάψει συμφωνία με τον Πούτιν για να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία — σε συζητήσεις που στην αρχή φαίνονταν να βάζουν την Ουκρανία σε δεύτερη μοίρα. Όμως, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Τραμπ, οι συνομιλίες με τον Ρώσο ηγέτη τον οδήγησαν σταδιακά στο συμπέρασμα ότι ο Πούτιν δεν είναι, μέχρι στιγμής, σοβαρός.
Τέσσερις φορές, είπε ο Τραμπ, πίστευε ότι είχε φτάσει σε συμφωνία με τον Πούτιν, αλλά επανέλαβε ότι οι άμεσοι βομβαρδισμοί στο Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις τον έκαναν να αναθεωρήσει. «Και μετά η συμφωνία δεν συνέβαινε γιατί τη νύχτα έπεφταν βόμβες», είπε.
Η δικαίωση Ζελένσκι
Για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόκειται για μια στιγμή δικαίωσης. Στο τέλος Φεβρουαρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος εκδιώχθηκε ουσιαστικά από τον Λευκό Οίκο, μετά από έναν άσχημο τηλεοπτικό καβγά. Οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία διακόπηκαν, η ανταλλαγή πληροφοριών σταμάτησε, και παρότι αμφότερα επανεκκίνησαν, η σχέση παρέμενε εύθραυστη. Πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες, οι αποστολές όπλων διακόπηκαν ξανά για λίγο.
Αντίθετα, ο Ζελένσκι υιοθέτησε πιο προσεκτικό τόνο, εκφράζοντας την ελπίδα την άνοιξη ότι ο Τραμπ θα συνειδητοποιούσε σταδιακά ότι ο Πούτιν δεν είναι ειλικρινής. Τις τελευταίες ημέρες, ο Τραμπ φαίνεται να έχει φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα.
Αν και προς το παρόν η έλλειψη λεπτομερειών ενδέχεται να μην είναι αρκετή για να αναγκάσει το Κρεμλίνο να ζητήσει ειρήνη, η αλλαγή στον τόνο (και η προθυμία της Ευρώπης να καλύψει τα έξοδα) δείχνουν ότι ο πιο σημαντικός σύμμαχος της Ουκρανίας παραμένει πρόθυμος να τη στηρίξει στον αγώνα της για επιβίωση.
Η πιο σκληρή τακτική του Τραμπ προς τη Ρωσία (έστω και με την προθεσμία των 50 ημερών, που είναι πολύ πιο γενναιόδωρη από το «δύο εβδομάδες» που είχε αναφέρει νωρίτερα το καλοκαίρι) έρχεται μετά από ημέρες κατά τις οποίες εξέφραζε μια νέα δυσπιστία προς τις προθέσεις του Πούτιν, μετά από χρόνια αμφιταλαντεύσεων και «γαντοφορεμένης» προσέγγισης απέναντι στη Ρωσία.
Η αντίδραση των MAGA
Όμως η χρονική συγκυρία είναι πολιτικά άβολη για τον Τραμπ. Ήδη αντιμετωπίζει αντιδράσεις από τη βάση των MAGA λόγω της κακοδιαχείρισης εγγράφων που σχετίζονται με τον Τζέφρι Έπσταϊν. Και τα τελευταία χρόνια, η βάση του έχει απομακρυνθεί αισθητά από την υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Είναι νωρίς ακόμη για να φανεί πώς θα εκληφθεί αυτή η νέα επίδειξη υποστήριξης προς την Ουκρανία. Θα μοιάζει με τις πρόσφατες αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράν, όταν η αρχικά επιφυλακτική βάση του MAGA αγκάλιασε γρήγορα την κίνηση του Τραμπ; Ή θα είναι ένα ακόμη πλήγμα στη σχέση του Τραμπ με τη βάση του;
Είναι περίπλοκο. Φαίνεται αρκετά πιθανό ότι το MAGA θα συνταχθεί ξανά με την προσέγγιση του Τραμπ — όπως έχει κάνει σε παρόμοιες περιπτώσεις. Όμως η δυσπιστία απέναντι στην Ουκρανία είναι βαθιά ριζωμένη.
Τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι η πλειοψηφία της βάσης των Ρεπουμπλικανών πιστεύει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει «υπερβολικά πολλά» για να βοηθήσει την Ουκρανία. Δημοσκόπηση του Νομικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Marquette από τον Μάρτιο έδειξε ότι το 59% των Ρεπουμπλικανών συμφωνεί με αυτή τη θέση. Μια προηγούμενη δημοσκόπηση της Gallup έδειξε το ίδιο ποσοστό στο 56%. Μόνο 1 στους 10 Ρεπουμπλικάνους ήθελε οι ΗΠΑ να κάνουν περισσότερα.
Τι πιστεύουν οι Ρεπουμπλικανοί
Μια δημοσκόπηση των Reuters και Ipsos την ίδια περίοδο έδειξε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται στην συνέχιση αποστολής όπλων και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία με ποσοστό 63%-34%.
Ένας βασικός λόγος: Οι Ρεπουμπλικάνοι απλώς δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι διακυβεύονται πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία. Η ίδια δημοσκόπηση των Reuters έδειξε ότι το 58% των Ρεπουμπλικάνων συμφωνεί με τη δήλωση: «Τα προβλήματα της Ουκρανίας δεν μας αφορούν και δεν πρέπει να αναμειχθούμε.»
Αυτά τα ποσοστά δείχνουν ότι η πλειονότητα της βάσης του Τραμπ δεν θα στηρίξει εύκολα μια στροφή υπέρ της Ουκρανίας.
Ωστόσο, η ίδια δημοσκόπηση υπαινίσσεται ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Αν ο Τραμπ σταθεί ξεκάθαρα στο πλευρό της Ουκρανίας, είναι πολύ πιθανό να παρασύρει μαζί του το μεγαλύτερο μέρος της βάσης του. Όμως έτσι θα θέσει ξανά ένα σημαντικό τμήμα των πιο φανατικών υποστηρικτών του μπροστά στο ερώτημα: «Είναι όντως o Τραμπ αυτό για το οποίο τον ψηφίσαμε;»
Συνοπτικά
- Ο Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεση να πουλήσει όπλα στην Ουκρανία, με το κόστος να καλύπτεται από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, χωρίς όμως να παρέχει λεπτομέρειες για το μέγεθος και την αξία των όπλων.
- Η αλλαγή στάσης του Τραμπ έρχεται εν μέσω πολιτικής πίεσης από τη βάση των MAGA, η οποία δείχνει σκεπτικισμό για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
- Παρά τις αντιδράσεις, υπάρχει πιθανότητα ο Τραμπ να παρασύρει ένα μεγάλο μέρος της βάσης του αν συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, αν και αυτό μπορεί να προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με την αυθεντικότητα της πολιτικής του.
- Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα της βάσης του Τραμπ δεν θα στηρίξει εύκολα μια στροφή υπέρ της Ουκρανίας, αν και το κλίμα μπορεί να αλλάξει αν ο Τραμπ σταθεί ξεκάθαρα στο πλευρό της χώρας.