Η φετινή παρέλαση της «Ημέρας της Βαστίλης» στο Παρίσι είχε έντονο συμβολισμό λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε τη σημασία της στρατιωτικής ισχύος και της ευρωπαϊκής ασφάλειας, ανακοινώνοντας επιπλέον στρατιωτικές δαπάνες.
Η παρέλαση περιλάμβανε εντυπωσιακές επιδείξεις με στρατιωτικά αεροσκάφη και drones, ενώ συμμετείχαν διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις, όπως από την Ινδονησία, που ήταν η τιμώμενη χώρα.
Το γεγονός υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και υποστήριξης της Ουκρανίας, αναδεικνύοντας την ιστορική σημασία της «Ημέρας της Βαστίλης» ως εορτασμό δημοκρατικών ελευθεριών και εθνικής υπερηφάνειας.
Πιο αναλυτικά
Στη σκιά ενός ολοένα και πιο αβέβαιου γεωπολιτικού τοπίου και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται αμείωτος, η φετινή παρέλαση της «Ημέρας της Βαστίλης», στο Παρίσι, απέκτησε έντονο συμβολισμό.
Η προγραμματισμένη επίδειξη στρατιωτικής ισχύος ήρθε σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια «μετά το 1945», όπως τόνισε άλλωστε και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Arrivé à l’Arc de Triomphe, Emmanuel Macron passe désormais les troupes en revue sur les Champs-Élysées, jusqu’à la Concorde.
🔴 Notre DIRECT sur le 14 Juillet ➡️ https://t.co/Eq8SKcigzH pic.twitter.com/IbX5pFRdeo
— Le Parisien (@le_Parisien) July 14, 2025
Εντυπωσιακές εικόνες
Στην παρέλαση για την εθνική εορτή της Γαλλίας, συμμετείχαν πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία ίπταντο πάνω από το Παρίσι, στρατιώτες που κρατούσαν τσεκούρια, ένα φαντασμαγορικό σόου από drones πάνω από τον Πύργο του Άιφελ και πυροτεχνήματα σχεδόν σε κάθε γαλλική πόλη.
#14juillet #fetenationale #july14 #BastilleDay pic.twitter.com/ZlhasUaGnf
— Cathédrale Notre-Dame de Paris (@notredameparis) July 14, 2025
Τα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι ήταν εξαιρετικά αυστηρά πριν και κατά τη διάρκεια της παρέλασης.
Περίπου 7.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, πεζοί, έφιπποι ή μέσα σε τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Η τελετή ξεκίνησε με τον Μακρόν να επιθεωρεί τα στρατεύματα και να ανάβει εκ νέου την «αιώνια φλόγα» κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου.
🚨🇫🇷La Marseillaise jouée par la Garde républicaine lors du défilé du 14 juillet sur les Champs-Élysées. 🎶 Le président Macron se tient seul devant l’orchestre militaire, écoutant solennellement l’hymne national avec l’Arc de Triomphe en arrière-plan, tandis que les troupes… pic.twitter.com/r33OKVgYn3
— IntroSpecNews (@introspecnews) July 14, 2025
Δύο έφιπποι έπεσαν από τα άλογά τους προς το τέλος της παρέλασης, χωρίς να είναι σαφές αν τραυματίστηκε κάποιος — τέτοια περιστατικά σημειώνονται κατά καιρούς στην ετήσια εκδήλωση.

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της Λεγεώνας των Ξένων, με τους γενειοφόρους στρατιώτες της να φορούν δερμάτινες ποδιές και να κρατούν τσεκούρια, μια αναφορά στον αρχικό τους ρόλο καθώς «άνοιγαν» δρόμους την επέλαση του κύριου στρατού.

Μαχητικά αεροσκάφη διέσχισαν τον ουρανό του Παρισίου, αφήνοντας πίσω τους καπνούς στα χρώματα της γαλλικής σημαίας, ενώ η παρέλαση κορυφώθηκε με ένα εντυπωσιακό σόου από drones και πυροτεχνήματα στον Πύργο του Άιφελ.

Η Γαλλία προσκαλεί κάθε χρόνο μια τιμώμενη χώρα στους εορτασμούς της 14ης Ιουλίου και φέτος τιμώμενη ήταν η Ινδονησία. Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Πραμπόβο Σουμπιάντο εκπροσώπησε τη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, η οποία αποτελεί σημαντικό οικονομικό και στρατιωτικό παίκτη στην Ασία και έναν επίδοξο «φίλο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην παρέλαση συμμετείχαν Ινδονήσιοι στρατιώτες, ανάμεσά τους και 200 παραδοσιακοί τυμπανιστές.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η Ινδονησία αναμένεται να επιβεβαιώσει νέες αγορές μαχητικών αεροσκαφών Rafale και άλλου γαλλικού στρατιωτικού εξοπλισμού.
Ο Σουμπιάντο, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό το παλαιό καθεστώς της Ινδονησίας, θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
«Για εμάς, τον Ινδονήσιο λαό, πρόκειται για μια πολύ σημαντική και ιστορική στρατιωτική και διπλωματική συνεργασία», δήλωσε στο Associated Press ο επικεφαλής της ινδονησιακής στρατιωτικής αποστολής, ταξίαρχος Φέρι Ιραγουάν.
Presiden Prabowo Subianto mendapat kehormatan istimewa dengan duduk berdampingan bersama Presiden Prancis Emmanuel Macron dalam parade Bastille Day 2025 yang digelar di Champs-Elysées, Paris, Senin (14/7/2025) waktu setempat.
Sebelum memasuki tribun kehormatan (Royal Box),… pic.twitter.com/0TPzTMewWW
— BeritaSatu (@Beritasatu) July 14, 2025
Την παρέλαση διέσχισαν επίσης Φινλανδοί στρατιώτες που υπηρετούν στη δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο, καθώς και στρατιώτες του ΝΑΤΟ από το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο που υπηρετούν στη Ρουμανία, υπογραμμίζοντας τον ολοένα και πιο διεθνή χαρακτήρα της εκδήλωσης.
Μεταξύ των επισήμων που προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν την τελετή ήταν και ο Φουσεϊνού Σαμπά Σισέ, ο οποίος πριν λίγες ημέρες έσωσε δύο μωρά από φλεγόμενο διαμέρισμα και έλαβε ένα απρόσμεναο τηλεφώνημα από τον ίδιο τον Μακρόν.
🇫🇷 “Sans réfléchir, c’était automatique”. Fousseynou Cissé, héroïque, a sauvé d’un incendie 6 personnes de la même famille, dont 2 bébés, à Paris. Au bord du vide et du 6ème étage, il a aidé la famille à traverser le bord en portant les enfants.
pic.twitter.com/HxFpjPGhws— Cerfia (@CerfiaFR) July 6, 2025
«Δεν περίμενα αυτό το τηλεφώνημα», δήλωσε στο διαδικτυακό μέσο Brut. «Νιώθω περηφάνια».
Το μήνυμα του Μακρόν
Πίσω από το θέαμα, όμως, κρύβονται αυξανόμενες ανησυχίες για έναν κόσμο που αλλάζει. Την παραμονή της εθνικής εορτής, ο Μακρόν ανακοίνωσε επιπλέον στρατιωτικές δαπάνες ύψους 6,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, επικαλούμενος τις νέες απειλές από τη Ρωσία, την τρομοκρατία και τις διαδικτυακές επιθέσεις.
Ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε σε εντατικοποίηση των προσπαθειών για την προστασία της Ευρώπης και την υποστήριξη της Ουκρανίας.
«Από το 1945, η ελευθερία μας δεν έχει απειληθεί ποτέ τόσο πολύ και τόσο σοβαρά», τόνισε.
«Ζούμε μια επιστροφή της απειλής χρήσης πυρηνικών και μια πολλαπλασιασμένη εμφάνιση μεγάλων συγκρούσεων».
H «Ημέρα της Βαστίλης»
Η 14η Ιουλίου σηματοδοτεί την ημέρα που οι Παριζιάνοι εισέβαλαν στη Βαστίλη, στις 14 Ιουλίου του 1789, δίνοντας το έναυσμα για τη Γαλλική Επανάσταση και την ανατροπή της μοναρχίας.
Στους δύο αιώνες που ακολούθησαν, η Γαλλία έζησε την άνοδο και την πτώση της αυτοκρατορίας του Ναπολέοντα, επαναστάσεις και δύο παγκόσμιους πολέμους, μέχρι την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας το 1958.
Η «Ημέρα της Βαστίλης» αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη Γαλλία: έναν εορτασμό δημοκρατικών ελευθεριών και εθνικής υπερηφάνειας, έναν συνδυασμό επαναστατικού πνεύματος και στρατιωτικής ισχύος.
Η παρέλαση κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου εντυπωσίασε τόσο τον Ντόναλντ Τραμπ όταν την παρακολούθησε το 2017, που τον ενέπνευσε να οργανώσει δική του στρατιωτική παρέλαση στις ΗΠΑ.
Με πληροφορίες από: Associated Press