Η υποψήφια πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, κατά την ακρόασή της στη Γερουσία, τόνισε τη σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την ως ισχυρό σύμμαχο και πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.
Εστίασε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη ευθυγράμμισης των συμμάχων με τη στρατηγική του ΝΑΤΟ, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της αμυντικής και ενεργειακής συνεργασίας με την Ελλάδα, αναδεικνύοντας την επένδυση σε αμερικανική αμυντική τεχνολογία και την εξαγωγή φυσικού αερίου.
Επίσης, υποστήριξε την προώθηση ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην περιοχή, ενισχύοντας τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Η Γκιλφόιλ ενδέχεται να αναλάβει τα καθήκοντά της στην Αθήνα από τον Σεπτέμβριο.
Πιο αναλυτικά
Τα πρώτα δείγματα γραφής της υποψήφιας πρέσβεως των ΗΠΑ στην Αθήνα Κίμπερλι Γκιλφόιλ κατά την ακρόασή της στη Γερουσία.
Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews
Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε με την ακρόασή της στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας η υποψήφια πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ. Ανέδειξε τη σημασία της σχέσης των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε «σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ και πυλώνα σταθερότητας σε μια σύνθετη περιοχή», ενώ υπογράμμισε ότι η δέσμευση της Αθήνας «στην κοινή μας ασφάλεια εντός της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ».
Η ακρόασή της είχε -σε μεγάλο βαθμό- στο επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η Κ. Γκιλφόιλ εμφανίστηκε πολύ διαβασμένη, μετρημένη, αλλά ταυτόχρονα με τον αέρα του πολιτικού στελέχους που δεν ωραιοποιεί καταστάσεις και δεν μασά τα λόγια του, όπως θα έκανε πιθανόν ένας διπλωμάτης καριέρας. Σε ερώτηση σε σχέση με τα F-35 και την Τουρκία, απάντησε ότι κάθε χώρα κάνει τις επιλογές της και υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει επιλέξει να προχωρήσει σε συνεργασία με τη Ρωσία για την απόκτηση συστημάτων S-400, κάτι που, όπως ανέφερε, εγείρει ζητήματα ευθυγράμμισης με τη στρατηγική του ΝΑΤΟ. «Οι σύμμαχοί μας πρέπει να συντονίζονται με τις ανάγκες της Συμμαχίας», είπε χαρακτηριστικά ενώ σε άλλο σημείο της ακρόασής της επέμεινε στη διάκριση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, λέγοντας ότι «οφείλουμε να φροντίζουμε τους συμμάχους μας και να το δείχνουμε στην πράξη. Πρέπει να τιμάται όποιος έχει αποδείξει ότι είναι ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος». Το μήνυμα για τις προθέσεις της και για τη στήριξη που σκοπεύει να παρέχει στην Ελλάδα ήταν ξεκάθαρο.
Ενέργεια και άμυνα
Στην ακρόασή της η Κ. Γκιλφόιλ στάθηκε ιδιαίτερα στη σχέση συνεργασίας με την Ελλάδα στην ενέργεια και στην άμυνα. Εξήρε το γεγονός ότι η Ελλάδα κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των συμμάχων με τις υψηλότερες δαπάνες στο ΝΑΤΟ. Οπως είπε, «η Ελλάδα προβλέπεται να συνεχίσει να αφιερώνει το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα το 2025 και βρίσκεται σε τροχιά για να φτάσει το 5%, σύμφωνα με τη δέσμευση της Συμμαχίας στη Χάγη. Αυτό δεν είναι απλώς θέμα στατιστικών. Είναι μια απτή επένδυση στη συλλογική μας ασφάλεια». Η Κ. Γκιλφόιλ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι ένα σημαντικό μέρος των ελληνικών εξοπλιστικών δαπανών «έχει κατευθυνθεί προς την απόκτηση αμερικανικής αμυντικής τεχνολογίας αιχμής, συμπεριλαμβανομένων των τρομερών μαχητικών αεροσκαφών F 35, των προηγμένων ελικοπτέρων Apache και Blackhawk και των σύγχρονων ναυτικών σκαφών». Στάθηκε επίσης και στο σχέδιο συμπαραγωγής των φρεγατών κλάσης Constellation, το οποίο όπως είπε «καταδεικνύει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της Ελλάδας στη στρατηγική αμυντική συνεργασία μας». «Αυτές οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού ενισχύουν τις σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες της Ελλάδας, ενισχύουν την ανατολική πλευρά της συμμαχίας μας στο ΝΑΤΟ και δημιουργούν πολύτιμες ευκαιρίες για την αμερικανική βιομηχανία», είπε η υποψήφια πρέσβης, που ανέδειξε ως προτεραιότητά της την «ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία και συνέργεια στους αμυντικούς τομείς των δύο χωρών».
Ο έτερος τομέας στον οποίο εστίασε το ενδιαφέρον της η Κ. Γκιλφόιλ ήταν η ενέργεια, καθώς αναφέρθηκε στη ραγδαία ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας με την Ελλάδα και τις εξαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου. Όπως τόνισε «ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας στην Ελλάδα και η κατασκευή της πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη επιτρέπουν στις ΗΠΑ να εξάγουν περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Ενώ το φυσικό αέριο των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει πλέον το 20% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, από 2% πριν από πέντε χρόνια, υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για την πώληση περισσότερης ενέργειας από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και τους γείτονές της». Δεσμεύτηκε, δε, για συνεργασία με την Ελλάδα στην εμπορευματοποίηση επενδύσεων σε βασικούς αγωγούς φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου «Κάθετου Διαδρόμου» μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Μολδαβίας, Ουκρανίας και κεντρικής Ευρώπης, «ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να γίνει κόμβος φυσικού αερίου των ΗΠΑ για την περιοχή».
Διασύνδεση
Η υποψήφια πρέσβης τάχθηκε επίσης υπέρ των καλωδίων ηλεκτρικής διασύνδεσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως θα ενθαρρύνει «την πρόοδο της Ελλάδας στην κατασκευή ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, οι οποίες συμβάλλουν στην περιφερειακή ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια». Η στάση της υπέρ των ενεργειακών διασυνδέσεων και ειδικά αυτή υπέρ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, στην οποία αντιδρά έντονα η Τουρκία, ήταν ένα ακόμα αυστηρό μήνυμα προς τη γειτονική χώρα. Η Κ. Γκιλφόιλ αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στο σχήμα 3+1 που αφορά τη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και των ΗΠΑ, λέγοντας ότι στις προτεραιότητές της θα είναι η ενίσχυση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, που είναι χώρες οι οποίες, όπως είπε, αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.
Οι βάσεις
Σε σχέση με τις βάσεις των ΗΠΑ, η Κ. Γκιλφόιλ σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδεικνύει σαφή δέσμευση στη Συμμαχία. Χαρακτήρισε, δε, τις αμερικανικές βάσεις επί ελληνικού εδάφους στρατηγικής σημασίας, τονίζοντας ότι, εφόσον διοριστεί, πρόθεσή της είναι να τις επισκεφθεί, όπως και τις εγκαταστάσεις που αφορούν την ενέργεια σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη. Σημείωσε τον ρόλο της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης στη μείωση της ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή. Με την ακρόαση στη Γερουσία η Κ. Γκιλφόιλ κατοχύρωσε τη θέση της στην Αθήνα και, όπως λένε αμερικανικές πηγές, η επικύρωση του διορισμού της είναι πλέον τυπική διαδικασία. Αυτή αναμένεται τον Αύγουστο, έτσι ώστε η Κ. Γκιλφόιλ να αναλάβει τα καθήκοντά της από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews