Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αντιμετωπίζει πρόταση μομφής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία, αν και αναμένεται να απορριφθεί, αποκαλύπτει τη δυσαρέσκεια για τη στροφή της ΕΕ προς τα δεξιά.
Η πρόταση, που κατατέθηκε από ακροδεξιό ευρωβουλευτή, επικεντρώνεται σε ζητήματα όπως η επικοινωνία της με την Pfizer και η διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Παρά την αναμενόμενη στήριξη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και άλλες κεντρώες δυνάμεις, η αποχή ή απουσία πολλών ευρωβουλευτών μπορεί να επηρεάσει το πολιτικό κύρος της Φον ντερ Λάιεν.
Η συζήτηση αντανακλά ευρύτερες πολιτικές αντιπαραθέσεις και ανησυχίες για την πορεία της ΕΕ.
Πιο αναλυτικά
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μια σπάνια πρόταση μομφής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία αναμένεται να φέρει στο φως τη δυσαρέσκεια για τη στροφή των πολιτικών της ΕΕ προς τα δεξιά.
Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα Πέμπτη, με την έκβαση να θεωρείται βέβαιη υπέρ της Φον ντερ Λάιεν, ωστόσο η συζήτηση που προηγήθηκε αποκάλυψε την υποβόσκουσα απογοήτευση στους κόλπους των κεντρώων, της κεντροαριστεράς και των Πρασίνων, οι οποίοι μόλις πριν από έναν χρόνο την είχαν στηρίξει για δεύτερη θητεία, μετά τις ευρωεκλογές που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο για τις ακροδεξιές εθνικιστικές δυνάμεις.
Η πρόταση μομφής κατατέθηκε από τον Ρουμάνο ευρωβουλευτή της ακροδεξιάς και σκεπτικιστή κατά των εμβολίων, Γκεόργκε Πιπερέα, με επίκεντρο την άρνηση της Φον ντερ Λάιεν να δώσει στη δημοσιότητα τα γραπτά μηνύματα που αντάλλαξε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer κατά την κορύφωση της πανδημίας Covid-19.
Η άρνησή της έχει καταδικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ, ενώ ανεξάρτητος φορέας εποπτείας χαρακτήρισε τη στάση της «κακοδιοίκηση».
Η πρόταση περιλαμβάνει, επίσης, επικρίσεις για τα ευρωπαϊκά κονδύλια ανάκαμψης από την πανδημία, την αμφιλεγόμενη νομική βάση ενός ταμείου άμυνας ύψους 150 δισ. ευρώ, καθώς και ατεκμηρίωτες κατηγορίες για παρέμβαση σε πρόσφατες εκλογικές διαδικασίες στη Γερμανία και τη Ρουμανία.
Το κείμενο του Πιπερέα έλαβε τη στήριξη 76 ευρωβουλευτών εθνικιστικών και εξτρεμιστικών ομάδων, ξεπερνώντας το όριο του 10% για να συζητηθεί στην ολομέλεια.
Σε μια μαχητική ομιλία τη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Φον ντερ Λάιεν απέρριψε τις κατηγορίες περί εκλογικής παρέμβασης. Παρουσίασε την πρόταση μομφής ως σύμπτωμα μιας ευρύτερης εποχής αντιπαράθεσης. «Βρισκόμαστε σε μια εποχή πάλης ανάμεσα στη δημοκρατία και τον αυταρχισμό», είπε.
Αναφερόμενη στα εξτρεμιστικά κόμματα που «τροφοδοτούνται από θεωρίες συνωμοσίας, από τους αρνητές των εμβολίων μέχρι τους απολογητές του Πούτιν», δήλωσε: «Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά σε κάποιους από τους υπογράφοντες την πρόταση για να καταλάβει τι εννοώ».
Πίσω από τις κλειστές πόρτες, πάντως, οι συνεργάτες της εκφράζουν ανησυχίες ότι η αποχή ή η απουσία πολλών ευρωβουλευτών από τα κύρια πολιτικά ρεύματα ενδέχεται να πλήξουν το πολιτικό της κύρος.
Όπως σημειώνει η Σοφία Ρουσάκ από το Centre for European Policy Studies, «ενώ είναι βέβαιο ότι θα επιβιώσει, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα περίπτωση γιατί δεν αφορά καθόλου την Pfizer. Είναι ένας πόλεμος δι’ αντιπροσώπων».
Μόλις έναν χρόνο πριν, μετά τις ευρωεκλογές, η Φον ντερ Λάιεν εξασφάλισε δεύτερη θητεία με τη στήριξη των παραδοσιακών δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), των Σοσιαλιστών, των Φιλελεύθερων (Renew) και των Πρασίνων.
Όμως, οι παρατάξεις αυτές έχασαν έδαφος, ενώ η ακροδεξιά κατέγραψε τις ισχυρότερες επιδόσεις της.
Το ΕΛΚ, του οποίου ηγείται η Φον ντερ Λάιεν και το οποίο αύξησε οριακά τα ποσοστά του, δήλωσε πλήρη στήριξη. «Θα την καταψηφίσουμε ομόφωνα την Πέμπτη», ανέφερε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.
Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες έχουν δηλώσει ότι δεν θα στηρίξουν την πρόταση μομφής, ωστόσο παραμένει ασαφές πόσοι θα επιλέξουν την αποχή.
Η επικεφαλής της ομάδας, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, χαρακτήρισε την πρόταση «μια αντιδραστική επίθεση κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής», προσθέτοντας όμως ότι αποτελεί και συνέπεια της «εντελώς λανθασμένης στρατηγικής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο».
Αναφέρθηκε μάλιστα σε περιπτώσεις όπου το κεντροδεξιό κόμμα ψήφισε από κοινού με την ακροδεξιά, όπως στην απόρριψη πρότασης για τη δημιουργία θεσμικού οργάνου δεοντολογίας της ΕΕ, στην καθυστέρηση νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αναφορά και στην εκστρατεία κατά των Πράσινων ΜΚΟ.
Στην κεντρώα ομάδα Renew αναμένονται επίσης κάποιες αποχές.
Ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής Μπάρι Άντριους από το κόμμα Fianna Fáil έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα απέχει, κατηγορώντας την Επιτροπή για απραξία στην υπεράσπιση του λαού της Γάζας απέναντι στην ισραηλινή επιθετικότητα.
Πηγή: Guardian
Συνοπτικά
- Η Φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει πρόταση μομφής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αναμένεται να απορριφθεί αλλά αποκαλύπτει δυσαρέσκεια για τη στροφή της ΕΕ προς τα δεξιά.
- Η πρόταση επικεντρώνεται σε ζητήματα όπως η επικοινωνία με την Pfizer και η διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ την κατέθεσε ακροδεξιός ευρωβουλευτής.
- Παρά τη στήριξη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η αποχή ή απουσία ευρωβουλευτών μπορεί να πλήξουν το πολιτικό κύρος της προέδρου της Επιτροπής.
- Η συζήτηση αντικατοπτρίζει ευρύτερες πολιτικές αντιπαραθέσεις και ανησυχίες για την κατεύθυνση της ΕΕ.
ΜΗΠΩΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ Π/Θ
ΠΟΥ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
ΙΔΩΜΕΝ