Στην Πόντσα της Ιταλίας, τέσσερις τουρίστες πλήρωσαν 923 ευρώ για ένα γεύμα σε εστιατόριο, προκαλώντας διαμάχη για τις υψηλές τιμές. Η απόδειξη περιλάμβανε ορεκτικό, τέσσερα πιάτα με αστακό και κρασί, με το εστιατόριο να υποστηρίζει ότι οι τιμές ήταν σαφείς και δικαιολογημένες λόγω της ποιότητας και της διαδικασίας επιλογής των αστακών. Παρά τις αντιδράσεις, δεν καταγράφηκαν επίσημα παράπονα στις αρχές, ενώ ο δήμαρχος της Πόντσα ανέφερε ότι δεν είχε ενημερωθεί για το περιστατικό.
Πιο αναλυτικά
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ιταλικό καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από μια σειρά επεισοδίων… με εξωφρενικές αποδείξεις και χρεώσεις, που κάνουν τους τουρίστες να αγανακτούν.
Αν και, πριν καθίσει κανείς και παραγγείλει σε ένα εστιατόριο, θα πρέπει πάντα να είναι προσεκτικός ώστε να ελέγχει το μενού και τις αναγραφόμενες τιμές. Και, αν δεν είναι σαφείς, πρέπει να ρωτάει τους σερβιτόρους και τους ιδιοκτήτες την τιμή ενός πιάτου ή ποτού που επιλέγει για να συνοδεύσει το γεύμα.
Όπως αναφέρει η ιταλική la stampa, στην προκειμένη περίπτωση, έχουν φέρει το νησί Πόντσα στο προσκήνιο της επικαιρότητας στην Ιταλία. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται μια απόδειξη 923 ευρώ που πληρώθηκε από τέσσερα άτομα για ένα ορεκτικό, τέσσερα πρώτα πιάτα, νερό και κρασί (225 ευρώ ανά άτομο).
Η απόδειξη είναι από το εστιατόριο «Il rifugio dei naviganti», στην περιοχή Sant’Antonio. Το ποσό αφορά τα scialatielli all’aragosta, που κόστισαν 759 ευρώ, και δύο μπουκάλια biancalella από το τοπικό Cantine Migliaccio, κόστους 120 ευρώ.
«Ήταν τουρίστες, ζήτησαν την παρέμβαση της Guardia di Finanza», ισχυρίζονται στην Πόντσα. Αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει καταγραφή κανενός παραπόνου. Ούτε καν αναφορά στον Δήμο, όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Φράνκο Αμπροσίνο. «Κανείς δεν παραπονέθηκε, δεν γνώριζα τίποτα γι’ αυτό και μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει κανένα παράπονο για τις τιμές των εστιατορίων», διευκρινίζει ο δήμαρχος της Πόντσα.
Οι υπεύθυνοι του εστιατορίου «Rifugio dei naviganti» ισχυρίζονται, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει τίποτα το περίεργο σε αυτόν τον λογαριασμό και ότι η τιμή είναι σωστή. «Αυτές είναι οι τιμές» λέει ο Mario Coppa, ο οποίος διαχειρίζεται τόσο το εστιατόριο στο Sant’Antonio όσο και άλλα εστιατόρια στο νησί. «Ο αστακός κοστίζει 230 ευρώ ανά κιλό. Τον φέρνουμε ζωντανό στο τραπέζι και τον δείχνουμε στους πελάτες, οι οποίοι σε αυτήν την περίπτωση έχουν επιλέξει αστακούς βάρους 825 γραμμαρίων ανά άτομο. Όταν τους δείχνουμε, υπάρχει μια ετικέτα με το βάρος. Επίσης, φέρνουμε μερικούς από αυτούς κοντά στο ενυδρείο για να τους βοηθήσουμε να επιλέξουν».
«Είμαστε διάσημοι για τον αστακό μας και μπορεί ο πελάτης να πάρει έναν μικρότερο. Πολλές φορές υπάρχουν δυσκολίες επειδή έρχονται πελάτες, συμπεριφέρονται σαν κύριοι και μετά παραπονιούνται για την τιμή. Αυτά είναι πράγματα που με στεναχωρούν», εξηγεί ο διευθυντής του εστιατορίου.
Συνοπτικά
- Τέσσερις τουρίστες στην Πόντσα πλήρωσαν 923 ευρώ για γεύμα, προκαλώντας αντιδράσεις λόγω του υψηλού κόστους.
- Το εστιατόριο υποστήριξε ότι οι τιμές ήταν δικαιολογημένες, αναφέροντας την ποιότητα και την επιλογή των αστακών.
- Δεν καταγράφηκαν επίσημα παράπονα στις αρχές, ενώ ο δήμαρχος της Πόντσα δήλωσε άγνοια για το περιστατικό.
- Συχνά το καλοκαίρι στην Ιταλία αναφέρονται παρόμοια περιστατικά με υπερβολικές χρεώσεις σε τουρίστες.