Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν κατηγόρησε το Ισραήλ για απόπειρα δολοφονίας του, ενώ εξέφρασε την πρόθεση της Τεχεράνης να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Οι ισραηλινές επιθέσεις, που ξεκίνησαν στις 13 Ιουνίου, προκάλεσαν σημαντικές απώλειες, σκοτώνοντας ανώτατους αξιωματικούς και επιστήμονες. Παράλληλα, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν δικές τους επιθέσεις, επιδεινώνοντας την κατάσταση.
Ο Πεζεσκιάν εκφράζει αμφιβολίες για την αξιοπιστία των ΗΠΑ, αλλά τονίζει ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για αμερικανικές επενδύσεις στο Ιράν, εφόσον αρθούν οι κυρώσεις.
Πιο αναλυτικά
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν κατηγόρησε την Δευτέρα (7/7) το Ισραήλ ότι αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει, ενώ διαβεβαίωσε πως η Τεχεράνη είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με την Ουάσιγκτον, παρά την ισραηλινή και αμερικανική εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων τον περασμένο μήνα.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε νωρίς το πρωί της 13ης Ιουνίου επίθεση εύρους άνευ προηγουμένου εναντίον του Ιράν, πρώτη πράξη του πολέμου 12 ημερών. Η ισραηλινή κυβέρνηση επιχειρηματολόγησε πως σκοπός ήταν να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία, ορκισμένο εχθρό του εβραϊκού κράτους, να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ενδεχόμενο που εκλαμβάνει ως υπαρξιακή απειλή.
In a shocking revelation, Pezeshkian factually proves that the US promised to restrain Israel during peace talks, but Israel attacked anyway, destroying the negotiations. This is a betrayal of epic proportions. pic.twitter.com/teb3lLqq2C
— Furkan Gözükara (@GozukaraFurkan) July 7, 2025
Η Τεχεράνη αρνείται πάντα πως έχει τέτοιες βλέψεις και διατρανώνει πως είναι δικαίωμά της να έχει πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα, ιδίως για την παραγωγή ενέργειας.
Τα ισραηλινά πλήγματα, σχεδόν όλα από αέρος, σκότωσαν ανώτατους αξιωματικούς του ιρανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων ηγετών των Φρουρών της Επανάστασης, και κάπου δέκα επιστήμονες που συμμετείχαν στο πυρηνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, τουλάχιστον 1.060 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράν κατά τη διάρκεια του πολέμου (13η Ιουνίου-24η Ιουνίου).
Τηλεοπτική συνέντευξη σε αμερικανικό μέσο
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αμερικανό παρουσιαστή Τάκερ Κάρλσον και μεταδόθηκε τη Δευτέρα, ο κ. Πεζεσκιάν κατηγόρησε το Ισραήλ πως προσπάθησε να τον δολοφονήσει, χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς.
«Προσπάθησαν, ναι. Αλλά απέτυχαν», τόνισε. «Ήμουν σε συνάντηση (…) προσπάθησαν να βομβαρδίζουν την περιοχή όπου διεξαγόταν αυτή η συνάντηση», ανέφερε ο Ιρανός πρόεδρος τονίζοντας πως επρόκειτο για ενέργεια «του Ισραήλ», σύμφωνα με τη μετάφραση των δηλώσεών του στα αγγλικά από διερμηνέα.
Εν μέσω του πολέμου, οι ΗΠΑ, παρότι διεξήγαγαν έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του, βομβάρδισαν την 22η Ιουνίου τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, την υπόγεια μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό, νότια της Τεχεράνης, κι άλλες δυο στην Ισφαχάν και στη Νατάνζ (κεντρικά).
Η έκταση των ζημιών δεν είναι σαφής.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η ιρανική διπλωματία ανέφερε πως ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί επίσης έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο να διατάξει να σκοτωθεί ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολά Αλί Χαμενεΐ προκειμένου να «τελειώσει ο πόλεμος» με το Ιράν, σε δική του συνέντευξη στο ABC News τη 16η Ιουνίου.
Η εμφάνιση του Χαμενεΐ
Ο Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο ως προς τη λήψη αποφάσεων στο Ιράν, εμφανίστηκε το Σάββατο για πρώτη φορά δημόσια μετά την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια θρησκευτικής τελετής στην πρωτεύουσα.
Παρά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, ο πρόεδρος Πεζεσκιάν τόνισε ότι η χώρα του δεν θα είχε «κανένα πρόβλημα» να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο έκτος κύκλος των συνομιλιών, με μεσολάβηση του σουλτανάτου του Ιράν, που προβλεπόταν να γίνει τη 15η Ιουνίου, ακυρώθηκε εν μέσω της επίθεσης του Ισραήλ.
Ο Ιρανός πρόεδρος διερωτήθηκε ωστόσο «πώς» η χώρα του «μπορεί να δείξει εμπιστοσύνη» στις ΗΠΑ.
«Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά ότι εν μέσω διαπραγματεύσεων το ισραηλινό καθεστώς δεν θα λάβει ξανά (αμερικανική) έγκριση να μας επιτεθεί;» είπε ο πρόεδρος Πεζεσκιάν, ο οποίος εξελέγη υποσχόμενος να ξαναρχίσει τον διάλογο με τη Δύση ώστε να εξασφαλίσει την άρση των κυρώσεων, που πλήττουν σκληρά την ιρανική οικονομία.
Πάντως, σε περίπτωση που συναπτόταν συμφωνία, «τίποτε δεν θα εμπόδιζε» ακόμη και το να γίνουν αμερικανικές επενδύσεις στο Ιράν, αφού αίρονταν οι κυρώσεις, υπογράμμισε.
Συνοπτικά
- Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν κατηγόρησε το Ισραήλ για απόπειρα δολοφονίας του.
- Παρά τις ισραηλινές και αμερικανικές επιθέσεις, η Τεχεράνη δηλώνει ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
- Ο Πεζεσκιάν εκφράζει αμφιβολίες για την αξιοπιστία των ΗΠΑ αλλά βλέπει ευκαιρίες επενδύσεων αν αρθούν οι κυρώσεις.
- Η ισραηλινή επίθεση στις 13 Ιουνίου προκάλεσε μεγάλες απώλειες στο Ιράν, σκοτώνοντας ανώτατους αξιωματούχους και επιστήμονες.