Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρά σε νέες στρατηγικές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, επιδιώκοντας συμφωνία με τη Συρία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, που ενδέχεται να επηρεάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η Τουρκία, μέσω μυστικών διαπραγματεύσεων, επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή, ενώ η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στη Λιβύη με αποστολή πολεμικών πλοίων, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις μεταναστευτικές ροές και να διασφαλίσει τα θαλάσσια σύνορά της.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά λύσεις για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη, με την Αθήνα να συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις.
Πιο αναλυτικά
Μετά τη Λιβύη προσεγγίζει και τη Συρία για την ΑΟΖ. Η ατζέντα της επίσκεψης Γεραπετρίτη στη Βεγγάζη.
Των Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, ΧΡ. ΜΑΖΑΝΙΤΗ, Γ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews
Σε νέες κινήσεις στη σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου ετοιμάζεται να προχωρήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, αφού κινητοποίησε τη Λιβύη εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας νοτίως της Κρήτης, ετοιμάζεται τώρα να υπογράψει συμφωνία με την προσωρινή κυβέρνηση της Συρίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Ήδη, από την επομένη ημέρα της ανατροπής του καθεστώτος Ασαντ οι Τούρκοι οραματίζονταν μια συμφωνία στα πρότυπα του τουρκολιβυκού μνημονίου, αυτή τη φορά σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι τώρα για το θέμα αυτό από τη γειτονική χώρα είναι σαφές ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν (επειδή δεν έχουν αντικριστές ακτές με τη Συρία) μια πλάγια οριοθέτηση όπως και με τη Λιβύη, η οποία θα «καταπίνει» το μεγαλύτερο μέρος της δυνητικής ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στα βόρεια του νησιού. Η κυβέρνηση στη Δαμασκό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Τουρκία για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της και το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, ότι δηλαδή θα υπάρξει επανάληψη των φαινομένων του 2019 που σημειώθηκαν στη Λιβύη.
Το ότι η Τουρκία σκέφτεται σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο προκύπτει από την απάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σε σχετική ερώτηση βουλευτή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, που δημοσιοποίησε η ιστοσελίδα Nordic Monitor. Στην επιστολή ο Φιντάν επιβεβαιώνει ότι διεξάγονται μυστικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας και αποκαλύπτει ότι πολλά τουρκικά θεσμικά όργανα έχουν λάβει εντολή να συντάξουν μια συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τη Συρία. Κατά τον Φιντάν, ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι να διασφαλιστούν τα συμφέροντα τόσο της Τουρκίας όσο και του ψευδοκράτους στην Κύπρο.
Διάψευση
Ακόμα πιο αποκαλυπτικό για τις τουρκικές προθέσεις είναι το γεγονός ότι ο Φιντάν στην επιστολή του διαψεύδει (με τρεις μήνες καθυστέρηση) τις δηλώσεις της ύπατης εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα της Ε.Ε., Κάγια Κάλας, η οποία ύστερα από συνάντηση με τον Tούρκο υπουργό Εξωτερικών στην Άγκυρα είχε υποστηρίξει ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία. «Όσον αφορά τη θαλάσσια ζώνη, ρώτησα τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας γι’ αυτό ευθέως. Με διαβεβαίωσε ότι δεν έχουν καμία τέτοια πρόθεση, ότι πρόκειται για φημολογία που δεν έχει καμία βάση», είχε δηλώσει τον Ιανουάριο η Κ. Κάλας. Στην επιστολή ο Χ. Φιντάν αναφέρει ότι «θα ήταν ωφέλιμο να ληφθούν υπ’ όψιν οι επίσημες δηλώσεις του υπουργείου μας για το θέμα αυτό» και προσθέτει:
«Η Ε.Ε. δεν έχει δικαίωμα να σχολιάζει μια πιθανή συμφωνία μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών σχετικά με τις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας τους». Η Λευκωσία δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο για το ζήτημα αυτό, θεωρείται όμως δεδομένο πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο και να επιβάλει την καινοφανή άποψή της πως τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Όλα αυτά συμβαίνουν αμέσως μετά την προκήρυξη από την Ελλάδα των νέων οικοπέδων νοτίως της Κρήτης και του ενδιαφέροντος που υπάρχει γι’ αυτά από αμερικανικούς ενεργειακούς κολοσσούς, όπως η Chevron.
Τις επίσημες ανακοινώσεις της Αθήνας ακολούθησαν διαβήματα διαμαρτυρίας από την κυβέρνηση της Τρίπολης αλλά και από εκείνη της ανατολικής Λιβύης που ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Οι πληροφορίες, μάλιστα, για ισχυρές προσβάσεις της Τουρκίας στην ανατολική Λιβύη και δουλειές με την οικογένεια Χαφτάρ καθώς και η επικείμενη κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη λιβυκή Βουλή που εδρεύει στο Τομπρούκ οδήγησαν τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, σε επίσπευση της επίσκεψής του στη Βεγγάζη.
Συναντήσεις
Ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Κυριακή την ανατολική Λιβύη, όπου είχε συνάντηση με τον στρατάρχη Χ. Χαφτάρ. Σε δήλωσή του ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε: «Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ στη Βεγγάζη με τον ηγέτη της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαφτάρ, καθώς επίσης και μέλη της οικογένειάς τους υπό την θεσμική τους ιδιότητα. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω ζητήματα τα οποία αφορούν το μεταναστευτικό, τις θαλάσσιες ζώνες, καθώς επίσης και τη διμερή μας συνεργασία. Mε τη Λιβύη μας συνδέουν κοινές ιστορικές παραδόσεις και ρίζες. Μας συνδέει επίσης, η προσήλωσή μας στο διεθνές δίκαιο, καθώς και το ζήτημα που έχει να κάνει με μια Μεσόγειο της ειρήνης και της ευημερίας των λαών. Θα συνεχίσουμε στο πλαίσιο αυτό την αδιατάρακτη σχέση μας και ευελπιστούμε ότι στο εγγύς μέλλον θα έχουμε και απτά αποτελέσματα για την πρόοδο των σχέσεών μας».
Σχεδόν 10 ημέρες αργότερα, δηλαδή στις 15 Ιουλίου ο Γ. Γεραπετρίτης έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί την Τρίπολη για να διερευνήσει προθέσεις με απώτερο σκοπό την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας και της Λιβύης.
Το μεγάλο «αγκάθι» εδώ είναι το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο ασφαλώς θα επικαλεστούν οι Λίβυοι, ωστόσο η Ελλάδα έχει ισχυρά επιχειρήματα καθώς την περίοδο 2009-10, όταν είχε γίνει η τελευταία προσπάθεια οριοθέτησης ανάμεσα σε Ελλάδα και Λιβύη, η Τρίπολη είχε καταθέσει χάρτες. Πέραν της απευθείας διαπραγμάτευσης με τον Χαφτάρ και την ηγεσία της ανατολικής Λιβύης, από την πρώτη στιγμή της νέας κρίσης με τη Λιβύη η Ελλάδα ήρθε σε συνεννόηση με την ηγεσία της Αιγύπτου και ζήτησε από τη σύμμαχο χώρα να ασκήσει την επιρροή της στον στρατάρχη Χαφτάρ για το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Προφανώς αυτό δεν ήταν αρκετό και η ίδια η Αίγυπτος στράφηκε στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα middle east eye, η Αίγυπτος ζήτησε την παρέμβαση των ΗΠΑ, ώστε να εμποδίσουν το Κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης να επικυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Οπως ανέφερε στην ιστοσελίδα Αιγύπτιος αξιωματούχος, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Μπαντρ Αμπντελάτι, έθεσε το θέμα της αμερικανικής παρέμβασης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μασάντ Μπούλος, τον ανώτερο σύμβουλο των ΗΠΑ για την Αφρική, τον περασμένο μήνα.
Ο Μ. Μπούλος είπε ότι θα τηλεφωνούσε στον Χαφτάρ, τον de facto ηγέτη της ανατολικής Λιβύης, για να συζητήσουν το θέμα. Το Κάιρο φαίνεται να ανησυχεί για κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, αν κυρωθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Από την άλλη, πάντως, η προσφυγή στη βοήθεια των ΗΠΑ δείχνει πως η Αίγυπτος δεν διαθέτει πια τόσο μεγάλη επιρροή προς τον Χαφτάρ, όπως στο παρελθόν. Οι πετρελαϊκές Στο φόντο της ευρύτερης αντιπαράθεσης για τις θαλάσσιες ζώνες που διαμορφώνεται στην ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο από τη μια, την Τουρκία και τις κυβερνήσεις-δορυφόρους της στην Τρίπολη και στη Δαμασκό από την άλλη, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες σπεύδουν να κατοχυρώσουν θέσεις σε όλα τα μέτωπα.
Ετσι μετά το ενδιαφέρον που εκδήλωσε για τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, η αμερικανική Chevron έσπευσε να δηλώσει συμμετοχή και στον διαγωνισμό για τα 22 υπεράκτια και χερσαία οικόπεδα που προκήρυξε στις αρχές του χρόνου η Λιβύη. Σύμφωνα με την κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης, τόσο η Chevron όσο και η Total, η ΕΝΙ και η ExxonMobil ανταγωνίζονται στην πρώτη από το 2011 δημοπρασία που διοργανώνει η Λιβύη. Σημειώνεται ότι όχι μόνο η Chevron αλλά και η ExxonMobil και η Total έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τα ελληνικά οικόπεδα.
Το Πολεμικό Ναυτικό στέλνει και άλλο πλοίο στη Λιβύη
Μετά τις δύο φρεγάτες, η χώρα μας αναμένεται να ενισχύσει την παρουσία της στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Τομπρούκ, εντός του Ιουλίου
«Υπάρχει σχέδιο για κλιμάκωση στη Λιβύη», αποκαλύπτει Έλληνας αξιωματούχος στη Realnews, απαντώντας στο ερώτημα τι θα γίνει εάν επιμείνουν οι μεταναστευτικές ροές από τα παράλια της χώρας προς την Κρήτη, ακόμη και μετά την αποστολή των δύο φρεγατών και ενός πλοίου γενικής υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού. Όπως εξηγούν γνώστες επί του πεδίου για την κατάσταση των μεταναστευτικών ροών, στην παρούσα φάση επικρατεί ηρεμία και σε αυτό δεν παίζει ρόλο τόσο η παρουσία των τριών πλοίων του Π.Ν., όσο το γεγονός ότι επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες που δεν επιτρέπουν στα κυκλώματα των δουλεμπόρων να γεμίσουν τα σαπιοκάραβα με παράνομους μετανάστες για να τα διώξουν ανοιχτά της Μεσογείου.
Βάσει αυτών των δεδομένων και ενόψει βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, εκτιμάται ότι έπειτα από διάστημα 15-20 ημερών θα μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ώστε να αποφασιστεί αν θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο κλιμάκωσης στη Λιβύη εντός του Ιουλίου. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την αποστολή επιπλέον ενός πλοίου του Π.Ν. στην περιοχή για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών. Το μήνυμα που είναι αποφασισμένη να εκπέμψει η Ελλάδα είναι ότι η χώρα δεν είναι… ξέφραγο αμπέλι και ότι τα θαλάσσια σύνορα είναι απροσπέλαστα.
Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί. Από τις συνολικά 16.848 παράνομες αφίξεις μεταναστών μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα, έως τις 29 Ιουνίου, οι 7.135 ήταν από τη Λιβύη προς την Κρήτη. Από αυτές, 62,5% ήταν άνδρες, 14,1% γυναίκες και 23,5% παιδιά. Η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική τα προηγούμενα χρόνια. To 2024 καταγράφηκαν 28.352 παράτυπες αφίξεις μεταναστών, με το 39% στα Δωδεκάνησα και το 44% να κατανέμεται σε Λέσβο, Σάμο και Χίο. Η Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά είχαν δεχθεί μόλις το 10% των πιέσεων.
Παράλληλα, το Π.Ν. συμμετέχει με μία από τις φρεγάτες που έχει στείλει στην περιοχή στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «EUNAVFOR MED IRINI», που έχει δρομολογήσει η διεθνής κοινότητα για να υποστηρίξει την επιστροφή της Λιβύης στη σταθερότητα. Ουσιαστικά, η απόφαση της Ελλάδας για αποστολή πολεμικών πλοίων, ιδιαίτερα βόρεια του Τομπρούκ, αποτελεί επέκταση της απόφασης που έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τις 11 Μαΐου, κατά την οποία η επιχείρηση «IRINI» θα διεξάγει πλέον δραστηριότητες παρακολούθησης και επιτήρησης και θα συλλέγει πληροφορίες για παράνομες δραστηριότητες εκτός από τη διακίνηση όπλων και σχετικό υλικό για παράνομες εξαγωγές πετρελαίου από τη Λιβύη.
Θα συλλέγει επίσης πληροφορίες χρήσιμες για την προστασία κρίσιμης θαλάσσιας υποδομής και για τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, συμβάλλοντας έτσι περαιτέρω στην επίγνωση της θαλάσσιας κατάστασης στην περιοχή επιχείρησης και στην περιοχή κοινής επιχείρησης. Βασική αποστολή της επιχείρησης «IRINI» είναι να συμβάλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων από τον ΟΗΕ στη Λιβύη, που θεσπίστηκε με το ψήφισμα 1970 (2011) του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, μέσω της χρήσης εναέριων, δορυφορικών και θαλάσσιων μέσων. Ειδικότερα, η αποστολή έχει εντολή να πραγματοποιεί επιθεωρήσεις πλοίων στα ανοιχτά της λιβυκής ακτής, όταν υπάρχουν υποψίες ότι μεταφέρονται όπλα ή σχετικό υλικό από και προς τη Λιβύη κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων στη χώρα.
Στο Αιγαίο
Οι μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη προκαλούν πονοκέφαλο, τη στιγμή που στο Αιγαίο καταγράφονται χαμηλές ροές από τα τουρκικά παράλια, οι οποίες παραπέμπουν στα έτη 2021-2022. Τότε που η Ελλάδα είχε σκληρύνει κάθετα τη στάση της και ήταν ελάχιστοι εκείνοι που έκαναν την προσπάθεια να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας. Ελλάδα και Τουρκία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το θέμα πάταξης των κυκλωμάτων διακίνησης λαθρομεταναστών, έχουν αποφασίσει να τηρήσουν κοινή γραμμή, κόβοντας τους θαλάσσιους διαύλους και ενισχύοντας παράλληλα τη συνεργασία των λιμενικών Αρχών μεταξύ των δύο χωρών.
Τα παραπάνω αποτέλεσαν διαπίστωση στη συνάντηση των αντιπροσωπειών των λιμενικών Αρχών Ελλάδας και Τουρκίας στο Κουσάντασι, στις 19 Ιουνίου, σε επίπεδο αρχιπλοιάρχων και υποναυάρχων. Παρότι υπήρξαν στιγμές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους που λίγο έλειψε η ένταση να κλιμακωθεί, η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας που έχει εγκαινιαστεί μεταξύ των δύο πλευρών, στον απόηχο της Διακήρυξης των Αθηνών, αποσόβησε τα χειρότερα εν τη γενέσει τους.
Έλληνες και Τούρκοι αξιωματικοί του Λιμενικού αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, αυτή τη φορά επί ελληνικού εδάφους, για να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα που θα έχουν προκύψει από την περίοδο του καλοκαιριού σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των ροών αλλά και της αντιμετώπισης των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών.
Ευρωπαϊκή κίνηση για εξέρευση λύσης
Ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, θα συμμετάσχει σε κλιμάκιο μαζί με τους ομολόγους του από την Ιταλία και τη Μάλτα, καθώς και με τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο
Την πρώτη διερευνητική επαφή με τη Λιβύη θα έχει την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα του μεταναστευτικού και, μάλιστα, με την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον νέο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη. Επικεφαλής του ευρωπαϊκού κλιμακίου θα είναι ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη μετανάστευση Μάγκνους Μπρούνερ και θα συμμετάσχουν ο Έλληνας υπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί από την Ιταλία και τη Μάλτα.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από τις ακτές της Λιβύης προς την Ευρώπη, καθώς, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο δεκαήμερο οι ροές είναι σχεδόν μηδενικές, από τον Μάιο και μετά περισσότερα από 3.000 άτομα έφτασαν στην Κρήτη από τη Λιβύη. Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως οι μηδενικές ροές του τελευταίου δεκαημέρου είναι γεγονός συγκυριακό. Ενδεχομένως να πρόκειται και για μια κίνηση της Λιβύης ως ένδειξη καλής θέλησης να ελέγξει αποτελεσματικότερα τις ακτές της, ενόψει των επαφών με την Ε.Ε. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι τις τελευταίες ημέρες οι καιρικές συνθήκες στη Μεσόγειο ήταν πολύ κακές για πλεούμενα τα οποία μεταφέρουν μετανάστες, ενώ και η παρουσία στρατιωτικών πλοίων, τα οποία πάντα αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τους λαθροδιακινητές, είναι αυξημένη εδώ και κάποιες ημέρες στην περιοχή.
Ενδεικτικό της απόφασης της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά το ζήτημα είναι ότι το κλιμάκιο θα επισκεφθεί και τα δύο κέντρα εξουσίας στη Λιβύη. Τόσο δηλαδή εκπροσώπους της Βουλής στο Τομπρούκ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατηγού Χαφτάρ, αλλά και την κυβέρνηση της Τρίπολης. Μολονότι οι επαφές θα είναι σε διερευνητικό επίπεδο θεωρούνται κρίσιμες, καθώς θα δείξουν αν η Λιβύη μπορεί να συνεργαστεί με την Ευρώπη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Είναι προφανές ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή η Λιβύη θα ζητήσει χρηματική στήριξη προκειμένου να ενισχύσει τη φύλαξη των ακτών αλλά και για να μπορέσει να φιλοξενήσει τους χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι συγκεντρώνονται στα εδάφη της με σκοπό να περάσουν στην Ευρώπη.
Το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται και από την Αθήνα, η οποία δεν θεωρεί τυχαίο ότι οι ροές από το Αιγαίο έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί, εκτιμώντας ότι η βασική αφετηρία που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα έχει μεταφερθεί στις ακτές της Λιβύης. Η ευρωπαϊκή πλευρά δεν είναι αρνητική στο ενδεχόμενο χρηματικής ενίσχυσης της Λιβύης, όπως άλλωστε είχε γίνει και στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας. Είναι κάτι το οποίο εξετάζεται, ωστόσο προκειμένου να επιτευχθεί θα πρέπει να δοθούν εγγυήσεις από τη Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρώπη συζητά και την ενίσχυση σε υλικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, με το βάρος να πέφτει σε ταχύπλοα σκάφη τα οποία θα περιπολούν τις ακτές.
Η περιπολία θεωρείται από την ευρωπαϊκή πλευρά υψίστης σημασίας, καθώς οι δορυφόροι δίνουν πλέον σήμα με ακρίβεια δευτερολέπτου για την εκκίνηση πλεουμένων από τις ακτές. «Αν υπάρξει διάθεση για συνεργασία, οι Αρχές της Λιβύης έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τις ακτές τους», είπε στην «R» υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Για την Αθήνα η διάθεση της Λιβύης θα παίξει καθοριστικό ρόλο, καθώς θεωρείται βέβαιο πως η αύξηση των ροών από τη Λιβύη έχει γίνει και με την ανοχή των τοπικών Αρχών. Γι’ αυτό και η ευρωπαϊκή τακτική θα θυμίζει… καρότο και μαστίγιο. Από τη μία συζήτηση για την οικονομική συνδρομή από την Ε.Ε., από την άλλη όμως θα καταστεί ξεκάθαρο πως η Ευρώπη δεν προτίθεται να κάνει ανεκτή για μεγάλο διάστημα αυτή τη συμπεριφορά. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η απόσταση των λιβυκών ακτών από τις ακτές της Κρήτης είναι τόση που μόνο μεγάλα και αργοκίνητα σκάφη μπορούν να τη διανύσουν. Αρα εκ των πραγμάτων αν υπάρξει διάθεση από τη Λιβύη να ελέγξει τις ροές, τότε μπορεί να τις σταματήσει σε μεγάλο βαθμό.
Σκληρή γραμμή
Την Παρασκευή στη Βουλή, στην πρώτη εμφάνισή του με την ιδιότητα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Θ. Πλεύρης έδειξε ότι θα συνεχίσει στην ίδια αυστηρή γραμμή του προκατόχου του Μάκη Βορίδη. Ο Θ. Πλεύρης μίλησε για αυστηροποίηση των μέτρων για όσους δεν δικαιούνται άσυλο προκειμένου αυτή να λειτουργήσει ως ενίσχυση των αντικινήτρων. Μεταξύ άλλων το υπουργείο προωθεί διατάξεις όπως:
- Η ποινικοποίηση της παραμονής στη χώρα, αν έχει απορριφθεί η χορήγηση ασύλου.
- Η υποχρεωτική φυλάκιση, η οποία σε συνδυασμό με την κατάργηση της διάταξης για χορήγηση άδειας παραμονής, αν κάποιος βρίσκεται επτά χρόνια στη χώρα, θα σημαίνει ότι για όσο διάστημα και να είναι στη φυλακή κάποιος, δεν θα αποκτά δικαίωμα παραμονής.
- Η κατάργηση της δυνατότητας για νέα αίτηση χορήγησης ασύλου αν έχει απορριφθεί προηγούμενο αίτημα με επίκληση της αλλαγής συνθηκών στη χώρα καταγωγής.
- Η υπουργική απόφαση για την επιβεβαίωση της ανηλικότητας με ιατρική εξέταση.
Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η επανεξέταση όλων των επιδομάτων ή μέτρων οικονομικής συνδρομής που παρέχονται σε μετανάστες.
Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews
Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews