Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εστιάζοντας στην ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας εν μέσω αυξανόμενων ρωσικών επιθέσεων. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης θέματα αμυντικής συνεργασίας και παραγωγής.
Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση διερευνά την προμήθεια συστημάτων Patriot για την Ουκρανία, αν και η διαδικασία απαιτεί την έγκριση του Τραμπ. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προγραμματίζουν διάσκεψη για την ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της Ουκρανίας και τη διασφάλιση της ασφάλειάς της σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός.
Πιο αναλυτικά
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα νωρίς το απόγευμα ώρα Ελλάδας με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μια ημέρα μετά την «απογοητευτική», όπως ο Τραμπ την χαρακτήρισε, συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, Τραμπ και Ζελένσκι συζήτησαν την κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία και την προμήθεια συστημάτων αεροπορικής άμυνας.
Ο προσωπάρχης του Ζελένσκι, Αντρίι Γερμάκ, έκανε λόγο για μια «σημαντική συνομιλία μεταξύ προέδρων». Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συζήτησε το θέμα της αντιαεροπορικής άμυνας με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και συμφώνησαν να συνεργασθούν για την ενίσχυση της ικανότητας του Κιέβου «να υπερασπισθεί τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συζήτησε και το ζήτημα της από κοινού αμυντικής παραγωγής όπως και τις από κοινού αγορές και επενδύσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ο Τραμπ, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε δηλώσει εμφατικά ότι ο Πούτιν «επιδιώκει να διευθετήσει» τον πόλεμο στην Ουκρανία, επεσήμανε χθες Πέμπτη έπειτα από νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ότι είναι «απογοητευμένος», εκτιμώντας ότι ο Ρώσος ηγέτης δεν επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου. Στην συγκεκριμένη συνομιλία ο Πούτιν έθεσε εκ νέου το ζήτημα των «βαθύτερων αιτιών» που οδήγησαν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τόνισε ότι η Μόσχα δεν θα μετακινηθεί από αυτές τις θέσεις της.
Η Συμμαχία των προθύμων
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συμπροεδρεύσουν μιας διάσκεψης της αποκαλούμενης της «συμμαχίας των προθύμων», την οποία αποτελούν χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο απέναντι στην ρωσική εισβολή.
Πρόκειται για τηλεδιάσκεψη που θα γίνει την επόμενη Πέμπτη 10 Ιουλίου, στην αεροπορική βάση Νόρθγουντ κοντά στο Λονδίνο, με κύριο θέμα την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ελιζέ.
Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν ο Ζελένσκι, καθώς και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, με την Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι. Οι δυό τους εκείνη την ημέρα θα έχουν συνάντηση στη Ρώμη. Θα λάβουν μέρος και άλλοι αξιωματούχοι άλλων κρατών, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
«Σίγουρα θα γίνει συζήτηση για το πώς να διατηρηθεί σοβαρά το αξιόμαχο της Ουκρανίας», να διασφαλιστεί η «αναγέννηση του ουκρανικού στρατού» και να αναπτυχθεί «όταν έρθει η ώρα μια δύναμη διαβεβαίωσης στο πλαίσιο μιας εκεχειρίας», πρόσθεσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Αυτή η δύναμη διαβεβαίωσης, ακόμη πολύ θεωρητική, στοχεύει να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ουκρανίας μετά από μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός για να αποτραπεί μια νέα ρωσική επίθεση.
Οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι θα συγκροτήσουν τη δύναμη αυτή σε μεγάλο βαθμό, δεν θέλουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ωστόσο, βασίζονται κυρίως στις ουκρανικές δυνάμεις για να αποτρέψουν τους Ρώσους από το να επεκτείνουν ή να επαναλάβουν τις εχθροπραξίες μόλις αυτές σταματήσουν.
Η ιδέα είναι επομένως να ενισχυθεί ο ουκρανικός στρατός και να αναβαθμιστεί στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, ώστε να γίνει αρκετά ισχυρός ώστε να αποτελεί αποτρεπτική δύναμη για τη Μόσχα. Η συμμαχία των προθύμων- περισσότερες από 30 χώρες – συγκροτήθηκε για να επαναφέρει τον ρόλο των Ευρωπαίων στη διπλωματία που εξελίσσεται γύρω από το ουκρανικό.
Την Πέμπτη, η συζήτηση θα επικεντρωθεί επίσης στο «πώς να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία για να αποδεχτεί αυτήν την άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, την οποία αρνείται επανειλημμένα να αποδεχτεί», τόνισε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Η συνομιλία Τραμπ – Πούτιν
Σε μια σπάνια παραδοχή αδυναμίας, ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχτηκε χθες Πέμπτη ότι δεν έχει πετύχει «καμία πρόοδο» προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η συνομιλία Πούτιν-Τραμπ πραγματοποιήθηκε την επόμενη της ανακοίνωσης της Ουάσινγκτον για παύση στην παράδοση ορισμένων όπλων στην Ουκρανία, μια απόφαση που κινδυνεύει να θέσει το Κίεβο σε δύσκολη θέση καθώς τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προελαύνουν στην πρώτη γραμμή.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι «δεν είναι δυνατό» σε αυτό το στάδιο να «επιτύχει» τους στόχους του στην Ουκρανία με διπλωματικά μέσα και συνεχίζει την μεγάλης κλίμακας επίθεσή του στην Ουκρανία.
Γερμανική μεσολάβηση για τα Patriot
Τη δυνατότητα αγοράς συστημάτων Patriot από τις ΗΠΑ προκειμένου να τα διαθέσει στην Ουκρανία διερευνά η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα BILD. Η παράδοσή τους ωστόσο προϋποθέτει την έγκριση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Γερμανία θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει δύο συστήματα Patriot, αν και η παράδοσή τους υπόκειται ακόμη στην έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι πύραυλοι Patriot θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την προστασία της Ουκρανίας από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και το Κίεβο διαθέτει επί του παρόντος μόνο τέσσερα από αυτά τα συστήματα.
Η BILD επισημαίνει ακόμη ότι η Ουκρανία αρχικά προσπάθησε ανεπιτυχώς να αγοράσει επιπλέον συστήματα Patriot απευθείας από τις ΗΠΑ και κατόπιν στράφηκε στο Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση διαβίβασε το αίτημα για δύο συστήματα στον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ πριν από αρκετές εβδομάδες, αλλά παραμένει ασαφές εάν οι πρόσφατα επιβληθέντες περιορισμοί των ΗΠΑ στην προμήθεια πυραύλων από την Ουκρανία θα μπορούσαν να εμποδίσουν και αυτή την πιθανή συμφωνία.
Η διακοπή των παραδόσεων αμερικανικών όπλων φέρεται επίσης να συζητήθηκε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της γερμανικής κυβέρνησης, όπου διαπιστώθηκε ότι τα όπλα που επηρεάστηκαν δεν μπορούσαν να αντικατασταθούν βραχυπρόθεσμα. Παρ’ όλα αυτά, η Γερμανία και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν συστήματα Patriot από τα δικά τους αποθέματα.
Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας φοβούνται, σημειώνει το δημοσίευμα, ότι οι συνεχιζόμενες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στοχεύουν σκόπιμα στην εξάντληση του αποθέματος πυραύλων Patriot της Ουκρανίας και η απόφαση των ΗΠΑ έχει επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση. Στο Βερολίνο υπάρχει μάλιστα η ανησυχία ότι οι υπάρχουσες αμυντικές δυνατότητες δεν επαρκούν για την απόκρουση των επιθέσεων.