Ένας άνδρας κατέληξε στο νοσοκομείο με σοβαρό πρόβλημα στον οισοφάγο του, έπειτα από την κατανάλωση σπόρων chia χωρίς να τους έχει προετοιμάσει σωστά.
Οι σπόροι αυτοί, γνωστοί για τα θρεπτικά τους οφέλη, απορροφούν έως και 12 φορές το βάρος τους σε υγρά, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία μιας ζελατινώδους μάζας στον οισοφάγο του.
Οι γιατροί χρησιμοποίησαν ενδοσκόπιο για την αφαίρεση της μάζας, τονίζοντας ότι οι σπόροι chia είναι ασφαλείς όταν καταναλώνονται σωστά, όπως σε γεύματα ή επιδόρπια όπου έχουν χρόνο να φουσκώσουν πριν την κατανάλωση.
Πιο αναλυτικά
Είτε πρόκειται για σκούρα πράσινα λαχανικά, γιαούρτι κεφίρ ή κινόα, όλοι γνωρίζουμε τα διάφορα είδη υπερτροφών που μας λένε πλέον ότι πρέπει να προσθέσουμε στη διατροφή μας.
Ωστόσο, όποιος σκοπεύει να αντικαταστήσει τα ζαχαρούχα σνακ με αυτές τις οργανικές εναλλακτικές, καλό είναι να ελέγξει πρώτα την ετικέτα – διαφορετικά κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ανεπιθύμητες συνέπειες.
Αυτό ακριβώς συνέβη σε έναν άνδρα, ο οποίος άκουσε ότι η προσθήκη σπόρων chia στη διατροφή του προσφέρει επιπλέον οφέλη και αποφάσισε να καταπιεί μία κουταλιά της σούπας από τους μικροσκοπικούς σπόρους πριν πιει ένα ποτήρι νερό.
Οι σπόροι chia φαίνονται αθώοι… αλλά είναι;
Φαίνεται αρκετά υγιεινό, σωστά; Πόσο κακό μπορούν να κάνουν μια χούφτα μικροσκοπικοί σπόροι που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά στον οργανισμό;
Όπως αποδείχθηκε, μπορούν να προκαλέσουν κάποιες ιδιαίτερα δυσάρεστες παρενέργειες.
Το αναπάντεχο πρόβλημα υγείας
Λίγο μετά την έναρξη της νέας του διατροφής, ο άνδρας δεν μπορούσε να καταπιεί τίποτα – ούτε καν το σάλιο του – και κατέληξε στο νοσοκομείο αναζητώντας επείγουσα θεραπεία.
Αυτό που βρήκαν οι γιατροί στον οισοφάγο του ήταν μια τεράστια, ζελατινώδη μάζα που είχε σφηνωθεί εκεί.
Το πρόβλημα προκλήθηκε από τους σπόρους chia, οι οποίοι είχαν απορροφήσει το νερό. Οι σπόροι chia έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν «έως και 12 φορές το βάρος τους» όταν εκτεθούν σε υγρά. Αυτό σήμαινε ότι το νερό που ήπιε ο άνδρας αμέσως μετά αντέδρασε με τους σπόρους, δημιουργώντας αυτή την παχιά πάστα.
Τι είπαν οι γιατροί
Για την αφαίρεση των σπόρων, η Dr Rawl και η ομάδα της χρειάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ένα μικροσκοπικό ενδοσκόπιο για να διασπάσουν την «πάστα». Το περιστατικό δημοσιεύθηκε στο American Journal of Gastroenterology το 2014.
Μην βιαστείτε να πετάξετε όλους τους σπόρους chia, καθώς η υπερτροφή είναι απολύτως ασφαλής για κατανάλωση – αν καταναλωθεί σωστά.
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να καταναλώσουμε chia;
Δεδομένου ότι οι σπόροι chia διαστέλλονται ραγδαία όταν έρχονται σε επαφή με υγρό, ο καλύτερος τρόπος για να τις καταναλώσετε είναι να επιτρέψετε πρώτα να ολοκληρωθεί αυτή η αντίδραση.
Δημοφιλείς τρόποι κατανάλωσης των chia περιλαμβάνουν την προσθήκη τους σε γεύματα όπως γιαούρτι και smoothies, κάτι που επιτρέπει στους σπόρους να διασταλούν μέσα στο υγρό του μπολ – και όχι στο στομάχι σας.
Το chia pudding είναι μια άλλη δημοφιλής μέθοδος, όπου οι σπόροι συνδυάζονται με γάλα και διάφορα toppings πριν τοποθετηθούν στο ψυγείο.
Δεν χρειάζεται καν να αφήσετε τους σπόρους chia στο ψυγείο όλο το βράδυ – αρκούν μόλις 10 με 20 λεπτά για να φουσκώσουν.
πηγή: FOXreport.gr