Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) για την απάτη στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που αφορά ευρωπαϊκά αγροτικά κονδύλια στην Ελλάδα, αντιμετωπίζει σοβαρές αντιστάσεις από Έλληνες αξιωματούχους, με την επικεφαλής Λάουρα Κιόβεσι να καταγγέλλει εκφοβισμό και παρεμπόδιση. Παρά τις επιθέσεις, η Κιόβεσι δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην έρευνα, η οποία έχει εντοπίσει περιπτώσεις οργανωμένης απάτης.
Η κατάσταση οδήγησε στην απομάκρυνση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Νίκου Σαλάτα, λόγω μη συνεργασίας. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία προγραμματίζει περαιτέρω έρευνες, ενώ ο οργανισμός κινδυνεύει να χάσει την πιστοποίησή του για τη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Πιο αναλυτικά
Σε κλίμα έντασης και θεσμικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) για την υπόθεση απάτης στον ΟΠΕΚΕΠΕ με ευρωπαϊκά αγροτικά κονδύλια στην Ελλάδα, με τις Βρυξέλλες να καταγγέλλουν απόπειρες εκφοβισμού και παρεμπόδισης του έργου τους εκ μέρους Ελλήνων αξιωματούχων.
Το Politico φέρνει στο φως αποκλειστικές λεπτομέρειες για την επιχείρηση εφόδου στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις συγκρούσεις που ακολούθησαν, ενώ η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Λάουρα Κιόβεσι, δηλώνει αποφασισμένη να φτάσει την υπόθεση μέχρι τέλους.
Όπως αναφέρει το Politico, η Κιόβεσι δεσμεύεται να συνεχίσει τη διερεύνηση μεγάλης υπόθεσης απάτης που αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη γεωργία στην Ελλάδα, παρά τις «επιθέσεις» που αναφέρει και τις περιγράφει ως «εκφοβισμό» κατά των εισαγγελέων της.
Σύμφωνα με την ίδια, «θέλω να διαβεβαιώσω το ευρύ κοινό ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα συνεχίσει το έργο της με επιμέλεια και αμεροληψία για να διαπιστώσει την αλήθεια, ανεξαρτήτως των επιθέσεων και του εκφοβισμού κατά των εισαγγελέων της».
«Θεωρώ ότι ο άμεσος σκοπός αυτών των προσπαθειών είναι να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από αυτό που πραγματικά διακυβεύεται σε αυτή την υπόθεση: Υπήρξε οργανωμένη απάτη και διαφθορά με τις αγροτικές επιδοτήσεις, ναι ή όχι;», προσθέτει.
Η υπόθεση έχει στο επίκεντρο της έρευνας τον ελληνικό οργανισμό ΟΠΕΚΕΠΕ, που είναι υπεύθυνος για τη διανομή οικονομικών ενισχύσεων για τη γεωργία.
Όπως σημειώνει το Politico, την περασμένη εβδομάδα υπάλληλοι του οργανισμού προέβαλαν σωματική αντίσταση κατά τη διάρκεια επιχείρησης των ευρωπαίων εισαγγελέων στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού.
Η ελληνική κυβέρνηση, υπό το βάρος των εξελίξεων, αναγκάστηκε την Παρασκευή να τερματίσει τη θητεία του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Νίκου Σαλάτα, λόγω μη συνεργασίας του με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αναφέρει το Politico.
Σύμφωνα με την Κιόβεσι, «καλωσορίζω την απάντηση των ελληνικών αρχών στις πρόσφατες εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με στόχο τη διατήρηση της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διερευνά δεκάδες υποθέσεις στις οποίες Έλληνες πολίτες φέρεται να έλαβαν ευρωπαϊκά αγροτικά κονδύλια για βοσκοτόπια που δεν τους ανήκαν ή δεν είχαν μισθώσει, ή για αγροτικές εργασίες που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, στερώντας έτσι τα χρήματα από τους πραγματικούς δικαιούχους αγρότες.
Η επιχείρηση των ευρωπαίων εισαγγελέων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαΐου, όταν δύο εισαγγελείς και 20 αστυνομικοί έφτασαν στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 9:30 το πρωί.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, παρεμποδίστηκαν στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πρόσβαση στα ζητούμενα δεδομένα. Οι υπάλληλοι του οργανισμού ισχυρίστηκαν πως αδυνατούσαν να παραδώσουν τα στοιχεία λόγω απουσίας τεχνικών συμβούλων.
Έπειτα από αρκετές ώρες, οι εισαγγελείς ζήτησαν υπεύθυνες δηλώσεις από τους υπαλλήλους, δηλώνοντας αδυναμία συμμόρφωσης – κάτι που αρνήθηκαν να υπογράψουν. Σύμφωνα με το Politico, οι εισαγγελείς ζήτησαν από τον πρόεδρο του οργανισμού να υπογράψει ο ίδιος ή να συλληφθεί για παρεμπόδιση δικαιοσύνης. Τελικά, ο Σαλάτας συνεργάστηκε και οι εισαγγελείς αποχώρησαν στις 4 τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας έχοντας συλλέξει ό,τι χρειαζόταν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Η ίδια δήλωσε πως «η συλλογή ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη και καθυστέρησε σημαντικά μέχρι τις 4:00 τα ξημερώματα».
Κατά την εξέλιξη της επιχείρησης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για πλήρη συνεργασία. Ωστόσο, την επόμενη μέρα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία απάντησε με σκληρή δήλωση, καταγγέλλοντας έλλειψη συνεργασίας και αφήνοντας υπόνοιες για συστηματικές παράνομες πρακτικές εντός του οργανισμού.
Όπως προσθέτει το Politico, ταυτόχρονα με την επιχείρηση στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν έφοδοι στη Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη, καθώς και στις οικίες τεσσάρων υψηλόβαθμων στελεχών και ενός πρώην αντιπροέδρου του οργανισμού.
Σε απάντηση των καταγγελιών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ απαίτησε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να ανακαλέσει τις κατηγορίες της εντός 48 ωρών, απειλώντας με νομικές ενέργειες για την προστασία της φήμης του οργανισμού. Λίγο αργότερα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε την παύση του Σαλάτα.
Ο ίδιος, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο, αρνήθηκε δημόσια να παραιτηθεί, δηλώνοντας ότι υπερασπίζεται την ακεραιότητα του οργανισμού. Αποπέμφθηκε το βράδυ της Παρασκευής.
Ωστόσο, σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Δευτέρα το πρωί, ο Σαλάτας ισχυρίστηκε ότι «όλα έγιναν τέλεια» κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ενώ στοχοποίησε τον εισαγγελέα Νίκο Πασχάλη -ο οποίος, όπως επισημαίνει το Politico, δεν βρισκόταν στο κτίριο κατά την επιχείρηση-, κατηγορώντας τον ότι συνέταξε τη σκληρή δήλωση εναντίον του οργανισμού και ότι προέβη σε «βαριά συκοφαντία» που ήταν «στραμμένη κατά της χώρας μας».
Το Politico υπενθυμίζει ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ τελεί υπό επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Σεπτέμβριο του 2024 λόγω μη συμμόρφωσης με λειτουργικά πρότυπα.
Ο οργανισμός πλέον κινδυνεύει να χάσει την πιστοποίησή του για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, κάτι που ενδέχεται να συμβεί τον Ιούλιο, όταν ευρωπαϊκές αρχές επισκεφθούν την Αθήνα για να αξιολογήσουν την πρόοδο.