Η ομάδα Gaza Humanitarian Foundation, υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε την έναρξη διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν σοβαρή πείνα λόγω του σχεδόν τρίμηνου αποκλεισμού από το Ισραήλ.
Παρά τις ενστάσεις του ΟΗΕ και άλλων οργανώσεων, η GHF ξεκίνησε τη διανομή τροφίμων σε κέντρα που διαχειρίζεται, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται από ισραηλινές επιθέσεις που έχουν προκαλέσει θανάτους και καταστροφές.
Η Χαμάς προειδοποίησε τους Παλαιστίνιους να μην συνεργαστούν με το νέο σύστημα βοήθειας, το οποίο θεωρεί ότι εξυπηρετεί πολιτικούς σκοπούς.
Πιο αναλυτικά
Ένα νέο σύστημα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα άνοιξε τα πρώτα του κέντρα διανομής τη Δευτέρα (26/5), σύμφωνα με μια ομάδα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Η ομάδα δήλωσε ότι άρχισε τη διανομή τροφίμων στους Παλαιστίνιους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πείνα, μετά από τον σχεδόν τρίμηνο αποκλεισμό της περιοχής από το Ισραήλ, ο οποίος είχε στόχο να πιέσει τη Χαμάς.
Η Gaza Humanitarian Foundation (GHF), η οποία ανέλαβε τη διαχείριση της βοήθειας παρά τις αντιρρήσεις του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι οι αναγκαίες προμήθειες άρχισαν να φτάνουν στη Γάζα την ίδια ημέρα που οι ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν τουλάχιστον 52 ανθρώπους στην περιοχή.
Gaza humanitarian group begins distribution of food aid in Gaza https://t.co/Cbpde2AVpd #hamascrimes #Gaza #Palistan pic.twitter.com/rzippD1FUx
— Eli Dror 🎗️ (@edrormba) May 26, 2025
Η ομάδα ανέφερε ότι φορτηγά με τρόφιμα – χωρίς να διευκρινίσει πόσα – παραδόθηκαν στα κέντρα διανομής της, και ότι η διανομή στους Παλαιστίνιους άρχισε. Δεν ήταν σαφές πού βρίσκονταν τα κέντρα ή πώς επιλέχθηκαν οι δικαιούχοι της βοήθειας.
«Περισσότερα φορτηγά με βοήθεια θα παραδοθούν σήμερα, με τη ροή βοήθειας να αυξάνεται καθημερινά», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.
Αντιδράσεις από τον ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ο ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις αντέτειναν στην νέα αυτή διαδικασία, η οποία υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για προσπάθεια της Ιερουσαλήμ να χρησιμοποιήσει τη βοήθεια ως όπλο, ενώ αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος. Το Ισραήλ έχει προτείνει εναλλακτικό σχέδιο διανομής βοήθειας, ισχυριζόμενο ότι πρέπει να εμποδίσει τη Χαμάς να κατάσχει την ανθρωπιστική βοήθεια. Ο ΟΗΕ απορρίπτει την κατηγορία αυτή, τονίζοντας ότι η Χαμάς δεν έχει κατασχέσει μεγάλες ποσότητες βοήθειας.
Η GHF ξεκίνησε τις εργασίες της μία ημέρα μετά την παραίτηση του εκτελεστικού διευθυντή της. Ο Τζέικ Γουντ, Αμερικανός πολίτης, δήλωσε ότι έγινε σαφές πως η οργάνωση δεν θα επιτρεπόταν να λειτουργήσει ανεξάρτητα. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος χρηματοδοτεί την οργάνωση, ενώ η GHF ανακοίνωσε τον διορισμό του Τζον Άκρι ως προσωρινό εκτελεστικό διευθυντή.
Η οργάνωση αποτελείται από πρώην αξιωματούχους ανθρωπιστικών οργανώσεων, κυβερνητικών και στρατιωτικών υπηρεσιών και έχει δηλώσει ότι τα σημεία διανομής θα προστατεύονται από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας. Στόχος της είναι να φτάσει με τη βοήθεια ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους — περίπου το μισό του πληθυσμού της Γάζας — έως το τέλος της εβδομάδας.
Η κατάσταση στη Γάζα και οι διεθνείς αντιδράσεις
Υπό την πίεση συμμάχων, το Ισραήλ άρχισε να επιτρέπει περιορισμένη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα, μετά από σχεδόν τρεις μήνες αποκλεισμού όλων των τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων και άλλων αγαθών από την περιοχή. Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για πείνα και δηλώνουν ότι η βοήθεια που έχει φτάσει δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες.
Η Χαμάς προειδοποίησε τους Παλαιστίνιους τη Δευτέρα να μην συνεργαστούν με το νέο σύστημα βοήθειας, λέγοντας ότι αυτό αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση πολιτικών στόχων.
Ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις και βαρύς απολογισμός θυμάτων
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σκότωσαν τουλάχιστον 36 άτομα σε σχολείο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο. Οι επιθέσεις έβαλαν φωτιά στα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων ενώ κοιμόντουσαν. Η στρατιωτική υπηρεσία του Ισραήλ υποστηρίζει ότι στόχευσε μια εγκατάσταση της Χαμάς μέσα στο σχολείο, την οποία χρησιμοποιούσαν οι μαχητές για συγκέντρωση πληροφοριών και συντονισμό επιθέσεων.
Σε ξεχωριστό πλήγμα, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα σπίτι στη βόρεια Γάζα, σκοτώνοντας 16 μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους πέντε γυναίκες και δύο παιδιά.
Πορεία Ισραηλινών στην Ιερουσαλήμ
Στην Ιερουσαλήμ, Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν για την ετήσια πορεία για την κατάκτηση της ανατολικής Ιερουσαλήμ το 1967. Κάποιοι από αυτούς φώναξαν «Θάνατος στους Άραβες» και παρενόχλησαν τους Παλαιστίνιους κατοίκους. Οι αστυνομικές αρχές παρακολουθούσαν στενά τη διαδήλωση, ενώ το κλίμα στην πόλη είναι τεταμένο λόγω της συνεχούς σύγκρουσης.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ομάδα διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένου ενός Ισραηλινού βουλευτή, εισέβαλε σε εγκαταστάσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην ανατολική Ιερουσαλήμ, οι οποίες έχουν απαγορευτεί από το Ισραήλ. Η υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο.