Η κυβέρνηση του Μεξικού ζητά εξηγήσεις από την πρεσβεία του Ισραήλ για το περιστατικό που σημειώθηκε στην Τζενίν, όπου αντιπροσωπεία διπλωματών από 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και Μεξικανών, δέχθηκε προειδοποιητικά πυρά από τον ισραηλινό στρατό.
Το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ενημέρωση για πιθανή είσοδο της αποστολής σε μη εγκεκριμένη περιοχή και επισημαίνει ότι το γεγονός παραβιάζει τη Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις.
Ο ισραηλινός στρατός εξέφρασε τη λύπη του για την ταλαιπωρία, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Πιο αναλυτικά
Η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από την πρεσβεία του Ισραήλ σχετικά με τα πυρά που δέχθηκε αντιπροσωπεία διπλωματών 32 χωρών, μεταξύ αυτών και Μεξικανοί, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στην Τζενίν, στη Δυτική Όχθη.
Το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε μέσω X ότι θα καλέσει την πρεσβεία του Ισραήλ «για να δώσει τις διευκρινίσεις που αρμόζουν για την υπόθεση».
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως κατά την επίσκεψη διπλωματών στην περιοχή –ανάμεσά τους και δύο Μεξικανοί– ρίχθηκαν «προειδοποιητικά» πυρά, διευκρινίζοντας ότι η αποστολή είχε διοργανωθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή στον τομέα της Τζενίν. Το περιστατικό σημειώθηκε εν μέσω της εντεινόμενης διεθνούς πίεσης προς το Ισραήλ, λόγω του τρόπου που διεξάγει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η διπλωματική αποστολή παρεξέκλινε από το εγκεκριμένο δρομολόγιο και εισήλθε σε περιοχή όπου δεν είχε άδεια να βρίσκεται. Όπως επισημαίνεται, «στρατιώτες που επιχειρούσαν στη ζώνη έριξαν προειδοποιητικά πυρά για να απομακρυνθεί», με τον στρατό να εκφράζει τη «λύπη» του για το συμβάν μέσω επίσημης ανακοίνωσης.
Ωστόσο, το μεξικανικό ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «δεν αναφέρθηκε» πως κάποιο μέλος της αποστολής εισήλθε σε μη εγκεκριμένη περιοχή, ενώ κανένας Ισραηλινός αξιωματούχος δεν πλησίασε την ομάδα «για να την ενημερώσει» σχετικά με την παρουσία της στον συγκεκριμένο τομέα.
Το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι το περιστατικό παραβιάζει τις πρόνοιες του άρθρου 29 της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις, υπενθυμίζοντας ότι όλα τα συμβαλλόμενα μέρη –συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ– είναι «υποχρεωμένα να την τηρούν».
Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, εκφράζοντας «λύπη για την όποια ταλαιπωρία» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Στην αποστολή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, διπλωμάτες από την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Ρουμανία.