Η Υεμένη προχώρησε σε νέα εκτόξευση πυραύλου προς το Ισραήλ την Κυριακή 18 Μαΐου, με τον ισραηλινό στρατό να προσπαθεί να τον αναχαιτίσει. Οι Χούθι, που ελέγχουν τη βόρεια Υεμένη, έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ από την αρχή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε απάντηση, το Ισραήλ βομβάρδισε λιμάνια υπό τον έλεγχο των Χούθι, προειδοποιώντας για στοχοποίηση της ηγεσίας τους αν οι επιθέσεις συνεχιστούν. Οι Χούθι αντέτειναν ότι θα απαντήσουν σε αυτές τις επιθέσεις και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενισχύσει την στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή, παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που είχαν συνάψει με τους Χούθι.
Πιο αναλυτικά
Ένταση προκάλεσε νέα εκτόξευση πυραύλου από την Υεμένη προς το Ισραήλ, την Κυριακή 18 Μαΐου, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ότι επιχείρησε αναχαίτιση του βλήματος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων, σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ ο στρατός δήλωσε: «Ο στρατός του Ισραήλ είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα».
Οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης, έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους από τον Οκτώβριο του 2023, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας. Έκτοτε, εκτοξεύουν συστηματικά πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεχούς έντασης, το Ισραήλ βομβάρδισε την Παρασκευή τα λιμάνια Χοντέιντα και Σαλίφ, περιοχές υπό τον έλεγχο των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, απαντώντας σε τρεις πυραυλικές επιθέσεις μέσα σε διάστημα τριών ημερών. Το Τελ Αβίβ προειδοποίησε ότι θα στοχοποιήσει την ηγεσία των Χούθι εάν οι επιθέσεις συνεχιστούν.
Από την πλευρά της, η διοίκηση των Χούθι χαρακτήρισε τα πλήγματα «προκλητικά» και διαμήνυσε, μέσω του πρακτορείου Saba, πως «θα λάβουν οδυνηρή απάντηση».
Σε όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, οι Χούθι έχουν προχωρήσει σε επιθέσεις κατά του Ισραήλ και της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές τους αποτελούν πράξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.
Οι επιθέσεις στη ναυτιλιακή οδό της Ερυθράς Θάλασσας προκάλεσαν αντίποινα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή.
Ωστόσο, στις αρχές Μαΐου, οι ΗΠΑ κατάφεραν να συνάψουν κατάπαυση του πυρός με τους Χούθι, συμφωνία η οποία δεν περιελάμβανε το Ισραήλ.