Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε μια «πλήρη και συνολική» εμπορική συμφωνία με την Βρετανία, τη στιγμή που η οικονομία βρίσκεται σε κρίση και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προειδοποιεί για σοβαρούς κινδύνους από την εμπορική του στρατηγική. Η συμφωνία, που επιβεβαιώθηκε μέσω της πλατφόρμας Truth Social, αναμένεται να εδραιώσει τη σχέση των δύο χωρών και πιθανώς να περιλαμβάνει τη μείωση αμερικανικών δασμών σε βρετανικά προϊόντα όπως ο χάλυβας και τα αυτοκίνητα.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για την οικονομική πολιτική του Τραμπ παραμένουν, καθώς οι δασμοί του ενδέχεται να οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών και ανεργίας. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται καθώς η Βρετανία επιδιώκει να ενισχύσει τις εμπορικές της σχέσεις μετά την έξοδο από την ΕΕ.
Πιο αναλυτικά
Μέσα σε ένα ήδη τεταμένο οικονομικό κλίμα για τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μια «πλήρη και συνολική» εμπορική συμφωνία με την Βρετανία, την ώρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) προειδοποιεί για σοβαρούς κινδύνους από την εμπορική του στρατηγική, αναφέρει ο Guardian.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την Βρετανία μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Truth Social.
«Η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια πλήρης και συνολική που θα εδραιώσει τη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου για πολλά χρόνια ακόμη».
«Λόγω της μακροχρόνιας ιστορίας και συμμαχίας μας, είναι μεγάλη τιμή να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο η πρώτη ανακοίνωσή μας. Πολλές ακόμη συμφωνίες, που βρίσκονται σε σοβαρό στάδιο διαπραγμάτευσης, θα ακολουθήσουν!» πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ εκφράστηκαν ανησυχίες για την οικονομική πολιτική του Τραμπ.
Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προειδοποίησε ότι οι δασμοί που έχει επιβάλει ο Τραμπ πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών, επιβράδυνση της ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας, εφόσον συνεχιστούν.
Στην εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας, πριν αυτή ολοκληρωθεί, είχαν αναφερθεί νωρίτερα οι New York Times και το Politico, στα οποία δημοσιεύματα αναφερόταν πως ο Τραμπ ετοιμάζεται να κλείσει συμφωνία με την κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.
Ο ίδιος ο Τραμπ, πριν προχωρήσει στην επίσημη ανακοίνωση, είχε γράψει στο Truth Social: «Μεγάλη Συνέντευξη Τύπου αύριο το πρωί στις 10:00 π.μ. [17:00 ώρα Ελλάδας], στο Οβάλ Γραφείο, σχετικά με μια μεγάλη εμπορική συμφωνία με τους εκπρόσωπους μιας μεγάλης και σεβαστής χώρας. Η πρώτη [συμφωνία από τις πολλές!».

Η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ θα προβεί σε δηλώσεις σχετικά με τις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ την Πέμπτη.
Η συμφωνία, σύμφωνα με τον Guardian, είναι πιθανό να επικεντρωθεί στη μείωση των αμερικανικών δασμών σε συγκεκριμένα βρετανικά προϊόντα, όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η όποια μείωση των δασμών θα είναι προσωρινή ή μόνιμη.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed σημείωσαν ότι «οι κίνδυνοι για υψηλότερη ανεργία και αυξημένο πληθωρισμό έχουν ενταθεί», εξηγώντας την απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων για τρίτη συνεχόμενη φορά.
Στη δήλωσή τους ανέφεραν: «Η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας έχει αυξηθεί περαιτέρω». Ο Πάουελ υπογράμμισε ότι, με τις πληθωριστικές προσδοκίες να αυξάνονται, «ο καθοριστικός παράγοντας φαίνεται να είναι οι δασμοί του Τραμπ».
Τέλος, ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Κέβιν Χάσετ, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης στο Fox News ότι απογοητεύεται από το γεγονός πως η Fed διαθέτει «κακά οικονομικά μοντέλα» για το τι μπορεί να προκαλέσουν οι δασμοί.
Οι ΗΠΑ δέχονται πιέσεις από τους επενδυτές να συνάψουν συμφωνίες για την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, με «όπλο» του δασμούς, αφού η συχνά χαοτική χάραξη πολιτικής του Τραμπ ανέτρεψε τις ισορροπίες του παγκόσμιου εμπορίου, μεταδίδει το Reuters.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε έναν καταιγισμό συναντήσεων με εμπορικούς εταίρους από τότε που ο Αμερικανός Πρόεδρος επέβαλε στις 2 Απριλίου δασμούς 10% στις περισσότερες χώρες, μαζί με υψηλότερους δασμούς για πολλούς εμπορικούς εταίρους, οι οποίοι στη συνέχεια ανεστάλησαν για 90 ημέρες.
Ο Στάρμερ έχει αναπτύξει μια θερμή σχέση με τον Τραμπ και η κυβέρνηση Βρετανού πρωθυπουργού μπορεί να υπερηφανεύεται το γεγονός ότι έγινε η πρώτη χώρα που προχώρησε σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, μετά την επιβολή των δασμών.