Σήμερα, το Κονκλάβιο ξεκινά στην Καπέλα Σιξτίνα του Βατικανού, με τη συμμετοχή 133 Καρδιναλίων που θα επιλέξουν τον νέο Πάπα. Η διαδικασία διεξάγεται μυστικά και αναμένεται να εκλυθεί λευκός καπνός από την καμινάδα μόλις εκλεγεί ο νέος ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Οι πρώτες ψηφοφορίες θα πραγματοποιηθούν αύριο, με τις προσδοκίες να ολοκληρωθεί η εκλογή γρήγορα, εν μέσω διαφωνιών μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών Καρδιναλίων. Το Βατικανό έχει λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας για να διασφαλίσει την ακεραιότητα και την μυστικότητα της διαδικασίας.
Πιο αναλυτικά
Η Καπέλα Σιξτίνα, στο Βατικανό, θα ανοίξει σήμερα τις βαριές της πύλες για να υποδεχθεί τους 133 εκλέκτορες Καρδινάλιους από κάθε γωνιά του πλανήτη που θα συμμετάσχουν στο Κονκλάβιο. Ο σκοπός τους είναι ένας: να επιλέξουν τον νέο πνευματικό ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σε μια διαδικασία που τελεί υπό αυστηρή μυστικότητα, γεμάτη συμβολισμούς.
LIVE εικόνα από την καμινάδα
Το βλέμμα όλου του πλανήτη στρέφεται ξανά στη μικρή καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα, από την οποία θα εκλυθεί ο λευκός καπνός όταν εκλεγεί ο νέος Πάπας – μαύρος θα είναι κάθε φορά που κάποιος Καρδινάλιος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων.
Πότε θα δούμε καπνό από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα
Ο πρώτος καπνός αναμένεται να φανεί σήμερα το απόγευμα, περίπου στις 19:00 (ώρα Ιταλίας), σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Βατικανού.
Από αύριο Πέμπτη (08/05), η διαδικασία θα περιλαμβάνει 4 ψηφοφορίες ημερησίως:
- δύο το πρωί, γύρω στις 10:30 και 12:00
- δύο το απόγευμα, περίπου στις 17:30 και 19:30
Τα ψηφοδέλτια, στην περίπτωση μη εκλογής νέου Πάπα, θα καίγονται στο τέλος κάθε περιόδου ψηφοφορίας (πρωινής-απογευματινής).
Ωστόσο, εάν το Κονκλάβιο «μιλήσει» στις πρώτες ψηφοφορίες, ενδέχεται να εμφανιστεί λευκός καπνός είτε στις 10:30 είτε στις 17:30.

«Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε την βοήθεια του Αγίου Πνεύματος»
«Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε την βοήθεια του Αγίου Πνεύματος, εκλιπαρώντας το φως και την δύναμή του, ώστε να εκλεγεί ο πάπας τον οποίο χρειάζονται η Εκκλησία και η ανθρωπότητα σε μια τόσο δύσκολη και πολυσύνθετη φάση της Ιστορίας», τόνισε ο γηραιότερος εκ των καρδιναλίων, ο Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε, ο οποίος χοροστάτησε σήμερα, Τετάρτη, της λειτουργίας «pro eligendo pontifice» στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.
Στον ναό και στην πλατεία του εκτιμάται ότι συνέρρευσαν περισσότεροι από πέντε χιλιάδες πιστοί.
«Προσευχόμαστε υπέρ ενός Ποντίφικα ο οποίος να μπορέσει να αφυπνίσει τις συνειδήσεις και την ενέργεια της κοινωνίας, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη τεχνολογική πρόοδο, αλλά τείνει να ξεχνά τον Θεό», πρόσθεσε ο καρδινάλιος Ρε.
Ο ίδιος συμβούλεψε τους εκλέκτορες Καρδιναλίους «να αφήσουν κατά μέρος κάθε σκέψη προσωπικού είδους και να έχουν κατά νου και στην καρδιά τους, τον Θεό και τον Ιησού Χριστό, όπως και το καλό της Εκκλησίας και της ανθρωπότητας».
Ο 91χρονος Ρε δεν θα συμμετάσχει στο Κονκλάβιο, λόγω της ηλικίας του.
Οι πρώτες εικόνες πριν από το Κονκλάβιο
Την Τρίτη, το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες της Καπέλα Σιξτίνα, η οποία έχει προετοιμαστεί για την άφιξη των Καρδιναλίων εκλεκτόρων ενόψει της έναρξης του Κονκλαβίου σήμερα, Τετάρτη.

Ο χώρος, αφιερωμένος στον πάπα Σίξτο Δ’ που ανέθεσε την κατασκευή του μεταξύ 1475 και 1483, εκκενώθηκε από τους τουρίστες τη Δευτέρα 28 Απριλίου για να μετατραπεί σε τόπο πλήρους απομόνωσης, σύμφωνα με τους αυστηρούς κανονισμούς της διαδικασίας.

Όπως υπενθυμίζει η Αγία Έδρα, η Καπέλα Σιξτίνα έχει φιλοξενήσει κάθε παπική εκλογή από το 1492 με μόλις πέντε εξαιρέσεις, και τώρα ετοιμάζεται να γίνει ξανά το σκηνικό μιας καθοριστικής στιγμής για την Καθολική Εκκλησία.

Το πιο απρόβλεπτο Κονκλάβιο των τελευταίων δεκαετιών
Όπως σημειώνει ο Guardian, πρώην συνεργάτες και παρατηρητές στο Βατικανό συμφωνούν ότι η εκλογική διαδικασία θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, τόσο λόγω του μεγάλου αριθμού εκλεκτόρων (133 σε σύγκριση με 117 στο προηγούμενο Κονκλάβιο), όσο και επειδή πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζονται προσωπικά μεταξύ τους.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Φραγκίσκος διεύρυνε τη πολυμορφία του Κολλεγίου των Καρδιναλίων, καθώς 108 από τους σημερινούς εκλέκτορες είναι δικές του επιλογές.
Ωστόσο, κάποιοι παρατηρητές εκτιμούν ότι οι Καρδινάλιοι θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε απόφαση μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, προκειμένου να αποφευχθεί η εικόνα μιας διχασμένης Εκκλησίας.

Οι τρεις κύριες τάσεις
Το πολιτικό στοιχείο είναι αναπόφευκτο σε ένα Κονκλάβιο. Οι διαφορές δεν πηγάζουν τόσο από αντικρουόμενα συμφέροντα όσο από διαφορετικές θεολογικές προσεγγίσεις για το μέλλον της Εκκλησίας, σχολιάζει η ιστοσελίδα National Catholic Reporter.
Η προοδευτική πτέρυγα εκπροσωπείται από Καρδινάλιους που θέλουν να συνεχίσουν την ανατρεπτική και μεταρρυθμιστική πορεία του πάπα Φραγκίσκου. Στόχος τους είναι ο εκσυγχρονισμός της Εκκλησίας και η είσοδος σε διάλογο με τον σύγχρονο κόσμο.
Η συντηρητική πτέρυγα εστιάζει στην προστασία των παραδόσεων της Καθολικής διδασκαλίας.
Η μετριοπαθής πτέρυγα επιδιώκει να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις άλλες δύο τάσεις. Προκρίνει τον διάλογο, θεωρώντας την Εκκλησία ως έναν από τους παράγοντες στην επιδίωξη του κοινού καλού, μέσα από επαφή με τον πολιτισμό, την πολιτική και τις άλλες θρησκείες.

Τα φαβορί
Η φημολογία για το ποιος θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο είχε ξεκινήσει πριν ακόμη τον θάνατό του. Περισσότερα από 20 ονόματα περιλαμβάνονται σε ανεπίσημες λίστες. Ο ανερχόμενος «αστέρας» των τελευταίων ημερών είναι ο Αμερικανός καρδινάλιος Robert Prevost, ο οποίος περιγράφεται από την καθολική εφημερίδα Crux ως άνθρωπος με «σταθερή κρίση και οξεία ικανότητα να ακούει».
Η άνοδός του έχει επισκιάσει τον Pietro Parolin, τον καρδινάλιο γραμματέα του Βατικανού, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικός διπλωμάτης, αλλά ίσως υπερβολικά «βαρετός» για να εμπνεύσει τα 1,4 δισεκατομμύρια Καθολικούς του κόσμου, σχολιάζει ο Guardian.

Ένας ακόμα υποψήφιος είναι ο Luis Antonio Tagle από τις Φιλιππίνες, γνωστός και ως «ο Ασιάτης Φραγκίσκος», όμως όπως και ο Parolin, έχει δεχθεί κριτική για τη διαχείριση περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς.

Στο προοδευτικό στρατόπεδο, μαζί με τον Tagle, περιλαμβάνονται οι καρδινάλιοι Matteo Zuppi και Pierbattista Pizzaballa από την Ιταλία –ο τελευταίος γνωστός για τη δράση του υπέρ της ειρήνης και τη μακροχρόνια παρουσία του στην Ιερουσαλήμ–, καθώς και οι Jean-Claude Hollerich από το Λουξεμβούργο, Timothy Radcliffe από το Ηνωμένο Βασίλειο και Michael Czerny από τον Καναδά.

Από την παραδοσιακή πλευρά ξεχωρίζουν ο Péter Erdő από την Ουγγαρία και ο Robert Sarah από τη Γουινέα, ο οποίος έχει επικρίνει ανοιχτά το παποσύνη του Φραγκίσκου. Αν και δεν θεωρούνται φαβορί, πίσω από την παρασκηνιακή πίεση για έναν συντηρητικό Πάπα βρίσκονται ο Αμερικανός επίσκοπος Raymond Burke –υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ– και ο Γερμανός Gerhard Müller, ο οποίος προειδοποίησε πως «η Εκκλησία μπορεί να διχαστεί αν δεν εκλεγεί ένας ορθόδοξος Πάπας».
Πώς η μικρότερη χώρα του κόσμου μετατρέπεται σε «ψηφιακό οχυρό»
Οι αρχές του Βατικανού έχουν δύο κύριες προτεραιότητες: να προστατεύσουν την ακεραιότητα των συμμετεχόντων Καρδιναλίων και να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με απόλυτη μυστικότητα, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.
Όπως προβλέπεται από την νομοθεσία, οι Καρδινάλιοι απομονώνονται εντελώς από οποιαδήποτε εξωτερική επικοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, πως κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων αλλά και στους χώρους όπου θα διαμένουν, οι Καρδινάλιοι δεν επιτρέπεται να κοιτάζουν έξω.
Δεν επιτρέπεται επίσης η χρήση τηλεφώνων, υπολογιστών, ραδιοφώνων, τηλεοράσεων ή πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Οι Καρδινάλιοι θα στεγαστούν στο Domus Sanctae Marthae (Casa Santa Marta), ενώ τα σημεία που θα λάβει χώρα το Κονκλάβιο, στην Καπέλα Σιστίνα, είναι εξοπλισμένα με συσκευές παρεμβολής σημάτων για την πλήρη αποκοπή των επικοινωνιών – όπως και οι χώροι όπου θα διαμένουν οι Καρδινάλιοι.
Τα συστήματα παρεμβολής εμποδίζουν τη λειτουργία των δικτύων Wi-Fi, Bluetooth και κινητών τηλεφώνων, καθιστώντας αδύνατη τη μετάδοση ή λήψη πληροφοριών, ακόμα και αν οι συσκευές εισαχθούν παράνομα.
Το προσωπικό του Βατικανού διεξάγει ενδελεχείς ελέγχους στα κτίρια για να εντοπίσει τυχόν μη εξουσιοδοτημένες συσκευές, όπως μικρόφωνα, τηλέφωνα, υπολογιστές ή κάμερες.
Επίσης, το Βατικανό τοποθετεί αδιάφανες ταινίες στα παράθυρα, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε κατασκοπεία μέσω δορυφόρων ή drones.