Στο Μουζαφαραμπάντ, πρωτεύουσα του πακιστανικού Κασμίρ, οι κάτοικοι βίωσαν στιγμές τρόμου κατά τις σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις της Ινδίας, που σημειώθηκαν την Τετάρτη. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στους γύρω λόφους για ασφάλεια, ενώ οι εκρήξεις προκαλούσαν τρόμο και καταστροφή.
Οι ινδικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι οι επιθέσεις στόχευαν στρατόπεδα τρομοκρατών, κάτι που το Πακιστάν αντέτεινε χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις προκλητικές. Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 46 τραυματίστηκαν, με τις δύο χώρες να εντείνουν τις εντάσεις τους, σε μια από τις πιο σοβαρές συγκρούσεις των τελευταίων δεκαετιών.
Πιο αναλυτικά
Η πρωτεύουσα του πακιστανικού Κασμίρ, το Μουζαφαραμπάντ, υπήρξε το επίκεντρο σφοδρών αεροπορικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η Ινδία, το πρωί της Τετάρτης.
Οι κάτοικοι της πόλης δήλωσαν ότι έτρεξαν να κρυφτούν στους γύρω λόφους, καθώς οι εκρήξεις αντηχούσαν στην περιοχή και το έδαφος έτρεμε συνεχώς.
Αεροπορικές εταιρείες, όπως η IndiGo, η Air India και η Qatar Airways, ακύρωσαν όλες τις πτήσεις που διέρχονται από περιοχές της Ινδίας και του Πακιστάν.
Θύματα
Η Ινδία υποστήριξε ότι οι επιθέσεις είχαν ως στόχο «στρατόπεδα τρομοκρατών», τα οποία χρησιμεύουν ως κέντρα κατάρτισης και στρατολόγησης, και ότι είναι εξοπλισμένα με όπλα και υποδομές εκπαίδευσης.
Παρά τους ισχυρισμούς της Ινδίας, το Πακιστάν αντέτεινε ότι οι περιοχές που επλήγησαν δεν ήταν στρατόπεδα τρομοκρατών, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις ως «προκλητική πράξη πολέμου».
Οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε μια περίοδο ιδιαίτερης έντασης, με τις δύο πυρηνικές δυνάμεις να κλιμακώνουν τις εύθραυστες σχέσεις τους, λόγω των πρόσφατων επιθέσεων από Ισλαμιστές ένοπλους σε τουρίστες στην Ινδία.

Στη συνοριακή γραμμή που χωρίζει το Πακιστάν και το Ινδικό Κασμίρ, οι μάχες συνεχίζονται, με εκρήξεις από όλμους του πυροβολικού και ελαφρύ οπλισμό, μεταδίδει το Reuters.
Τουλάχιστον 6 πολίτες στην πακιστανική πλευρά έχουν χάσει τη ζωή τους από τα πυρά που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Aξιωματούχος του Πακιστάν δήλωσε ότι πυραυλικό πλήγμα από την Ινδία, σε τζαμί της Μπαχαβαλπούρ, σκότωσε 13 άτομα μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

Μαρτυρίες
Οι κάτοικοι του Μουζαφαράμπαντ, μιλώντας στο Reuters, περιέγραψαν τις στιγμές του τρόμου.
«Βγήκαμε έξω. Τότε συνέβη άλλη μία έκρηξη. Όλο το σπίτι κουνήθηκε. Όλοι φοβηθήκαμε, εγκαταλείψαμε το σπίτι, πήραμε τα παιδιά και ανεβήκαμε στους λόφους», είπε ο 46χρονος Μοχάμαντ Σαΐρ Μιρ.
Το ίδιο συνέβη με πολλές οικογένειες που έτρεξαν να βρουν καταφύγιο στα γύρω βουνά, προσπαθώντας να σωθούν από την αιφνιδιαστική επίθεση της Ινδίας.
Σε περιοχή κοντά σε ένα τζαμί, το οποίο είχε πληγεί από τις επιθέσεις, συγκεντρώθηκαν αρκετοί άνθρωποι μετά την ανατολή του ήλιου. Το τζαμί είχε καταστραφεί, με την στέγη του να έχει καταρρεύσει.
Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν περικυκλώσει την περιοχή.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν κοντά στο κατεστραμμένο τζαμί, ενώ συνολικά οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν 26 θύματα και 46 τραυματίες λόγω των ινδικών επιθέσεων στην περιοχή του Πακιστάν και το πακιστανικό Κασμίρ.
Στο Μουζαφαράμπαντ, τα νοσοκομεία λειτουργούσαν κανονικά, ενώ ορισμένα μικρά καταστήματα άνοιξαν το πρωί. Ωστόσο, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά.
Ο Σαΐρ Μιρ δήλωσε ότι η οικογένειά του πέρασε τέσσερις ώρες σε ανοιχτό χώρο. Ορισμένοι γείτονες που έφεραν τραύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ οι υπόλοιποι ήταν σε κατάσταση σοκ.
«Αυτό είναι λάθος… φτωχοί αθώοι άνθρωποι, οι μητέρες μας είναι άρρωστες, οι αδελφές μας είναι άρρωστες… τα σπίτια μας κουνήθηκαν, οι τοίχοι έχουν ρωγμές», δήλωσε, εκφράζοντας την αγανάκτηση και την απογοήτευσή του.
Εν τω μεταξύ, φωτογράφος του Associated Press κατέγραψε συντρίμμια αεροσκάφους σε σχολικό κτίριο στα περίχωρα του Σρινάγκαρ, στην περιοχή του Ινδικού Κασμίρ.

Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι κομμάτια του αεροσκάφους βρέθηκαν σε απόσταση 500 μέτρων από το σημείο της συντριβής, εντός του χώρου ενός τζαμιού. Ο φωτογράφος του AP έφτασε στο δεύτερο σημείο της συντριβής, καταγράφοντας εικόνες των συντριμμιών πριν οι ινδικές δυνάμεις ασφαλείας περικυκλώσουν την περιοχή.

«Οι ντόπιοι μου είπαν ότι είδαν μια τεράστια μπάλα φωτιάς να βγαίνει από το σημείο του ατυχήματος και τα συντρίμμια καιγόντουσαν για πάνω από μία ώρα», είπε.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι πυροσβέστες δυσκολεύτηκαν να σβήσουν τις φωτιές, ενώ ανήσυχοι περαστικοί κατέγραφαν το καμένο αεροσκάφος με τα κινητά τους τηλέφωνα.
Διαφορετικές αναφορές
Το Πακιστάν ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε πέντε ινδικά μαχητικά αεροσκάφη στην πιο σφοδρή σύγκρουση των τελευταίων δύο δεκαετιών μεταξύ των πυρηνικών αντιπάλων, αλλά οι ινδικές αρχές παραδέχτηκαν μόνο ότι τρία αεροσκάφη κατέπεσαν στην πλευρά του κατεχόμενου από το Πακιστάν Κασμίρ.
Οι αντιφατικές αναφορές αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσπάθειας των δύο χωρών να ελέγξουν την αφήγηση για τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην περιοχή, σχολιάζει το Reuters.
«Επιχείρηση Sindoor»
Η επίθεση της Ινδίας, που ονομάστηκε «Επιχείρηση Sindoor» (το sindoor είναι κόκκινη πούδρα που φορούν οι παντρεμένες Ινδές στο μέτωπο), θεωρείται η πιο σοβαρή ενέργεια μετά την εκεχειρία του 2003 — στην οποία οι δύο χώρες επαναδεσμεύτηκαν το 2021.
Όπως δήλωσε ο αναλυτής Michael Kugelman από το Foreign Policy: «Δεδομένης της έκτασης της ινδικής επίθεσης, που ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είδαμε το 2019, μπορούμε να αναμένουμε μια σημαντική πακιστανική απάντηση».
«Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επόμενη κίνηση της Ινδίας. Έχουμε μία επίθεση και μια αντεπίθεση και αυτό που ακολουθεί θα είναι η ισχυρότερη ένδειξη του πόσο σοβαρή μπορεί να γίνει αυτή η κρίση», πρόσθεσε.
Μετά τις επιθέσεις, ο Ινδικός Στρατός ανάρτησε στην πλατφόρμα X το μήνυμα: «Η δικαιοσύνη αποδόθηκε».
Justice is Served.
Jai Hind! pic.twitter.com/Aruatj6OfA
— ADG PI – INDIAN ARMY (@adgpi) May 6, 2025