Οι Ρωμαιοκαθολικοί καρδινάλιοι ξεκινούν την Τετάρτη τη μυστική διαδικασία εκλογής του νέου Πάπα, μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου. Η διαδικασία περιλαμβάνει δημόσια λειτουργία και κλειστό Κονκλάβιο στην Καπέλα Σιξτίνα, με τους 133 καρδινάλιους να ψηφίζουν απομονωμένοι.
Ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψήφιους είναι ο Ιταλός Πιέτρο Παρολίν και ο Φιλιππινέζος Λουίς Αντόνιο Τάγκλε, ενώ οι καρδινάλιοι είναι διχασμένοι ανάμεσα σε προοδευτικές και παραδοσιακές αξίες. Η εκλογή του νέου Πάπα έχει παγκόσμια σημασία, με ερωτήματα για την καταγωγή του νέου ηγέτη.
Πιο αναλυτικά
Οι Ρωμαιοκαθολικοί καρδινάλιοι ξεκινούν την Τετάρτη (7/5), τη μυστική διαδικασία εκλογής του νέου Πάπα, κλείνοντας πίσω τους τις πόρτες της Καπέλα Σιξτίνα, καθώς η Καθολική Εκκλησία καλείται να επιλέξει τον επόμενο πνευματικό ηγέτη των 1,4 δισεκατομμυρίων πιστών της, μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου τον περασμένο μήνα.
Η διαδικασία, που ανάγεται στον Μεσαίωνα, ξεκινά με δημόσια λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, προτού οι καρδινάλιοι μεταβούν στην Καπέλα Σιξτίνα για να ξεκινήσουν το κλειστό Κονκλάβιο. Καθ’ όλη τη διάρκειά του, θα βρίσκονται σε απομόνωση, χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο – όπως επιβάλλει η παράδοση αλλά και η τεχνολογία, με χρήση συσκευών που μπλοκάρουν κάθε επικοινωνία.
Κανένας Πάπας δεν έχει εκλεγεί από την πρώτη ημέρα του κονκλαβίου εδώ και αιώνες, οπότε οι ψηφοφορίες ενδέχεται να συνεχιστούν για αρκετές ημέρες μέχρι ένας από τους «πρίγκιπες της Εκκλησίας» με το κόκκινο καπέλο να λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων για να γίνει ο 267ος Ποντίφικας.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί μόνο μία ψηφοφορία. Στη συνέχεια, οι καρδινάλιοι μπορούν να ψηφίσουν έως και τέσσερις φορές την ημέρα. Μαύρος καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα θα σημαίνει ανεπιτυχή ψηφοφορία, ενώ ο λευκός καπνός και το χτύπημα των καμπανών θα ανακοινώσουν στον κόσμο ότι η Εκκλησία των 1,4 δισεκατομμυρίων μελών έχει νέο ηγέτη.
Αβέβαιη έκβαση
Η Σύνοδος συγκεντρώνει 133 καρδινάλιους από 70 χώρες, αριθμός-ρεκόρ που αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες του Φραγκίσκου να ενισχύσει την παρουσία της Εκκλησίας σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου. Το 80% των εκλεκτόρων έχουν διοριστεί από τον ίδιο, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να επιλεγεί διάδοχος με παρόμοιο προοδευτικό όραμα.
Ωστόσο, οι καρδινάλιοι εμφανίζονται διχασμένοι. Κάποιοι ζητούν συνέχεια στο μεταρρυθμιστικό πνεύμα του Φραγκίσκου, ενώ άλλοι επιθυμούν επιστροφή σε παραδοσιακές αξίες και μεγαλύτερη «σταθερότητα».
Τα φαβορί
Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι φέρονται να είναι ο Ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν και ο Φιλιππινέζος Λουίς Αντόνιο Τάγκλε, χωρίς όμως να έχει διαμορφωθεί καθαρό φαβορί. Εφόσον καταστεί σαφές ότι κανείς από τους δύο δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, οι ψήφοι μπορεί να στραφούν σε εναλλακτικούς υποψήφιους, με γνώμονα γεωγραφία, θεολογική ταύτιση ή κοινή γλώσσα.
Μεταξύ των άλλων ονομάτων που ακούγονται βρίσκονται οι:
- Ζαν-Μαρκ Αβελίν (Γαλλία)
- Πέτερ Έρντο (Ουγγαρία)
- Ρόμπερτ Πρέβοστ (ΗΠΑ)
- Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλλα (Ιταλία)
Η μέση διάρκεια των δέκα τελευταίων κονκλαβίων ήταν λίγο πάνω από τρεις ημέρες, με το συντομότερο (του 2013) να διαρκεί μόλις δύο. Οι καρδινάλιοι επιθυμούν και αυτή τη φορά μια ταχεία απόφαση, ώστε να μην ενισχυθεί η εικόνα ενός εσωτερικά διχασμένου Βατικανού ή μιας Εκκλησίας σε κρίση.
Η εκλογή του νέου Πάπα υπερβαίνει τα στενά όρια της Καθολικής Εκκλησίας. Πρόκειται για μια παγκόσμια προσωπικότητα με ηθική επιρροή και πνευματικό κύρος που δεν συγκρίνεται με κανέναν άλλο ηγέτη στον κόσμο.
Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα αν οι καρδινάλιοι θα επιλέξουν και πάλι έναν Πάπα από τον παγκόσμιο Νότο, όπως έγινε το 2013 με την εκλογή του Αργεντίνου Φραγκίσκου, θα επιστρέψουν στην Ευρώπη ή ίσως τολμήσουν την επιλογή του πρώτου Πάπα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.