Ο Φρίντριχ Μερτς εξελέγη νέος καγκελάριος στην Γερμανία, αλλά η διαδικασία δεν ήταν τόσο ομαλή όσο θα ήθελε ο ίδιος – και αυτό είναι υποτιμητικό, σχολιάζει ο Guardian, καθώς ο Γερμανός πολιτικός έχασε στην πρώτη ψηφοφορία και χρειάστηκαν ειδικές διαβουλεύσεις για να γίνει δεύτερη, μέσα στην ίδια ημέρα, ώστε να αποφευχθούν κατά τον δυνατόν, οι αλγεινές εντυπώσεις.
Μετά τις μακρές διαπραγματεύσεις, η συμμαχία CDU/CSU του Μερτς υπέγραψε επίσημα τη Δευτέρα συμφωνία συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Η συμφωνία, που παρουσιάστηκε ως «ανάληψη ευθύνης για τη Γερμανία», τους εξασφαλίζει τεχνικά 328 ψήφους στο νέο κοινοβούλιο.
Όμως σε μια κρίσιμη ψηφοφορία το πρωί της Τρίτης, που αναμενόταν να είναι καθαρά διαδικαστική, ο Μερτς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες 316 ψήφους. Έλαβε μόνο 310, γεγονός που σημαίνει ότι 18 βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού δεν τον ψήφισαν.
Ήταν η πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας που συνέβη κάτι τέτοιο, και αποτέλεσε τεράστια προσωπική ταπείνωση για τον Μερτς, ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι με την κυβέρνησή του «η Γερμανία επιστρέφει» και είναι έτοιμη να προσφέρει τη σταθερότητα που τόσο χρειάζεται η ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Ωστόσο, σε δεύτερη ψηφοφορία αργότερα την Τρίτη, ο Μερτς κατάφερε τελικά να εκλεγεί, κερδίζοντας 325 ψήφους στη Βουλή, η οποία έχει 630 έδρες. Εναντίον του Μερτς, στη δεύτερη ψηφοφορία ψήφισαν 289 βουλευτές.
Ποιοι ψήφισαν κατά;
Ακόμα δεν γνωρίζουμε. Και οι δύο ψηφοφορίες ήταν μυστικές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει λίστα με τις ατομικές ψήφους. Ήταν οι διαφωνούντες από το SPD ή έχει ήδη εχθρούς εντός της ίδιας της συντηρητικής του συμμαχίας ο πρώην τραπεζίτης; Αυτό είναι πολύ πιθανό να φανεί στην συνέχεια της θητείας της νέας κυβέρνησης.
Η ομάδα του νέου καγκελάριου θέλει να αφήσει πίσω της το σημερινό δράμα και να εστιάσει στην διακυβέρνηση της χώρας, απορρίπτοντας την αρχική αποτυχία ως απλό εμπόδιο.
Ο Μερτς σχεδιάζει να επισκεφθεί το Παρίσι και τη Βαρσοβία την Τετάρτη στις πρώτες του επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό, να παραστεί σε εκδηλώσεις για την Ημέρα της Νίκης την Πέμπτη και σε συνάντηση του ΝΑΤΟ την Παρασκευή. Όλες αυτές είναι ευκαιρίες για να εμφανιστεί ως ηγέτης με κύρος και όχι ως τραυματισμένος πολιτικός πριν καν ξεκινήσει.
Τι δείχνει η περιπετειώδης εκλογή του Μερτς
Γνωρίζαμε ήδη ότι αυτό θα ήταν ένα ασταθές κοινοβούλιο και η σημερινή ψηφοφορία απλώς το επιβεβαίωσε. Ο Μερτς τα κατάφερε τελικά, αλλά ο συνασπισμός του είναι εύθραυστος και προφανώς δεν έχει σταθερή στήριξη ούτε από τα δύο κυβερνητικά κόμματα.
Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), στο μεταξύ, το οποίο καιροφυλακτεί, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την αναστάτωση, δείχνοντας πιθανώς πώς σκοπεύει να κινηθεί στην Βουλή, στην οποία είναι πλέον το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι ο «μαυροκόκκινος» συνασπισμός θα αποτύχει αργά ή γρήγορα.
Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η συμπρόεδρος του AfD, Άλις Βάιντελ, αρχικά δήλωσε ότι η ψηφοφορία «δείχνει τα σαθρά θεμέλια» του κυβερνητικού συνασπισμού. Αργότερα, ζήτησε πρόωρες εκλογές.
Το κόμμα της προηγείται ήδη σε κάποιες δημοσκοπήσεις, κυρίως λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας προς τα παραδοσιακά κόμματα και της απογοήτευσης για την αργοπορία στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.
Τυχόν περαιτέρω ενίσχυση του AfD θα θέσει σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο να διατηρηθεί το λεγόμενο «τείχος προστασίας» που επιχειρεί να κρατήσει την AfD στο περιθώριο της γερμανικής πολιτικής σκηνής.
Ωστόσο, το κόμμα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα φήμης και νομικά ζητήματα, καθώς η εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας το έχει καταχωρίσει επίσημα ως εξτρεμιστική οργάνωση. Το κόμμα δήλωσε ότι θα προσφύγει κατά αυτού του χαρακτηρισμού.