Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη να απαντά ότι η πραγματικότητα είναι η παράνομη κατοχή του νησιού εδώ και 50 χρόνια. Ο Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα αντιδρά ολοένα και περισσότερο, ειδικά λόγω της επιβολής της ισλαμικής μαντίλας στα σχολεία.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου καταδίκασε την επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα, χαρακτηρίζοντάς την πρόκληση προς τη διεθνή νομιμότητα και υπονομευτική για τις διαπραγματεύσεις. Επίσης, ο Χριστοδουλίδης τόνισε ότι οι προτάσεις του Ερντογάν δεν φέρνουν θετικά αποτελέσματα και είναι σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις της διεθνούς κοινότητας.
Πιο αναλυτικά
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα, όπου επανέλαβε τη θέση περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο και αναφέρθηκε σε «πραγματικότητες» στο νησί.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, απάντησε πως «η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μια παράνομη κατοχή στην Κύπρο εδώ και 50 χρόνια», ενώ σημείωσε την αυξανόμενη αντίδραση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κυρίως με αφορμή την επιβολή της ισλαμικής μαντίλας στα σχολεία. Το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίσκεψη, τονίζοντας ότι αποτελεί πρόκληση προς τη διεθνή νομιμότητα και υπονομεύει τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
«Οι πραγματικότητες είναι ότι υπάρχει μια παράνομη κατοχή στην Κύπρο εδώ και 50 χρόνια», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης στην Κυπερούντα, σχολιάζοντας τις αναφορές Ερντογάν περί «πραγματικοτήτων», ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία στηρίζει τις πολιτικές που ακολουθεί η Κυβέρνηση.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα, έτσι ώστε να φέρει κοντά τους γείτονές της εκεί όπου υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Χριστοδουλίδης ερωτηθείς για την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, είπε ότι «εκείνο που ξεχωρίζει από την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στα κατεχόμενα είναι η έντονη αντίδραση από πλευράς των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας».
«Μια αντίδραση που ενισχύεται συνεχώς, είδαμε και πρόσφατα τις αντιδράσεις σε σχέση με το θέμα της μαντίλας, και θεωρώ είναι μια επίσκεψη που, κατά κύριο λόγο, οφείλεται σε αυτές τις αντιδράσεις που δεν θεωρώ, όσον αφορά την επιθυμία των Τουρκοκυπρίων, τη θέληση των Τουρκοκυπρίων, ότι θα έχει το πιο θετικό αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση που επιδιώκει ο κ. Ερντογάν», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς πώς δημιουργείται αισιοδοξία μέσα στην κινητικότητα για το Κυπριακό με δεδομένες τις προκλητικές αναφορές Ερντογάν περί «πραγματικοτήτων», ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «είναι γνωστή η θέση του κ. Ερντογάν», ο οποίος «δεν είπε κάτι καινούριο».
Η ομοιότητα με την Ουκρανία
Σχολιάζοντας την αναφορά του Τούρκου Προέδρου για «πραγματικότητες», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «οι πραγματικότητες είναι ότι υπάρχει μια παράνομη κατοχή στην Κύπρο εδώ και 50 χρόνια, μια κατοχή που δεν είναι καθόλου διαφορετική από αυτή που σωστά καταδικάζει η διεθνής κοινότητα» και πρόσθεσε ότι αναφέρεται στην περίπτωση της Ουκρανίας και ότι «αυτή είναι η ψυχρή πραγματικότητα που υπάρχει στην Κύπρο».
Όσον αφορά την κινητικότητα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «από τουρκικής πλευράς, έλεγαν ότι δεν θα γίνει διευρυμένη συνάντηση, έγινε διευρυμένη συνάντηση, έλεγαν ότι θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, δεν οδήγησε σε αδιέξοδο, έχουμε μια καθορισμένη διάσκεψη περί τα τέλη Ιουλίου», ενώ «χθες τα ΗΕ ανακοίνωσαν τον διορισμό της κ. Ολγκίν, ένας διορισμός για τον οποίον το συμβόλαιο ξεκινά στις 12 Μαΐου».
«Άρα, πρέπει να αναμένουμε μετά τη 12η Μαΐου να επισκεφθεί και την Κύπρο και εμείς εργαζόμαστε έτσι ώστε να υπάρχουν εξελίξεις προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι «η κινητικότητα από δικής μας πλευράς θα φέρει και άλλες εξελίξεις, θετικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών», προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε εκεί» ακόμη.
«Δεν προσπαθώ να ωραιοποιήσω την κατάσταση ή να παρουσιάσω διαφορετικά τα δεδομένα, αλλά αυτή η κινητικότητα που υπάρχει , όπως ο ίδιος ο ΓΓ είπε, μετά από επτά χρόνια είναι ένα σημαντικό βήμα», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η δική μας πλευρά, εμείς που επιθυμούμε τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας πρέπει να εργαζόμαστε συνεχώς, να έχουμε ξεκάθαρο πλάνο, ξεκάθαρο σχεδιασμό, να ξέρουμε πού θέλουμε να φτάσουμε» και πρόσθεσε πως «μέσα από την επιμονή μας θα έρθουν και τα αποτελέσματα και ευελπιστώ σύντομα να ακούσουμε και άλλες θετικές εξελίξεις».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η ρητορική του κ. Ερντογάν και του κ. Τατάρ υπάρχει μόλις δύο 24ωρα πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Τατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι γνωστά, δεν ανέμενα ότι θα ακούσω κάτι διαφορετικό από τον κ. Ερντογάν ή από τον κ. Τατάρ στις δημόσιές τους δηλώσεις».
Ανέφερε ότι τη Δευτέρα προσέρχεται σε μια νέα συνάντηση με συγκεκριμένο αντικείμενο. «Έχω πει και στο παρελθόν ότι αναλάβαμε έναντι του ΓΓ των ΗΕ κάποιες υποσχέσεις, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν. Κάποιες ξεκίνησαν να υλοποιούνται και υπάρχουν και κάποια άλλα θέματα που από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι να υλοποιηθούν», πρόσθεσε.
Καταδικάζει το ΥΠΕΞ την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν
O χαρακτήρας που επιχειρείται να δοθεί στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση με την έξαρση της τουρκικής ρητορικής περί «λύσης δύο κρατών», όντας ταυτόχρονα αποκαλυπτικός των τουρκικών προθέσεων για πλήρη έλεγχο επί των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου, τονίζεται σε ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών.
Το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την παράνομη μετάβαση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλων Τούρκων αξιωματούχων στα κατεχόμενα με σκοπό τα εγκαίνια ενός έργου «το οποίο αναδεικνύει και προβάλλει την αποσχιστική οντότητα, κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας και των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Η επίσκεψη, αναφέρεται, πραγματοποιείται σε συνέχεια πρόσφατων δηλώσεων του κ. Τατάρ περί προσδοκίας για περαιτέρω ενέργειες προβολής του ψευδοκράτους, αλλά και των προσπαθειών της Άγκυρας για επιβολή της βούλησής της επί των Τουρκοκυπρίων σε θέματα που άπτονται της πολιτιστικής ταυτότητας της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, όπως αναδεικνύεται και μέσα από την προσπάθεια εισαγωγής της μαντίλας στα σχολεία.
«Προστίθεται δε στις συνεχιζόμενες, εδώ και πενήντα ένα χρόνια, παραβιάσεις εις βάρος της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις οποίες η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει», επισημαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών.
Σημειώνει ότι «σε μια χρονική συγκυρία έντονων ζυμώσεων με στόχο την δημιουργία συνθηκών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και επίτευξη λύσης στο Κυπριακό στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και του χθεσινού διορισμού της Μαρία Άνγκελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ως Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ για το Κυπριακό, τέτοιες ενέργειες και τοποθετήσεις υποσκάπτουν την όλη προσπάθεια για πρόοδο προς ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, και αποτελούν περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
Η κυβέρνηση, καταλήγει το Υπουργείο Εξωτερικών, «παραμένει προσηλωμένη στον υπέρτατο στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας, στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, και στη διασφάλιση των καλώς νοούμενων συμφερόντων όλων των Κυπρίων, σε μία ελεύθερη από την κατοχή και επανενωμένη πατρίδα, μέλος της ΕΕ».
Ερντογάν: Εμμένει στην λύση των δύο κρατών στην Κύπρο – Η επίθεση εναντίον όσων δεν δέχονται την ισλαμική μαντίλα στα σχολεία
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αν υπάρξει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, αυτή δεν θα είναι πλέον μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα.
Ο Τούρκος πρόεδρος μετέβη το Σάββατο, 3 Μαΐου, στην κατεχόμενη Λευκωσία και, συνοδευόμενος από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, πήγε αμέσως στον χώρο όπου τέλεσε τα εγκαίνια των κτιρίων του «προεδρικού μεγάρου» και της «βουλής» που έχτισε η Τουρκία στα κατεχόμενα.
Μιλώντας στη συνέχεια από το βήμα του συνεδριακού κέντρου του συγκροτήματος, ο Ερντογάν δήλωσε πως «αν δεν τερματιστεί η άδικη απομόνωση στην οποία υπόκειται ο “τουρκοκυπριακός λαός” (sic.), αν δεν υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο νησί, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς την “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” -όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία- ως συνομιλητή, να κάνουμε εμπόριο, να αφήσουμε να χρησιμοποιούν τα λιμάνια μας».
Κάνοντας εκ νέου αναφορά σε λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό ανέφερε πως «αν υπάρξει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, αυτή δεν θα είναι πλέον μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα».
Στη συνέχεια της ομιλίας του έκανε ιστορικές αναφορές, ενώ μίλησε και για το ζήτημα της ισλαμικής μαντίλας στα τουρκοκυπριακά σχολεία που έχει προκαλέσει διαδηλώσεις Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα.
Για αυτό το ζήτημα ο Ερντογάν άσκησε εμμέσως πλην σαφώς κριτική στην αντιπολίτευση στην Τουρκία, αλλά και στο τμήμα εκείνο των Τουρκοκυπρίων, που διαμαρτύρονται για την επαναφορά της χρήσης μαντίλας στα σχολεία.