Στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις, με τουλάχιστον 42 θύματα να ανακοινώνονται την Παρασκευή. Οι επιθέσεις πλήττουν περιοχές που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές καταστροφές και αποκλεισμό από βασικά αγαθά και ανθρωπιστική βοήθεια εδώ και δύο μήνες.
Σημαντικός αριθμός θυμάτων περιλαμβάνει οικογένειες και αθώους πολίτες, εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων που ξεκίνησαν ξανά μετά την έφοδο της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο. Η διεθνής κοινότητα εκφράζει ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση, με τον ΟΗΕ να ζητά επανεκκίνηση της βοήθειας, καθώς οι νεκροί από την αρχή των επιθέσεων έχουν ξεπεράσει τους 52.418, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άμαχοι.
Πιο αναλυτικά
Η Λωρίδα της Γάζας βυθίζεται όλο και περισσότερο στο χάος και την απόγνωση, καθώς η Πολιτική Προστασία του παλαιστινιακού θύλακα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή από σειρά νέων ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων.
Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές που ήδη έχουν υποστεί ανείπωτες καταστροφές, με τους κατοίκους να ζουν υπό απόλυτο αποκλεισμό εδώ και δύο μήνες, χωρίς καμία πρόσβαση σε βασικά αγαθά ή ανθρωπιστική βοήθεια.
Συγκεκριμένα, εννέα πολίτες σκοτώθηκαν όταν πλήγμα έπληξε κατοικία στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μπουρέιτζ, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ αλ Μουγάιρ, εκπρόσωπο της τοπικής υπηρεσίας άμεσης βοήθειας. Οι εικόνες που κατέγραψαν εικονολήπτες του Γαλλικού Πρακτορείου καταδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής, καθώς κάτοικοι αναζητούσαν επιζώντες ανάμεσα σε συντρίμμια και ερείπια.
«Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, καμία κλήση. Ξυπνήσαμε μέσα σε καπνούς, θραύσματα και συντρίμμια», δήλωσε ο Μοχάμεντ ας Σέιχ, περιγράφοντας σκηνές απόλυτης φρίκης. «Ανασύραμε μάρτυρες, κομματιασμένα πτώματα από τα χαλάσματα», πρόσθεσε.
Η τραγωδία συνεχίστηκε και στη Μπέιτ Λάχια, όπου έξι μέλη της οικογένειας Αλ Μάσρι σκοτώθηκαν όταν το σπίτι τους έγινε στόχος βομβαρδισμού. Παρόμοια σκηνικά σημειώθηκαν και στην πόλη της Γάζας, όπου ακόμη έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χτύπημα σε κοινοτική κουζίνα. Συνολικά, αναφέρθηκαν τουλάχιστον 21 επιπλέον νεκροί από αντίστοιχες επιθέσεις σε διάφορα σημεία της Γάζας.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας επανεκκινήθηκαν στις 18 Μαρτίου, σηματοδοτώντας το τέλος της δίμηνης κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς. Οι συγκρούσεις συνεχίζουν να κλιμακώνονται ως αντίποινα για την έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.218 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένα σε επίσημες ισραηλινές πηγές.
Από τους 251 ομήρους που είχαν απαχθεί εκείνη την ημέρα, 58 εξακολουθούν να κρατούνται, ενώ 34 έχουν ανακηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό. Επιπλέον, η Χαμάς φέρεται να κρατά και τη σορό Ισραηλινού στρατιώτη που είχε σκοτωθεί σε προγενέστερη σύρραξη το 2014.
Στο πλαίσιο των πιέσεων προς τη Χαμάς, το Ισραήλ επέβαλε πλήρες εμπάργκο στις 2 Μαρτίου, διακόπτοντας κάθε είδους ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου δικαιολογεί την απόφαση αυτή λέγοντας πως πρόκειται για το μοναδικό μέσο πίεσης που απομένει ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι – ζωντανοί ή νεκροί.
Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα ανησυχεί βαθιά. Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει επανειλημμένα – αλλά μάταια – να αποκατασταθεί η ροή βοήθειας στον θύλακο, τονίζοντας πως οι 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας βρίσκονται αντιμέτωποι με ανθρωπιστική καταστροφή. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου προειδοποίησε πως οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις βρίσκονται «στα πρόθυρα πλήρους κατάρρευσης», ενώ ο Μάικ Ράιαν, ανώτατος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, χαρακτήρισε την κατάσταση «εξευτελιστική».
Από την έναρξη των μαζικών ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα, οι νεκροί ξεπερνούν τους 52.418, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, αριθμοί που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει αξιόπιστους. Η πλειονότητα των θυμάτων είναι άμαχοι, γεγονός που εντείνει ακόμη περισσότερο τις διεθνείς φωνές για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και επανεκκίνηση της ανθρωπιστικής στήριξης.