Η κινεζική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Temu ανακοίνωσε την παύση των απευθείας αποστολών αγαθών από την Κίνα προς τις ΗΠΑ, προχωρώντας σε πωλήσεις μέσω τοπικών προμηθευτών. Αυτή η αλλαγή έρχεται σε απάντηση των εντεινόμενων τελωνειακών πιέσεων και του τέλους της αφορολόγητης εξαίρεσης “de minimis”, που προηγουμένως επέτρεπε την αφορολόγητη εισαγωγή προϊόντων αξίας έως 800 δολαρίων.
Οι νέοι δασμοί που επιβλήθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσουν το κόστος για τους καταναλωτές, με εκτιμήσεις που το τοποθετούν μεταξύ 8 και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Ανάλογες εξελίξεις αναμένονται και στην Ευρώπη, με πιθανές αυξήσεις τιμών για τους καταναλωτές.
Πιο αναλυτικά
Η κινεζική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Temu ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις απευθείας αποστολές αγαθών από την Κίνα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, σηματοδοτώντας μια καμπή στη στρατηγική της εν μέσω εντεινόμενων τελωνειακών και πολιτικών πιέσεων. Η εταιρεία διευκρίνισε πως οι πωλήσεις στις ΗΠΑ θα πραγματοποιούνται πλέον από τοπικά εγκατεστημένους πωλητές, ενώ οι παραγγελίες θα εκτελούνται εντός της χώρας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσαρμογής στις νέες συνθήκες της αμερικανικής αγοράς.
Η αλλαγή αυτή συμπίπτει με το τέλος της αφορολόγητης εξαίρεσης “de minimis” για πακέτα χαμηλής αξίας, ένα καθεστώς που η Temu, όπως και η ανταγωνίστριά της Shein, είχαν αξιοποιήσει στο έπακρο τα τελευταία χρόνια. Η απαλλαγή επέτρεπε την αποστολή προϊόντων αξίας κάτω των 800 δολαρίων στις ΗΠΑ χωρίς την επιβολή δασμών ή φόρων εισαγωγής, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία των κινεζικών e-shops.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η Temu δηλώνει πως προσλαμβάνει αμερικανικές επιχειρήσεις για να ενταχθούν στο δίκτυό της. «Όλες οι πωλήσεις στις ΗΠΑ διεκπεραιώνονται πλέον από τοπικά εγκατεστημένους πωλητές, με τις παραγγελίες να εκτελούνται εντός της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Η κίνηση αυτή έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους τοπικούς εμπόρους να προσεγγίσουν περισσότερους πελάτες και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους», προσθέτει η ίδια η εταιρεία.
Η αμφιλεγόμενη εξαίρεση de minimis είχε υποστηρικτές, που τόνιζαν ότι απλοποιούσε τις τελωνειακές διαδικασίες για μικρές αποστολές, ωστόσο βρέθηκε στο στόχαστρο τόσο της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν όσο και του Ντόναλντ Τραμπ, που επέκριναν σφοδρά το μέτρο ως επιζήμιο για την αμερικανική παραγωγή και ως δίοδο για παράνομες εισαγωγές, μεταξύ των οποίων και ναρκωτικά.
Από τον Ιανουάριο, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, η διοίκησή του έχει επιβάλει τελωνειακούς δασμούς έως και 145% στις κινεζικές εισαγωγές. Μάλιστα, τον Απρίλιο ανακοινώθηκε ότι με την προσθήκη των νέων αυξήσεων, το συνολικό ποσοστό των εισφορών για ορισμένα κινεζικά προϊόντα ενδέχεται να φτάσει το 245%.
Τα πακέτα αξίας έως 800 δολαρίων που αποστέλλονται από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, πλέον υπόκεινται σε φορολογικό συντελεστή 120% ή σε κατ’ αποκοπήν τέλος. Το τέλος αυτό ξεκίνησε από τα 100 δολάρια και πρόκειται να φτάσει τα 200 στις αρχές Ιουνίου.
Το Αμερικανικό Φόρουμ Δράσης, μια δεξιάς κατεύθυνσης δεξαμενή σκέψης, υπολογίζει ότι η κατάργηση του de minimis θα προσθέσει 8 έως 30 δισ. δολάρια σε ετήσιο κόστος, το οποίο αναμένεται να μετακυλιστεί στους καταναλωτές.
Shein: Ηχηρή σιωπή για τις εξελίξεις
Παρότι η Shein είχε, όπως και η Temu, ωφεληθεί από το φορολογικό “παραθυράκι”, μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε καμία επίσημη τοποθέτηση. Τον προηγούμενο μήνα, σε σχεδόν ταυτόσημες δηλώσεις, και οι δύο πλατφόρμες είχαν αναφέρει αυξημένα λειτουργικά έξοδα, επικαλούμενες «τις πρόσφατες αλλαγές στους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες και τους δασμούς». Μάλιστα, είχαν προαναγγείλει προσαρμογές τιμών από τις 25 Απριλίου.
Στο μεταξύ, οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τις Temu και Shein ότι επιβάρυναν το τελωνειακό σύστημα, καθώς ο όγκος των δεμάτων που εισέρχονται στις ΗΠΑ μέσω του παλιού καθεστώτος αυξήθηκε από 140 εκατ. σε πάνω από ένα δισ. μέσα σε μία δεκαετία.
Η πολιτική που ξεκίνησε στις ΗΠΑ δείχνει να βρίσκει αντίκτυπο και στην Ευρώπη. Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει ήδη την κατάργηση της απαλλαγής για πακέτα κάτω των 135 λιρών, που σήμερα εισάγονται χωρίς τελωνειακές χρεώσεις. Αντίστοιχες προτάσεις συζητούνται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου αναμένεται να καταργηθούν οι εξαιρέσεις δασμών για αποστολές έως 150 ευρώ.
Εάν τα μέτρα αυτά τελικά υιοθετηθούν, οι καταναλωτές τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ε.Ε. θα βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές αυξήσεις τιμών σε προϊόντα που μέχρι σήμερα προσφέρονταν σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος.