Στη Συρία, οι Δρούζοι κατηγορούν την κυβέρνηση των Σουνιτών για «σφαγές» μετά από διαθρησκευτικές συγκρούσεις που έχουν προκαλέσει πάνω από 100 θανάτους σε δύο ημέρες. Ο θρησκευτικός ηγέτης των Δρούζων καταδίκασε την κατάσταση ως «εκστρατεία γενοκτονίας» και ζήτησε διεθνή παρέμβαση.
Η βία, που σημειώνεται κυρίως κοντά στη Δαμασκό, αναδεικνύει την αστάθεια της χώρας, σχεδόν πέντε μήνες μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τις μειονότητες, ενώ οι Δρούζοι του Λιβάνου κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να διαιρέσει την περιοχή.
Πιο αναλυτικά
Ο θρησκευτικός ηγέτης των Δρούζων της Συρίας καταδίκασε σήμερα μια «εκστρατεία γενοκτονίας» εναντίον της κοινότητάς του και επιτέθηκε στην κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Άχμαντ αλ Σάρα καθώς οι διαθρησκευτικές συγκρούσεις έχουν αφήσει πίσω πάνω από 100 νεκρούς τις τελευταίες δύο ημέρες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αυτές οι συγκρούσεις κοντά και νότια της Δαμασκού μεταξύ Δρούζων μαχητών και ένοπλων ομάδων που συνδέονται με τους σουνίτες ισλαμιστές που βρίσκονται στην εξουσία στη Συρία καταδεικνύουν την αστάθεια που παραμένει στη Συρία, σχεδόν πέντε μήνες μετά την πτώση του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σε ανακοίνωσή του, ο σεΐχης Χικμέτ Αλ-Χίτζρι κατήγγειλε μια «αδικαιολόγητη εκστρατεία γενοκτονίας» που στοχεύει «αμάχους μέσα στα σπίτια τους» και ζήτησε «άμεση επέμβαση από διεθνείς δυνάμεις».
«Δεν εμπιστευόμαστε πλέον μια οντότητα που ισχυρίζεται ότι είναι κυβέρνηση (…) Μια κυβέρνηση δεν σκοτώνει τον λαό της χρησιμοποιώντας τις δικές της εξτρεμιστικές πολιτοφυλακές και στη συνέχεια, μετά τις σφαγές, ισχυρίζεται ότι αυτές είναι ανεξέλεγκτες ομάδες», είπε προσθέτοντας «Μια κυβέρνηση προστατεύει τον λαό της».
Αντιδρώντας, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ασάντ αλ Σαϊμπάνι με ανάρτηση στο Χ δήλωσε ότι «οποιαδήποτε έκκληση για ξένη επέμβαση, με οποιοδήποτε πρόσχημα ή σύνθημα, θα οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης και σε περαιτέρω διαιρέσεις».
Οι μάχες στις κοινότητες Τζαραμάνα και τη Σαχνάγια, όπου ζουν Χριστιανοί και Δρούζοι, καθώς και στη Σουέιντα, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Δρούζοι, έχουν ξυπνήσει το φάντασμα των σφαγών που άφησαν περισσότερους από 1.700 νεκρούς στις αρχές Μαρτίου, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν μέλη της αλαουιτικής μειονότητας, από την οποία προέρχεται ο πρώην πρόεδρος Άσαντ. Η βία πυροδοτήθηκε από επιθέσεις ομάδων προσκείμενων στο πρώην καθεστώς εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.
Η αντίδραση του Ισραήλ
Το Ισραήλ θεωρεί πως οι σουνίτες ισλαμιστές, που έχουν την εξουσία στη Δαμασκό, αποτελούν απειλή που αυξάνεται στα σύνορά του και έχει δηλώσει πως θα υπερασπισθεί τους Δρούζους της Συρίας, μια μειονότητα η πίστη της οποίας αποτελεί παρακλάδι του ισλάμ και η οποία έχει μέλη στη Συρία, το Λίβανο, αλλά και στο Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκιντεόν Σάαρ κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα «να προστατεύσει τις μειονότητες στη Συρία – ιδίως τους Δρούζους – από το καθεστώς και τις τρομοκρατικές συμμορίες του».
Το Ισραήλ πραγματοποιεί πολυάριθμες αεροπορικές επιδρομές ισχυριζόμενο ότι πλήττει στόχους της συριακής κυβέρνησης.
Στον γειτονικό Λίβανο, ο ηγέτης των Δρούζων του Λιβάνου, Ουαλίντ Τζουμπλάτ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύεται τους Δρούζους στη Συρία. «Το Ισραήλ συνεχίζει να επιδιώκει το μακροχρόνιο σχέδιό του (…) να διαιρέσει την περιοχή σε θρησκευτικές οντότητες και να σπείρει το χάος», δήλωσε στα τέλη Μαρτίου.