Η Αμάλ Κλούνεϊ, γνωστή δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενδέχεται να αντιμετωπίσει απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ λόγω της εμπλοκής της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την υπόθεση κατά των Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Γιόαβ Γκάλαντ.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε δικηγόρους που συμμετείχαν στην υπόθεση, η οποία αφορά εγκλήματα πολέμου στο Ισραήλ και τη Γάζα.
Η Κλούνεϊ, που είναι Βρετανίδα πολίτης με καταγωγή από τον Λίβανο, συμμετείχε σε ομάδα νομικών που αξιολόγησε στοιχεία για τη δίωξη των Ισραηλινών ηγετών.
Πιο αναλυτικά
Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να της απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ, όπου ζει με τον σύζυγό της Τζόρτζ Κλούνεϊ και τα δύο παιδιά τους, είναι η Αμάλ Κλούνεϊ εξαιτίας της εργασίας της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποίησε αρκετούς υψηλόβαθμους δικηγόρους ότι μπορεί να τους επιβληθούν κυρώσεις από την κυβέρνηση Τραμπ για την εμπλοκή τους στην υπόθεση με τα εντάλματα σύλληψης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Γιόαβ Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ο Τραμπ διέταξε οι αξιωματούχοι και οι υπάλληλοι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να υποστούν οικονομικές κυρώσεις και περιορισμούς στη χορήγηση βίζας στις ΗΠΑ. Τον Φεβρουάριο με εκτελεστικό διάταγμα ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε επιβάλει κυρώσεις και στο ΔΠΔ.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν, ο οποίος προέτρεψε το δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τους Ισραηλινούς πολιτικούς τον Μάιο του 2024, είναι το μοναδικό πρόσωπο που κατονομάζεται στο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ.
Ωστόσο αν η αμερικανική κυβέρνηση βάλει στο στόχαστρο και τους υπόλοιπους δικηγόρους που ενεπλάκησαν στην υπόθεση τότε μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα και η 47χρονη Αμάλ Κλούνεϊ. Η σύζυγός του χολιγουντιανού ηθοποιού είναι Βρετανίδα πολίτης με καταγωγή από τον Λίβανο και είναι καταξιωμένη δικηγόρος υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Αμάλ Κλούνεϊ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση να ασκηθεί δίωξη κατά του Νετανιάχου και του Γκάλαντ καθώς συμμετείχε σε μια ομάδα διεθνών νομικών εμπειρογνωμόνων του ΔΠΔ για να αξιολογήσει στοιχεία για εγκλήματα πολέμου στο Ισραήλ και τη Γάζα.
Η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα ότι το ΔΠΔ είχε δικαιοδοσία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς και συνέστησε να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη τόσο οι ηγέτες της Χαμάς όσο και οι Ισραηλινοί ηγέτες.