- Η Λουβική γλώσσα ήταν κυρίαρχη στην κεντρική και νότια Ανατολία για αρκετούς αιώνες, συνδυάζοντας το ιερογλυφικό γραπτό σύστημα της Ανατολίας.
- Η έρευνα εστίασε στη λέξη "πόλη" στη Λουβική γλώσσα με ευρήματα που αναδεικνύουν τη σχέση της πόλης με την αμυντική δομή.
- Η Λουβική παρέμεινε επίσημη γλώσσα για αιώνες μέχρι να αντικατασταθεί από τους Ασσυρίους, χρειάζονται σχεδόν 800 χρόνια για τη σταδιακή της εξαφάνιση.
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Petra M. Goedegebuure από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, παρουσίασε μία πρωτοποριακή μελέτη πάνω στη χρήση της λέξης «πόλη» στη Λουβική γλώσσα, της αρχαίας Ανατολίας.Η Λουβική, ήταν η κυρίαρχη γλώσσα στην κεντρική και νότια Ανατολία, για αρκετούς αιώνες. Μαζί με την συγγενική της, τη Χεττιτική, αποτελούσε μία από τις κύριες γλωσσικές οικογένειες της περιοχής, επιβιώνοντας μέχρι την πτώση της Αυτοκρατορίας Χετταίων, τον 12ο αιώνα π.Χ., επεκτείνοντας τη χρήση της στα μικρά, μετά – Χεττιτικά βασίλεια, μέχρι την κατάκτησή τους από την Αυτοκρατορία των Ασσυρίων, τον 7ο αιώνα π.Χ.Το ιερογλυφικό γραπτό σύστημα της Ανατολίας το οποίο είχε ξεκινήσει να αναπτύσσεται στο ζενίθ της Αυτοκρατορίας των Χετταίων, είναι θεμελιώδους σημασίας στην μελέτη των γλωσσών αυτών, προσφέροντας ένα λογογραφικό και, μερικώς, συλλαβικό σύστημα το οποίο είναι προσαρμοσμένο στην αναπαράσταση εννοιών και λέξεων.Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της έρευνας, είναι η ταυτοποίηση του ιερογλυφικού της Ανατολίας URBS, το οποίο ερμηνεύεται στο πλαίσιο της περιγραφής της αστικής ζωής.Ακαδημαϊκοί που μελετούν Λουβικά κείμενα, παρατήρησαν ότι, οι πόλεις εμφανίζονται συχνά σε σημαντικές περιγραφές, στις οποίες οι κυβερνώντες επαίρονται για τις κατακτήσεις τους, την ίδρυση οικισμών και την ανοικοδόμηση οχυρών.Για την κατανόηση της περιπλοκότητας του όρου allamminna και της αναπαράστασής του στα ιερογλυφικά, η Goedegebuure μελέτησε τη μορφολογία των επιγραφών και των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών των πόλεων της Ανατολίας της περιόδου.Έτσι, το ιερογλυφικό αυτό, δεν συμβολίζει απλώς την πόλη ως αστικό κέντρο, αλλά ως μια οντότητα έντονα συνυφασμένη με την αμυντική της δομή.Μία ιδιαιτερότητα του Λουβικού συστήματος, είναι ότι, πολλές λέξεις, αν και απαντούν συχνά στις επιγραφές, γράφονται με λογογράμματα, χωρίς ολοκληρωμένη φωνητική αναπαράσταση.
Για παράδειγμα, η λέξη για την «οικία», εμφανίζεται κυρίως ως DOMUS ενώ για το «πρόβατο» OVIS, χωρίς φωνητικά σύμβολα. Παρομοίως, το σύμβολο URBS εμφανίζεται επανειλημμένως, πάλι χωρίς πλήρη συλλαβική μετεγγραφή, καθιστώντας δύσκολη την ακριβή της ερμηνεία.
Η Λουβική παρέμεινε η επίσημη γλώσσα των μετά – Χετιτικών βασιλείων της Ανατολίας και της βόρειας Συρίας, αν και η χρήση της άρχισε σταδιακά να μειώνεται, μέχρι την αντικατάστασή της υπό τη διοίκηση των Ασσυρίων. Η διαδικασία της σταδιακής εξαφάνισης, διήρκησε σχεδόν 800 χρόνια, καθιστώντας την μια γλώσσα με σημαντική ανθεκτικότητα.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
(Με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)