Αντρίγια Ζίβκοβιτς: Η εντυπωσιακή τούρτα γενεθλίων που σήκωσε ο αρχηγός του ΠΑΟΚ
Παυλόπουλος: Χωρίς ηχητικό τα πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών 2015
Χανιά: Σοκαριστικός τραυματισμός ποδηλάτη πρωταθλητή – Κατέληξε σε λακούβα
Η ΑΕΚ απέτισε φόρο τιμής στον Δημήτρη Χατζηχρήστο – Το απόγευμα η τελετή ονοματοδοσίας θύρας στην OPAP Arena
Κολωνός: Οδηγός λεωφορείου καταδίωξε και τραυμάτισε συνάδελφο με το όχημα μετά από διαπληκτισμό
Σακελλαροπούλου: Ποτέ δεν έλαβα ηχητικό από τα πρακτικά του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών το 2015
Όλγα Κεφαλογιάννη: Η συγκινητική φωτογραφία με τα παιδιά της ανήμερα της γιορτής της
Κρήτη: Στον Πειραιά 200 μετανάστες – Σταδιακή αποσυμφόρηση του νησιού
Πέτρος Κουσουλός: Η αιχμηρή απάντηση στην Αγγελική Νικολούλη – «Κουράστηκα να ακούω ότι δεν είναι όλα για την τηλεόραση»
Πανικός στη Γροιλανδία: Γιγάντιο παγόβουνο κινδυνεύει να «καταπιεί» χωριό
Ειρήνη Μουρτζούκου: Η αντίδραση της μητέρας όταν έμαθε για την ομολογία της κόρης της στις δολοφονίες
Κλιματιστικό: Το μυστικό για μέγιστη απόδοση στη ζέστη και μειωμένη κατανάλωση ρεύματος
Ο Ολυμπιακός στοχεύει τον 19χρονο Σαντίνο Αντίνο – Ο Φαμπρίτσιο Ρομάνο αποκαλύπτει προσφορά 4,5 εκατομμυρίων
ΠΑΣΟΚ για Φλωρίδη: Να αναρωτηθεί πού θα κατευθύνει τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό του
Πέτρος Κουσουλός: Εξερράγη κατά της Νικολούλη – «Κουράστηκα να ακούω υπονοούμενα ότι δεν είναι όλα για την τηλεόραση»
Φρέσκο κύμα ρωσικών επιθέσεων με drones σε ουκρανικές πόλεις – Δύο νεκροί
Γιάννης Πρετεντέρης: Η μονωτική ταινία ίσως «αποκαλύψει» τους δράστες της βόμβας – Στο μικροσκόπιο και βίντεο
ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: «6 χρόνια Πρωθυπουργός, 6 χρόνια άγνοια»
Το Ford Ranger μεταμορφώνεται σε PHEV με 281 PS και 697 Nm
Αμάντα Ανισίμοβα – Ίγκα Σφιόντεκ: Αναδεικνύεται η νέα «βασίλισσα» του Wimbledon
//

Διαβάστε περισσότερα

H μουσική στην αρχαία Ελλάδα και η αρχαία λύρα του τύπου χέλυος του 5ου αι. π.Χ

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Η λύρα του τύπου χέλυος από τον 5ο αιώνα π.Χ. μελετήθηκε από τον αρχαιομουσικολόγο Στέλιο Ψαρουδάκη.
  • Η μουσική είχε σημαντική θέση στην καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων, με την εκπαίδευση νέων σε τραγούδι, λύρα και αυλό.
  • Οι επαγγελματίες μουσικοί και η ύπαρξη γυναικών μουσικών περιγράφονται, ενώ αναφέρεται η διεπιστημονική προσέγγιση στη μελέτη αρχαίων οργάνων.

σε ταφή εφήβου, είχε την τύχη να μελετηθεί από τους πλέον ειδικούς, όπως ο αρχαιομουσικολόγος Στέλιος Ψαρουδάκης, αναπληρωτής καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Ποια χαρακτηριστικά ξεχωρίζει ένας αρχαιομουσικολόγος στη λύρα του τύπου της χέλυος του «Τάφου 48» των Ήριων Πυλών; Τι θέση είχε η μουσική στην καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων; Πόσο πιστή μπορεί να είναι σήμερα η απόδοση της μουσικής ενός αρχαίου οργάνου και ποια η σημασία της διεπιστημονικής προσέγγισης στη μελέτη του; Με αφορμή τη σπάνια λύρα του Κεραμεικού, ο Στέλιος Ψαρουδάκης, που τη μελέτησε οργανολογικά, απαντά στις ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η συγκεκριμένη ταφή, κτέρισμα της οποίας ήταν η εν λόγω χέλυς, χρονολογήθηκε στην περίοδο 470-450 π.Χ. Είναι λοιπόν ένα κλασικό όργανο, της εποχής πριν την ανέγερση του Παρθενώνα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στ. Ψαρουδάκης. Και συνεχίζει ως προς τα χαρακτηριστικά της χέλυος του «Τάφου 48» των Ήριων Πυλών, όπως είναι γνωστή στους ειδικούς ο τύπος αυτός της αρχαίας λύρας: «Η σκαπάνη έφερε στο φως πολλές από τις πλάκες του οστράκου χερσαίας χελώνας που αποτελούσε το αντηχείο του οργάνου, καθώς και τον σιδερένιο χορδοτόνο του, που, παρά την οξείδωσή του, διατηρούσε το αρχικό του κομψό σχήμα στην αναμενόμενη μορφή ενός Π με καμπυλωμένες τις όρθιες κεραίες. Όλες οι σωζόμενες πλάκες φέρουν στην άκρη τους μικρές οπές, είτε για την πρόσδεση του δερμάτινου ηχείου πάνω στο κέλυφος απευθείας είτε για τη στερέωση ξύλινου πλαισίου, πάνω στο οποίο τεντωνόταν ακολούθως το δερμάτινο ηχείο. Η απώλεια των πλευρικών πλακών δεν μας επέτρεψε να εντοπίσουμε τις μεγάλες σχετικά οπές, αριστερά και δεξιά του διαμήκους άξονα του κελύφους, οι οποίες, λειτουργούσαν ως υποδοχείς των κάτω άκρων των ξύλινων πήχεων του οργάνου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απουσία των συνηθισμένων σε άλλες χέλυες μικρών οπών σε διάφορα σημεία του θόλου του οστράκου, πλην μίας, στο κέντρο περίπου του διαμήκους άξονα, η οποία πιθανότατα σχετίζεται με τη στερέωση του συστήματος πήχεις-ζυγός στο αντηχείο».

Μουσική στην αρχαία Ελλάδα

Τι θέση, όμως, είχε η μουσική στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων στην αρχαιότητα. «Η μουσική ήταν παρούσα σε όλες σχεδόν τις περιστάσεις του βίου των αρχαίων Ελλήνων. Τα αγόρια των πολιτών διδάσκονταν γύρω στα δέκα χρόνια τους τραγούδι, λύρα και αυλό σε ιδιωτικό διδασκαλείο (κιθαριστής / δάσκαλος μουσικής). Πολλές οι σχετικές αναφορές στην αρχαία γραμματεία και πλούσια η εικονογραφική τεκμηρίωση σχολικών μαθημάτων μουσικής. Τα κορίτσια της ίδιας ηλικίας μάθαιναν να τραγουδούν και να παίζουν όργανα (λύρα, αυλό, άρπα) στα πλαίσια των οίκων τους, δεξιότητες που διατηρούσαν και στην ενήλικη ζωή τους, όπως μαρτυρούν οι πολλές σχετικές παραστάσεις οικιακής μουσικής πράξης. Αργότερα, στη στρατιωτική τους θητεία, τα αγόρια εν χορώ μάθαιναν τα τραγουδούν εμβατήρια και παιάνες, ενώ τα έφηβα κορίτσια μετείχαν σε χορωδιακές-χορευτικές περιστάσεις στα πλαίσια θρησκευτικών εορταστικών εκδηλώσεων (παρθένεια). Λίγο-πολύ, λοιπόν, όλοι οι πολίτες αποκτούσαν ένα κάποιο ερασιτεχνικό επίπεδο στο τραγούδι, τον χορό, τη λύρα και τον αυλό», πληροφορεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στ. Ψαρουδάκης.

Και οι επαγγελματίες μουσικοί; Υπήρχαν γυναίκες που έπαιζαν μουσική έναντι αμοιβής; “Επαγγελματίες μουσικοί γίνονταν, κατά κανόνα, μόνον άνδρες, κιθαριστές και αυλητές, μέχρι και την Κλασική εποχή· επαγγελματίες γυναίκες μουσικοί θα εμφανιστούν με την πρόοδο του χρόνου, στα Ελληνιστικά χρόνια. Βέβαια, από την Αρχαϊκή εποχή υπήρχαν γυναίκες μουσικοί (αυλητρίδες, ψάλτριαι) που παρείχαν τις έμμισθες υπηρεσίες τους στα συμπόσια των ανδρών, αλλά αυτές ήσαν χαμηλού κοινωνικού επιπέδου, συνήθως δούλες ή ξένες”, αναφέρει ο μελετητής.

Και συμπληρώνει: «Επαγγελματίες μουσικοί, κιθαριστές και αυλητές, συνόδευαν τις θρησκευτικές πομπές (βλ. ζωφόρο Παρθενώνα), αυλητής συνόδευε τα τραγούδια των υποκριτών και του χορού στο θέατρο, αυλητής συνόδευε τους πενηνταμελείς χορούς αγοριών και ανδρών στους αγώνες διθυράμβου, αυλητής εμψύχωνε το στράτευμα στη μάχη και τους κωπηλάτες στις πολεμικές τριήρεις (τριηραύλης), αυλητής συνόδευε τους επινίκους των αθλητών μετά τη νίκη τους στους πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες (π.χ. Πινδάρου επίνικοι) αλλά και κατά τις προπονήσεις τους, αυλητής προέπεμπε το φέρετρο του νεκρού στην τελευταία του κατοικία. Επαγγελματίες κιθαριστές και αυλητές ανέβαιναν στο βήμα στα πλαίσια μουσικών αγώνων στο μουσικό είδος του νόμου για το έπαθλο της νίκης, στεφανωμένοι και ντυμένοι με πολυποίκιλτους ποδήρεις χιτώνες. Λύρα συνόδευε τους γαμήλιους υμεναίους των κοριτσιών, φίλων της νύφης, αλλά και τα δημοφιλή άσματα (μελική ποίηση) ανδρών και γυναικών συνθετών (πχ Τέρπανδρος, Σαπφώ, Αλκαίος, Ανακρέων, Ίβυκος, Κόριννα, Σιμωνίδης, Βακχυλίδης, Τελέσιλλα). Η λύρα προσέφερε τέρψη και στους μοναχικούς, κατ’ ιδίαν, εκτελεστές της, όπως γίνεται σαφές από τη γραμματεία. Στα χρόνια των Μυκηναίων, λύρα (φόρμιγξ) συνόδευε τα έπη των αοιδών στα συμπόσια των αρχόντων».

Άλλα μουσικά όργανα, όπως τύμπανα, κύμβαλα και κρόταλα, προσέδιδαν το στοιχείο της έκστασης σε τελετές, όπως οι διονυσιακές, ενώ νέα όργανα άρχισαν να εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. «Οι λάτρεις του Διονύσου, γυναίκες κατά κανόνα, έκρουαν σε έκσταση τύμπανα και κύμβαλα, συνοδεύοντας τον αυλό στις αρμόζουσες τελετές προς τιμήν του θεού, ενώ, πάλι σε διονυσιακού χαρακτήρα εκδηλώσεις, χορεύτριες ορχούντο με κρόταλα στα χέρια. Η αγροτική σύριγξ ψυχαγωγούσε τους ποιμένες στα όρη. Στα Ελληνιστικά χρόνια θα εμφανιστούν και νέα όργανα, όπως ο πλαγίαυλος (πλάγιο φλάουτο), η πανδουρίς (λαουτοειδές) και η ύδραυλις (υδραυλικό/πνευματικό κλειδοκύμβαλο). Με τη νεοφερμένη λατρεία της Αιγυπτίας θεάς Ίσιδος στα χρόνια της Ρωμαιοκρατίας, θα εισαχθεί το σείστρον στον ελλαδικό χώρο. Για όλες αυτές τις μουσικές δραστηριότητες υπάρχει πλούσια εικονογραφία, ενώ ένας ακέραιος εν πολλοίς πρωτότυπος πλαγίαυλος και μέρη υδραύλεων έχουν βρεθεί», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχαιομουσικολόγος.

Αρχαίες μελωδίες

Πόσο κοντά στην πραγματικότητα μπορεί να βρίσκεται σήμερα η απόδοση της μουσικής της αρχαιότητας; «Από την ελληνική αρχαιότητα διαθέτουμε περί τις 70 παρτιτούρες σε πάπυρο, πέτρα ή μεσαιωνικά χειρόγραφα, πολύ λίγες ακέραιες, μερικές σχετικά εκτεταμένες, οι υπόλοιπες σε μορφή σπαράγματος. Όλες είναι όψιμες, δηλαδή από το τέλος του 5ου π.Χ. αιώνα και μετά, μέχρι το τέλος της αρχαιότητας, τον 3ο/4ο αιώνα μ.Χ. Τις καλλίτερα σωζόμενες μελωδίες μπορούμε να τραγουδήσουμε με σχετική μόνον προσέγγιση στον τομέα του κουρδίσματος των κλιμάκων τους, καθώς δεν καθορίζεται από τη σημειογραφία σε ποια παραλλαγή (χρόα) του κουρδίσματος θα πρέπει να εκτελεστούν, ποια παραλλαγή δηλαδή είχε υπ’ όψιν του ο συνθέτης όταν έγραφε τη μελωδία», απαντά στην ερώτησή μας ο Στ. Ψαρουδάκης. Και επεξηγεί περαιτέρω:

«Δύο από τα αρχαία ελληνικά κουρδίσματα (μελωδικά γένη), το χρωματικόν και το εναρμόνιον, εξέλιπαν ήδη από τα τέλη της προχριστιανικής περιόδου· επιβίωσε μόνον το διατονικόν. Στη ρυθμική απόδοση, όταν έχουν με ασφάλεια καθοριστεί οι ρυθμοί (π.χ. “Δελφικοί ύμνοι” του 128/7 π.Χ., συνθέσεις Μεσομήδους 2ος αι. μ.Χ, “Επιτάφιον” Σεικίλου 2ος αι. μ.Χ.) είμαστε απολύτως σίγουροι, καθόσον οι αρχαίοι ρυθμοί είναι ίδιοι με τους νεοελληνικούς. Στις περιπτώσεις που οι ρυθμοί των μελωδιών είναι αμφίβολοι, η ρυθμική τους απόδοση είναι αβέβαιη. Στα ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα προσεγγίζουμε αρκετά ικανοποιητικά τον αρχαίο ήχο, καθόσον έχουν ανασκαφεί πρωτότυπα όργανα (λύρες, αυλοί) που δίδουν ακριβείς κατασκευαστικές πληροφορίες. Αγνοούμε τις ρυθμικές αγωγές και τις δυναμικές των μελωδιών, την τοποθέτηση και ποιότητα της φωνής, καθώς και τον τρόπο της ετεροφωνικής συνοδείας των οργάνων, για την ύπαρξη της οποίας έχουμε πλέον αποδείξεις. Και βέβαια, είναι δύσκολο έως αδύνατον να ακούσουμε την αναβιωμένη μουσική με τα αυτιά των ανθρώπων για τους οποίους προοριζόταν, καθώς εμείς δεν έχουμε τις προσλαμβάνουσες του αρχαίου ακροατηρίου».

Όσο για τη σημασία της διεπιστημονικής προσέγγισης στη συντήρηση και στις οργανολογικές μελέτες αρχαίων οργάνων, ο κ. Ψαρουδάκης σημειώνει πως «τα τελευταία χρόνια προωθείται η φιλοσοφία της συλλογικής μελέτης και δημοσίευσης των μουσικών ευρημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, αρχαιολόγος, συντηρητής και οργανολόγος συμπράττουν σε όλα τα στάδια της μελέτης, από την έναρξη των εργασιών της συντήρησης έως την τελική δημοσίευση. Τέτοια, πρόσφατα, παραδείγματα είναι: η συνεργασία μας στην Α΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, νυν Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλεως των Αθηνών, τόσο στον πλαγίαυλο της Κοίλης (Όλγα Βογιατζόγλου – Βασιλική Μυλωνά – Στέλιος Ψαρουδάκης), όσο και στη λύρα και τον αυλό του “Τάφου 48” των Ήριων Πυλών (Αντωνία Κοκκολιού – Βασιλική Μυλωνά – Στέλιος Ψαρουδάκης), αλλά και εκείνη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων για τα όργανα (αυλός, χέλυς, τρίγωνον) του επονομαζόμενου “Τάφου του ποιητή” στη Δάφνη Αττικής (Άγγελος Λιάγκουρας / Ευτυχία Λυγκούρη – Τατιάνα Παναγοπούλου – Στέλιος Ψαρουδάκης / Χρήστος Τερζής). Με τη στενή συνεργασία των τριών ειδικοτήτων, δίδεται συνολική εικόνα των ευρημάτων και των χώρων στους οποίους βρέθηκαν».

«Καθόσον αρχαιολόγος και συντηρητής δεν είναι συνήθως σε θέση να γνωρίζουν τα δομικά χαρακτηριστικά ενός αρχαίου μουσικού οργάνου, η παρουσία του οργανολόγου είναι απαραίτητη, προκειμένου να αξιολογηθούν με ασφάλεια τα δεδομένα του, να μειωθεί στο ελάχιστο η απώλεια πληροφορίας και να ολοκληρωθεί η ανάταξη του υλικού. Επιπλέον, η παράλληλη πορεία της συντήρησης με την οργανολογική μελέτη των διασωθέντων τμημάτων δύναται να τροφοδοτήσει έγκαιρα με σημαντικές πληροφορίες τον προσανατολισμό του συντηρητή στην διερεύνηση στοιχείων τεχνολογίας κατασκευής αλλά και να προσφέρει πληροφορία στο πεδίο της οργανολογικής μελέτης. Συχνά, συμπράττει και φυσικός ανθρωπολόγος, όταν πρόκειται για ταφή (περίπτωση “Τάφου 48” των Ήριων Πυλών), για τον καθορισμό του φύλου, την ηλικία και ενδεχόμενη νόσο», καταλήγει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ελένη Μάρκου – Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay


Διαβάστε επίσης:

Ανασκαφές στη βυζαντινή Ηράκλεια – Παιδικές ταφές που προκαλούν ερωτήματα για αρχαία επιδημία (φωτο)

Οι πρόσφατες ανασκαφές στην αρχαία Ηράκλεια, στη νοτιοδυτική Τουρκία,...

Σοκαριστικό: Ιρλανδός αθλητικός θρύλος υποκρίθηκε καρκίνο με καλώδιο iPhone στη μύτη!

Ο Ιρλανδός θρύλος του χέρλινγκ, DJ Carey, παραδέχτηκε ότι...

Ανακαλύψτε τις 10 πιο ισχυρές αυτοκρατορίες της ιστορίας! (βίντεο)

Το άρθρο παρουσιάζει τις 10 πιο ισχυρές αυτοκρατορίες που...

Απόκοσμο «σύννεφο της Αποκάλυψης» καλύπτει το Μέριλαντ στο σκοτάδι, vid

Στο Μέριλαντ εμφανίστηκε ένας εντυπωσιακός και απόκοσμος σχηματισμός σύννεφων,...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SPORTS πριν 5 λεπτά

Αντρίγια Ζίβκοβιτς: Η εντυπωσιακή τούρτα γενεθλίων που σήκωσε ο αρχηγός του ΠΑΟΚ

Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, Αντρίγια Ζίβκοβιτς, γιόρτασε τα 29α γενέθλιά του με αγαπημένα πρόσωπα, σημειώνοντας την πρώτη του επέτειο ως…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 10 λεπτά

Παυλόπουλος: Χωρίς ηχητικό τα πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών 2015

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σχολίασε τη συνέντευξη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αναφορικά με τα πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 20 λεπτά

Χανιά: Σοκαριστικός τραυματισμός ποδηλάτη πρωταθλητή – Κατέληξε σε λακούβα

Ο Χανιώτης πρωταθλητής ποδηλασίας Γιάννης Ζεντέλης υπέστη σοβαρό τραυματισμό κατά τη διάρκεια της προπόνησής του, όταν έπεσε σε λακούβα στην…

SPORTS πριν 26 λεπτά

Η ΑΕΚ απέτισε φόρο τιμής στον Δημήτρη Χατζηχρήστο – Το απόγευμα η τελετή ονοματοδοσίας θύρας στην OPAP Arena

Η ΑΕΚ απέτισε φόρο τιμής στον Δημήτρη Χατζηχρήστο, ιστορικό ηγέτη της Original 21, με 40ήμερο μνημόσυνο που τελέστηκε το πρωί…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 26 λεπτά

Κολωνός: Οδηγός λεωφορείου καταδίωξε και τραυμάτισε συνάδελφο με το όχημα μετά από διαπληκτισμό

Στον Κολωνό, το βράδυ της Παρασκευής, ένας 58χρονος οδηγός λεωφορείου συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας μετά από διαπληκτισμό με συνάδελφό του,…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 31 λεπτά

Σακελλαροπούλου: Ποτέ δεν έλαβα ηχητικό από τα πρακτικά του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών το 2015

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», δήλωσε ότι ποτέ δεν παρέλαβε ηχητικό ντοκουμέντο από τη συνεδρίαση του…

LIFE πριν 38 λεπτά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Η συγκινητική φωτογραφία με τα παιδιά της ανήμερα της γιορτής της

Η Όλγα Κεφαλογιάννη γιόρτασε την ονομαστική της εορτή την Παρασκευή 11 Ιουλίου, επιλέγοντας να περάσει την ημέρα με τα δίδυμα…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 42 λεπτά

Κρήτη: Στον Πειραιά 200 μετανάστες – Σταδιακή αποσυμφόρηση του νησιού

Στο πλαίσιο της στρατηγικής αποσυμφόρησης της Κρήτης από μετανάστες, περίπου 200 άτομα μεταφέρθηκαν το πρωί του Σαββάτου από την Κρήτη…

MEDIA πριν 44 λεπτά

Πέτρος Κουσουλός: Η αιχμηρή απάντηση στην Αγγελική Νικολούλη – «Κουράστηκα να ακούω ότι δεν είναι όλα για την τηλεόραση»

Ο Πέτρος Κουσουλός εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του προς την Αγγελική Νικολούλη και τα σχόλια που έγιναν στην εκπομπή «Φως…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 46 λεπτά

Πανικός στη Γροιλανδία: Γιγάντιο παγόβουνο κινδυνεύει να «καταπιεί» χωριό

Στη Γροιλανδία, ο οικισμός Innaarsuit βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς ένα γιγάντιο παγόβουνο πλησιάζει επικίνδυνα την ακτή. Οι τοπικές αρχές έχουν…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 1 ώρα

Ειρήνη Μουρτζούκου: Η αντίδραση της μητέρας όταν έμαθε για την ομολογία της κόρης της στις δολοφονίες

Η μητέρα της Ειρήνης Μουρτζούκου, συγκλονισμένη από την ομολογία της κόρης της για τέσσερις δολοφονίες, μεταξύ των οποίων τα εγγόνια…

ΥΓΕΙΑ πριν 1 ώρα

Κλιματιστικό: Το μυστικό για μέγιστη απόδοση στη ζέστη και μειωμένη κατανάλωση ρεύματος

Το άρθρο παρέχει συμβουλές για τη βελτίωση της απόδοσης του κλιματιστικού σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εστιάζοντας στη μείωση…

SPORTS πριν 1 ώρα

Ο Ολυμπιακός στοχεύει τον 19χρονο Σαντίνο Αντίνο – Ο Φαμπρίτσιο Ρομάνο αποκαλύπτει προσφορά 4,5 εκατομμυρίων

Ο Ολυμπιακός εξετάζει σοβαρά την απόκτηση του 19χρονου Αργεντινού εξτρέμ Σαντίνο Αντίνο από τη Γοδόι Κρουζ, με τον Φαμπρίτσιο Ρομάνο…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 1 ώρα

ΠΑΣΟΚ για Φλωρίδη: Να αναρωτηθεί πού θα κατευθύνει τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό του

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής απάντησε αιχμηρά στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος επέκρινε το κόμμα και τον πρόεδρό…

LIFE πριν 1 ώρα

Πέτρος Κουσουλός: Εξερράγη κατά της Νικολούλη – «Κουράστηκα να ακούω υπονοούμενα ότι δεν είναι όλα για την τηλεόραση»

Ο Πέτρος Κουσουλός εξερράγη κατά της Αγγελικής Νικολούλη, μετά την έκτακτη εκπομπή της «Φως στο Τούνελ» για την υπόθεση της…

0:00 / 0:00

Ανασκαφές στη βυζαντινή Ηράκλεια – Παιδικές ταφές που προκαλούν ερωτήματα για αρχαία επιδημία...

Οι πρόσφατες ανασκαφές στην αρχαία Ηράκλεια, στη νοτιοδυτική Τουρκία, αποκάλυψαν δεκάδες βυζαντινούς τάφους, ιδιαίτερα παιδιών, γύρω από τα ερείπια μιας εντυπωσιακής εκκλησιαστικής δομής. Αυτά τα...

Σοκαριστικό: Ιρλανδός αθλητικός θρύλος υποκρίθηκε καρκίνο με καλώδιο iPhone στη μύτη!

Ο Ιρλανδός θρύλος του χέρλινγκ, DJ Carey, παραδέχτηκε ότι προσποιήθηκε τον καρκινοπαθή για σχεδόν μια δεκαετία, εξαπατώντας πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός δισεκατομμυριούχου, για να...

Ανακαλύψτε τις 10 πιο ισχυρές αυτοκρατορίες της ιστορίας! (βίντεο)

Το άρθρο παρουσιάζει τις 10 πιο ισχυρές αυτοκρατορίες που σημάδεψαν την ιστορία της ανθρωπότητας τα τελευταία 5.000 χρόνια. Παρόλο που κάθε αυτοκρατορία είχε τη...

Απόκοσμο «σύννεφο της Αποκάλυψης» καλύπτει το Μέριλαντ στο σκοτάδι, vid

Στο Μέριλαντ εμφανίστηκε ένας εντυπωσιακός και απόκοσμος σχηματισμός σύννεφων, γνωστός ως Shelf cloud, καθώς σφοδρές καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι σάρωναν την περιοχή. Το σύννεφο, που...

Σαρκοφάγος 3.000 ετών επαναπατρίζεται στην Αίγυπτο

Η Βέλγιο επέστρεψε στην Αίγυπτο μια σαρκοφάγο 3.000 ετών, που είχε κατασχεθεί το 2015 στις Βρυξέλλες, μετά από 10 χρόνια ερευνών και νομικών διαδικασιών. Η...

Αρχαιολόγος αναζητά την Ατλαντίδα επί οκτώ χρόνια και θεωρεί ότι την ανακάλυψε

Ο αρχαιολόγος Μάικλ Ντόνελαν αφιέρωσε οκτώ χρόνια στην αναζήτηση της χαμένης Ατλαντίδας, του μυθικού πολιτισμού που περιέγραψε ο Πλάτωνας. Πρόσφατα, ανακοίνωσε ότι εντόπισε την...

Το Άγιο Όρος και η αρχαιοελληνική ιστορία του

Η Ελληνική μυθολογία αναφέρεται συχνά στη Χαλκιδική:Το αρχαίο όνοµα της Κασσάνδρας ήταν Φέγρα, δηλαδή τόπος της φωτιάς. Πιστεύεται ότι ήταν η γη των Γιγάντων...

Σχέδιο «Φοίνιξ»: Σκοτεινές επιχειρήσεις στο Βιετνάμ

Το άρθρο εξετάζει το Σχέδιο «Φοίνιξ», μια μυστική επιχείρηση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Νότιο Βιετνάμ μεταξύ 1967 και 1973, με στόχο την εξουδετέρωση της...

Η «βασίλισσα των βασανιστηρίων»: Η γυναίκα που απολάμβανε να κακοποιεί παιδιά μπροστά σε...

Το 1965, η 16χρονη Sylvia Likens βρέθηκε νεκρή με σημάδια κακοποίησης στο σπίτι της Gertrude Baniszewski στην Ιντιανάπολη. Η Sylvia και η αδερφή της Jenny...

“Το πάθος που έγινε έγκλημα στη σύγχρονη Ελλάδα και πέρασε στην ιστορία ως...

Η ιστορία του Νίκου Κοεμτζή, γνωστή ως "η παραγγελιά", αποτελεί μία από τις πιο διαβόητες και θλιβερές υποθέσεις εγκληματικότητας στη σύγχρονη Ελλάδα. Το 1973, σε...

Επιχείρηση «Χρυσός»: Η κορυφαία επιτυχία της CIA στον Ψυχρό Πόλεμο

Η επιχείρηση «Χρυσός» ήταν μια τολμηρή προσπάθεια της CIA και της MI6 κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου να υποκλέψουν τις επικοινωνίες των Σοβιετικών...

Ποιος ήταν ο επιμενίδειος ύπνος; – Ο μάντης της Κρήτης που κοιμήθηκε σε...

Το άρθρο αφηγείται την παράδοξη ιστορία του Επιμενίδη, ενός σοφού και μάντη από την Κρήτη, ο οποίος κοιμήθηκε για 57 χρόνια σε μια σπηλιά,...

Το γνωρίζατε; – Αυτή είναι η «σκοτεινή» ιστορία του Τιτάνειου Κήπου στον Πειραιά

Στο κέντρο του Πειραιά, κοντά στον Άγιο Σπυρίδωνα, βρίσκεται ο Τινάνειος Κήπος. Πρόκειται για έναν χώρο γεμάτο ιστορίες και μυστήριο, που αποχαιρετά τους ταξιδιώτες...

Η θρυλική αντίσταση των Chiricahua Apache: Η μάχη για τη γη τους ενάντια...

Το άρθρο περιγράφει την ιστορία της αντίστασης των Chiricahua Apache ενάντια στον Αμερικανικό Στρατό από το 1861 έως το 1886, με επίκεντρο τον θρυλικό...

Πόσοι μύθοι της Αρχαίας Ελλάδας είναι αληθινοί;

Το άρθρο εξετάζει την αλήθεια πίσω από τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, αποκαλύπτοντας ότι ορισμένοι από αυτούς βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Μέχρι το τέλος του 19ου...

Ανακάλυψη «Κούφιου Νησιού» στο Google Earth, vid

Ένα μικρό, ακατοίκητο νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό, γνωστό ως Νησί Βοστόκ, έχει προκαλέσει διαδικτυακές εικασίες καθώς εμφανίζεται στο Google Earth ως σκοτεινό και «κούφιο». Αυτή...

Εντοπίστηκε ο τάφος του πρώτου ηγεμόνα της αρχαίας Καρακόλ, αναδιαμορφώνοντας την ιστορία των Μάγια.

Μια ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον ανακάλυψε τον τάφο του Τε Καάμπ Τσάακ, πρώτου ηγεμόνα και ιδρυτή της βασιλικής δυναστείας του Καρακόλ,...

Επαναστατική ανακάλυψη στο «υποθαλάσσιο Στόουνχεντζ» της λίμνης Μίσιγκαν!

Μια υποθαλάσσια δομή στη λίμνη Μίσιγκαν, που θυμίζει το Στόουνχεντζ, έχει αποκαλύψει νέα στοιχεία για τη πρώιμη ανθρώπινη ιστορία στη Βόρεια Αμερική. Η τοποθεσία αυτή,...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ειρήνη Μουρτζούκου: Η αστυνομικός που την «αποκάλυψε» – Ευάλωτη η ψυχολογία της, ψάχνει τη μητέρα της

Η Ειρήνη Μουρτζούκου, κατηγορούμενη για τις δολοφονίες τεσσάρων βρεφών,...

Κωστόπουλος – Μπαλατσινού: Ο γιος τους ολοκλήρωσε το σχολείο (Εικόνα & βίντεο)

Ο Μάξιμος, ο μικρότερος γιος του Πέτρου Κωστόπουλου και...

“Τα παρατσούκλια των Ελλήνων κατά πόλη – Ιστορικά και χιουμοριστικά”

Το άρθρο εξετάζει την παράδοση των παρατσουκλιών που χρησιμοποιούνται...

«Κόλαφος» η Βατίδου για Κούγια: «Δούλευα σεζόν για να πηγαίνει με τις γκόμενες στα μπουζούκια» – «Με...

Ο Χρίστος Κούγιας παραχώρησε συνέντευξη στο podcast του Ανέστη...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντρίγια Ζίβκοβιτς: Η εντυπωσιακή τούρτα γενεθλίων που σήκωσε ο αρχηγός του ΠΑΟΚ

Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, Αντρίγια Ζίβκοβιτς, γιόρτασε τα 29α...

Παυλόπουλος: Χωρίς ηχητικό τα πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών 2015

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σχολίασε τη...

Χανιά: Σοκαριστικός τραυματισμός ποδηλάτη πρωταθλητή – Κατέληξε σε λακούβα

Ο Χανιώτης πρωταθλητής ποδηλασίας Γιάννης Ζεντέλης υπέστη σοβαρό τραυματισμό...

Η ΑΕΚ απέτισε φόρο τιμής στον Δημήτρη Χατζηχρήστο – Το απόγευμα η τελετή ονοματοδοσίας θύρας στην OPAP...

Η ΑΕΚ απέτισε φόρο τιμής στον Δημήτρη Χατζηχρήστο, ιστορικό...

Κολωνός: Οδηγός λεωφορείου καταδίωξε και τραυμάτισε συνάδελφο με το όχημα μετά από διαπληκτισμό

Στον Κολωνό, το βράδυ της Παρασκευής, ένας 58χρονος οδηγός...

Σακελλαροπούλου: Ποτέ δεν έλαβα ηχητικό από τα πρακτικά του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών το 2015

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»,...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Η συγκινητική φωτογραφία με τα παιδιά της ανήμερα της γιορτής της

Η Όλγα Κεφαλογιάννη γιόρτασε την ονομαστική της εορτή την...

Κρήτη: Στον Πειραιά 200 μετανάστες – Σταδιακή αποσυμφόρηση του νησιού

Στο πλαίσιο της στρατηγικής αποσυμφόρησης της Κρήτης από μετανάστες,...

Πέτρος Κουσουλός: Η αιχμηρή απάντηση στην Αγγελική Νικολούλη – «Κουράστηκα να ακούω ότι δεν είναι όλα για...

Ο Πέτρος Κουσουλός εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του προς...

Πανικός στη Γροιλανδία: Γιγάντιο παγόβουνο κινδυνεύει να «καταπιεί» χωριό

Στη Γροιλανδία, ο οικισμός Innaarsuit βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς...

Ειρήνη Μουρτζούκου: Η αντίδραση της μητέρας όταν έμαθε για την ομολογία της κόρης της στις δολοφονίες

Η μητέρα της Ειρήνης Μουρτζούκου, συγκλονισμένη από την ομολογία...

Κλιματιστικό: Το μυστικό για μέγιστη απόδοση στη ζέστη και μειωμένη κατανάλωση ρεύματος

Το άρθρο παρέχει συμβουλές για τη βελτίωση της απόδοσης...

Ο Ολυμπιακός στοχεύει τον 19χρονο Σαντίνο Αντίνο – Ο Φαμπρίτσιο Ρομάνο αποκαλύπτει προσφορά 4,5 εκατομμυρίων

Ο Ολυμπιακός εξετάζει σοβαρά την απόκτηση του 19χρονου Αργεντινού...

ΠΑΣΟΚ για Φλωρίδη: Να αναρωτηθεί πού θα κατευθύνει τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό του

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής απάντησε αιχμηρά στις δηλώσεις του υπουργού...

Πέτρος Κουσουλός: Εξερράγη κατά της Νικολούλη – «Κουράστηκα να ακούω υπονοούμενα ότι δεν είναι όλα για την...

Ο Πέτρος Κουσουλός εξερράγη κατά της Αγγελικής Νικολούλη, μετά...

Φρέσκο κύμα ρωσικών επιθέσεων με drones σε ουκρανικές πόλεις – Δύο νεκροί

Η Ρωσία πραγματοποίησε μια μεγάλη επίθεση κατά της Ουκρανίας,...

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: «6 χρόνια Πρωθυπουργός, 6 χρόνια άγνοια»

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με βίντεο που κυκλοφόρησε, ασκεί έντονη κριτική...

Το Ford Ranger μεταμορφώνεται σε PHEV με 281 PS και 697 Nm

Το νέο Ford Ranger PHEV συνδυάζει τον βενζινοκινητήρα EcoBoost...

Αμάντα Ανισίμοβα – Ίγκα Σφιόντεκ: Αναδεικνύεται η νέα «βασίλισσα» του Wimbledon

Η Ίγκα Σφιόντεκ και η Αμάντα Ανισίμοβα ετοιμάζονται να...

Φλωρίδης: «Πώς θα ηγηθεί ο Ανδρουλάκης, φωνάζοντας “παρών”; – Τι “παρών” βρε άνθρωπέ μου;»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, επέκρινε τη στάση του...

Μαριάννα Κιμούλη: Ρομαντική σχέση με σκηνοθέτη – Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του ζευγαριού

Η Μαριάννα Κιμούλη, κόρη του γνωστού ηθοποιού Γιώργου Κιμούλη,...

Star: Αυτή είναι η καινούργια εκπομπή που ξεκινά σήμερα

Η νέα ταξιδιωτική εκπομπή "Route 360" ξεκινά στο Star,...

Αγρίνιο: Πώς ο πατέρας χτύπησε θανάσιμα την δίχρονη κόρη του – Έγκυος στο δεύτερο παιδί η μητέρα

Στο Αγρίνιο, μια τραγική οικογενειακή ιστορία εκτυλίχθηκε όταν ένας...

Σκέρτσος: Απαράδεκτο για δημοκρατικό κόμμα να αποκαλεί τους αντιπάλους «κλέφτες» και «λαθρέμπορους»

Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μέσω ανάρτησής του στο...

Βαλαβάνη: Η συγκινητική εικόνα που απαθανάτισε ο Μόργκαν με το γιο τους στο μαιευτήριο

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη και ο Γρηγόρης Μόργκαν ζουν στιγμές...

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασίας με τον Λορέντζο Μπράουν

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε επίσημα το τέλος της συνεργασίας του...

Ανασκαφές στη βυζαντινή Ηράκλεια – Παιδικές ταφές που προκαλούν ερωτήματα για αρχαία επιδημία (φωτο)

Οι πρόσφατες ανασκαφές στην αρχαία Ηράκλεια, στη νοτιοδυτική Τουρκία,...

Μαυροβούνιο – Ελλάδα: Η εθνική ανδρών πόλο ξεκινά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου

Η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών ξεκινά σήμερα τις...

Σοκαριστικό: Ιρλανδός αθλητικός θρύλος υποκρίθηκε καρκίνο με καλώδιο iPhone στη μύτη!

Ο Ιρλανδός θρύλος του χέρλινγκ, DJ Carey, παραδέχτηκε ότι...

Καιρός: «Αδιάκοπη» ζέστη μέχρι τα τέλη Ιουλίου – Στα ύψη η θερμοκρασία για πολλές ημέρες

Η Ελλάδα αναμένεται να αντιμετωπίσει παρατεταμένη ζέστη με χαρακτηριστικά...

Ανακαλύψτε τις 10 πιο ισχυρές αυτοκρατορίες της ιστορίας! (βίντεο)

Το άρθρο παρουσιάζει τις 10 πιο ισχυρές αυτοκρατορίες που...

«Η ανταλλαγή Βαλαντσιούνας – Σάριτς ενδέχεται να κλείσει αυτό το Σαββατοκύριακο» αναφέρουν στις ΗΠΑ

Η ανταλλαγή του Γιόνας Βαλαντσιούνας με τον Ντάριο Σάριτς,...

Μάγισσα – Φλεγόμενη καρδιά: Το φινάλε πλησιάζει με 5 συναρπαστικά επεισόδια

Η σειρά "Μάγισσα – Φλεγόμενη καρδιά" φτάνει στο συγκλονιστικό...

Ο Ντιόγκο Νασιμέντο στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό: «Ανυπομονώ να αγωνιστώ στο Champions League»

Ο Ντιόγκο Νασιμέντο, 22χρονος Πορτογάλος μέσος, βρίσκεται στην Αθήνα...

Τρίκαλα: Εντυπωσιακή διάσωση 14χρονου στον Πηνειό ποταμό

Στα Τρίκαλα εκτυλίχθηκε μια δραματική επιχείρηση διάσωσης ενός 14χρονου...

Κωστόπουλος – Μπαλατσινού: Το δείπνο για τα γενέθλια του γιου τους! Μαζί τους και ο Κικίλιας

Ο Πέτρος Κωστόπουλος και η Τζένη Μπαλατσινού γιόρτασαν τα...

Απόκοσμο «σύννεφο της Αποκάλυψης» καλύπτει το Μέριλαντ στο σκοτάδι, vid

Στο Μέριλαντ εμφανίστηκε ένας εντυπωσιακός και απόκοσμος σχηματισμός σύννεφων,...