Μυκηναίοι μαχητές: Η απόλυτη πολεμική δύναμη της εποχής τους
Χρίστος Κούγιας για Αλέξη: «Θα έδινα τα πάντα για 15 δευτερόλεπτα στο τηλέφωνο μαζί σου…»
Δράμα | Ένας νεκρός και δύο τραυματίες σε θανατηφόρο τροχαίο
Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Δευτέρα 28 Ιουλίου 2025
Θεσσαλονίκη | Έκρηξη σε πολυκατοικία – Ποια σενάρια εξετάζονται
Πάτρα: Στο Τορίνο ο 15χρονος που μεταφέρθηκε διασωληνωμένος στο νοσοκομείο με θερμοπληξία
Αναζωπυρώσεις φωτιάς στην Πτολεμαΐδα – Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 15 περιοχές σήμερα
Εφορία: Πότε καταβάλλεται η 1η δόση του φόρου εισοδήματος – Τι να προσέξουν οι φορολογούμενοι – Πλήρης οδηγός
Κρυονέρι: Δύσκολη η επόμενη μέρα για τους κατοίκους της περιοχής
Αθλητικές μεταδόσεις της 28ης Ιουλίου 2025
Αυξημένη η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά
Σάκης Κατσούλης: Ζήτησε σε γάμο τη Ρουμελιώτη – Το μαγευτικό σκηνικό και το εντυπωσιακό μονόπετρο
Henley Passport Index 2025: Το ελληνικό διαβατήριο ανεβαίνει στην 5η θέση παγκοσμίως
Σίσσυ Χρηστίδου: Δείπνο στην Πάρο με τον πατέρα της – Η εκπληκτική ομοιότητά τους
Οι 10 πιο αποτυχημένοι Βυζαντινοί αυτοκράτορες (βίντεο)
Η τραγωδία που ενέπνευσε το παιδικό τραγούδι «Ήταν ένα μικρό καράβι» – Το μεγάλο ιστορικό γεγονός που κρύβει
«Δύστος»: Το ναυάγιο που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (βίντεο)
Το βότανο-σύμμαχος των διδύμων που διευκολύνει τη χώνευση, μειώνει την πίεση και ανακουφίζει από πόνους περιόδου
Βίκυ Σταυροπούλου: Εντυπωσιακά αδυνατισμένη – Έχασε 20 κιλά (Φωτογραφίες)
Η Ολυμπιακή Ανακωχή στην Αρχαία Ελλάδα
//

Διαβάστε περισσότερα

Μυκηναίοι μαχητές: Η απόλυτη πολεμική δύναμη της εποχής τους

Η στρατιωτική τεχνολογία και οργάνωση των Μυκηναίων αποτέλεσε τη σημαντικότερη πολεμική μηχανή της εποχής, με καινοτόμα όπλα και τακτικές που επηρέασαν τους μετέπειτα στρατούς
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο αναλύει τη στρατιωτική υπεροχή των Μυκηναίων, οι οποίοι ανέπτυξαν έναν από τους πιο εξελιγμένους στρατούς της εποχής τους. Η εξέλιξη αυτή βασίστηκε σε τεχνικές και τακτικές που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα από το 5.000 π.Χ.

Οι Μυκηναίοι πολεμιστές ήταν εξοπλισμένοι με σφενδόνες, τόξα, ακόντια και δόρατα, ενώ αργότερα ενσωμάτωσαν το σπαθί και την ασπίδα στο οπλοστάσιό τους. Ο στρατός τους περιλάμβανε πεζικό και ιππικό, με τα άρματα να παίζουν κρίσιμο ρόλο στις μάχες.

Οι πολίτες λάμβαναν στρατιωτική εκπαίδευση και συμμετείχαν σε μονάδες επιστράτων, ενώ η πολιτεία παρείχε τον εξοπλισμό.

Ο Μυκηναϊκός Στρατός χωριζόταν σε δύο περιόδους, με την πρώτη να επηρεάζεται από τους Κυκλαδικούς και Μινωικούς πολιτισμούς και τη δεύτερη να εξελίσσεται μέσω συγκρούσεων και επαφών με γειτονικούς λαούς.

Η στρατιωτική τους δομή περιλάμβανε καινοτόμες τακτικές και εξοπλισμό, όπως η οκτώσχημη ασπίδα και τα μακρά δόρατα, που τους έδιναν πλεονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους τους.

Πιο αναλυτικά

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως ο Μυκηναϊκός Στρατός υπήρξε η τελειότερη στρατιωτική μηχανή της εποχής στον τότε γνωστό κόσμο.

Αυτό φυσικά δεν συνέβη εν μια νυκτί. Αντίθετα ήταν προϊόν όλων των προηγουμένων τεχνικών και τακτικών ανακαλύψεων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα από το 5.000 π.Χ. περίπου.

Οι πρώτοι Έλληνες πολεμιστές της 6ης, 5ης και 4ης χιλιετίας π.Χ. ήταν εξοπλισμένοι με σφενδόνες, τόξα, ακόντια και δόρατα.

Το σπαθί εντάχθηκε λίγο αργότερα στο οπλοστάσιο τους, προερχόμενο από το εγχειρίδιο.

Αντίθετα με όλους τους ανατολικούς λαούς, οι οποίοι αρχικά χρησιμοποίησαν δρεπανοειδή θλαστικά σπαθιά- ρομφαίες-οι Έλληνες χρησιμοποίησαν εξαρχής τον κλασικό τύπο του ίσιου σπαθιού.

Η ασπίδα εισήχθη επίσης αργότερα στους ελληνικούς στρατούς.

Κατασκευαζόταν όμως από φθαρτά υλικά και έτσι δεν έχει διασωθεί κανένα δείγμα.

Οι πρώτες ελληνικές ασπίδες για τις οποίες έχουμε σαφείς πληροφορίες, από τις τοιχογραφίες στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, είναι οι πυργοειδείς, ποδήρεις «σάκοι».

Τα δόρατα επίσης εξελίχθηκαν και μεγάλωσαν δραματικά σε μήκος.

Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν φυσικά άσχετη με την ανάπτυξη των αρμάτων κρούσης, ως στοιχείου κρίσης της συμπλοκής. 

Ο Μυκηναϊκός Στρατός απαρτιζόταν από τα όπλα του πεζικού και του ιππικού. Το δεύτερο περιελάμβανε στις τάξεις του άρματα και αργότερα και ιππείς.

Το πεζικό διακρινόταν σε ελαφρύ και βαρύ. Στο βαρύ πεζικό θα πρέπει να ενταχθούν και τα τμήματα τοξοτών, τα οποία δεν πολεμούσαν σε διάταξη ακροβολισμού.

Όλοι οι πολίτες ελάμβαναν στρατιωτική ή «παραστρατιωτική» εκπαίδευση και ήταν υπόχρεοι παροχής στρατιωτικής υπηρεσίας.

Κάθε ηγεμόνας διέθετε έναν πυρήνα μονίμων «επαγγελματιών» στρατιωτών, κυρίως «αρματιστών», οι οποίοι αποτελούσαν τον σκληρό πυρήνα του στρατού.

Τον πυρήνα αυτό πλαισίωναν μονάδες επιστράτων.

Η πολιτεία ήταν αυτή που παρείχε στους πολίτες τον κύριο όγκο των όπλων και των υλικών.

Μέσω ενός εξελιγμένου δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης (φρυκτωρίες, συνοριακοί περίπολοι), ο τοπικός άρχοντας ήταν σε θέση να ενημερώνεται άμεσα κάθε φορά για το μέγεθος και τη μορφή της απειλής που πλησίαζε στα εδάφη του.

Αναλόγως της απειλής κινητοποιούσε το σύνολο ή μέρος του στρατιωτικού του δυναμικού και έσπευδε κατά των πολεμίων.

Η ύπαρξη μόνιμου τακτικού στρατού σε εκείνους του τόσο πρώιμους χρόνους, προκαλεί ασφαλώς κατάπληξη.

Καταπληκτικότερο όμως αυτού είναι το γεγονός ότι και οι επιστρατευμένες μονάδες ήταν οργανωμένες σε τακτικά συγκροτήματα, με συγκεκριμένους ηγέτες, στους οποίους ανατίθονταν η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων αποστολών.

Επικεφαλής κάθε τοπικής στρατιωτικής δύναμης ήταν ο τοπικός βασιλιάς-διοικητής. Δεύτερος στην ιεραρχία ήταν ο «Λαφαγέτας», ο αρχιστράτηγος, ο ηγέτης του λαού, του στρατού (=Λαού ηγέτης).

Ακολουθούσαν οι Επέτες, οι πρόμαχοι, οι καλύτεροι πολεμιστές του στρατού. Αυτοί στην πρωτομυκηναϊκή περίοδο φαίνεται ότι πολεμούσαν κυρίως έφιπποι, επί αρμάτων. Αργότερα πολεμούσαν και πεζοί.

Ακολουθούσαν οι βαριά οπλισμένοι πεζοί, οι δορυφόροι, οι οποίοι συγκροτούσαν την πρώιμη φάλαγγα. Ήταν κυρίως ελεύθεροι μικροκαλιεργητές ή τεχνίτες, οι οποίοι είχαν την οικονομική άνεση να συνεισφέρουν στην αγορά των όπλων τους. Οι πλέον φτωχοί πολεμούσαν ως ψιλοί.

Για να μπορέσουμε να εξετάσουμε τον Μυκηναϊκό Στρατό θα πρέπει να χωρίσουμε την περίοδο δράσης του σε δύο χρονικές φάσεις. Η πρώτη αρχίζει από το 1.600 π.Χ. και ολοκληρώνεται γύρω στο 1.200 π.Χ.

Η δεύτερη ξεκινά από τη λήξη της προηγούμενης και φτάνει ως την πτώση του Μυκηναϊκού πολιτισμού, γύρω στο 1.100 π.Χ.

Ο Μυκηναϊκός Στρατός της πρώτης περιόδου είναι εν πολλοίς συνέχεια του κυκλαδικού-κρητικού, ενώ ο ύστερος είναι προϊόν της εμπειρίας των Μυκηναίων, από τις συγκρούσεις τους με τους γειτονικούς λαούς και από τις επαφές μαζί τους.

Στην Ιλιάδα γίνεται λόγος για παλαιές και νέες τακτικές, για παλαιές και νέες μεθόδους.

Προφανώς ο Τρωικός Πόλεμος έλαβε χώρα σε μια εποχή μετάβασης από το παλαιό στο νέο καθεστώς, όπου και οι δύο τύποι μονάδων συνυπήρχαν και συνδύαζαν τη δράση τους για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Ο Πρωτομυκηναϊκός Στρατός (όπως και οι «πρόγονοι» του Κυκλαδικός και Μινωικός), σχημάτιζε τριπλή γραμμή μάχης. Αναλόγως του εδάφους, της ισχύος και της συνθέσεως του αντιπάλου στρατού, και των αναλόγων φίλιων στοιχείων, ο στρατός τάσσονταν με τα άρματα, το ελαφρύ και το βαρύ πεζικό, σε ξεχωριστές γραμμές.

Ωστόσο και τα τρία διαφορετικά «όπλα» του στρατού, συνεργάζονταν αρμονικά μεταξύ τους και συνδύαζαν τη δράση τους.

Η αποστολή που το κάθε τμήμα θα αναλάμβανε να φέρει σε πέρας εξαρτάτο αποκλειστικά από τις επικρατούσες στο πεδίο της μάχης συνθήκες και μόνο.

Οι Έλληνες δεν υπήρξαν ποτέ δογματικοί, ούτε καν στον πόλεμο. Ανέκαθεν αυτοσχεδίαζαν, παραπλανώντας έτσι τον αντίπαλο. Η κατώτερη τακτική υπομονάδα ήταν η δεκαρχία.

Στις πινακίδες Γραμμικής Β’ της Πύλου, αναφέρονται και άλλες στρατιωτικές μονάδες (ο-κα), οι οποίες όμως δεν γνωρίζουμε τι αντιπροσώπευαν.

Κάθε υπομονάδα είχε έναν επικεφαλής, υπαξιωματικό θα λέγαμε σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Έχοντας ως οργανωτική βάση τη δεκαρχία, θα μπορούσαμε παρακινδυνευμένα να υποθέσουμε, ότι η κάθε δεκαρχία θα αποτελούσε έναν στοίχο της φάλαγγας ή πιο απλά ότι η μυκηναϊκή φάλαγγα του βαρέως πεζικού τασσόταν σε βάθος 10 ζυγών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και στους κλασικούς και στους αλεξανδρινούς χρόνους, ο στοίχος της φάλαγγας αποτελούσε την μικρότερη της τακτική υπομονάδα.

Εφόσον λοιπόν ακόμα και η οπλιτική φάλαγγα δεν προήλθε ασφαλώς από παρθενογένεση, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι κάτι παρόμοιο ίσχυε και στη μυκηναϊκή φάλαγγα των οπλισμένων με μακρά δόρατα-σάρισσες πολεμιστών.

Απέναντι στην πρώιμη αυτή «μακεδονική φάλαγγα» κανείς ελαφρύτερος σχηματισμός δεν είχε ελπίδες επικράτησης.

Οι μεγάλες ασπίδες τύπου «σάκου» καθιστούσαν τους δορυφόρους άτρωτους, σχεδόν, από τα εχθρικά βλήματα, ενώ κανένα μη αναλόγως οπλισμένο τμήμα δεν μπορούσε να πλησιάσει το δάσος λογχών της πρωτομυκηναϊκής φάλαγγας, χωρίς να υποστεί συντριπτικές απώλειες.

Τα βαριά και ισχυρά μακρά δόρατα, μήκους μεγαλυτέρου των 3 μέτρων, έφεραν ορειχάλκινη αιχμή μήκους ως και 60 εκατοστών.

Η διατρητική του ικανότητα ήταν τέτοια ώστε να του εξασφαλίζει τη διάτρηση δερμάτινων ασπίδων αμορριτικού τύπου, οι οποίες ήταν κυρίως σε χρήση στους ανατολικούς στρατούς.

Αν και ο ωθισμός δεν ήταν δυνατό να εφαρμοστεί, ο «συνασπισμός» ήταν και εφαρμοζόταν κατά κόρο. Οι ασπίδες των ανδρών συνάπτονταν, σχηματίζοντας ένα πραγματικό κινούμενο τείχος.

Σε πολύ πυκνό σχηματισμό (διάστημα ανά άνδρα της τάξης των 60 περίπου εκατοστών) οι άνδρες των δύο πρώτων ζυγών της φάλαγγας είχαν τη δυνατότητα να προτάξουν τα δόρατα τους κατευθείαν εμπρός. Οι άνδρες των υπολοίπων ζυγών κρατούσαν τα δόρατα τους υπό γωνία 45ο.

Η φάλαγγα όμως ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί και ως εξέδρα εκτόξευσης πυρών. Στα κενά διαστήματα μεταξύ δύο ανδρών εισχωρούσε ένας τοξότης , ο οποίος έβαλε καλυμμένος από τις ασπίδες των δορυφόρων.

Η συγκεκριμένη τακτική της «ανάμιξης» τμημάτων ανδρών οπλισμένων με αγχέμαχα και εκηβόλα όπλα ήταν πρωτοποριακή για την εποχή.

Αργότερα υιοθετήθηκε από όλους τους στρατούς της Ανατολής (Ασσυριακό, Βαβυλωνιακό, Περσικό) αλλά και από τον Αλέξανδρο στην «πειραματική φάλαγγα», την οποία συγκρότησε λίγο πριν τον θάνατο του και η οποία δεν δοκιμάστηκε ποτέ σε συνθήκες μάχης.

Όλα όμως άλλαξαν με την, άγνωστο πότε ακριβώς, υιοθέτηση από του Μυκηναίους φαλαγγίτες, της οκτώσχημης ασπίδας. Το όπλο αυτό ήταν επίσης πρωτοποριακής σύλληψης για την εποχή του και προσέδωσε ακόμα μεγαλύτερη ισχύ στους άνδρες που το χρησιμοποιούσαν.

Η οκτώσχημη ασπίδα είχε το ίδιο σχεδόν μέγεθος με την πυργόσχημη ποδήρη ασπίδα ήταν όμως κοίλη και ο πολεμιστής κυριολεκτικά μπορούσε να εισέλθει εντός της βρίσκοντας απόλυτη κάλυψη.

Ήταν επίσης κατασκευασμένη από στρώσεις δερμάτων επί πλεγμένου με ξύλο λυγαριάς σκελετού.

Διέθετε όμως λαβή και σχήμα, με κεντρική ισχυρή ξύλινη νεύρωση, που της επέτρεπε να ωθήσει τον αντίπαλο πολεμιστή και να ανοίξει πέρασμα στο εχθρικό τείχος ασπίδων.

Ήταν η πρώτη ασπίδα παγκοσμίως που όχι μόνο επέτρεπε στον μαχητή να τη χρησιμοποιήσει σε τακτικές ωθισμού, αλλά μάλλον του το επέβαλε.

Η οκτώσχημη ασπίδα ,για κάποιους λόγους άγνωστους σε εμάς, έφτασε να θεωρείτε ακόμα και λατρευτικό σύμβολο. Ίσως η λατρεία αυτή των Μυκηναίων να πήγαζε από τη χρησιμότητα της ως όπλου και από τις νίκες που τυχόν τους είχε χαρίσει.

Ένα άλλο ερώτημα που γεννάτε είναι το γιατί οι Μυκηναίοι δορυφόροι έφτασαν να χρησιμοποιούν τόσο μακρά δόρατα ,τη στιγμή που κανένα αντίπαλό τους έθνος δεν χρησιμοποιούσε παρόμοια όπλα. Η υιοθέτηση των μακρών δοράτων έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με τον ρόλο των αρμάτων στο πεδίο μάχης της εποχής.

Οι Χετταίοι, οι Μινωίτες, οι Μυκηναίοι και σε μικρότερο βαθμό οι Σουμέριοι, παλαιότερα, ήταν οι μόνοι που χρησιμοποίησαν τα άρματα τους ως όργανα κρούσης και κρίσης του αγώνα.

Η επέλαση των αρμάτων ήταν ένα τρομακτικό θέαμα και σπάνια υπήρχαν πεζοί αρκετά ψύχραιμοι και αναλόγως οπλισμένοι ώστε να ανταπεξέλθουν σε αυτήν. Συνήθως το πεζικό έχανε την ψυχραιμία του και «έσπαγε» τους ζυγούς του λίγο πριν την επαφή.

Συνέπεια τούτου ήταν να κατακόπτονται οι πεζοί, κυριολεκτικά ως στάχια, από τα αντίπαλα άρματα.

Έπρεπε να εξοπλιστεί το πεζικό με ένα όπλο που θα επέτρεπε στον πεζό να διατηρεί την ψυχραιμία του, απέναντι στα εχθρικά άρματα, ένα όπλο στο οποίο ο πεζός θα μπορούσε να εναποθέσει τις ελπίδες επιβίωσης του.

Ο πόλεμος άλλωστε από τότε ήταν και παραμένει πρωτίστως ένα ψυχολογικό «παιγνίδι». 

Χάρη στο μακρύ του δόρυ, το «έγχος» λοιπόν, ο Μυκηναίος πεζός είχε και την πρακτική αλλά και την ψυχολογική ικανότητα να αντισταθεί στην επέλαση των εχθρικών αρμάτων κρούσης.

Με καλυμμένα τα πλευρά της η μυκηναϊκή φάλαγγα ήταν σχεδόν αδύνατο να διασπαστεί ακόμα και από τέτοια επέλαση.

Εξάλλου οι ίπποι των εχθρικών αρμάτων ήταν βέβαιο ότι θα αρνούντο κατηγορηματικά – χάρη στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης- να επελάσουν κατά του δάσους λογχών που παρουσίαζε η φάλαγγα.

Κατά πάσα πιθανότητα λοιπόν το μακρύ έγχος υιοθετήθηκε ως αντίδοτο απέναντι στην πληγή των εχθρικών αρμάτων κρούσης.

Παράλληλα όμως προσέδιδε στον Μινωίτη και στον Μυκηναίο πεζό ένα εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα στον αγώνα του κατά του εχθρικού πεζικού, τα αγχέμαχα όπλα του οποίου ήταν σαφώς μικρότερου μήκους.

Ακόμα και η επίλεκτη βασιλική φρουρά του Χετταίου αυτοκράτορα δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει , επί ίσοις όροις, ένα κοινό τμήμα Μυκηναίων φαλαγγιτών.

Διαβάστε επίσης:

Οι 10 πιο αποτυχημένοι Βυζαντινοί αυτοκράτορες (βίντεο)

Το άρθρο παρουσιάζει έναν κατάλογο με τους 10 πιο...

Η τραγωδία που ενέπνευσε το παιδικό τραγούδι «Ήταν ένα μικρό καράβι» – Το μεγάλο ιστορικό γεγονός που...

Η αλήθεια είναι πως πολλοί από εμάς μεγαλώνοντας συνειδητοποιήσαμε...

«Δύστος»: Το ναυάγιο που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (βίντεο)

Στις 28 Δεκεμβρίου 1996, το εμπορικό φορτηγό «Δύστος» ναυάγησε...

Η Ολυμπιακή Ανακωχή στην Αρχαία Ελλάδα

Η Ολυμπιακή Ανακωχή, που καθιερώθηκε στην αρχαία Ελλάδα τον...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

VIRAL πριν 21 δευτερόλεπτα

Μυκηναίοι μαχητές: Η απόλυτη πολεμική δύναμη της εποχής τους

Το άρθρο αναλύει τη στρατιωτική υπεροχή των Μυκηναίων, οι οποίοι ανέπτυξαν έναν από τους πιο εξελιγμένους στρατούς της εποχής τους.…

LIFE πριν 3 λεπτά

Χρίστος Κούγιας για Αλέξη: «Θα έδινα τα πάντα για 15 δευτερόλεπτα στο τηλέφωνο μαζί σου…»

Ο Χρίστος Κούγιας, γιος του Αλέξη Κούγια, μοιράστηκε συγκινητικές αναρτήσεις στο Instagram με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε μηνών από τον…

VIDEO πριν 4 λεπτά

Δράμα | Ένας νεκρός και δύο τραυματίες σε θανατηφόρο τροχαίο

Τραγωδία σημειώθηκε στο οδικό δίκτυο της Δράμας όταν ένας νεαρός 21 ετών έχασε τη ζωή του σε σοβαρό τροχαίο δυστύχημα.…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 5 λεπτά

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Δευτέρα 28 Ιουλίου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα από Μακελειό, Ναυτεμπορική, Πρώτο Θέμα, Εστία, Δημοκρατία, Espresso και άλλες. Δείτε…

VIDEO πριν 6 λεπτά

Θεσσαλονίκη | Έκρηξη σε πολυκατοικία – Ποια σενάρια εξετάζονται

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε πολυκατοικία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές και αναστάτωση στην περιοχή. Η Πυροσβεστική και η…

VIDEO πριν 10 λεπτά

Πάτρα: Στο Τορίνο ο 15χρονος που μεταφέρθηκε διασωληνωμένος στο νοσοκομείο με θερμοπληξία

Ο 15χρονος μαθητής που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο του Ρίου λόγω σοβαρής θερμοπληξίας, μεταφέρεται στο Τορίνο της Ιταλίας για εξειδικευμένη…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 12 λεπτά

Αναζωπυρώσεις φωτιάς στην Πτολεμαΐδα – Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 15 περιοχές σήμερα

Η κατάσταση στην Πτολεμαΐδα είναι κρίσιμη, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις φωτιάς, με τον κίνδυνο πυρκαγιάς να είναι υψηλός…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ πριν 16 λεπτά

Εφορία: Πότε καταβάλλεται η 1η δόση του φόρου εισοδήματος – Τι να προσέξουν οι φορολογούμενοι – Πλήρης οδηγός

Η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, με τη δυνατότητα έκπτωσης 2% για όσους…

VIDEO πριν 18 λεπτά

Κρυονέρι: Δύσκολη η επόμενη μέρα για τους κατοίκους της περιοχής

Οι κάτοικοι του Κρυονερίου αντιμετωπίζουν σήμερα τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς που σάρωσε την περιοχή. Δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές…

MEDIA πριν 24 λεπτά

Αθλητικές μεταδόσεις της 28ης Ιουλίου 2025

Το πρόγραμμα αθλητικών μεταδόσεων της 28ης Ιουλίου 2025 περιλαμβάνει αγώνες τένις από τα τουρνουά WTA 1000 στο Μόντρεαλ και ATP…

VIDEO πριν 25 λεπτά

Αυξημένη η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο λιμάνι του Πειραιά, με χιλιάδες επιβάτες να συρρέουν για την αναχώρησή τους προς…

LIFE πριν 25 λεπτά

Σάκης Κατσούλης: Ζήτησε σε γάμο τη Ρουμελιώτη – Το μαγευτικό σκηνικό και το εντυπωσιακό μονόπετρο

Ο Σάκης Κατσούλης έκανε μια ρομαντική πρόταση γάμου στη Μαριαλένα Ρουμελιώτη κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στη Σκύρο, εκπλήσσοντας…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 26 λεπτά

Henley Passport Index 2025: Το ελληνικό διαβατήριο ανεβαίνει στην 5η θέση παγκοσμίως

Το ελληνικό διαβατήριο κατατάσσεται στην 5η θέση παγκοσμίως σύμφωνα με τον Henley Passport Index του 2025, μοιράζοντας τη θέση αυτή…

LIFE πριν 28 λεπτά

Σίσσυ Χρηστίδου: Δείπνο στην Πάρο με τον πατέρα της – Η εκπληκτική ομοιότητά τους

Η Σίσσυ Χρηστίδου πέρασε όμορφες στιγμές στην Πάρο, απολαμβάνοντας ένα γεύμα με τον πατέρα της, Θοδωρή Χρηστίδη, σε μια σπάνια…

VIRAL πριν 30 λεπτά

Οι 10 πιο αποτυχημένοι Βυζαντινοί αυτοκράτορες (βίντεο)

Το άρθρο παρουσιάζει έναν κατάλογο με τους 10 πιο αποτυχημένους Βυζαντινούς αυτοκράτορες, οι οποίοι, μέσα από τα σφάλματα και τα…

0:00 / 0:00

Οι 10 πιο αποτυχημένοι Βυζαντινοί αυτοκράτορες (βίντεο)

Το άρθρο παρουσιάζει έναν κατάλογο με τους 10 πιο αποτυχημένους Βυζαντινούς αυτοκράτορες, οι οποίοι, μέσα από τα σφάλματα και τα εγκλήματά τους, προκάλεσαν σημαντική...

Η τραγωδία που ενέπνευσε το παιδικό τραγούδι «Ήταν ένα μικρό καράβι» – Το...

Η αλήθεια είναι πως πολλοί από εμάς μεγαλώνοντας συνειδητοποιήσαμε πως οι στίχοι στο παιδικό τραγούδι “Ήταν ένα μικρό καράβι” έκρυβαν μέσα τους πολύ περίεργες...

«Δύστος»: Το ναυάγιο που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (βίντεο)

Στις 28 Δεκεμβρίου 1996, το εμπορικό φορτηγό «Δύστος» ναυάγησε ανοικτά της Κύμης, προκαλώντας σοκ στο πανελλήνιο. Το τραγικό περιστατικό κόστισε τη ζωή σε 20...

Η Ολυμπιακή Ανακωχή στην Αρχαία Ελλάδα

Η Ολυμπιακή Ανακωχή, που καθιερώθηκε στην αρχαία Ελλάδα τον 9ο αιώνα π.Χ., ήταν μια συμφωνία μεταξύ των ελληνικών πόλεων-κρατών για την παύση των πολέμων...

Η πρώτη φωτογραφία ανθρώπου στην ιστορία – Χρονολογία 1838! (φωτό)

Το 1838, ο Γάλλος εφευρέτης Λουί Νταγκέρ κατέγραψε την πρώτη φωτογραφία που απεικονίζει αναγνωρίσιμη ανθρώπινη μορφή, στους δρόμους του Παρισιού. Η φωτογραφία, γνωστή ως νταγκεροτυπία,...

Η «Σιδηρά Παρθένος»: Το πιο τρομακτικό εργαλείο βασανιστηρίων του Μεσαίωνα – Τι αποκαλύπτουν οι ιστορικοί (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει τη «Σιδηρά Παρθένο», ένα φημισμένο μεσαιωνικό όργανο βασανιστηρίων, το οποίο στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Πρόκειται για μια μεταλλική σαρκοφάγο με καρφιά...

Αποκαλύψεις για το ναυάγιο των Αντικυθήρων: Επιστήμονες εντόπισαν δεύτερο πλοίο στην περιοχή!

Νέες ανακαλύψεις για το διάσημο ναυάγιο των Αντικυθήρων αποκαλύπτουν την πιθανότητα ύπαρξης δεύτερου πλοίου στην περιοχή. Οι πρόσφατες ανασκαφές του 2025 έφεραν στο φως ξύλινα...

Robert Maddox: Ο “Παράτολμος Εφευρέτης” που πιστεύει ότι όλα χρειάζονται τον… κινητήρα τους, vid

Ο Robert Maddox, γνωστός ως "Τρελός Επιστήμονας", έχει γίνει viral στο διαδίκτυο για την ασυνήθιστη συνήθειά του να προσθέτει κινητήρες jet σε οτιδήποτε κινείται....

Εντυπωσίασε τους πάντες! Ιταλός κρατούμενος δημιούργησε στη φυλακή τη μεγαλύτερη τοιχογραφία παγκοσμίως, vid

Ο Ιταλός καλλιτέχνης Alessandro Ciambrone δημιούργησε τη μεγαλύτερη τοιχογραφία στον κόσμο στους τοίχους της φυλακής Santa Maria Capua Vetere στην Καζέρτα της Ιταλίας, καταγράφοντας...

Το θαύμα της Φάτιμα: Η στιγμή που 70.000 άτομα είδαν τον ήλιο να...

Το θαύμα της Φάτιμα, που συνέβη το 1917 στην Πορτογαλία, παραμένει ένα από τα πιο γνωστά θρησκευτικά φαινόμενα, προκαλώντας συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Τρία παιδιά ισχυρίστηκαν...

Αρχαίος τάφος 100.000 ετών στο Ισραήλ αποκαλύπτει μυστικές τελετουργίες ταφής των πρώτων ανθρώπων

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν από τους παλαιότερους χώρους ταφής στον κόσμο στο σπήλαιο Τινσεμέτ στο Ισραήλ, όπου βρέθηκαν λείψανα πρώτων ανθρώπων που χρονολογούνται περίπου...

Φωτοσύνθεση: Οι ερευνητές αποκαλύπτουν μυστήριο δεκαετιών

Επιστήμονες από το Ινδικό Ινστιτούτο Επιστημών και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια αποκάλυψαν γιατί στη φωτοσύνθεση χρησιμοποιείται μόνο μία από τις δύο φαινομενικά πανομοιότυπες...

Αισχύλος: 10 προφητικές ρήσεις που αξίζει να θυμάσαι

Ο Αισχύλος, ένας από τους σημαντικότερους αρχαίους τραγωδούς, γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 525 π.Χ. και συμμετείχε ενεργά στις μάχες κατά των Περσών, γεγονός που...

Δείτε πού βρίσκεται το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης: Έχει μήκος 22 μέτρα

Το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης, σύμφωνα με μελέτες, βρίσκεται σε μία περιοχή της Πελοποννήσου.Πρόκειται για έναν μικρό πρόγονο του γνωστού μονότοξου γεφυριού, που βρίσκεται...

Απίστευτο στην Ινδία! Μωρό ενός έτους δάγκωσε κόμπρα στα δύο και επιβίωσε – Το φίδι πέθανε αμέσως

Στην περιοχή Μπετιά του Μπιχάρ στην Ινδία, ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη όταν ένα αγοράκι ενός έτους, ονόματι Γκοβίντα, δάγκωσε μια κόμπρα, μπερδεύοντάς την με...

Οπόσουμ της Βιρτζίνια: Τα μαρσιποφόρα της Β. Αμερικής που έχουν αλλάξει ελάχιστα από την εποχή των δεινοσαύρων

Τα οπόσουμ της Βιρτζίνια είναι τα μόνα μαρσιποφόρα είδη στη Βόρεια ΑμερικήΜε τα σαν χάντρες μάτια τους, τα μεγάλα αυτιά, τις άτριχες ουρές και...

“Η ανακάλυψη στο Γκραντ Κάνυον που ξάφνιασε τους επιστήμονες: Βρέθηκε αρχαίο σκουλήκι 500 εκατομμυρίων ετών”

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανακάλυψαν αρχαία απολιθώματα ενός παράξενου οργανισμού, γνωστού ως «σκουλήκι-πέος», στο Γκραντ Κάνυον, που χρονολογούνται 500 εκατομμύρια χρόνια πριν. Αυτή...

Grand Canyon: Η απρόσμενη ανακάλυψη των επιστημόνων – Τι αποκαλύπτει το παράξενο, αρχαίο σκουλήκι 500 εκατομμυρίων ετών

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε σημαντικά απολιθώματα στο Γκραν Κάνυον, αποδεικνύοντας ότι η περιοχή φιλοξενούσε πλούσια θαλάσσια ζωή κατά την Κάμβρια έκρηξη, πριν από 500...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κούρκουλου – Η δήλωση μετά το περιστατικό με Ισραηλινούς: «Φερθήκατε σαν κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο»

Η Εριέττα Κούρκουλου βρέθηκε στο επίκεντρο διαδικτυακής αντιπαράθεσης μετά...

Τραγική μοίρα: Πέμπτη βράδυ έφυγε ο Βαγγέλης Στεφανάκης, Παρασκευή πρωί γεννήθηκε το μωρό του

Ο Βαγγέλης Στεφανάκης, γνωστός για τη δολοφονία της Φαίης...

8 μήνες χωρίς τον Αντώνη Λυμπέρη – Έλενα Μακρή: «Ήξερα ότι αυτό το καλοκαίρι θα ήταν το...

Οκτώ μήνες μετά τον θάνατο του εκδότη Αντώνη Λυμπέρη,...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μυκηναίοι μαχητές: Η απόλυτη πολεμική δύναμη της εποχής τους

Το άρθρο αναλύει τη στρατιωτική υπεροχή των Μυκηναίων, οι...

Χρίστος Κούγιας για Αλέξη: «Θα έδινα τα πάντα για 15 δευτερόλεπτα στο τηλέφωνο μαζί σου…»

Ο Χρίστος Κούγιας, γιος του Αλέξη Κούγια, μοιράστηκε συγκινητικές...

Δράμα | Ένας νεκρός και δύο τραυματίες σε θανατηφόρο τροχαίο

Τραγωδία σημειώθηκε στο οδικό δίκτυο της Δράμας όταν ένας...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Δευτέρα 28 Ιουλίου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα...

Θεσσαλονίκη | Έκρηξη σε πολυκατοικία – Ποια σενάρια εξετάζονται

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε πολυκατοικία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκαλώντας...

Πάτρα: Στο Τορίνο ο 15χρονος που μεταφέρθηκε διασωληνωμένος στο νοσοκομείο με θερμοπληξία

Ο 15χρονος μαθητής που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο του...

Αναζωπυρώσεις φωτιάς στην Πτολεμαΐδα – Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 15 περιοχές σήμερα

Η κατάσταση στην Πτολεμαΐδα είναι κρίσιμη, καθώς οι πυροσβεστικές...

Κρυονέρι: Δύσκολη η επόμενη μέρα για τους κατοίκους της περιοχής

Οι κάτοικοι του Κρυονερίου αντιμετωπίζουν σήμερα τις καταστροφικές συνέπειες...

Αθλητικές μεταδόσεις της 28ης Ιουλίου 2025

Το πρόγραμμα αθλητικών μεταδόσεων της 28ης Ιουλίου 2025 περιλαμβάνει...

Αυξημένη η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο λιμάνι του...

Σάκης Κατσούλης: Ζήτησε σε γάμο τη Ρουμελιώτη – Το μαγευτικό σκηνικό και το εντυπωσιακό μονόπετρο

Ο Σάκης Κατσούλης έκανε μια ρομαντική πρόταση γάμου στη...

Henley Passport Index 2025: Το ελληνικό διαβατήριο ανεβαίνει στην 5η θέση παγκοσμίως

Το ελληνικό διαβατήριο κατατάσσεται στην 5η θέση παγκοσμίως σύμφωνα...

Σίσσυ Χρηστίδου: Δείπνο στην Πάρο με τον πατέρα της – Η εκπληκτική ομοιότητά τους

Η Σίσσυ Χρηστίδου πέρασε όμορφες στιγμές στην Πάρο, απολαμβάνοντας...

Οι 10 πιο αποτυχημένοι Βυζαντινοί αυτοκράτορες (βίντεο)

Το άρθρο παρουσιάζει έναν κατάλογο με τους 10 πιο...

Η τραγωδία που ενέπνευσε το παιδικό τραγούδι «Ήταν ένα μικρό καράβι» – Το μεγάλο ιστορικό γεγονός που...

Η αλήθεια είναι πως πολλοί από εμάς μεγαλώνοντας συνειδητοποιήσαμε...

«Δύστος»: Το ναυάγιο που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (βίντεο)

Στις 28 Δεκεμβρίου 1996, το εμπορικό φορτηγό «Δύστος» ναυάγησε...

Βίκυ Σταυροπούλου: Εντυπωσιακά αδυνατισμένη – Έχασε 20 κιλά (Φωτογραφίες)

Η Βίκυ Σταυροπούλου έχει υποστεί μια εντυπωσιακή μεταμόρφωση, χάνοντας...

Η Ολυμπιακή Ανακωχή στην Αρχαία Ελλάδα

Η Ολυμπιακή Ανακωχή, που καθιερώθηκε στην αρχαία Ελλάδα τον...

Η πρώτη φωτογραφία ανθρώπου στην ιστορία – Χρονολογία 1838! (φωτό)

Το 1838, ο Γάλλος εφευρέτης Λουί Νταγκέρ κατέγραψε την...

Αίνιγμα με το 3χρονο κορίτσι που ανακαλύφθηκε νεκρό στο Παλαιό Φάληρο – Η νεκροψία θα δώσει λύσεις

Ένα 3χρονο κοριτσάκι βρέθηκε νεκρό στην παραλία Έδεμ στο...

Η «Σιδηρά Παρθένος»: Το πιο τρομακτικό εργαλείο βασανιστηρίων του Μεσαίωνα – Τι αποκαλύπτουν οι ιστορικοί (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει τη «Σιδηρά Παρθένο», ένα φημισμένο μεσαιωνικό...

ΛΔ Κονγκό: Στους 43 έφτασαν οι νεκροί από την επίθεση τζιχαντιστών σε καθολική εκκλησία

Στη βορειοανατολική ΛΔ Κονγκό, τουλάχιστον 43 άνθρωποι έχασαν τη...

Καιρός: Ο καύσωνας μειώνεται, αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς – Θερμοκρασία στους 39°C και άνεμοι 6 μποφόρ

Ο παρατεταμένος καύσωνας στην Ελλάδα υποχωρεί, αλλά οι θερμοκρασίες...

Φρέσκες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας για δασμούς – Προετοιμάζεται συνάντηση Τραμπ-Σι

Οι ΗΠΑ και η Κίνα ξεκινούν νέες διαπραγματεύσεις στη...

Δραματικό δυστύχημα στην Ακτή Ελεφαντοστού: Πάνω από 16 νεκροί και 51 τραυματίες μετά από σύγκρουση απορριμματοφόρου με...

Ένα σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου...

Πολωνία: Συναγερμός στον ουρανό μετά τις ρωσικές επιθέσεις στη δυτική Ουκρανία

Η Πολωνία και οι συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις τέθηκαν σε...

Καταδίωξη στο Ηράκλειο: Μηχανόβιος παραβίασε το stop και χτύπησε αυτοκίνητο

Το βράδυ της Κυριακής στο Ηράκλειο, ένας νεαρός οδηγός...

Καιρός σήμερα: Μείωση θερμοκρασίας και σποραδικές βροχές

Σήμερα, 28 Ιουλίου, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση μετά...

ΗΠΑ: Απεβίωσε στα 97 του ο θρυλικός τραγουδοποιός Τομ Λέρερ

Ο Τομ Λέρερ, ο θρυλικός σατιρικός τραγουδοποιός και μαθηματικός,...

Μάρκο Ρούμπιο: Αμερικανοί αξιωματούχοι στη Μαλαισία για ενίσχυση των ειρηνευτικών συνομιλιών Καμπότζης–Ταϊλάνδης

Αμερικανοί διπλωμάτες βρίσκονται στη Μαλαισία για να υποστηρίξουν τις...

Συναγερμός στη Γκάνα: Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από την επιδημία mpox

Η Γκάνα επιβεβαίωσε τον πρώτο θάνατο από την ασθένεια...

Σύγκρουση στην Ουκρανία: Ρωσική επιδρομή στο Κίεβο – Πέντε τραυματίες και καταστροφές σε σπίτια

Ρωσική αεροπορική επίθεση στο Κίεβο προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον...

Μία από τις κορυφαίες BMW Z3 M Roadster διατίθεται στη Βούλα

Η BMW Z3 M Roadster, ένα εμβληματικό μοντέλο που...

Τρένο εκτροχιάζεται στη Γερμανία: Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες – Κατολισθήσεις πιθανή αιτία της τραγωδίας

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη της Γερμανίας, ένα τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα σημειώθηκε...

Φλεγόμενος εφιάλτης στην Τουρκία – Πάνω από 3.500 κάτοικοι άφησαν τα σπίτια τους στην Προύσα

Η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω μεγάλων...

Γερμανία: Ευχαρίστηση Μερτς για τη συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, εξέφρασε την ικανοποίησή...

Χούθι: Απειλούν με επιθέσεις σε πλοία εταιρειών που συνεργάζονται με το Ισραήλ

Το κίνημα των Χούθι στην Υεμένη ανακοίνωσε ότι θα...