Στην Ισπανία, ανακαλύφθηκε ένα μοναδικό φυλαχτό από απολίθωμα τριλοβίτη σε ρωμαϊκή τοποθεσία, το οποίο πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε ως μενταγιόν ή βραχιόλι λόγω των προστατευτικών ή θεραπευτικών ιδιοτήτων που του απέδιδαν οι Ρωμαίοι.
Το εύρημα αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο, καθώς είναι το μόνο του είδους του που έχει βρεθεί σε ρωμαϊκή τοποθεσία και μόλις το ενδέκατο παγκοσμίως.
Οι τριλοβίτες, θαλάσσια πλάσματα που έζησαν πριν από εκατομμύρια χρόνια, ενέπνευσαν πιθανώς τον σχεδιασμό ρωμαϊκών κοσμημάτων, όπως τα κολιέ Trilobitenperlen.
Ο τριλοβίτης βρέθηκε σε χωματερή μαζί με άλλα αντικείμενα, υποδηλώνοντας ότι απορρίφθηκε όταν έχασε τη σημασία του.
Πιο αναλυτικά
Ένα εξαιρετικά σπάνιο φυλαχτό ανακαλύφθηκε στη ρωμαϊκή τοποθεσία A Cibdá de Armea στην Ισπανία, σύμφωνα με έκθεση της La Brújula Verde. Αρχαιολόγοι που εργάζονται εκεί βρήκαν ένα μικρό απολίθωμα τριλοβίτη—ένα είδος θαλάσσιου προϊοστορικού αρθροπόδου που μοιάζει με σκαθάρι και εξαφανίστηκε πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια. Η ανάλυση των μοτίβων φθοράς και των εκδορών στην πλάτη του έδειξε ότι είχε τροποποιηθεί με σκοπό να χρησιμοποιηθεί πιθανά ως μενταγιόν ή βραχιόλι ή, ίσως, τοποθετήθηκε σε οικιακό βωμό ως προσφορά. Είναι το μόνο αντικείμενο του είδους του που βρέθηκε ποτέ σε ρωμαϊκή τοποθεσία και μόνο το ενδέκατο παρόμοιο αντικείμενο που βρέθηκε οπουδήποτε στον κόσμο. Οι Ρωμαίοι, όπως και άλλοι αρχαίοι πολιτισμοί, πιθανότατα πίστευαν ότι το απολιθωμένο πλάσμα ήταν ενσταλαγμένο με προστατευτικές ή θεραπευτικές ιδιότητες.
Αν και ο τριλοβίτης βρέθηκε από αρχαιολόγους στη Γαλικία στη βορειοδυτική Ισπανία, πιθανότατα προερχόταν αρχικά από κάπου στη νοτιοκεντρική Ιβηρία και μεταφέρθηκε μέσω των ρωμαϊκών εμπορικών δρόμων μέχρι που έφτασε στην Armea μεταξύ του πρώτου και του τρίτου αιώνα μ.Χ.
Οι τριλοβίτες είναι πλάσματα που κατοικούσαν στους ωκεανούς πριν από 520 έως 250 εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν από την ύπαρξη των δεινοσαύρων. Η εμφάνισή τους μοιάζει με εκείνη ενός θωρακισμένου σκαθαριού με τμηματοποιημένο σώμα, γεγονός που τους καθιστά εύκολα αναγνωρίσιμους. Παρόλο που σήμερα είναι πολύ γνωστά στους παλαιοντολόγους και τους λάτρεις του είδους, η παρουσία τους σε αρχαιολογικούς χώρους είναι εξαιρετικά σπάνια.
Ενέπνευσε τα ρωμαϊκά κοσμήματα;
Είναι ενδιαφέρον ότι ο τμηματικός σχεδιασμός του τριλοβίτη μπορεί να επηρέασε έναν τύπο ρωμαϊκού κολιέ γνωστού ως Trilobitenperlen , κατασκευασμένου από μαύρο γυαλί ή jet. Αυτά τα κοσμήματα, δημοφιλή μεταξύ γυναικών και παιδιών, μιμούνταν το σχήμα του απολιθώματος και συνδέονταν με την προστασία από το κακό.
Αν και κανένα δεν έχει βρεθεί στην Αρμεά, η μελέτη υποδηλώνει ότι οι τεχνίτες επιδίωξαν να αναπαράγουν τα θωρακικά μεταμερή ενός τριλοβίτη, προσδίδοντας στα νέα κομμάτια τις ιδιότητες του αρχικού υλικού .
Ο τριλοβίτης εμφανίστηκε σε μια ρωμαϊκή χωματερή, μαζί με κεραμικά, νομίσματα και οστά ζώων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι απορρίφθηκε όταν έχασε τη σημασία του ή όταν η θέση του έσπασε. Μόλις πεταχτεί σε έναν σωρό σκουπιδιών, ο τριλοβίτης είχε χάσει τη λειτουργία του , καταλήγουν.
Διαβάστε το πρωτότυπο επιστημονικό άρθρο σχετικά με αυτήν την έρευνα στο Archaeological and Anthropological Sciences . Για να διαβάσετε σε βάθος για τη ζωή στην Ισπανία μετά την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μεταβείτε στην ενότητα « Οι Αυτοκρατορικές Φιλοδοξίες των Βησιγότθων ».

Συνοπτικά
- Βρέθηκε μοναδικό φυλαχτό από απολίθωμα τριλοβίτη σε ρωμαϊκή τοποθεσία στην Ισπανία, πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε ως μενταγιόν ή βραχιόλι.
- Το φυλαχτό είναι το μόνο του είδους του που έχει βρεθεί σε ρωμαϊκή τοποθεσία και μόλις το ενδέκατο παγκοσμίως.
- Οι τριλοβίτες ενέπνευσαν τον σχεδιασμό ρωμαϊκών κοσμημάτων, όπως κολιέ Trilobitenperlen, λόγω των προστατευτικών ή θεραπευτικών ιδιοτήτων τους.
- Ο τριλοβίτης βρέθηκε σε χωματερή, υποδηλώνοντας ότι απορρίφθηκε όταν έχασε τη σημασία του ή έσπασε.