Χιλιάδες νεκροί από την πείνα στη Γάζα
Στη ΜΕΘ 15χρονο παιδί στην Πάτρα και 54χρονος στη Λάμια από θερμοπληξία
Χάρτης του αλβανικού υπουργείου Άμυνας παρουσιάζει τα Ιωάννινα, τα Γρεβενά, την Πρέβεζα και την Κέρκυρα ως τμήμα της «Μεγάλης Αλβανίας»
Μαίνεται η φωτιά στο Κιλκίς – Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων
Τουμασάτου για Φιλιππίδη: «Έχω προσωπικό μαζί του σαν κακοποιητή»
Στο έλεος του καύσωνα η χώρα – Ποιες περιοχές θα «ψηθούν» με 44αρια
Σοκ: Πολλαπλά πτώματα εντοπίστηκαν σε δάσος κατά τις έρευνες για αγνοούμενο – «Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε τον αριθμό»
Πληθαίνουν τα ατυχήματα με νέας τεχνολογίας ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Καύσωνας: Ρεκόρ δεκαετίας σήμερα στη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος
Φωτιά σε δάσος της Ευρυτανίας – Ενισχυμένες ομάδες στο σημείο
Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, για δεύτερη συνεχή χρονιά καταγραφεί η χώρα μας
Κορυφώνεται το κύμα του καύσωνα
«Σπάνε» τα θερμόμετρα λόγω της ζέστης: «Φλέγεται» ο Θεσσαλικός κάμπος
«Αιχμές» από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για τη δεξίωση της Δημοκρατίας – Επέλεξα να μην παραστώ στη φετινή εκδήλωση «δημοσίων σχέσεων»
Πύρινα μέτωπα σε Αρχαία Ολυμπία, Γιάννενα, Θεσπρωτία και Καστοριά
Σε «κόκκινο» συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός για τις πυρκαγιές
Μαγνησία: Κανονίστηκε συνάντηση με ανήλικη μέσω chat και 2 ανήλικοι τον έριξαν από εγκαταλελειμμένο κτήριο
Λυδία Κονιόρδου: Αποκαλύπτει για πρώτη φορά – «Βίωσα μια σοκαριστική και “βρώμικη” βία»
Μητσοτάκης: Είδε από κοντά τη «χρυσή» εθνική ομάδα γυναικών στο πόλο
Το ΕΡΤΝews και η Δ. Κρητικού στο πύρινο μέτωπο στο Κιλκίς
//

Διαβάστε περισσότερα

Πώς η δυτική διανόηση ισχυρίστηκε ότι το βυζαντινό κράτος δεν ήταν ελληνικό – Ποιοι οι κρυφοί στόχοι

Η δυτική διανόηση απέρριψε το Βυζάντιο ως ξένο κράτος, αποκόπτοντάς το από τη ρωμαϊκή και ελληνική πολιτιστική κληρονομιά για ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξετάζει την προσπάθεια της δυτικής διανόησης να αποξενώσει το Βυζάντιο από την ελληνική του ταυτότητα, παρουσιάζοντάς το ως κάτι ξένο από τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό.

Αναφέρεται ότι οι κάτοικοι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αυτοπροσδιορίζονταν ως Ρωμαίοι και όχι ως Βυζαντινοί, ενώ η χρήση του όρου "Βυζάντιο" καθιερώθηκε αργότερα από δυτικούς ιστοριογράφους.

Το άρθρο υποστηρίζει ότι η δυτική προσέγγιση είχε στόχο να υποβαθμίσει τη σημασία του Βυζαντίου και να ενισχύσει την ιδέα μιας "ελληνορωμαϊκής" κληρονομιάς που ανήκει στη Δύση.

Επισημαίνεται επίσης η σημασία της Ρωμηοσύνης και η προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορικής σημασίας του Βυζαντίου, ενώ γίνεται αναφορά σε ιστορικές προσωπικότητες και γεγονότα που υπογραμμίζουν την ελληνική ταυτότητα και την αντίσταση του ελληνικού λαού κατά την οθωμανική κυριαρχία.

Πιο αναλυτικά

Οι Δυτικοί ανέκαθεν επεδίωκαν  να εμφανίσουν τον λαμπρό μεσαιωνικό Ελληνισμό του Βυζαντίου ως κάτι ξένο και αποκομμένο από τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό.

O Clifton R. Fox Καθηγητής Ιστορίας στο Tomball College, USA επισημαίνει: “Οι άνθρωποι που ζούσαν στη ‘Βυζαντινή Αυτοκρατορία’ ποτέ δεν ήξεραν ούτε και χρησιμοποίησαν τη λέξη ‘Βυζαντινός’. Αυτοί ήξεραν για τον εαυτό τους ότι είναι Ρωμαίοι, τίποτα παραπάνω και απολύτως τίποτα λιγότερο.

Με τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας από τη Ρώμη του Τίβερη στη Νέα Ρώμη του Βοσπόρου, τη μετέπειτα Κωνσταντινούπολη, ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο 1ος μετέφερε την πραγματική ταυτότητα της Ρώμης σε καινούργια τοποθεσία.

Πολύ πριν τον Κωνσταντίνο τον 1ο, η ιδέα της ‘Ρώμης’ είχε αρχίσει να διαχωρίζεται από την Αιώνια Πόλη του Τίβερη. Έτσι που το Ρωμαίος σήμαινε τον Ρωμαίο πολίτη, όπου κι αν ζούσε. Πριν την Αυτοκρατορική περίοδο (89 π.Χ.), το Ρωμαϊκό Δίκαιο χορήγησε δικαιώματα Ρωμαίου πολίτη σε όλους τους κατοίκους της Ιταλίας. (σ.σ. και άρα και στους υπόλοιπους Έλληνες της Μ. Ελλάδος).

Κατόπιν, το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη προσφερόταν σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων παντού στην Αυτοκρατορία. Το 212, ο αυτοκράτορας Καρακάλας διακήρυξε ότι όλοι οι ελεύθεροι πολίτες της Αυτοκρατορίας μπορούσαν να γίνουν Ρωμαίοι πολίτες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αυτοαποκαλούνται Ρωμαίοι, και όχι απλά υποτελείς των Ρωμαίων.

Σε μερικές δεκαετίες οι άνθρωποι αναφερόμενοι στην Αυτοκρατορία άρχισαν να χρησιμοποιούν σπανιότερα (το Λατινικό) ‘Imperium Romanorum’ (Κράτος των Ρωμαίων) και συχνότερα το ‘Ρωμανία’ (Χώρα των Ρωμαίων)” (http://www.tc.nhmccd.cc.tx.us/people/crf01/romaion/, «Celator», Τόμος 10, Αριθμός 3: Μάρτιος 1996. Μετάφραση στα Ελληνικά, του ξενόγλωσσου άρθρου, στο:www.romanity.org ).

Ο Lorenz Gyomorey, λέει:

“Στην ονομασία της ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ διαψεύστηκε και διαψεύδεται κάθε δυτική προσπάθεια να επικαλείται μια νεφελώδη ‘ελληνορωμαϊκή’ κληρονομιά σαν υψηλή αποστολή της Δύσης.

Η ύπαρξη της ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ αποκαλύπτει την ‘Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους’ ως φάρσα και αποδείχνει ότι η Αναγέννηση τίποτα άλλο δεν αναγέννησε παρά ένα φάντασμα, που ούτε καν υπήρχε.

Έτσι, η ύπαρξη της Ρωμηοσύνης βεβαιώνει ότι κάθε επίκληση της αρχαίας Ελλάδας, της αρχαίας Ρώμης, της Αυτοκρατορίας, του πολιτισμού, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η ιδεολογική συγκάλυψη κατακτητικών, αποικιοκρατικών δυναστικών προσπαθειών” (Lorenz Gyomorey, «Η δύση της Δύσης», εκδ. Παπαζήση).

– Ο ιστορικός Otto Mazal, γράφει:

“Οι ρίζες της αρνητικής τοποθέτησης των Δυτικών, που ήθελαν να βλέπουν τη βυζαντινή περίοδο μόνο ως μια διαρκή πορεία κατάπτωσης μετά την ένδοξη εποχή της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας, βρίσκονται στους χρονογράφους του Μεσαίωνα, για τους οποίους οι δυτικοί αυτοκράτορες ήταν οι νόμιμοι συνεχιστές του Imperium Romanum,ενώ το κατά την αντίληψη της Δύσης, αιρετικό ανατολικό κράτος, είχε χάσει ως ‘βασίλειο των Γραικών’ (Regnum Graecorum) την οικουμενικότητά του και είχε αποκλεισθεί από τη σκηνή της ιστορίας.

Για πρώτη φορά η Βυζαντινολογία του παρόντος δείχνει και πάλι με σαφήνεια την μεγάλη κοσμοϊστορική σημασία του Βυζαντίου (σ.σ. διάβαζε: Ρωμανίας) και δίνει ώθηση για μια αναθεώρηση” (“Byzanz und das Abendland”, Wien 1981, s. 8,11).

Στην Εγκυκλοπαίδεια Britannica, διαβάζουμε:

“Η ονομασία της αυτοκρατορίας συνδέεται κατά τη βυζαντινή περίοδο μόνο με την πρωτεύουσά της, που είχε ιδρυθεί στον χώρο της μικρής πόλης Βυζάντιο.

Η αυτοκρατορία ονομαζόταν Ρωμαϊκή, οι πολίτες της Ρωμαίοι και ο αυτοκράτορας ήταν imperator Romano rum.

Η σύνδεση της ονομασίας Βυζάντιο με την αυτοκρατορία έγινε στους νεώτερους χρόνους, με την έκδοση από τον Ιερώνυμο Wolf έργων των Βυζαντινών ιστορικών (“Corpus Byzantinae Historiae”, 1562) και καθιερώθηκε γενικά, αδιάφορα από τις μερικότερες κατά καιρούς επιλογές (Ελληνική Αυτοκρατορία ή Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος).

Μερική επίσης, ήταν η χρήση της ονομασίας Γραικού σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της αυτοκρατορίας, παρά το γεγονός ότι από τον 9ο αιώνα στις λατινικές πηγές κυρίως του φραγκικού κράτους γίνεται συστηματική χρήση της για ολόκληρη την αυτοκρατορία, με σκοπό την εξουδετέρωση της ονομασίας Ρωμαίου και Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία για το Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος) (…) και την αποκλειστική οικειοποίησή τους για το φραγκικό κράτος.

Η συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και η νομιμότητα της συνέχειας αυτής, συνδεόταν άρρηκτα με τις ονομασίες που θεμελίωναν τη νόμιμη χρήση του τίτλου αυτοκράτωρ Ρωμαίων (imperator Romanorum) και εξασφάλιζαν τη μοναδικότητα και την αποκλειστικότητα της νόμιμης αυτοκρατορίας στην Οικουμένη” (Εγκυκλ. Britannica, «Βυζάντιο»).

Λέει ο Κολοκοτρώνης στον Στρατηγό Hamilton:

“Εμείς, καπετάν Άμιλτον, δεν εκάμαμε ποτέ συμβιβασμό με τους Τούρκους.

Άλλους έκοψαν, άλλους σκλάβωσαν με το σπαθί και άλλοι, καθώς εμείς, ζήσαμε ελεύθεροι από γενεά σε γενεά. Ο βασιλιάς μας (ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος) εσκοτώθη, δεν έκαμε καμιά συνθήκη με τους Τούρκους. Η φρουρά του είχε παντοτινό πόλεμο με τους Τούρκους και δύο φρούρια ήσαν ανυπόταχτα. Η φρουρά του είναι οι κλέφτες και τα φρούρια η Μάνη, το Σούλι και τα βουνά.” (Θ. Κολοκοτρώνη, «Aπομνημονεύματα», εκδ. Αφών Τολίδη).

“Στο 16ο Διεθνές Βυζαντινολογικό Συνέδριο της Βιέννης, ο ίδιος ο πρόεδρος της Αυστριακής Δημοκρατίας, Rudolf Kirschlger κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, συνεχάρη τον καθηγητή Hunger, πρόεδρο της Αυστριακής Ακαδημίας των Επιστημών, της Διεθνούς Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και ιδρυτή και οργανωτή της Βυζαντινολογικής Σχολής της Βιέννης, διότι, όπως είπε, απέδειξε ότι ο όρος ‘βυζαντινισμός’ δεν έχει καμμία σχέση με την βυζαντινή πραγματικότητα, αλλά προήλθε από ελλιπή κατανόηση του Βυζαντίου (σ.σ. διάβαζε:

Ρωμανίας) εκ μέρους των ιστοριογράφων της Αναγέννησης. Επανειλημμένα τονίστηκε από τον καθηγητή Hunger, ότι δεν πρέπει να γίνεται πλέον διάκριση μεταξύ ‘Byzantinistik’ και ‘Neogrzistik’, μεταξύ δηλαδή βυζαντινολογίας και νεοελληνικής φιλολογίας, διότι Βυζάντιο (σ.σ διάβαζε: Ρωμανία) και Νέος Ελληνισμός αποτελούν ενότητα”» («Επομένοι τοις θείοις πατράσι, αρχές και κριτήρια της πατερικής “θεολογίας”», εκδ. Βρυέννιος, Θεσ/κη 1997).

“Δεν είναι εκκλησία αυτό που νομίζουμε”.

Μας πήραν μωρά παιδιά από το μαστό της μάνας μας, της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Μας έμαθαν άλλα. Μας έδωσαν να πιούμε γάλα κονσέρβας. Μας έκοψαν από τις ρίζες. Μας χώρισαν από την Παράδοση. Μας απομάκρυναν από το σπίτι μας.

Μας έκαμαν αλλοδαπούς στον τόπο μας. Βάλθηκαν να μας ξεμάθουν τη μητρική μας γλώσσα, τη γλώσσα της Ορθοδοξίας, τη μητρική γλώσσα του ανθρώπου. Ποιοί; Όσοι θέλησαν δια της βίας να μας σώσουν: οι διαφωτιστές, προπαγανδιστές, Βαυαροί, μασόνοι… μέχρι σήμερα. Μαζί μ’ αυτούς όλοι όσοι θεωρήσαμε τα φώτα τους φώτα, τον πολιτισμό τους πρόοδο. Και έτσι στα τυφλά, χωρίς διάκριση πνευματική, πήραμε το κάθετί απ’ αυτούς σαν ανώτερο, καλύτερο, πολιτισμένο (σε τέχνη, δίκαιο, διοργάνωση ζωής, αρχιτεκτονική, μουσική…).

Και βασανίζεται το ΄είναι΄ μας. Απορρίπτει ο οργανισμός μας ένα ένα τα μεταμοσχευθέντα ξένα μέλη. Και συνέχεια μας μεταμοσχεύουν βιαίως νέα, τα οποία αποβάλλονται και φανερώνεται με την προσωπική συμπεριφορά ποιός είναι ο βαθύτερος χαρακτήρας του λειτουργημένου λαού μας.

Δεν είναι η Εκκλησία αυτή που νομίζουμε. Δεν είναι αυτή που χτυπάμε, αυτή που βαλθήκαμε να καταστρέψωμε. Δεν έχει σχέση η Ορθοδοξία με ‘μεσαιωνισμούς’, ‘μυστικισμούς’, ‘κληρικαλισμούς’, ‘σχολαστικισμούς’ που ακούμε. Τόσοι δυτικοθρεμμένοι νομίζουν, ότι σε Δύση και Ανατολή, όλοι οι όροι έχουν το ίδιο περιεχόμενο. Και προσπαθούν να μας ελευθερώσουν από αρρώστιες που δεν περάσαμε. Και μας αρρωσταίνουν με τις θεραπείες τους. Και μας περιπλέκουν με τις λύσεις τους.

Δεν αρνούμαστε ότι υπήρξαν και υπάρχουν ανθρώπινες αδυναμίες. Υπήρξαν και υπάρχουν αδύνατοι, με πτώσεις και ελαττώματα. Αυτό κάνει ακόμα πιο συμπαθή την ίδια την Ορθοδοξία και αναδεικνύει την ανοχή της αγάπης της και την αλήθεια του μηνύματός της”».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

O Victor Berard ήταν Γάλλος περιηγητής, ιστορικός, Καθηγητής Πανεπιστημίου και πολιτικός, ο οποίος κατά την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνος (δηλαδή έναν ακριβώς αιώνα μετά τον θάνατο του Pήγα Φεραίου στο Βελιγράδι (24-6-1798)) ταξίδεψε στα Βαλκάνια.

Τις εντυπώσεις του και τα σχόλιά του για τα τότε ανακινούμενα ζητήματα, όπως το Mακεδονικό, η εμφάνιση αλβανικού έθνους, ο Πανσλαβισμός κ.ά. κατέγραψε σε βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε το 1987 και στα ελληνικά με τίτλο: “Τουρκία και Ελληνισμός – Οδοιπορικό στη Μακεδονία” (Εκδ. Tροχαλία). Από την σελίδα 211 της ελληνικής εκδόσεως, διαβάζουμε το παρακάτω απόσπασμα, το οποίο μας δείχνει πως οι ιδέες του Pήγα Φεραίου, δεν ήταν ουτοπία, αλλά ήταν σε μεγάλο βαθμό διαδεδομένες:

“(…) Mέ την ιδιότητά μας ως Γάλλων, είμαστε στο Mοναστήρι προστατευόμενοι του Έλληνα προξένου. Aπ’ αυτό ίσως να υποφέρει λίγο η εθνική μας φιλοτιμία αλλά ωφελείται η παιδεία μας.

Zούμε παρέα με τον Mεγαλέξανδρο και τον Aριστοτέλη, γνήσιους Mακεδόνες. Σήμερα το πρωί ο πρόξενος μας διάβαζε τον Θούριο του Pήγα, του μέν Pήγα του Mακεδόνα (σημ. ο Bernard προφανώς δέχεται την ερμηνεία ότι ο Pήγας γεννήθηκε στο Bελεστίνο, αλλ’ από γονείς προερχομένους από το χωριό Περιβόλι της Δυτικής Mακεδονίας), του εταιριστή του περασμένου αιώνα, που ήθελε να ξεσηκώσει τις παραδουνάβιες επαρχίες και πέθανε προδομένος από την Aυστρία στον Tούρκο δήμιο” (http://www.perivoli.gr/istoria.html):

Σουλιώτες και Mανιάτες, λιοντάρια ξακουστά…

Mαυροβουνιού καπλάνια, Oλύμπου σταυραετοί…

Kι Aγράφων τα ξεφτέρια, γενήτε μια ψυχή!…

Aνδρείοι, Mακεδόνες, ορμήσατ’ ως θεριά…

Tου Σάβου και Δουνάβου αδέλφια χριστιανοί…

Nα σφάξωμεν τους λύκους, που τόν ζυγόν βαστούν,

καί Έλληνας τολμώσι σκληρά να τυραννούν.

Ήταν ένας καιρός όπου, από τον Kάβο – Mαταπά μέχρι το Δούναβη και από την Aδριατική ως τη Mαύρη Θάλασσα, Xριστιανός και Έλληνας ήταν λέξεις συνώνυμες. Oι σταυραετοί της Mάνης και τα καπλάνια του Mαυροβουνιού, τα ξεφτέρια του Σάβου και οι Mακεδόνες δέχονταν το όνομα Έλληνες πολύ καιρό ακόμη μετά τον θάνατο του Pήγα, του οποίου τους στίχους παραθέσαμε πιό πάνω…”

Η περιγραφή του Γάλλου (ιστορικού και περιηγητή) που μιλάει για την Oρθόδοξη Kοινοπολιτεία των Βαλκανικών λαών είναι χαρακτηριστική.

Αυτή η κατάσταση είχε διαμορφωθεί υπό την εθναρχική και πνευματική καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στα πλαίσια του Γένους των Ρωμηών (Pούμ μιλλέτ). Αυτή την Ελληνιστική υπερδύναμη ήθελε να αναστήσει και ο Καποδίστριας, αλλα και ο Μακρυγιάννης, ο οποίος έλεγε: “Να αναλάβομεν και να γένομεν και ένα όλοι οι ομόθρησκοι” (Στρατηγού Μακρυγιάννη “Οράματα και Θάματα”, Αθήνα 1983, σελ 177) καθώς και “Θα κάμωμεν το Ρωμαίικο” («Απομνημονεύματα», εκδ Μπάϋρον, σ.174).

Συνοπτικά

  • Η δυτική διανόηση προσπάθησε να παρουσιάσει το Βυζάντιο ως ξένο από τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό, υποβαθμίζοντας τη σημασία του.
  • Οι Βυζαντινοί αυτοπροσδιορίζονταν ως Ρωμαίοι και όχι Βυζαντινοί, με τη χρήση του όρου "Βυζάντιο" να καθιερώνεται αργότερα από τη Δύση.
  • Η δυτική προσέγγιση επιδιώκει να προωθήσει την "ελληνορωμαϊκή" κληρονομιά ως δυτική υπόθεση.
  • Η Ρωμηοσύνη αναδεικνύει την αντίσταση στην οθωμανική κυριαρχία και την ελληνική ταυτότητα.

Διαβάστε επίσης:

Επαναστατική ανακάλυψη στις Άνδεις: Το μεγαλύτερο κοίτασμα ορυκτών των τελευταίων 30 ετών!

Μια σημαντική ανακάλυψη ορυκτών στις Άνδεις, που περιλαμβάνει τεράστια...

Πώς οι Φιλιππινέζοι διοργανώνουν “υποβρύχιους” γάμους – Φωτογραφίες και βίντεο από πλημμυρισμένες εκκλησίες

Στις Φιλιππίνες, οι πλημμυρισμένες εκκλησίες δεν εμπόδισαν ένα ζευγάρι...

Θλίψη στην Ταϊλάνδη: 44χρονος πατέρας πέθανε – Κατανάλωνε μόνο μπύρες για ένα μήνα

Ένας 44χρονος πατέρας στην Ταϊλάνδη, ο Thaweesak Namwongsa, βρέθηκε...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

VIDEO πριν 5 δευτερόλεπτα

Χιλιάδες νεκροί από την πείνα στη Γάζα

Η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας επιδεινώνεται δραματικά, με τον υποσιτισμό να αποτελεί πλέον την κύρια αιτία θανάτου για…

VIDEO πριν 6 λεπτά

Στη ΜΕΘ 15χρονο παιδί στην Πάτρα και 54χρονος στη Λάμια από θερμοπληξία

Δύο σοβαρά περιστατικά θερμοπληξίας καταγράφηκαν σε Πάτρα και Λάρισα, καθώς το θερμικό κύμα σαρώνει τη χώρα με θερμοκρασίες που ξεπερνούν…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 7 λεπτά

Χάρτης του αλβανικού υπουργείου Άμυνας παρουσιάζει τα Ιωάννινα, τα Γρεβενά, την Πρέβεζα και την Κέρκυρα ως τμήμα της «Μεγάλης Αλβανίας»

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί άρθρο του επίσημου περιοδικού του Υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας, το οποίο, με αφορμή την επέτειο των 147…

VIDEO πριν 8 λεπτά

Μαίνεται η φωτιά στο Κιλκίς – Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν από το πρωί για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στη νότια πλευρά του Κιλκίς. Οι φλόγες,…

LIFE πριν 11 λεπτά

Τουμασάτου για Φιλιππίδη: «Έχω προσωπικό μαζί του σαν κακοποιητή»

Η Μαριάννα Τουμασάτου, σε συνέντευξή της, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την καταδίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, τονίζοντας ότι η Δικαιοσύνη…

VIDEO πριν 12 λεπτά

Στο έλεος του καύσωνα η χώρα – Ποιες περιοχές θα «ψηθούν» με 44αρια

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα καύσωνα που φέρνει θερμοκρασίες-ρεκόρ σε πολλές περιοχές. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 15 λεπτά

Σοκ: Πολλαπλά πτώματα εντοπίστηκαν σε δάσος κατά τις έρευνες για αγνοούμενο – «Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε τον αριθμό»

Κατά τη διάρκεια ερευνών για τον αγνοούμενο Daniel Coleman στην Κορνουάλη, η αστυνομία βρήκε τα λείψανα του 43χρονου, ο οποίος…

VIDEO πριν 16 λεπτά

Πληθαίνουν τα ατυχήματα με νέας τεχνολογίας ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Δύο σοβαρά ατυχήματα με ηλεκτρικά οχήματα τελευταίας τεχνολογίας καταγράφηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο στην περιοχή της Αττικής. Οι οδηγοί ανέφεραν αδυναμία…

VIDEO πριν 17 λεπτά

Καύσωνας: Ρεκόρ δεκαετίας σήμερα στη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε πρωτοφανή αύξηση σήμερα, καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Ο παρατεταμένος καύσωνας που πλήττει…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 19 λεπτά

Φωτιά σε δάσος της Ευρυτανίας – Ενισχυμένες ομάδες στο σημείο

Μια πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής σε απομακρυσμένη δασική περιοχή στο χωριό Μεσοκώμη της Ευρυτανίας, προκαλώντας άμεση κινητοποίηση των…

VIDEO πριν 20 λεπτά

Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, για δεύτερη συνεχή χρονιά καταγραφεί η χώρα μας

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει την ανοδική της πορεία, καταγράφοντας σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Τα τελευταία στοιχεία από…

VIDEO πριν 22 λεπτά

Κορυφώνεται το κύμα του καύσωνα

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ισχυρού κύματος καύσωνα με τις θερμοκρασίες να σκαρφαλώνουν σε επικίνδυνα επίπεδα σε πολλές περιοχές…

VIDEO πριν 23 λεπτά

«Σπάνε» τα θερμόμετρα λόγω της ζέστης: «Φλέγεται» ο Θεσσαλικός κάμπος

Ο καύσωνας πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τον Θεσσαλικό κάμπο, όπου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι κάτοικοι της…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 26 λεπτά

«Αιχμές» από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για τη δεξίωση της Δημοκρατίας – Επέλεξα να μην παραστώ στη φετινή εκδήλωση «δημοσίων σχέσεων»

Ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Σταύρος Μιχαηλίδης, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση…

VIDEO πριν 26 λεπτά

Πύρινα μέτωπα σε Αρχαία Ολυμπία, Γιάννενα, Θεσπρωτία και Καστοριά

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε πέντε περιοχές της χώρας, καθώς μαίνονται ταυτόχρονα πολλαπλά μέτωπα φωτιάς. Οι φλόγες…

0:00 / 0:00

Επαναστατική ανακάλυψη στις Άνδεις: Το μεγαλύτερο κοίτασμα ορυκτών των τελευταίων 30 ετών!

Μια σημαντική ανακάλυψη ορυκτών στις Άνδεις, που περιλαμβάνει τεράστια κοιτάσματα χαλκού, χρυσού και ασημιού, αναμένεται να αλλάξει τον τομέα της εξόρυξης στη Νότια Αμερική,...

Πώς οι Φιλιππινέζοι διοργανώνουν “υποβρύχιους” γάμους – Φωτογραφίες και βίντεο από πλημμυρισμένες εκκλησίες

Στις Φιλιππίνες, οι πλημμυρισμένες εκκλησίες δεν εμπόδισαν ένα ζευγάρι να πραγματοποιήσει τον γάμο του, παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσε ο τυφώνας Wipha. Η νύφη...

Το απίστευτο γενέθλιο δώρο που τον άφησε άφωνο! Άνδρας στην Αϊόβα ξαφνικά κέρδισε 100.000 δολάρια

Ο Κρίστιαν Τζόνσον από το Ντε Μόιν της Αϊόβα έλαβε ένα απρόσμενο γενέθλιο δώρο που τον άφησε άφωνο: ένα ξυστό λαχείο που του χάρισε...

Θλίψη στην Ταϊλάνδη: 44χρονος πατέρας πέθανε – Κατανάλωνε μόνο μπύρες για ένα μήνα

Ένας 44χρονος πατέρας στην Ταϊλάνδη, ο Thaweesak Namwongsa, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, περιτριγυρισμένος από πάνω από εκατό άδεια μπουκάλια μπύρας, αφού έπινε μόνο...

Ισπανία: Βρέθηκε μοναδικό φυλαχτό από απολίθωμα τριλοβίτη – Πρωτοφανές στον Κλασικό Κόσμο

Στην Ισπανία, ανακαλύφθηκε ένα μοναδικό φυλαχτό από απολίθωμα τριλοβίτη σε ρωμαϊκή τοποθεσία, το οποίο πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε ως μενταγιόν ή βραχιόλι λόγω των προστατευτικών ή...

Το μυστικό που κρύβει το “Σπήλαιο του Διαβόλου” – Οι μυστικές τελετουργίες που...

Το Σπήλαιο King Kong-Oy ( γνωστό και ως Σπήλαιο του Διαβόλου ) αποτελεί εδώ και αιώνες έναν τόπο μυθολογικής σημασίας για τους Ayuuk Ja'ay...

Πρωτοποριακή έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα! Οι αράχνες ξεκίνησαν από τους ωκεανούς

Μια νέα έρευνα ανατρέπει την παραδοσιακή αντίληψη για την προέλευση των αραχνών, υποδεικνύοντας ότι αυτά τα πλάσματα μπορεί να προέρχονται από τους ωκεανούς. Η ανάλυση...

Τριάντα φορές που ο Πλάτωνας μοιράστηκε γενναιόδωρα τη σοφία του

Το άρθρο αναδεικνύει τη διαχρονική σοφία του Πλάτωνα, ενός από τους πιο επιδραστικούς φιλοσόφους της αρχαιότητας, που επηρέασε βαθιά τη δυτική φιλοσοφική παράδοση. Ως...

10 από τις πιο σπουδαίες αρχαίες ελληνικές αποικίες

Το άρθρο παρουσιάζει δέκα από τις πιο σημαντικές αρχαίες ελληνικές αποικίες, οι οποίες άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στον κόσμο. Οι Έλληνες, με τον πολιτισμό...

Η άγνωστη τελική σύγκρουση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – Όταν οι παρτιζάνοι του...

Η τελευταία μάχη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, που έλαβε χώρα στο Όντζακ της σημερινής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, παραμένει σχεδόν άγνωστη λόγω της πολιτικής σιωπής...

“Τα ελληνικά νησιά φιλοξενούσαν ανθρώπους πριν από 170.000 χρόνια!”

Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι Νεάντερταλ ή οι Homo erectus, πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου, είχαν αποικίσει τα ελληνικά νησιά της Ανατολικής Μεσογείου, όπως την...

Η πιο παράξενη αεροπειρατεία της ιστορίας! – Το ανεξιχνίαστο μυστήριο σε ένα από...

Η αεροπειρατεία του 1971 από τον μυστηριώδη Dan Cooper παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Cooper, αφού απαίτησε...

Αυτή είναι η αρχαία ελληνική επιγραφή που αποκάλυψε την κατάρα του χορευτή

Μια αρχαία ελληνική επιγραφή που βρέθηκε σε θέατρο στο Ισραήλ αποκρυπτογραφήθηκε πρόσφατα, αποκαλύπτοντας μια κατάρα εναντίον ενός χορευτή ονόματι Manna. Η επιγραφή, πιθανώς γραμμένη...

Νέα Υόρκη – Λος Άντζελες σε 3 ώρες; Νέος νόμος φέρνει τις εμπορικές...

Ένα νέο εκτελεστικό διάταγμα στις ΗΠΑ καταργεί την 52ετή απαγόρευση των χερσαίων εμπορικών υπερηχητικών πτήσεων, ανοίγοντας το δρόμο για την επανεισαγωγή τους με μειωμένο...

Πώς ένα κοτόπουλο μπορεί να αξίζει μέχρι 6.000 ευρώ! Ανακαλύψτε τις “Λαμποργκίνι” των πουλερικών

Το άρθρο εξετάζει τις πιο σπάνιες και ακριβές ράτσες κοτόπουλων στον κόσμο, οι οποίες μπορούν να πωληθούν για χιλιάδες ευρώ λόγω της μοναδικής τους...

Αποκάλυψη του γρίφου της “τρύπας βαρύτητας” στον Ινδικό Ωκεανό – Δείτε το βίντεο

Το άρθρο εξετάζει το μυστήριο της "τρύπας βαρύτητας" στον Ινδικό Ωκεανό, γνωστή ως Χαμηλό Γεωειδές Ινδικού Ωκεανού (IOGL), μια βαρυτική ανωμαλία που προκαλεί την...

Αυτή η ελληνική πόλη είναι η πιο αρχαία της Ευρώπης

Το Άργος, η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης που κατοικείται συνεχώς για 7.000 χρόνια, αποτελεί έναν ζωντανό θησαυρό πολιτιστικής κληρονομιάς. Βρίσκεται στην Πελοπόννησο, σε απόσταση περίπου...

Ανακαλύψτε τι εγκατέστησαν οι Κινέζοι στην καρδιά της ερήμου Τάκλα Μακάν, video

Στην έρημο Τάκλα Μακάν, οι Κινέζοι εγκατέστησαν ένα ομοίωμα αμερικανικού αεροπλανοφόρου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως στόχος σε πυραυλικές δοκιμές. Αυτή η κίνηση υποδηλώνει την...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Απεβίωσε ο Βαγγέλης Στεφανάκης, ο φονιάς της Φαίης Μπλάχα – Είχε αποφυλακιστεί με άδεια

Ο Βαγγέλης Στεφανάκης, γνωστός για τη δολοφονία της Φαίης...

Ναταλία Λιονάκη – Ο λόγος της κρυφής επιστροφής στην Ελλάδα μετά από 9 χρόνια

Η Ναταλία Λιονάκη, γνωστή πλέον ως Μοναχή Φεβρωνία, επέστρεψε...

Περήφανη η Τίνα Μεσσαροπούλου – Σε ποια σχολή εισήχθη ο γιος της

Η Τίνα Μεσσαροπούλου εξέφρασε τη μεγάλη της υπερηφάνεια για...

Βασίλης Πορφυράκης: Έκπληξη – Περιμένει παιδί 3 μήνες μετά τον χωρισμό με τη Ματίνα Νικολάου!

Ο Βασίλης Πορφυράκης, μόλις τρεις μήνες μετά τον χωρισμό...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χιλιάδες νεκροί από την πείνα στη Γάζα

Η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας επιδεινώνεται δραματικά,...

Στη ΜΕΘ 15χρονο παιδί στην Πάτρα και 54χρονος στη Λάμια από θερμοπληξία

Δύο σοβαρά περιστατικά θερμοπληξίας καταγράφηκαν σε Πάτρα και Λάρισα,...

Χάρτης του αλβανικού υπουργείου Άμυνας παρουσιάζει τα Ιωάννινα, τα Γρεβενά, την Πρέβεζα και την Κέρκυρα ως τμήμα...

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί άρθρο του επίσημου περιοδικού του Υπουργείου...

Μαίνεται η φωτιά στο Κιλκίς – Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν από το πρωί για την...

Τουμασάτου για Φιλιππίδη: «Έχω προσωπικό μαζί του σαν κακοποιητή»

Η Μαριάννα Τουμασάτου, σε συνέντευξή της, εξέφρασε την ικανοποίησή...

Στο έλεος του καύσωνα η χώρα – Ποιες περιοχές θα «ψηθούν» με 44αρια

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα καύσωνα...

Πληθαίνουν τα ατυχήματα με νέας τεχνολογίας ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Δύο σοβαρά ατυχήματα με ηλεκτρικά οχήματα τελευταίας τεχνολογίας καταγράφηκαν...

Καύσωνας: Ρεκόρ δεκαετίας σήμερα στη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε πρωτοφανή αύξηση σήμερα, καταγράφοντας...

Φωτιά σε δάσος της Ευρυτανίας – Ενισχυμένες ομάδες στο σημείο

Μια πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής σε απομακρυσμένη...

Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, για δεύτερη συνεχή χρονιά καταγραφεί η χώρα μας

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει την ανοδική της πορεία, καταγράφοντας...

Κορυφώνεται το κύμα του καύσωνα

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ισχυρού κύματος καύσωνα...

«Σπάνε» τα θερμόμετρα λόγω της ζέστης: «Φλέγεται» ο Θεσσαλικός κάμπος

Ο καύσωνας πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τον Θεσσαλικό κάμπο,...

«Αιχμές» από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για τη δεξίωση της Δημοκρατίας – Επέλεξα να μην παραστώ στη φετινή...

Ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Σταύρος Μιχαηλίδης, εξέφρασε την...

Πύρινα μέτωπα σε Αρχαία Ολυμπία, Γιάννενα, Θεσπρωτία και Καστοριά

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε πέντε...

Σε «κόκκινο» συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός για τις πυρκαγιές

Ο κρατικός μηχανισμός τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή λόγω του...

Μαγνησία: Κανονίστηκε συνάντηση με ανήλικη μέσω chat και 2 ανήλικοι τον έριξαν από εγκαταλελειμμένο κτήριο

Στον Αλμυρό Μαγνησίας, ένας ενήλικος άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά όταν...

Λυδία Κονιόρδου: Αποκαλύπτει για πρώτη φορά – «Βίωσα μια σοκαριστική και “βρώμικη” βία»

Η Λυδία Κονιόρδου, σε συνέντευξή της στον Flash 99.4,...

Μητσοτάκης: Είδε από κοντά τη «χρυσή» εθνική ομάδα γυναικών στο πόλο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του, Μαρέβα...

Το ΕΡΤΝews και η Δ. Κρητικού στο πύρινο μέτωπο στο Κιλκίς

Η μεγάλη πυρκαγιά στο Κιλκίς συνεχίζει να μαίνεται, με...

Το ΕΡΤNews με τον Π. Φωτεινόπουλο στο μέτωπο της Αρχαίας Ολυμπίας

Η πυρκαγιά στην ορεινή ζώνη της Αρχαίας Ολυμπίας τέθηκε...

Ο Άρης παρουσίασε τον Νόα Σόνκο Σούντμπεργκ

Ο Άρης ανακοίνωσε την απόκτηση του Σουηδού κεντρικού αμυντικού...

Το ΕΡΤNews με τον Δ. Κοσίνα στη Θεσπρωτία

Η πυρκαγιά που ξέσπασε τις μεσημεριανές ώρες στη Θεσπρωτία...

Ο Μ. Κωνσταντινίδης και το ΕΡΤΝews στο μέτωπο της Καστοριάς

Η πυρκαγιά στην περιοχή Αγία Μαρίνα της Καστοριάς συνεχίζει...

Βάσεις 2025: Οι σχολές με εντυπωσιακή άνοδο και οι σχολές με κατακόρυφη πτώση – Ενδεικτικά παραδείγματα

Σημαντικές ανατροπές παρατηρήθηκαν στις φετινές βάσεις εισαγωγής των ανώτερων...

Καιρός αύριο: Καύσωνας με 44 βαθμούς και δυνατά μελτέμια

Αύριο, 26 Ιουλίου, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αποπνικτικό καύσωνα...

Ερντογάν: Ανακοίνωσε συνομιλίες με Τραμπ και Πούτιν για πιθανή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την πρόθεσή...

Καθυστερεί η συναυλία του Σάκη Ρουβά στην Κεφαλονιά – Το μήνυμα του καλλιτέχνη

Η πολυαναμενόμενη συναυλία του Σάκη Ρουβά στην Κεφαλονιά, προγραμματισμένη...

Εντοπίστηκαν 11 άτομα κατηγορούμενα για τις ζημιές στην OPAP Arena στον τελικό Ολυμπιακός – Φιορεντίνα

Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένης και Αθλητικής Βίας ανακοίνωσε την...

Επαναστατική ανακάλυψη στις Άνδεις: Το μεγαλύτερο κοίτασμα ορυκτών των τελευταίων 30 ετών!

Μια σημαντική ανακάλυψη ορυκτών στις Άνδεις, που περιλαμβάνει τεράστια...

Ντόναλντ Τραμπ: Η Χαμάς «δεν αναζητά συμφωνία, θέλει να εξαφανιστεί»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η...

Καιρός: Καύσωνας, αφρικανική σκόνη και υψηλή ευφλεκτότητα το Σάββατο – Νέα θερμή επίθεση στις 6 Αυγούστου

Το Σάββατο 26 Ιουλίου αναμένεται να επικρατήσει έντονος καύσωνας...

Σκηνές απόλυτου θρήνου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο – Σοκ από τον θάνατο 18 μηνών κοριτσιού από πνιγμό

Μια ανείπωτη τραγωδία συγκλόνισε το Ηράκλειο όταν ένα κοριτσάκι...

Αιχμές από την Ιωάννα Μαλέσκου: «Προτιμούν τη Μενεγάκη, ενώ άλλους τους καταδικάζουν»

Η Ιωάννα Μαλέσκου, σε πρόσφατη εμφάνισή της στο «Καλοκαιρινό...

Ντόναλντ Τραμπ: «Ίσες πιθανότητες» για εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι...

Ζόζεφιν: Το κεφάλαιο του έρωτα και η απάντηση σε όσους την αποκαλούν «άφωνη»

Σήμερα (25/7), στην εκπομπή Καλοκαιρινό ραντεβού στο Open, προβλήθηκε...

Το εντυπωσιακό βρώσιμο λουλούδι που θωρακίζει το ήπαρ, ενισχύει την πέψη και είναι τέλειο για την εγκυμοσύνη

Το άρθρο αναδεικνύει τα πολλαπλά οφέλη του κουνουπιδιού, ενός...

SKAI News in English | 24/07/2025

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: SKAI...